Rodičovská dovolenka (otec) potom, ako manželka vyberie rodičovský príspevok.

petiar
3. pro 2018

Ahojte, manželka koncom apríla doberie rodičovský príspevok. Materskú nebrala, lebo na ňu nemala nárok. Chcem sa spýtať, či potom, ako ona doberie rodičovský príspevok (vyčerpáme tých 220.000) môžem ísť ja na rodičovskú dovolenku a či mám nárok na tú peněžitou pomoc v mateřství.

Žijeme v Brne, ja som tu zamestnaný (takže odvody platím tu), manželka ešte študuje, dcérka sa tu narodila.

Vďaka!

j.a.n.i
3. pro 2018

No, nepíšeš kolik je dceři, takže těžko odpovědět.

petiar
autor
3. pro 2018

@j.a.n.i Narodila sa teraz v septembri, takže má 3 mesiace. 🙂

sudylichozrout
3. pro 2018

Nevím, jestli dobře chápu dotaz, ale: Pokud už vyčerpáte těch 220 000 Kč, tak na další peníze, které se vztahují k tomu jednomu konkrétnímu dítěti, nárok nemáte. Žena může být dál na rodičáku (do čtyř let věku dítěte), ale už bez peněz. PPM se vyplácí před porodem a až půl roku po porodu, a musí na to být splněné podmínky nemocenského pojištění v délce trvání nejméně 270 dnů (pokud platíš odvody tady, tak bys to měl mít v cajku, žena asi ne, když studuje). Takže ty bys mohl jít na mateřskou, ale až s dalším dítětem. Ale nesměl bys po tu dobu vykonávat svou práci. Nevím, jak je to přesně v legislativě pro zaměstnance, protože nejsem zaměstnanec, ale u nás je to tak, že nesmíme fakturovat po celou dobu čerpání PPM.
Kdyžtak mě někdo opravte, pokud píšu bludy 🙂

sudylichozrout
3. pro 2018

ty na rodičák pak taky můžeš, ale nedostaneš jiné peníze navíc.

daniellah
3. pro 2018

Pokud manželka vyčerpá celou částku, tedy 220tis, nárok na RP zaniká. Bez vyplácení částky nemůže už být na RP, i přesto, že dítěti ještě nejsou 4 roky.

sudylichozrout
3. pro 2018

@daniellah Jo, paráda, dík za upřesnění.

leniczka23
3. pro 2018

Ne nemas uz narok..meli jste nejdrive vybrat PPM a potom teprve zacit pobirat rodicak.

j.a.n.i
3. pro 2018

@leniczka23 To ale není pravda, nikde není řečeno, že na PPM je nutné jít dříve než na rodičák... Na PPM je možné nastoupit i později, je to do roka dítěte, jen z hlavy nevím, jestli nastoupit nebo ukončit, to musím najít.

j.a.n.i
3. pro 2018

@petiar No, pokud si byl zaměstnaný i k datu porodu, tak bys na PPM nastoupit mohl, ale nárok na ni máš jen do roku dítěte, takže abys ji stihl vybrat celou, tak to chce nastoupit na ni nejpozději v půl roce dítka. Manželka nemusí mít tou dobou rodičák vyčerpaný, tvým nástupem na PPM by se ji přerušil a pak by ho dobrala.

petrafletna
3. pro 2018

Skutečně je možné PPM v případě otce vybrat až do prvních narozenin dítěte (tím dnem se ukončí) a pokud vím, tak nikde není psáno, že předtím se nemůže vybrat rodičovský příspěvek. Je nutné, abyste měl nemocenské pojištění v době sociální události=převzetí dítěte do péče (ne porod jako je to u matek). Ve vašem případě bych doporučila přerušit (nebo dobrat) rodičák nejpozději 22týdnů před prvnímy narozeninamy a vybrat PPM, tak dostanete nejvíc peněz od státu. Připravte se ale na to, že je to nestandartní případ a pracovníci na OSSZ na vás budou koukat ;)

daniellah
3. pro 2018

Na PPM musíte nastoupit před RP, čerpání RP se odvíjí od PPM. Otec může nastoupit po 6 nedělí, od 7.týdne, musí mít sepsanou s matkou dohodu, nejdéle na 22 týdnů, nejméně na 7 kalend.dní

j.a.n.i
3. pro 2018

@daniellah To je blbost, nemusi to byt ani pred RP, ani presne od 7 tydne, ale nejdrive od 7 tydne.

daniellah
3. pro 2018

@j.a.n.i slovo přesně jsem nikde neuvedla

leniczka23
3. pro 2018

@j.a.n.i tak to sem zas uplne blba a omlouvam.se tu za lez..byla jsem o tom uplne presvedcena..vetsinou sem ja ta co rika ze je lepsi byt ticho nez napsat blbost😊😁

j.a.n.i
3. pro 2018

@daniellah Ale nejdrive taky ne. A jeste tvrdis, ze to musi byt pred RP.

j.a.n.i
3. pro 2018

@leniczka23 Stane se. Me koukam taky, podminky narok u otce je k datu prevzeti do pece a ne k porodu...

petiar
autor
3. pro 2018

Vďaka za odpovede všetkým, ale priznám sa, že mám z toho teraz ešte väčší chaos ako som mal predtým. 🙂 Ale našiel som na webe takýto súhrnný článok, zhruba v tretine začína popis "pro otce" a tam som sa v zásade dozvedel hlavne to, že musím byť poistený 270 dní, musím spísať s matkou dohodu o tom, že ja sa budem starať o dieťa a potom mi 22 týždňov budú vyplácať PPM. Ak v tom článku nie je chyba, alebo nejaká neúplná informácia, potom by to malo byť v pohode. 🙂

