Rodičovská a další přídavky z Německa - poradíte?
Ahoj maminky, moc vás prosím o radu - jsem v situaci, kdy budu zřejmě muset žádat o rodičovskou v Německu (já jsem nezaměstnaná, manžel pracuje a odvádí veškeré pojištění a daně v Německu, oba máme trvalý pobyt zde v ČR, manžel každý den dojíždí). Na sociálce mi řekli, ať rovnou žádám v Německu, že tady mi nárok na rodičák nevznikne. Pročetla jsem už pár diskusí, našla si nějaké obecné informace o systému německých přídavků, ale mám v tom zmatek a nevím, "co a jak". Mám jako nezaměstnaná nárok na Elterngeld z Německa (případně na další přídavky - chceme požádat i o Kindergeld a pak i o Betreuungsgeld, ale nevím, jak postupovat) a jak a kdy o ně žádat? Žádám já nebo manžel? A kam se vyplněné formuláře posílají, na Familienkasse nebo jinam? Máte některá podobnou zkušenost a mohly byste mi prosím poradit, jak jste při vyřizování žádostí postupovaly (kdo co potvrzuje, na jakém formuláři, kam jít nejdřív a kam potom atd.)? Budu vám opravdu vděčná za všechny informace! Děkuju předem 🙂
@dagmar_hribek Ach jo, dámy. Vím, že volat lepší - už jsme sháněli, nesehnali. Ani oslovené poradkyně nám nevyhověly, když to nezařizovaly ony osobně (ale manželův zaměstnavatel). Proto teď sháním někoho, kdo by pomohl sepsat ten dotaz. (!)
@lena_d to asi bude těžký tady sehnat a manzeluv zamestnavatel by tam nezavolal kdyz to vyrizoval?
@dagmar_hribek Ne, prostě jsme nesehnali, všichni nás odkázali na svépomoc.
@mishel89 řešíme to samý. Po nás chtějí nejdříve zamítnutí v Čechách,takže jsme nejdříve museli žádat se všemi papíry v Čechách. A čekáme na zamítnutí, pak můžu žádat s tímhle zde. Je to docela dost papírování.
Mě právě říkali tady v ČR,že první musím zažádat v Německu...
@mishel89
@chris_n
to je někdy vtipné, protože oni často sami neví (na obou stranách) jak přesně ten postup má vypadat. Posledně nám jedna německá úřednice řekla, že potřebují mít potvrzeno, že nebereme z Česka žádné dávky - to jsme řekli že není problém zařídit, ale ona pak dodala, že musí být i jasné že na ně nemáme nárok, jinak to můžou posuzovat tak, že jsme jen o ně nepožádali. A pak řekla, že je dobré mít to prostě zamítnuté - rodičovskou i přídavky na děti, aby to bylo úplně jasné i ostatním úředníkům zde, co s tím budou mít co dočinění.
Můžu někoho poprosit o radu....mám přítele a ten má dítě a teď půjde pracovat do německa a chce vyřizovat kindergeld pro své dítě, ale nevím jestli je to možné když s bývalou nebyli vzatí a pouze spolu žili a tak nevím jestli je vůbec šance aby to vyřídil....měl by tam pracovat na německou smlouvu a tím pádem by odváděl daně do německa moc děkuji za radu a odpověď😉
@cherubie ahoj, já si tedy myslím, že když je otec dítěte, tak je jedno jestli byli svoji nebo ne, ale také si myslím, že nárok na přídavky má matka dítěte a ta by měla být i žadatelka a mělo by to být vypláceno rodiči, který s dítětem bydlí. Otec k žádosti pouze přidá potvrzení o zaměstnání a podpis.
@lendulka212
@cherubie podle me mu to priznaji. Ale pripadne ponizene o cz davky a mela by to dostat matka pro dite
ahoj holky,
chtela jsem se zeptat, jestli byl nekdo treba v podobne situaci. Jsem zamestnana v Nemecku, pritel taky. Oba odvadime veskere pojisteni atd. Jsem tehotna a premyslime, ze bychom se vratili do CR, bud po porodu nebo nekdy v prubehu me materske dovolene. Jak je to potom s vyplacenim materske? Prebere to stat kam se prestehuju? a vyse bude jako v nemecku nebo jako v cr? Nevim na koho se obratit tak dekuji za kazdou radu a zkusenost 🙂
diky moc za odpoved! 🙂
rychlý dotaz: Manžel pracuje v Německu, kdybych byla bez práce, žádám coby nezaopatřená osoba o rodičovský příspěvek tam. Jak je to v případě, že mám pracovní smlouvu v ČR na dobu neurčitou a jsem normálně na rodičovské dovolené. To žádám a pobírám klasicky tady v ČR, ne?
