icon

Rodičovská a další přídavky z Německa - poradíte?

hma
5. kvě 2015

Ahoj maminky, moc vás prosím o radu - jsem v situaci, kdy budu zřejmě muset žádat o rodičovskou v Německu (já jsem nezaměstnaná, manžel pracuje a odvádí veškeré pojištění a daně v Německu, oba máme trvalý pobyt zde v ČR, manžel každý den dojíždí). Na sociálce mi řekli, ať rovnou žádám v Německu, že tady mi nárok na rodičák nevznikne. Pročetla jsem už pár diskusí, našla si nějaké obecné informace o systému německých přídavků, ale mám v tom zmatek a nevím, "co a jak". Mám jako nezaměstnaná nárok na Elterngeld z Německa (případně na další přídavky - chceme požádat i o Kindergeld a pak i o Betreuungsgeld, ale nevím, jak postupovat) a jak a kdy o ně žádat? Žádám já nebo manžel? A kam se vyplněné formuláře posílají, na Familienkasse nebo jinam? Máte některá podobnou zkušenost a mohly byste mi prosím poradit, jak jste při vyřizování žádostí postupovaly (kdo co potvrzuje, na jakém formuláři, kam jít nejdřív a kam potom atd.)? Budu vám opravdu vděčná za všechny informace! Děkuju předem 🙂

eliky
1. bře 2017

@chris_n děkuji za odpověďˇ

saphena28
2. bře 2017

@eliky Tento formulář ti v ČR potvrdí na Generálním ředitelství úřadu práce na P7

majuk
20. bře 2017

Prosím, máte někdo žádost o Betreuungsgeld? Nemůžu ji najít. Žádá se na stejném místě jako Elterngeld? Mockrát díky

meerschweinchen
21. bře 2017

@saphena28 Teď jsme to vyřizovali. Měli by to dělat i na pobočkách ÚP, ale ačkoliv jsme měli formulář v CZ, viděli to poprvé. Nakonec nás vylifrovali s tím, že malý není v centrální evidenci obyvatel, což není pravda. Na Generálním ředitelství nám řekli, že na pobočce chybovali a že to musí zvládnout.

meerschweinchen
21. bře 2017

Nevíte prosím, jak je to v DE s očkováním? Vím, že v tom pro nás platí česká pravidla, ale budeme tam. Budem potřebovat kupř. Hexu 2+1 v půl roce. Jak je to pak s pojišťovnou,když bude malý pojištěn tam?
Díky za rady.

chris_n
21. bře 2017

@meerschweinchen ockovani je dobrovolné. O schematech nevim. Ja ted neockuji kvuli atopaku. A kdyz bude maly pojisteny tady, tak je vse ok. Jen v cr budete peci muset vetsinou zaplatit a nechat proplatit zpet v nemecku

meerschweinchen
23. bře 2017

@chris_n Díky. Tak doufám, že tu Hexu budou mít. Já vím, není to nic dobrého, nejraději bych ho očkovala až po půl roce s tím schématem o dávku míň (2+1), ať není zbytečně mnoho píchání 🙂 ale zase nejsem tak alternativní, abych ho nenechala očkovat. To by byl zbytečný risk.
Držím palce s atopákem, nám pomohlo koupat v Oilatum Emollient.

chris_n
23. bře 2017

@meerschweinchen ockuji tady hexa normalne. Me tu starsi doockovali presne tim 😊

shel44
26. bře 2017

Prajem pekný večer/ deň a zároven prosím o pomoc, lebo si vyšklbem polovicu vlasov a bola by som rada, keby mi niekto pomôže, pretože v tom skutočne tápeme. Priatel začal pracovať v DE a chceme žiadať o kindergeld. Nemám s tým skúsenosti a na nete každý píše niečo iné. Ako prvé zašiel na Familienkasse a dostal hned nejaké čeko-nemecké papiere: žádost o přídavky na deti, potvrzení rodinného stavu a ešte příloha zahraničí. Ale mleli mu niečo,že to treba odoslať na ministerstvo v ČR alebo kam. Ked pozriem na net, vidím aj formuláre E401 a E411. Musíme vyplniť aj tie? A akú adresu ste uvádzali? My žijeme v ČR? partner si nechal tam prechodný pobyt. Budem rada za každú radu

