Rodičovská dovolená vs rodičovský příspěvek

marlen_ka87
12. črc 2018

Ahojte
Potrebujem ujasniť

Rodičovskú dovolenku nahlasujem zamestnávateľovi chcem do 3 rokov veku dietata (to je aj povinný držať miesto)
Mozem si vsak vybrať rodičovský príspevok uz do 2 rokov veku dietata? A potom ten rok proste iba nebudú chodit peniaze alebo ako to je?
Dakujem

balogis
12. črc 2018

@marlen_ka87 tak půjdeš do práce normálně po dvou letech

zdenkaell
12. črc 2018

@marlen_ka87 Mě řekla paní na sociálně, že si to mám rpzpocitat tak, aby mi zbývalo na ten poslední rok alespoň 50kc měsíčně doma bych klidně m8hla být i "zadarmo" ale už bych si musela řešit zdravotní a sociální. Takhle když budu pořád pobírat rodičovský příspěvek, i když jen 50kc tak za mě bude zdrav. soc. platit pořád stát

marlen_ka87
autor
12. črc 2018

@zdenkaell aha takze ak chcem doma zostať tie 3 roky urcite tak si aj príspevok musim nechat rozpocitat na 3 roky. SUper nevedela som

marlen_ka87
autor
12. črc 2018

@balogis Haha to praveze zatial neplánujem. Myslela som si ze mozem vyčerpať 2 rok a 1 rok byt doma bez peňazí ale bez nutnosti nastupit do tej prace😂

balogis
12. črc 2018

@marlen_ka87 ahaaaa,tak to tak jak píše uzivatelka výše ,prostě pobirat nějaké minimum no

zdenkaell
12. črc 2018

@marlen_ka87 řešila jsem to samé. Chci raději vybrat vše dřív, než aby mi to propadlo. Kdyby se 2.dítě zařadilo neplánovaně dřív😀

marlen_ka87
autor
12. črc 2018

@zdenkaell presne tak😂

vladka_zi
12. črc 2018

Nejen osoba pobirajici RP, ale taktez osoba na RD je tzv. statnim pojistencem, tedy ze zdravotni pojisteni za ni plati stat 😉. Socialni se tusim tak jako tak neodvadi (neni prijem). Ale take jsem to udelala tak, ze jsem si ze zacatku nastavila co nejvyssi castku RP s tim, ze vcas snizit lze bez problemu.

poah
12. črc 2018

Nemusite nic prodluzovat!!!! Pred nejakym casem jsem resila to same a taky zustavam rok doma bez penez. Zenske na up vsem rikaji,ze musi,protoze o tom vi prd(coz je smutne) a radi blbosti. Rozhodne rozvolneni nic nezkazite,ale neni to nutne. Posilam odkazy,co mi tehdy do me diskuze poslala jedna maminka zde na mk,ktera o tom vi docela dost. Proste socialni za vas plati v kazdem pripade az do 4 let veku ditete,zdravotni za vas taky zaplati,jen je to asi potreba nahlasit na pojistovne,ze zustavate doma.

http://www.cssz.cz/cz/duchodove-pojisteni/ucast...
https://verajedlickova.cz/2018/01/15/mytus-o-ro...

marlen_ka87
autor
12. črc 2018

@poah skvele dakujem

caitlin7
12. črc 2018

@poah sociální nikdo neplatí, to se odvádí jen z platu

terry1512
12. črc 2018

Říkají ti blbosti. Doma můžeš být normálně do 3 let věku dítěte. A rodičovský příspěvek vybrat do 2 let.
Sociální neplatiš, a zdravotní je za tebe hrazení z titulu RD. Klidně ten rok můžeš být doma zadarmo. To nikdo neřeší.

poah
12. črc 2018

@caitlin7 spatne jsem to formulovala, jen jsem chtela pani ujistit,ze ji rozhodne nevzniknou nejake nedoplatky,coz si dost matek( a bohuzel i urednic) mysli.

lenickakl
12. črc 2018

Budes normalne ten rok zadarmo doma.

