Rodičovská a další přídavky z Německa - poradíte?
Ahoj maminky, moc vás prosím o radu - jsem v situaci, kdy budu zřejmě muset žádat o rodičovskou v Německu (já jsem nezaměstnaná, manžel pracuje a odvádí veškeré pojištění a daně v Německu, oba máme trvalý pobyt zde v ČR, manžel každý den dojíždí). Na sociálce mi řekli, ať rovnou žádám v Německu, že tady mi nárok na rodičák nevznikne. Pročetla jsem už pár diskusí, našla si nějaké obecné informace o systému německých přídavků, ale mám v tom zmatek a nevím, "co a jak". Mám jako nezaměstnaná nárok na Elterngeld z Německa (případně na další přídavky - chceme požádat i o Kindergeld a pak i o Betreuungsgeld, ale nevím, jak postupovat) a jak a kdy o ně žádat? Žádám já nebo manžel? A kam se vyplněné formuláře posílají, na Familienkasse nebo jinam? Máte některá podobnou zkušenost a mohly byste mi prosím poradit, jak jste při vyřizování žádostí postupovaly (kdo co potvrzuje, na jakém formuláři, kam jít nejdřív a kam potom atd.)? Budu vám opravdu vděčná za všechny informace! Děkuju předem 🙂
@chris_n aha, super! a kdyz tam budu nahlasena, ale pracovat nebudu, budu mit narok na zdravotni pojisteni?
jak vlastne funguje zdravotni pojisteni a pece v nemecku? jsou rozdily v pojisteni a nasledne v peci, jako treba ve spojenych statech nebo maji vsichni stejne pojisteni jako u nas? omoluvam se, ze to tady zahrnuji dotazy, ale nemecky umim jen sporadicky a zrovna tyhle veci jsou pro me dost slozite rozlustit 🙂
@kkaacka tááák.. zdravotní pojištění. Zdravotní pojištění se ti hradí na základě pracovního poměru (alespon Teilzeit). Jinak to musíš řešit po svém. Bud si to platit sama, coz je myslím 180€ mesicne, nebo pak je familienversicherung. Ale to familien je jen pro členy rodiny. Tudíž pro tebe, jako pouze partnerku, ne manželku, nepřipadá v uvahu. Jelikož máš stále pracovní poměr v čechách, tak bych to na tvém místě udělala takto:
- pracovní poměr si v cr nechala a tudíž budeš mít i zdravotní pojištění z čech (jak vůbec funguješ ted?)
- na zdravotní pojištovně si vyzádat dokument E106 (S1) a dojít s tím na pojištovnu v DE a přihlásit se v DE k pojištění. Oni už ti řeknou, co a jak. Casto i v pojistovnách nekdo mluví alespon anglicky.
Za sebe, dokud nebudes mít pracovní pomer zajistený v nemecku, chystás se mít dítě, tak bych se z CR vůbec nijak neodhlašovala. Uz jen proto, aby se ti treba i ty roky pocítali do duchodu, coz kdyz budes v DE a bez práce, tak nebudou.
Jinak ja jsem tu pojistena pres ten formular, co jsem zminovala. Narok mam na vse, jako kazdy jiny bezny pojistenec u nemecké pojistovny. Jen to v konecném dusledku platí česká strana. V nemecku funguje veřejné a soukromé pojištění, ale to soukromé se vyplatí az lidem od urcitych příjmů. Navíc, kdyz se dobrovolne prřihlasis k tomu soukromému, tak se z toho uz jen tak jednoduse nevyvazes a musís pokracovat. Veřejné zdravotní pojistení je dostačující 🙂
@chris_n aha aha, ted mam placeny pojisteni z cech. Ale neplacene volno muzu mit pouze na dobu 1 roku a pak musim dat pripadne vypoved a nebo tam nastoupit na materskou, ktera by ale byla minimalni nebo zadna vyhledem k tomu ze posledni rok jsem nemela zadny prijem. ale pojisteni v CR mam. ale nevim jestli pokud bych tam nastoupila na materskou, muzu pak trvale pobyvat i s ditetem v nemecku ...to by asi bylo hrozne slozite..
a jeste bych se chtela zeptat. kdyz clovek otehotni ve zkusebni dobe, je to duvod pro neprodlouzeni smlouvy?
Diky moc za rady a tipy! 🙂
@kkaacka ja mam trvaly pobyt v čechách a pobyt v nemecku. Mám tam trvaly pracovní pomer, ale zdrzuju se s rodinou tady. A dcerka uz tu chodi i do jesli. A stejne materskou mam. To z titulu toho pracovního pomeru. Rodičák pak mam nemecky. Myslím, ze by to nemel byt takový problem.