verziz
27. bře 2017

Český formulař na kindergeld jsem vám dala na leteckou poštu, taky už si nepamatuju jak jsem ho našla, myslím, že přez ambasadu. S tímto formulářem zajde váš přítel na Familienkasse. Tam mu řeknou zda má ma příspěvky nárok, případně mu to pomou dovyplnit, kdyby mu nebylo něco jasné.
http://leteckaposta.cz/410880128

chris_n
27. bře 2017

@verziz ten formular je volne ke stažení na strankach agentur fur arbeit ( ci familienkasse)

ajinkano
6. dub 2017

Zdravím
Je tady někdo kdo pobiral rodicak v cr a zbytek mu doplaceli z nemecka ?? Dekuji

ladamarcelka
11. dub 2017

@lcinka dobry vecer zavolejte na tohle cislo me pomohla a dodnes beru kgeld +420602893097 p.andrlikova

ladamarcelka
11. dub 2017

vsichni cesi a polaci patri do chemnitz ohledne kgeld

ladule1
26. dub 2017

Dobry den mam prosbu zda by mi nekdo poradil jak mam dal pokracovat.Vec se ma tak 4roky pracuji v nemecku.na 1dite jsem zpetne jiz dostala vyplaceno ale u 2ditete mi zamitli pridavky protoze otec ditete pracuje ve svycarsku s otcem tohoto ditete jiz neziji ale soudni rozhodnuti nemame jen dohodou.Jak je mozne ze bez meho vedomi mu odeslali me veskere smlouvy at si zazada tedy on.samozrejme se nyni dohadujem ze mi je nechce dat.nevim co vse musim tedy dolozit nemcum aby me priklepli ty pridavky.Dekuji za jakekoli info

cimpel
5. čer 2017

Ahojte Dufam ze nebude vadit ze som z SK. ale potrebujem poradit tiez som zistila ze tym ze som na urade prace a manzel pracuje v D v Hessen nemam narok na rodicak u nas docitala som sa ze viem poziadat o EG ze je to 300eur do dovrsenia 12m. a nieco som nasla ze kedze je to druhe dieta mala by som dostat este neakych 75- Betreuungsgeld len neviem ci som to dobre pochopila ci to neni pri dvojickach ale asi nie -Mehrkindfamilien erhalten einen Zuschlag von 10 Prozent, mindestens aber 75 Euro zu dem sonst zustehenden Elterngeld des betreuenden Elternteils. So profitieren diese Familien mit kleinen Kindern vom so genannten Geschwisterbonus.
Prosim poradte kde mam o to ziadat a ktore talciva ci tie E 411 a E....
Kinder geld mame uz vybavene vyse roka len cil musime poziadat o celu sumu lebo akurat od maja mi zastavili na SK KG lebo uz nepoberam nic z uradu .
Dakujem za ake kolvek rady ;)

miminka008
15. čer 2017

Zdravím všechny.
Potřebovala bych jednu radu. Všude čtu něco jiného, tak se zeptám konkrétně. Pracuji v Německu (dojíždím z Čech a bydliště mám také v Čechách). Pobírám kolem 700 eur čistou mzdu za měsíc. Manžel pracuje v Čechách. Můžete mi někdo prosím říct přibližný odhad kolik budu měsíčně dostávat během prvních tří let dítěte? plus mínus 50 eur. Elterngeld bych mohla dostat i 100 % platu? Sčítají se další příspěvky k tomu? Právě mám zmatek v tom, jestli se to vše sčítá, nebo mám nárok vždy jen na jeden příspěvek. Třeba Elterngeld pus Kindergeld ?? Budu moc ráda, kdyby mi někdo hodil konkrétní číslo nebo procento🙂 Tento příklad by mohl pomoci mnozím, myslím si🙂 a poslední otázka: Když budu pobírat tyto příspěvky mohu při tom dál pracovat cca 15-20 hod týdně?

