Rodičovská dovolená v zahraničí, budu pobírat příspěvek?

aniikaa
27. lis 2014

Ahoj,chtěla bych se zeptat jestli máte někdo zkušenost s Rodičovským příspěvkem když se žije v zahraničí..jestli se může normálně pobírat nebo se dá převést do zahraničí?
Přítel pracuje v Německu a já bych se tam s malym chtěla přestěhovat,ale někde sem četla že by mi nemuseli vyplácet RP nevím co je na tom pravdy. Děkuju

blahova_andrea
27. lis 2014

tak já nevím, jestli to nově nejde, ale dřív to šlo. jim by mělo být jedno, kde se v té rodičáku zdržuješ 😅 jen je potřeba si to asi nechat posílat na český účet, ale to dneska taky není problém. je internetové bankovnictví, kartami se dá platit i v zahraničí atd...ale asi nejlíp se zeptat přímo na ssp 😉

sylvia_p
27. lis 2014

Při pobírání RP bys měla mít své bydliště (tj. fakticky s dítětem pobývat) v ČR. Nevyplácí se to podle trvalého pobytu. Bylo to tak cca 2-3 roky zpátky, nevím, zda se na tom něco změnilo. Poradila bych se na sociálce.

uzivatelkalucie
27. lis 2014

Podmínkou je bydliště v ČR. Ale lze si zažádat o příspěvky v DE a tím si i finančně polepšit.

monasek84
27. lis 2014

Ahoj, ja mam stejnou situaci, ale jsem na Slovensku (ale v ramci EU to bude stejny). Protoze se zdrzuju tady, pobiram Slovensky rodicak a CR mi doplaci rozdil tak, abych mela celkem jako kdybych brala RP v CR. Jo a nejde o to, kde mas bydliste, ale kde se fyzicky zdrzujes.

kocka_on_the_road
27. lis 2014

Dříve to bylo tak, že záleželo na trvalém bydlišti - takže jsem dostávala rodičovský příspěvek z ČR, kde mám trvalé bydliště, ačkoli žijeme v Německu. Někdy loni - nebo dříve? - se to změnilo, takže MUSÍŠ o příspěvek požádat ten stát, kde opravdu žiješ (máš tam vazby, lékaře, školku, atd.) a nezáleží na trvalém bydlišti. Pokud Ti tento příspěvek německý úřad neuzná, na základě tohoto zamítnutí si pak o příspěvek požádáš v ČR.