Rodičovský příspěvek. Můžu jít třeba na 2,5 roku?

annacb
3. dub 2020

Dobrý den,
vím že rodičovský příspěvek je vyplácen max. do 4 let věku dítěte. Celková částka je nyní 300 000 Kč. zeptám se, mohu jít na rodičák třeba na 2,5 roku to je nějakých 30 měsíců, podle toho mi vyměří měsíční výši příspěvku a nebo je to striktně dané buď rok, dva, tři max čtyři ? Děkuji 😊

j.a.n.i
3. dub 2020

@annacb Ne, ty si musíš určit kolik chceš pobírat a oni ti tuhle čátku budou vyplácet, dokud nevyčerpáš 300tis.

leniczka23
3. dub 2020

@annacb Neni t9 striktne dane, rodicovsky.prispevek ktery si ty urcis sama kolik mesicu chces pobirat a podle toho si vypocitas castku..takze jen tu castku vydelis poctem tech mesicu a konec..ale.pokud si zamestnana dal ti pobezi do 3 let rodicovska dovolena. Pokud se ptas kvuli tomu ze bys chtela nastoupit driv do prace tak to se musis domluvit v praci to uz tak jednoduche neni.

annacb
autor
3. dub 2020

@leniczka23 Super, díky za odpověď ;) Takže spíš kvůli práci je to lepší buď 2 nebo 3 roky ? 🙂 a to nejde jim říct, že budu třeba do července 2023 doma a pak nastoupím? Když budu mít i PPM (což je nějakých 5 měsíců a do toho 2,5 budu na rodičáku jsou to 3 roky) 🙂 Nevím zda to takhle jde

rnika
3. dub 2020

@annacb Vše je o domluvě se zamestnavatelem. Pokud budou chtít, abys nastoupila dřív rozhodně v tom žádný problém není a na soc. ti délku rodičovského příspěvku napíší tak jak jim řekneš, od toho se bude odvíjet i výše, kterou budeš mít.

leniczka23
3. dub 2020

@annacb Musis se domluvit se zamestnavatelem. Kdyz se domluvite ze chces nastoupit po 2 rokach a on ti to umozni tak normalne nastouois a pokud pri tom budes zaroven pobirat RP tak klidne muzes..takze si nemusis vylozene nastavovat ten roic.prisp. na stejne dlouho jde pobirat RP a pri tom pracovat.

kometkak
3. dub 2020

@annacb Jde to vydělit počtem měsíců..

cuuza
3. dub 2020

Můžeš spostu věcí, RP není navázáno na RD.
RP můžeš pobírat i když jsi zaměstnaná, není v tom problém a každé tři měsíce můžeš změnit částku, kterou pobíráš a tím pádem i délku pobírání.
V práci nahlásíš, do kdy plánuješ být na RD, max je tři roky ale můžeš nahlásit klidně méně.