RD po škole. Jak to bude?
Ahoj,
chtěla jsem se zeptat jestli je tady někdo kdo rozumí jak s MD a s RD, když jsem po škole neodpracovala rok, jsem na ÚP a vlastně jsem neměla zaměstnání delší než 3 měsíce, takže nemám nárok na MD tomu rozumím v pohodě, jen nevím jak je to s výši RD a jestli teda musím byt 4 roky doma, nebo si mužů sama zvolit jak dlouho? Taky kdy dostanu první RD? Protože mám pocit ze prvních par měsíců po porodu se dostává MD ne? Na kterou já nemám nárok, takže proste se v tom ztrácím🤷🏻♀️ Samozřejmě už mám domluvenou schůzka na ÚP na konci září a jelikož jsem už v 8. měsíci tak už mě pošlou to řešit na socialku, ale chtěla bych byt trosku připravena a vědět jak to funguje, prosím 😊
Já byla ženou v domácnosti, takže na mateřskou jsem nárok neměla. Hned po porodu, jak jsem dostala rodný list malé, tak jsem zašla na úřad práce, vyplnila papír se žádostí o rodičák, a mohla jsem si zvolit jak dlouho ho chci mít, jen byla podmínka, že minimálně bych mohla mít nějak 6700 Kč, a nejvíc 10 tisíc měsíčně. Takže jsem si zvolila částku, a oni si to dopočítali na jak dlouho to bude. A do dvou týdnů jsem měla rodičák na účtě.

Pokud nemáš mateřskou, tak můžeš brát hned od porodu rodičovský příspěvek, vyřizuje se to po porodu na úřadu práce, můžeš žádat až 3 měsíce zpětně (nemusíš tam letět hned z porodnice). Maximální výše je 10 000 nebo si můžeš požádat o vyšší částku přes výměr od partnera (pokud na vyšší částku dosáhne).