Rodičovská a další přídavky z Německa - poradíte?
Ahoj maminky, moc vás prosím o radu - jsem v situaci, kdy budu zřejmě muset žádat o rodičovskou v Německu (já jsem nezaměstnaná, manžel pracuje a odvádí veškeré pojištění a daně v Německu, oba máme trvalý pobyt zde v ČR, manžel každý den dojíždí). Na sociálce mi řekli, ať rovnou žádám v Německu, že tady mi nárok na rodičák nevznikne. Pročetla jsem už pár diskusí, našla si nějaké obecné informace o systému německých přídavků, ale mám v tom zmatek a nevím, "co a jak". Mám jako nezaměstnaná nárok na Elterngeld z Německa (případně na další přídavky - chceme požádat i o Kindergeld a pak i o Betreuungsgeld, ale nevím, jak postupovat) a jak a kdy o ně žádat? Žádám já nebo manžel? A kam se vyplněné formuláře posílají, na Familienkasse nebo jinam? Máte některá podobnou zkušenost a mohly byste mi prosím poradit, jak jste při vyřizování žádostí postupovaly (kdo co potvrzuje, na jakém formuláři, kam jít nejdřív a kam potom atd.)? Budu vám opravdu vděčná za všechny informace! Děkuju předem 🙂
@chris_n To je divný, mně to nejdřív taky chtěli zastavit, ale pak jsem šla za vedoucí a ta mi řekla, že je to jinak než mi tvrdila její podřízená. Mám prostě předmět zájmu v ČR, ale já počítám, že se v ČR budu i cca 2 měsíce průběžně zdržovat. Máme prostě dvě domácnosti. Hrozně mi vadí, jak úředníci stále nevědí, co a jak. Děsnej kocourkov.
@xvitk101 ještě doplním, že přestože mě ČR nechce platit rodičák, nemůžu se tam odhlásit ze zdravotního pojištění, jelikož mám platný pracovní poměr. Takže jsem v DE hlášená na formulář S1, abych tu vůbec mohla chodit k doktorům. Je to kocourkov. Nejdřív mi tvrdili, že mě budou vyplácet oni. A nakonec řekli, že jelikož bydlíme v zahraničí, tak je ani můj pracovní poměr nezajímá. Prostě bydlím jinde. :(
Co vim ja,tak narok na roficak v CR nemas, protoze jsi nezamestnana, kdyby jsi mela prac.smlouvu,tak to potom jo. K CR te momentalne nic nevaze, cekaji, ze se o tebe postara Nemecko
@anna159 zrovna jsem ve stádiu žádosti o rodičák v DE, takže počkám jak oni rozhodou. Pak to kdyžtak budu řešit v ČR. Už jsem bez rodičáku několik měsíců, tak to dál už vydržím. Jinak naše pobočka to konzultovala s nějako nadřízenou pobočkou. Protože oni sami mi původně tvrdili, že mě budou dál vyplácet a že mám přiijít za tri dny pro potvrzení... no a to pak najednou, že nadřízení řekli, že nemůžu pobírat. A ještě dali odůvodnění, že jsem si požádala o zastavení... prostě absurdistán.
@anna159 jenže tady je několik "případů" najednou 😉
@chris_n - žije v Německu, má platnou pracovní smlouvu a nemá nárok na rodičák z ČR
@xvitk101 - žije v Německu, má platnou pracovní smlouvu a rodičák jí z ČR vyplácejí
@hma - žije v Čechách s celou rodinou i manžel pracující v Německu, nemá platnou pracovní smlouvu a nemá nárok na rodičák z ČR
doplním ještě sebe - žijeme v ČR, manžel žije a pracuje v Německu, já mám platnou pracovní smlouvu a mám nárok a pobírám rodičák z ČR
🙂
Ja mam prac.smlouvu na dobu neurcitou a ted jsem se prestehovala do It,kde pracuje muj manzel. Bylo mi receno, az bude cas,at si vyzadam formular e411 tady v It. a prinesu i mou prac.smlouvu, ze Cr bude sekundarni stat vyplaty davek a dorovna, co mi primarni stat-Italie da, v mym pripade nic, takze celou castku. Muzu se zeptat, jak dlouho jste cekali na S1,jeste mi neprisel.
@chris_n Taky mi přijde divné, že Ti ten rodičák nevyplácí ČR, též si myslím, že máš nárok. Hlavně kvůli pojištění. Taky mám S1 a musím zaklepat, že jsem u dr. zatím neměla vůbec problém. Alespoň v tomto ohledu na mě pohlíží jako na Němce. A kdo Ti čistě teoreticky dokáže, že jsi se nevrátila zpět do ČR? Pokud bych neuspěla v De, tak být Tebou, zajdu na pracák a požádám si o opětovné vyplácení. Na Praze 3 by nic nestopovali. Jojo, absurdistán hadr!
@chris_n díky, stáhnu si to a zkusím prostudovat (ale s mojí němčinou to asi nedám :( ). Uvidím, jestli se dopátrám toho, jak postupovat, když je manžel pendler a já v čr nemám platnou smlouvu (není mi tedy z čeho vypočítat elterngeld), třeba to všechno mění :( SNad se brzy doberu toho, jak žádat, přes jaký formulář a kam ty žádosti směřovat!