barchen
12. črc 2018

@marlen_ka87 Klidne vycerpej za dobu, kterou ti umozni tvuj prijem a pak do 3 let veku ditete budes doma a stat bude platcem zdravotniho. Socialni se matkam na RD neplati, do duchodu se jim to zapocita jako nahradni doba. Pouze jako cizinka(kdyz nemas ceske obcanstvi), budes muset po roce znovu vsechno dokladovat k RP, jinak ti ho pozastavi. Nektere urady ti poslou i vyzvu predem, nektere ne, pouze ti stopnou vyplaceni RP a budes muset dokladat, ze porad mas narok.

kejtrin6
12. črc 2018

@barchen prosim ta, kde si nasla, ze je potrebne vsetko po roku znova dokladovat? dakujem

absintka19
Autor odpověď smazal
Zobraz
barchen
12. črc 2018

@kejtrin6 Řekli mi to u vyřizování, po roce doopravdy došla výzva z ÚP, jestli rodina má fakt zájmy v ČR. A všichni známí (EU), co jeden z rodičů nemá cz občanství, to mají stejně, po roce dokládat dokumenty když pobírají RP z CZ.

petrafletna
12. črc 2018

Třetí rok můžete klidně být doma bez RP, ale výhodnější mi přijde mít stále alespoň těch 50kč, kdybyste třeba chtěla podnikat, tak můžete mít vedlejší činnost apod.

barchen
12. črc 2018

@petrafletna Tohle je zajímavé, kde bych prosím tě o tom něco našla?...A není to podmíněné RD ne RP? Nevím, ptám se. Děkuji 🙂

malenka3
14. črc 2018

Píšou ti tu blbosti, když říkají, že to nelze. Já to mám přesně, jak píšeš, ověřovala jsem teď všechna pro a proti v zákonech a na úřadech. Takže ti napíšu možnosti, rozhodni, co je pro tebe nejlepší.

Rodičák (příspěvek) a RD (dovolená) jsou dvě nesouvisející věci, které obě zakládají nárok na to být státním pojištěncem, aby za tebe platil stát ZP (zdravotní pojištění). Sociální vůbec neřeš, nejsi povinna si ho platit, to se platí jen z výdělku.
Rodičák platí stát, RD máš hlášenou v práci a oni ani nevědí, kolik a jak dlouho bereš.

Když nahlásíš RD v práci do 3 let, jsi do té doby státní pojištěnec a ZP hradí stát. A tato doba se ti počítá do důchodu.
Když budeš mít rodičák jen dva roky, nevadí to, protože státní pojištěnec pro ZP jsi stále z titulu ženské na RD.
Ale... Já si teďka protáhla rodičák na minimální částku až do 3,5 roku dítěte. A to proto, že nepůjdu do práce hned, jak malý budou 3 (v lednu), ale až na podzim, kdy půjde do školky. Protože chci mít pokryté to období od 3 let do 3,5, je pro mě výhodnější být pobiratel rodičáku a tím mít výhody dál (aby za mě platil stát ZP a aby mi ty roky šly do důchodu). Pokud na tohle zapomeneš, rodičák vybereš do nuly a pak si vzpomeneš, že do práce ještě nejdeš, tak po 3. roce si budeš muset platit zdravotní. Pokud ho platit chtít nebudeš, tak se nahlásíš jako osoba pečující o dítě do 7 let, ale tato doba se ti nepočítá do důchodu a nemůžeš si vydělat neomezeně a dítě nesmí být ve školce víc než 4 hodiny denně.

Takže doporučuji udělat to tak, že vybereš rodičák téměř do nuly a poslední dávku si pak rozložíš až do doby, než s jistotou půjdeš do práce.
Když tak se optej, kdyby to nebylo jasný.

barchen
14. črc 2018

@malenka3 Ty mas od zamestnavatele neplacene volno, ne? Ale tohle funguje i bez pobirani RP, nebo? Domluvim si neplacene volno, nahlasim se jako osoba pecujici o dite do xy let a i bez RP mi bude hrazene zdravotni statem do veku 4 let, pripadne i dal. Pokud ne, mas prosim te odkaz, kde tu infornaci najdu? Zajima mne to, mam za to, ze to lze i bez pobirani RP ale treba se pletu. Diky

malenka3
14. črc 2018

@barchen Ano, lze to bez pobírání RP - od 3. roku věku dítěte máš v práci hlášeno neplacené volno, na ZP se nahlásíš jako osoba pečující o dítě do 7 let věku a tudíž za tebe hradí stát zdravotní pojištění a nemusíš nic řešit.