Chtěla bych tu veřejně PODĚKOVAT @chris_n, která mi pomohla sepsat dopis, na jehož základě nám po více jak roce byl vyplacen Kindergeld. Děkuji!
ahoj holky, mam zase dalsi kupu dotazu ohledne toho jak to probiha v nemecku kdyz clovek odejde driv nez 6 tydnu pred porodem z prace. V me praci bude asi nutne odejit cca koncem 6 mesice. bude mi od te doby platit Krankmeldung a chodit plny plat nebo po urcite dobe 60 procent? nekde jsem cetla, ze po mesici se nemocenska snizuje na 60 procent z netta platu. A pokud bych se vratila do CR jeste pred porodem, je stim nejaky problem nebo musim zustat oficielne nahlasena stale v nemecku. Ted to mam tak, ze trvale bydliste mam v cechach a nahlasena k pobytu jsem v nemecku, kde pracuji. pojisteni mam pres Formular E 105 (nebo tak neco) v obou zemich. Diky moc za odpoved. Jsem fakt moc rada, ze tahle diskuze existuje, protoze na uradech se na tyhle otazky tvari casto, ze nevedi nebo ``asi ano..``Diky moc! 🙂
Ahoj, s tim odchodem dříve nevím, odchazela jsem podle termínů. Když bylo malýmu 4 měsíce, tak jsme se stěhovali do čech a v čechach mi řekli že se tu přihlasit k pojištění nemužu protože muj manžel vydelává zahraničí a mám stále platnou pracovní smlouvu v německu, takže mi v německu vystavili S1 formulař a jsme pojištěný i s malým tady i tam...ale strasně kompikovaný to bylo, jak spojištovnama, rodným listem a všechno...když se jdeš zeptat do pojištovny tak oni vubec nevědí. JInak s tvým přesunem ještě před porodem by problém být neměl...jen záleží na více faktorech jak to bude dál...1. kde pracuje tvůj manžel? pokud nejste sezdaný tak by asi partner neměl hrát roli pak 2. budeš mít stále platnou pracovní smlouvu? předpokládám že ano... pokud tvůj partner pracuje v čechách, at už manžel nebo ne, prvděpodobně budeš moct miminko přihlásit na něj...pokud ne tak budeš miminko muset pojistit v německu, mělo by se připsat na ten formulář...zkus se zeptat ve svojí české pojištovne, tam mi pomohli nejvíc... ti němci nikdy nic neveděli.
Ahoj holky, potřebuje poradit, budu se stěhovat do ČR a chci zadat rodička, řekli že mám doložit formulář e411, akorát nevím jak ho vyplnit, manžel zůstává v Itálii. Koho píšu do kolonky 1 a koho do kolonky 2, a v kolonce 4 píšu zaměstnavatele manžela ? Nebo sebe -co tam napíšu když jsem doma a ne pracuju. Moooc Děkuji za pomoc
Ahoj,ja to ted vsechno vyrizuju,uz jsem poslala vse co potrebovali,malemu je 5mesicu a jeste nemam ani korunu,porad se jim neco nelibi a porad chtej dokola ty samy papiry🙂,takovy nemecky blazinec,eltengeld,je docela narocny,chtej toho hodne a vsude na uradech jen cekas az ti to poslou,takze takovy zdrzeni
Kindergeld ted taky,beru ho na prvniho syna a bylo mi receno at to vyplnim jen jeden strucny dodatecny formular od poradce a nakonec mi poslali cele papiry znovu,dokonce aby mi dali plnou castku musim na formulari mit potvrzeno,maji vysoky prijem,ne ne nepodaly zadost a to musim zadat u nas o pridavky,cekat na zamitnuti a pak poslat,potrebuji v de firme potvrdit ceske papiry,to pochybuji,ze ma sekretarka si s tim bude vedet rady,a vyplatnice za rok 2015,no preji opravdu pevne nervy,jsou agentury ktere vam vse vyridi,ale stoji to dosti kc
Kazdy rok jsem v cz na socialce pozadala jednim formularem o zamitnuti pridavku a to se prikladalo do de ke kindergeld.letos ovsem plati,ze pro zamitniti tady,se musi dokladat prijmy z de na ceskych formularich a to kazde 3 mesice a stoch formularu.jak to resite vy,co pobirate kindergeld?
No presne,chtej to zamitnuti,muzete to udelat bez vyrizeni a jen vam tam vypisou nedoložili přijmi,ale pry dostanu o dosti mene,cca 10euro,ja to vyrizuju,ale je to mazec😇😀
@sasinkax no prave,pritel odmita kazdy 3 mesice nosit do prace cesky formulare,kdyz nemci si klepou na celo
Dobrý den mám dotaz já pracuji v Německu v chemnitzu a s partnerkou čekáme miminko no a v ČR nám řekli že máme zadat ó mateřskou v Německu tak bych se chtěl optat jestli mateřská bude na mě jméno a jestli budu moc chodit do práce nebo jestli se dá nahlásit na partnerku a já budu normálně chodit do zaměstnání ...partnerka v ČR je vedena na ÚP předem moc děkuji za rady......
Tak pozor nakonec je to všechno úplně jinak teda u mě žádala jsem si v Německu o mateřskou když už jsem měla všechno skoro vyřízený na familienkasse tak mi v Německu po 5ti mesicich oznámili že nejprve musím žádat v Čechách o mateřskou a pak čekat na zamítnutí a pak žádat v Německu No už jsem z toho celá jalová a u nas na socce mi rekli,ze budu mit u nas na materskou narok,ale pani co to vyrizuje mi rekla,ze nebudu mit v cr narok a s tech ceskych uradi nechapu,takze melymu je 6mesicu a nemam ani korunu od nikoho

@lena_d ahoj hele s námi taky nekomunikovali pak z niceho nic po osmi mesicich prisel dopis a i peníze na účtě.my měli teda vlastní poradkyni a ta nam rekla ze po pul roce od zaslani žádosti mame přijít a klidně posleme nejaky ten upozornovaci dopis.je lepší tam volat.zkus sehnat někoho kdo umí nemecky a zavola ti tam nebo pošle dopis.popohnat by to chtělo