Měj te se hezky a děkuji

nnnka
15. čer 2017

@miminka008 nejlíp by vám asi odpověděli na úřadu, když pracujete v německu, tak asi i německy umíte a tak by vám mohli poradit. jinak Kindergeld je cca 180 eur, elterngeld je na rok, počítají se nějaká procenta z platu, pokud budete pracovat do 30 hodin týdně dostanete elterngeld 300 eur měsíčně. http://www.elterngeldrechner.de/rechner.html zde máte kalkulačku na elterngeld, kam si vše zadáte a vyleze vám kolik dostanete. Podle mého by bylo lepší požádat si o rodičák v čr přes manžela. přeji hodně štěstí s vyřizováním

filaaa
12. črc 2017

@hma ahojky už jsi neco vyzjistila jsem v uplne stejne situaci jako ty! Dyžtak se ozvi na mail Kaja.Fila@seznam.cz budu ti moc vděčna pokud jsi neco vyzjistila at to nemusim pracně shanět! Dekuji za ochotu

filaaa
12. črc 2017

@hma ještě čtu ty jsi z Českého Krumlova? Já jsem kousek od ČK a přítel bydlí kousek od Klatov a dojiždi do německa 🙂 vyzjistila jsi něco? Mužeš mi prosím poradit? Klidně muzeme dat kafiko osobně

mishel89
5. zář 2017

Zdravím, chtěla jsem se zeptat.27.zari mi končí rodičovská..byla jsem si zažádat v ČR,ale řekli mi,že primární země je Německo..musim..zažádat teď tam...poradí mi prosím někdo,kde zadat co vyplnit...kam zajít,nebo dá se to řešit elektronický???moc děkuji..jsem z toho hotová...

chris_n
5. zář 2017

@mishel89 co ti konci? materska nebo rodicovska? pokud materska, tak ano, musis pozadat v DE. Tady je pak rodicak do roka ditete 300€, kdyz si tu nikdy nepracovala. Da se i tedy zazadat dle ceskeho vydelku, ale je to dost dokladani dokladu. NO a pak zlezi, v jake spolkove zemi jsi. Pokud Bavorsko nebo jeste jedna, tak je jeste od 15m Betreuungsgeld. Ten musis zazadat a s potvrzenim, kolik dostavas, tak ti muze CR dorovnat do tech 220 tisíc

mishel89
5. zář 2017

@chris_n zatím povídám mateřskou,ta mi končí...pracovní smlouva mi skončila v prosinci. Přítel pracuje v Německu..tak musím zažádat tam...vůbec nevím kde a co a jak...a jak dlouho trvá vyřízení??nerada bych byla třeba půl roku bez peněz...po roce budu muset zadat v ČR??

chris_n
5. zář 2017

@mishel89 psala si totiz rodicak

chris_n
5. zář 2017

@mishel89 zacni vyrizovat hned. Jaka spolková zeme?

lena_d
5. zář 2017

Dobrý den, maminky. Umíte tu některá německy, prosím? Potřebovala bych sepsat krátký dotaz na Familienkasse ohledně KG, žádali jsme před více jak rokem a nemáme jedinou zprávu o tom, jak to vypadá. Jestli něco chybí doložit a co, jestli žádost schválili nebo zamítli, nebo vůbec v jaké fázi se nachází. Děkuji za váš čas a ochotu.

chris_n
5. zář 2017

@lena_d na to je nejlepe ale telefonovat tam

lena_d
5. zář 2017

@chris_n Tomu samozřejmě rozumím, nicméně německy neumím, tak to nemá smysl. Proto volím druhou variantu, písemný dotaz. Ale chtěla bych jej formulovat "správně", ne napsat česky, přes Google přeložit a poslat.

chris_n
5. zář 2017

Ja pisu tak, jak umíM. Spis volam. Obavam se, ze pokud nevyridili lg, tak odpovedi se tez nedockas. Manzel nemecky neumi?

lena_d
5. zář 2017

@chris_n Ne, neumí. Nemáme nikoho, kdo by tam za nás mohl zavolat. Tak chci zkusit aspoň písemný dotaz. A hledám někoho, kdo by byl ochoten pomoci ho zformulovat tak, aby byl německy správně a měl smysl. To je podstata mého dotazu zde..

Strana