Já jsem to takhle ale nechtěla, protože za 1) se ta doba od 3 do 4 let nepočítá přímo do důchodu, jsou tam nějaké omezení, za 2) já mám dohody na přivýdělek a u statutu "osoba pečující o dítě do 7 let věku" jsou omezení, že si nesmíš vydělat víc než 10 tisíc na DPP a 2500 na DPČ a dítě nesmí chodit do školky na víc jak 4 hodiny denně.

Já půjdu do práce, až budu mít jistotu, že malá zvládne školku. Ale protože si přivydělávám, nechtěla jsem být omezená tím, že max. 10 tisíc. Proto jsem si to natáhla ten rodičák, abych byla státní pojištěnec z titulu pobiratele rodičáku (kde je vše bez omezení, jak školka, tak výdělek a ještě se to počítá do důchodu) a ne z titulu osoby pečující, kde jsou samý omezení.

barchen
14. črc 2018

@malenka3 Ano, ale kdyz bych chtela pouze do 4 let veku ditete, kdyz mi 3lete dite nevezmou do skolky, tudiz nahlasim se jako osoba pecujici o dite do 4 let, ne do 7, RP nemam, privydelek neresim, jelikoz nesmim, pouze se mi jedna o zdravotni a o ten rok mezi 3-4 rokem veku ditete, aby se mi to pocitalo jako nahradni doba do duchodu. Nebo tohle nelze? Zatim jsem se nedopatrala k odpovedi nikde na netu.

malenka3
14. črc 2018

@barchen "osoba pečující o dítě do 7 let" je zákonný termín, to je jedno, že budeš pečovat o dítě jen do 4 let a pak jdeš do práce. Prostě se nahlásíš na pojišťovnu a ZP za tebe platí stát.
Pokud neřešíš školku a přivýdělek, může ti to být jedno, jen ti to prostě ta doba nenaskočí na důchod, nic víc.

malenka3
14. črc 2018

@barchen aby ti to naskočilo na důchod, musela bys pobírat ten rodičák, byť v minimální výši.

malenka3
14. črc 2018

@barchen nebo ještě jinak, pokud bys chtěla, aby ti to šlo do důchodu, musela by sis platit dobrovolně ten rok (od 3 do 4) sociální pojištění.

myjusiatko
14. črc 2018

@kejtrin6 ja po roku musela dokladat. Jsem taky slovenka.

barchen
14. črc 2018

@malenka3 Jasně, tomu rozumím. ČSSZ zná ale oba termíny, jak matka pečující o dítě do věku 4 leet, tak i do 7 let. http://www.cssz.cz/cz/o-cssz/informace/media/ti.... Tohle se obvykle vztahuje na matky, co nemají nárok na PPM a ihned pobírají RP. Od ledna ale mohou pobírat i víc, třeba 7600 Kč ale doma mohou být ty 4 roky a platí pro ně výše uvedené. Tak to chápu ze stránek ČSSZ. Tak si říkám, že tím pádem jsou ale RD bez RP ale stát hradí pojištění a mají náhradní dobu do důchodu. Já, jakožto pracující, si ale musím nechat část RP, abych splnila podmínky toho statusu matky pečující o dítě do věku 7 let a měla pojištění hrazené státem a náhradní dobu. Jakože je mi to jedno,nespekuluji, já mám vysoký RP abych nemusela každý rok běhat na ÚP, pouze teda u dalšího dítka si to mu musím ohlídat, včas změnit, pokud mi dítě nevezmou do školky.

malenka3
14. črc 2018

@barchen hele, ten odkaz je 6 let stará zpráva, nevím, zda stále platná. Já mám informace ověřované na sociálce, zdravotní pojišťovně a u zaměstnavatele, dávala jsem si to dohromady před 3 měsíci. Takže píšu, dle čeho jsem se zařídila já.