> https://www.prispevky.cz/rodice-tehotenstvi/mat...

makronka222
3. pro 2018

@petiar ale tam pisou ze narok na ,,materskou pro otce,, je od 7tydnu ditete po dobu 22 tydnu...takze ted si to uz vybrat nemuzes, proste RP tvoje pani az vycerpa, tak bud je budes zivit, nebo date dite do skolky a ona pujde do prace. Jiny naroky na davky nejsou. RP konci ve 2-3letech, zalezi jak si to nastavis, pak my v CR chodime pracovat

j.a.n.i
3. pro 2018

@makronka222 Tak ale od 7 tydnu znamena, ze to klidne muze byt i od půl roka veku ditete. Tak proc by ted nemohl na ppm jit?

j.a.n.i
3. pro 2018

@petiar Chybi tam akorat to, ze ppm muzes pobirat max do roka veku ditete. A jinak jo, je to v pohode, akorat trochu pakarna s papirovanim.

barchen
3. pro 2018

@petiar Je to tak, jak je v clanku a jak pise jani. Pobirat PPM (materskou) muzes, pouze je to vic papirovani. V prvni rade s tim musi souhlasit tvuj zamestnavatel a pripadne si domluvit s nim "dalsi" prac.uvazek, jelikoz tech 22 tydnu nebudes moct pracovat na tu smlouvu, ze ktere budes cerpat ten PPM. Zalezi, jestli tedy chces zustat 100% na materske a nebo u toho i dal pracovat. A take doporucuji zjistit, jak to bude mit manzelka se zdrav.pojistenim pokud neni ceska, je mozne, ze ho bude muset mit pres tebe jako manzela po dobu, co budes na materske ty.

daniellah
4. pro 2018

dávka PPM má přednost před RP a musí být vyplacena před RP!!!!!!, tzn., že paní musela podepsat čestné prohlášení , že na ní nemá nárok a začala hned pobírat RP.
Pán měl pobírat od 7.týdne PPM a pak si měla paní zažádat o RP, néé, že se RP přeruší a někdo si vzpomene, že chce najednou PPM, tak to ze zákona nelze.
@j.a.n.i

petiar
autor
4. pro 2018

@daniellah Paní žiadne čestné prehlásenie nepodpisovala, paní nemá nárok na PPM. PPM bude poberať pán.

@j.a.n.i @barchen Pakárna s papierovaním to bola už teraz, nakoľko nám nechceli priznať plnú mesačnú výšku RP, ale nakoniec som si to obehal a priznali. Mám čas. 😉 Zdravotné poistenie si manželka platí, výnimkou je len týchto pár mesiacov kedy poberá RP.

petiar
autor
4. pro 2018

Každopádne, nikde sa neviem dopátrať po tej informácii, že PPM môžem poberať maximálne do 1 roku veku dieťaťa. Má niekto odkaz na zákon, kde je to uvedené?

Ani tu nič nie je, len tých 22 týždňov:

> https://www.cssz.cz/cz/nemocenske-pojisteni/dav...

j.a.n.i
4. pro 2018

@daniellah Ale lze, netvrď tu pitomosti, které nemají oporu v žádném zákoně. Jediné, co je potřeba udělat aby on mohl PPM čerpat je sepsat tu dohodu s manželkou a manželka přeruší RP. Máš akorát spoustu keců, ale nějaký odkaz, který by dokládal tvoje tvrzení nedáš, co. No ono je to logické, těžko to můžeš něčím potvrdit, když to není pravda.

j.a.n.i
4. pro 2018

@petiar Je to v zákoně o nemocenském pojištění § 32 odstavec 7

petiar
autor
4. pro 2018

@j.a.n.i Super, takto zazdrojovaná diskusia je už o niečom. Hoci sa mi to nepáči, no ale čo už, aspoň 19 týždňov vyberiem, ak všetko pôjde podľa plánu. Vďaka!

daniellah
4. pro 2018

@j.a.n.i zákon o nemoc.poj. č 187/2006 Sb § 32 a zákon SSP 117/1995 Sb § 30 znám, ale nepotřebuji se tím tady ohánět. Přečtěte si pořádně otázku zadavatele, pak paragrafy, kterými se oháníte.
Paní končí RP, tzn. že dítěti bude více jak jeden rok, tudíž otec nemá na PPM nárok. Kdyby dítěti bylo méně, a paní už část RP vyčerpala, musela by ho vracet, protože dávky nemocenského pojištění mají přednost před dávkami SSP.
Více se k tomu vyjadřovat nebudu. S lidmi, kteří komunikují stylem jako Vy, mě diskutovat nebaví.

petiar
autor
4. pro 2018

@daniellah A ako ste dospeli k tomu, že keď paní končí RP tak bude mať dieťa viac ako 1 rok? Viete, že RP sa dá vybrať už za 6 mesiacov, že? 😉

j.a.n.i
4. pro 2018

@daniellah Já jsem ji na rozdíl od tebe četla a tudíž vím, že to do roka dítěte mohou stihnout.
A ohledně RP píšeš nesmysly, je pouze podmínka, že nelze obojí pobírat v jeden měsíc, ale tvoje tvrzení, že by musela RP vracet je totální nesmysl a lež!!!! A já mě zas nebaví diskutovat s lidmi, kteří píší nesmysly a pak tím akorát matou ty, kteří se v problematice neorientují, ale dělám to, aby tady ty nesmysly nezůstaly jako pravda a někdo se jimi neřídil.