Rodičovský příspěvek - čerpání, změna. Poradíte?

24. únor 2020

Prosím, třeba mi někdo z vás poradí - mám doma ročního prcka a zjistila jsem, že jsem opět těhotná - neplánovaně. Každopádně mi jde o to, jak co nejlépe vyčerpat rodičovský příspěvek, protože předpokládám, že prostě šest týdnů před porodem musím nastoupit na MD a tím by se čerpání RP ukončilo.

Jaká je nejvyšší částka, o kterou mohu při změně výše RP žádat? Někde se uvádí jen nějakých 11 500,-, ale to jsou starší diskuze, někde výše mateřské, jak to tedy je? Hrubý měsíční základ v zaměstnání jsem měla přes 30 tisíc, cca.

Lze třeba přepsat čerpání RD na první dítě na manžela, když by v dané době pracoval jen na DPP nebo DPČ?

Děkuji!

j.a.n.i
24. únor 2020

Zjednodušeně řečeno můžeš mít rodičák maximálně tak vysoký, jako si měla PPM. A převod na manžela nic neřeší.

jironymou
24. únor 2020

Mne to prislo v dopise na zacatku roku, jak probihala ta zmena , kolik muzu cerpat.Ted mam treba 17000 a muzu mit i vic...zalezi kolik jsi mela materskou (nebo si to teda myslim)

eithelwing
24. únor 2020

Jak bylo řečeno, zhruba dle výše mateřské. Každopádně pokud bere partner víc, lze to vypočítat podle něj a na jeho dvz čerpat víc.
Bere se to ale podle toho, co bral před narozením dítěte.

bobinecka01
24. únor 2020

@j.a.n.i jak prevod na manzela nic neresi. Ja mam rodicak na manzela a urcite ne do vyse me materske ale dle toho jaky ma DVZ. A mam ho vyssi 2x nez materskou

barunka1408
24. únor 2020

Je to do výše mateřské co jsi měla první. Teď jsem to taky navysovala ze stejného důvodu.

j.a.n.i
24. únor 2020

@bobinecka01 Na to, aby se rodičák čerpal podle DVZ manžela, se na něj nepřevádí. A hlavně, když budeš pozorně číst, tak to zakladatelka myslela tak, že by manžel stále bral rodičák v době, kdy by už ona čerpala PPM, což nejde.