icon

Rodičovský příspěvek 2020. Jak to je?

goovana
16. pro 2020

Dobrý den,
Prosím neví někdo, jak to je s RP ?
Mám první dceru narozena 26.12.2019
Čekáme druhé dítě 15.8.2021
Na jakou částku si mužů RP nastavit, abych vybrala co nejvíce ?
Dekuji za odpověď

Strana
z2
jatva
16. pro 2020

@malenka3 to ti nemusi sediet. Mala by si tam mat aj dvz. A pisala som o dvz.

goovana
autor
17. pro 2020

@zuzangel nárok nám PPM budu mít znovu
Vyčerpala jsem 82000,-

linda_22
17. pro 2020

Holky jen ze zvědavosti se zeptám, když pobírám rodičák (PPM byla), otěhotním v době pobírání rodičáku, mám PPM znovu automaticky těch šest týdnů před porodem, nebo jsou na to nějaké další podmínky? Děkuju 🙂

j.a.n.i
17. pro 2020

@linda_22 podminkou je mit trvajici pracovni pomer, rodicak na to nema zadny vliv.

surikata131
17. pro 2020

@linda_22
Matka na rodičovské dovolené a nástup na peněžitou pomoc v mateřství s dalším dítětem

Pokud je matka na rodičovské dovolené s prvním dítětem do 4 let jeho věku a má platnou pracovní smlouvu, ze které jí vznikl nárok na první peněžitou pomoc v mateřství, vznikne jí nárok na tuto dávku i v souvislosti s dalším těhotenstvím. Nově se zjišťuje i denní vyměřovací základ (DVZ) pro výpočet dávky. Pokud k nástupu na dávku dojde do 4 let věku předchozího dítěte u stejného zaměstnavatele, porovná se nově zjištěný DVZ s DVZ, který byl použit pro výpočet předchozí PPM. Pro stanovení nové peněžité pomoci v mateřství se použije vyšší denní vyměřovací základ. V případě, že mamince pracovní poměr skončil během čerpání rodičovské dovolené (smlouva na dobu určitou) a nový pracovní poměr ještě nenavázala, není ani nemocensky pojištěna. Na peněžitou pomoc v mateřství tudíž nedosáhne, ale má nárok na rodičovský příspěvek ode dne porodu mladšího dítěte. Pokud maminka získala nový pracovní poměr během rodičovské dovolené s prvním dítětem, musí se vzít v úvahu ještě skutečnost, že pro nárok na peněžitou pomoc v mateřství kromě splnění obecné podmínky (tj. účast na pojištění v době trvání zaměstnání nebo v ochranné lhůtě) je nutné splnit ještě specifickou podmínku, kterou je účast na nemocenském pojištění po dobu 270 kalendářních dnů v posledních dvou letech před nástupem na dávku.
https://www.cssz.cz/web/cz/penezita-pomoc-v-mat...

linda_22
17. pro 2020

@j.a.n.i
@surikata131 děkuji, nedávno jsem se o tom bavila s kamarádkou a nevědely jsme.. ale jelikož se to ani jedné z nás zatím netýká, byly jsme líné to hledat 🙂

Strana
z2