@chris_n To je zajímavé. Mě čeká také pikantní situace, nastoupila jsem do nové práce a těsně před koncem zkušebky jsem musela na nemocenskou - z důvodu velkých nevolností v těhotenství. A šéf řekl, že jakmile se vrátím, vyhodí mě - protože ještě v rámci zkušebky smí. No, takže jsem zůstala na nemocenském... jenže se budu stěhovat do Německa za mým českým manželem. A teď babo raď:
- moje pracovní smlouva by stejně vypršela v březnu - měla jsem ji na rok - takže pokud bych měla uznaný formulář E106 (S1) - což není samozřejmé (je to na libovůli pojišťovny, a té se před porodem asi nebude chtít), tak to bude platit jen do toho března?
- pojištění přes manžela nepůjde, neboť je na soukromém, a to se automaticky nedědí (rozhodně bych si ho musela platit)
- a největší oříšek - odjet až s odchodem na mateřskou se mi zdá pozdě, může se cokoli přihodit a nestihnu se přihlásit k německé pojišťovně a bude problém (vychází mi odchod na mateřskou 22.12. a pak jsou vánoce a pak mají ještě němci prázdniny, takže je tam toho dost nefunkčního ještě první týden v lednu), ale odjet dřív = ukončit marození, nechat se vyhodit, ale už budu v ochranné lhůtě (takže budu normálně čerpat českou mateřskou), pak ale nemůžu mít ten formulář S1.
Jde mi z toho hlava kolem!
@meerschweinchen Já formulář S1 řeším taky. Pokud ti trvá smlouva, tak na formulář S1 nárok máš a pojišťovna by ti ho měla vystavit. Myslím, že ve tvém případě by ti to hodně ulehčilo situaci. A nenastoupíš na pracák v ČR? S tím, že si lze převést formulářem myslím U2 výplatu dávek do Německa a zde by ses i "ucházela" o práci. Pak by ti po dobu evidence na ÚP dál platil formulář S1. Nevím, kdy máš teda TP.
@meerschweinchen mno a ta hlavní otazka. Rodit chces v Německu? Pak bych si vyběhala, ikdyby jen do března, tu S1 a po novém roce pak teprve začala řešit, co a jak dál. Nevím, jak je to v případě, že si pojištění v ČR hradíš sama, jestli pak S1 dávají taky. To by ses uz musela informovat na pojistovne.
jeste jsem se chtela zeptat na ten formular o pojisteni, funguje to i obracene, ze kdyz budu zamestnana v Nemecku a bude mi tady platit pojisteni zamestnavatel muzu si pres ten formular udrzet pojisteni v CR? nechtela bych o nej prijit... diky!
@chris_n V ČR si pojištění nehradím sama. Každopádně včera jsem se ptala na VZP na ten formulář S1 a bylo mi řečeno, že když mám zaměstnání tady a trvalý pobyt také tady (přestože přechodné bydliště bude v Německu a otec rodiny tam má práci), tak že se na to tento formulář vůbec nevztahuje. Prý se musím "navázat" na otce rodiny, jenže ten má soukromé, že...
No, zkusím se zeptat ještě jiného pracovníka, zda by to neprošlo, ale moc naděje si nedělám. ☹
Nechci se tam zase stěhovat moc pozdě, abych si ještě stihla najít gynekologa a hebamme... osm týdnů před porodem je už taková hraniční doba, řekla bych.
@meerschweinchen cože? Mě zase na ZIP řekli, Ze me nemohou z pojištění odhlásit, když mám trvalý pracovní poměr. A musím zůstat pojištěna v CR. To mi potvrdila i německa strana , A obě jako řešení řekli tu S1
@meerschweinchen zavolej nebo zajdi někam, kde jsou lidi se znalostí EU. Protože navázání na rodinného příslušníka je hezké, ale to nesmíš být pojištěna v ČR. Nemůžeš mít dve pojistky. Přijde me, Ze ten člověk Michal své informace dohromady
@meerschweinchen ahoj, kdysi davno jsem sem psala ..a ted jsem si precetla tvuj posledni komentar...jen tak pro zajimavost, ja mam v CR pracovni smlouvu na dobu neurcitou, v 8.mesici tehotenstvi - 8 tydnu pred porodem jsem se prestehovala do Italie, kde pracuje muj manzel, nechala jsem si vyridit S1 v Praze na centrale, chteli milion papiru, dokonce manzelovu kupni smlouvu na byt atd. ale mam to, pak jsem prijela do It. hned sla na vsechny jejich vysetreni a porodila, vse se hezky stihlo, jestli je tvoje situace stejna, tak narok mas a urcite bych sla pres tu S1, ja dostala normalne materskou a ted pobiram i rodicak...
Holky, věděl by někdo, jak je to s českým paragrafem na dítě u německého zaměstnavatele? díky

@chris_n dekuji moc 🙂 docelatla jsem se, ze materska se vyplaci z poslednich 12ti mesicu platu, coz je pri mem neplacenem volnu temer nic. A jsou nejake rozdily ve vysi prispevku v nemecku kdyz jsou lide (oba cesi) manzele nebo jen partneri?