Já to tu jen tak letmo prolítla..ale Vy co žádáte, budete žádat v zahr. mateřskou, přídavky atd..tak jako první krok k tomu slouží formulář E401, nebo E407(teď jsem odesílala oba, tak to mám popletený, ale na č. sociálce poraděj a když ne, tak se nenechat odbýt!!, ona ta paní, když neví, totiž může, ano opravdu může zvednout telefon a někam zavolat 😠 😀 , nebo na stránkách úp/mpsv), je to tzv. dotazovej formulář, podle kterýho se česká i německá socka dozvědí podstatný info o situaci a rozhodnou, na co máte nárok..napřed se to samozřejmě posílá do Německa...Mno možná to víte, fakt jsem to jen prolítla..já totiž řešim podobnou věc s Belgánama a je to fakt na palici!! jednoduše nechápu, k čemu tedy je EU s milionama úředníků, který navíc maj k ruce euroformuláře a mohli by si to vyřídit úřady mezi sebou...stejně si to pak člověk obíhá a vyřizuje sám a jasno v tom nemá 😠 Jo jenom ještě..pokud je vyplácenej rodičák v N. menší, než v ČR, tak ho ČR doplatí a přídavky na dítě se do toho vůbec nepočítaj...Tak hodně zdaru!
@anna159 přesně tak, k čr mě podle "paragrafů" nic neváže, má se postarat Německo. Takže se děsím vyřizování žádostí z Čech směrem do Německa, uvidím, jestli a čeho a kdy se dočkám :( Důležitý je hlavně zjistit, o co, jak a přes koho žádat. A pak to pořád urgovat a urgovat a urgovat a čekat a čekat a čekat :( Takže čekám, že x měsíců neuvidím do státu (ani čr ani německo) ani korunu resp. euro :(
@chris_n tak aspon, ze DE ti neco da, zkus jeste kontaktovat nekoho z euresu pro tvuj kraj a poradi i aperio.cz..ja volala na kraj do Olomouce pres info linku a suverene mi rekli, ze narok mit budu, i kdyz v mym mestecku to taky asii nevi🙂ale ja tam pujdu vyzbrojena jmeny e emaily, takze snad to dopadne...kazdy nemakacenko to dostane, takze ja jako pracujici, to chci taky
@anna159 hele ja budu snad radši, když mě budou platit němci. Jako je to tu taky byrokracie, ale zatím narážím jen na jazykovou bariéru. At si to ČR třeba sežere. Pokud budu alespon neco dostávat tu, tak at si trhnou. Ikdyz tady kdyz budu pobírat dávky, tak nemůžu dát dítě do školky vůbec.
@chris_n smlouva mi skončila loni v srpnu, pak jsem měla jen na 2 měsíce dohodu a pak už se mi práci sehnat nepodařilo (už jsem byla těhotná) a byla jsem na ÚP. takže ani nespadám do žádné ochranné lhůty, abych mohla mít na něco nárok tady v čr. takže myslím, že já budu mít v německu nárok "jen" na ten základní rodičák 300 EUR (už nevím, kde jsem to četla, ale někde jsem se dopátrala, že na elterngeld mají nárok i nezaměstnané ženy). Jen je mi nejasný, kdo o něj má žádat (já nebo manžel nebo oba?), to musím nějak zjistit. Obrátila jsem se s radou o pomoc na tu kancelář, co doporučovala berynka. Snad odpoví a poradí...
A holky co jste v zahranici,jste tam na prechodny pobyt a nebo trvaly?mate jejich obcanku?
Ahoj, super diskuze, která se snad brzo bude hodit 🙂 Pracuju v Německu na půl úvazku, platím tam sociální a zdravotní (zároveň mám ale zdravotní pojištění tady v ČR se žlutou kartičkou, jako pendleři), jsem v Německu přilášená, ale žiju i v ČR (jsem prostě 2 týdny v práci a pak 2 týdny doma v ČR). Chtěla bych se zeptat, zda je možné v Německu pobírat mateřskou (Mutterschaftsgeld) a pak dát výpověď v práci, v DE se odhlásit a zařídit si zase zdravotní pojištění v ČR a dostávat z ČR rodičák? Manžel pracuje a žije v ČR, do Německa se stěhovat nehodláme. Jde mi o to, zda mám nárok na rodičák v ČR, když jsem tu stále přihlášená k pobytu, po výpovědi v práci bych se hned přihlásila na ÚP a u zdravotní pojiš´tovny. Děkuju za odpověď 🙂
Holky nemáte některá doma formulář 401, jak správně to vyplnit než to pošlu do Prahy?
@ludmilka007 ja ho stáhla z netu, vyplnila jsem, co jsem věděla a poslala.
Mám ho také stažený z internetu. Vytištěný a vypsaný jen první stranu. Víc bohužel nevím.
@ludmilka007 tam se myslím vyplnuje jen část A (coz je asi první strana)
V těch všech papírech aby se prase vyznalo. A mám obavy jak dlouho todle všechno potrvá, by mě zajímalo, jestli Němky také čekají na peníze i dva roky.
@ludmilka007 psala jsem ti IP, k vyplnění je jen část A. Na GŘ ÚP vyplní a potvrdí část B.

@berynka to by byla 😀