Rodičovský příspěvek - lze vybrat najednout?
Ahoj 🙂
Potřebovala bych poradit. Na úřad se teprve chystám, takže nevím jak to chodí. Chtěla jsem se zeptat, zda lze si vybrat najednou rodičovský příspěvek? Já se jen někde dozvěděla ze lze potom ze ne, a nebo do puk roka a jsem z toho nějak nesva. Všude píšou něco jiného, a momentálně s 2 měsíčním prckem nemám čas teď být cely den na úřadě. Plánujeme další miminko aby byli maximálně 2 roky od sebe. Tak nevím jak to udělat aby jsme potom o to zbytečně nepřišli když je to jediný na co dnes má každý nárok 🙂
Byla bych ráda za každou informaci a radu jak to mate vy 🙂 děkuji moc a krásný večer 🙂
@lenoulinkaa Splňuje dobu pojištění, takže nárok na mateřskou má, takže tady v tomto připadě souvisí s rodičákem DVZ. V zákoně jsem fakt nenašla, že musí být pojištění u stejného zaměstnavatele, ale pro ni je rozhodující, že ať tak či onak může si rodičák vybrat ještě dřív než za 2 roky.
@daisymaminka No já mám takovou zkušenost z pojišťovny a sociálky. Byla jsem na RD s prvním, asi půl roku před dobráním RP jsem nastupovala na mateřskou. Podala jsem si papír na přiznání PPM přes zaměstnavatele. Byla jsem na ÚP zrušit RP k datu, kdy jsem nastupovala na mateřskou, abych nemusela nic vracet.
Po třech měsících mi přišlo z pojišťovny, že mám neznámého plátce pojištění a že to mám objasnit, nebo že to budu muset platit sama. Z OSSZ (protože zároveň jsem na vedlejší činnost OSVČ) mi přišel v lednu přehled, kde to taky neměli. Tak jsem tam volala, že mi vyplácejí už 3 měsíce PPM. Jenom jiný odbor. Ale nevěděli to.
@daisymaminka A to jsem jen přešla z RP na PPM. Na pojišťovně mi řekla paní, že se mají správně hlásit jakékoli tyto změny (chtěli i okopírované dokumenty o přiznání obou příspěvků).
Když vybereš RP, tak sice budeš pořád na RD (u zaměstnavatele), ale pojišťovna a sociálka musí vědět, že zůstáváš doma jako osoba pečující o dítě a že za tebe platí stát.
@daisymaminka Neni potreba nic hlasit. Pokud mas v praci nahlasenou RD do veku 3 let, tak stejne tak dlouho to mas nahlasene zamestnavatelem na zdravotni pojistovnu. Pouze pokud by si se vratila driv do prace, nebo si privydelavala,je potreba si to hlidat.
@barchen Tak jsem si to myslela. Že se nic nikde nehlásí. Proto jsem se ptala výše, proč by se to mělo hlásit.
@daisymaminka Osobně mám elektronický přístup do zdravotní pojišťovny a pro klid duše jsem se podívala, jak to je, když jsem dobrala RP ale pořád zůstávám na RD. Žádná změna.
PS: Občas to musí hlásit pouze matka bez českého občanství, jelikož tam se sleduje, jestli má nárok pořád na české veřejné zdravotní pojištění ale také to neplatí pro všechny cizince.

@penelope87 V zaměstnání mám RD nahlášenou do 3 let věku dítěte. RP chci pobírat v ve výši cca 20.000,-/měs., tzn. 11 měsíců. Zbytek RD chci být doma "zadarmo", chceme co nejdříve druhé.
Píšeš, že po dobrání RP to mám někde nahlásit. Nechápu co hlásit a kde, protože přece zdravotní je za mě hrazeno díky statusu, že jsem na RD, ne?