icon

Rodičovský příspěvek na 2 roky, jaké jsou podmínky?

matla8
23. led 2016

Zdravím ;)
Přemýšlím o dvouleté variantě rodičovského příspěvku. Ale nevím, jestli je potřeba splnit nějaké podmínky (výška platu apod.).
Splňují podmínky pro pobírání mateřské (mám odpracováno,atd ;) ).
Děkuji za odpovědi ;)

Strana
z2
j.a.n.i
13. bře 2016

@psya
@psya Pokud bys to druhé dítko měla do 4 let věku prvního, tak si tím naopak výrazně pomůžeš, protože bys měla nárok na další PPM a počítala by se ti z platu před tou první. Akorát bacha na to, že se musí jednat o ten samý pracovní poměr, takže pohlídat aby to bylo opravdu prodloužení a nikoliv nový.

marunka85
3. dub 2016

Zdravím maminky. Máte někdo zkušenost s tímto? - mám 2letou variantu, končí mi v květnu, chci si to prodloužit do tří let syna. Plánujeme druhé, ale ještě nejsme v tom. takže si prodloužím, jak bych otěhotněla, tak bych ukončila rodičák a šla hned na nemocenskou - pak bych měla jak mateřskou, tak rodičák. Jsem zaměstnána na dobu neurčitou. Díky moc.

marunka85
3. dub 2016

A ještě jedna blbá otázka. Částka 220 000 je stanovena pro všechny, bez rozdílu na jak dlouhou dobu si rodičák stanovíte, že? Prostě by měli vyplatit rovných 220 000. A je možné si prodloužit rodičák jen třeba o tři měsíce? Díky

maqggienka
4. dub 2016

@marunka85 220000,- je stanovena pro všechny a záleží na tobě, kolik si napíšeš, že chceš brát. Já mám RP do 2 let a RD do 3 let věku dítěte. V práci máš nahlášeno, že budeš doma do 2 let?

xpila
4. dub 2016

@marunka85 Ty hlavně ale musíš rozlišit dvě věci - rodičovský příspěvek a rodičovskou dovolenou. Protože pokud chceš jít na nemocenskou, tak bys musela ukončit rodičovskou dovolenou dřív, než máš nahlášeno - a to svévolně opravdu nejde. O to musíš požádat zaměstnavatele a je na něm, jestli ti vyhoví nebo ne. Podle mě ale spíš ne, proč by to taky dělal...

bureska
4. dub 2016

@marunka85 ve tvém případě je myslím nejlepší, si rodičovskou prodloužit na tři roky a během toho roku otěhotnět, jakmile bys byla těhotná, lze ji zase zkrátit, aby ti to vyšlo tak, že ti skončí rodičák a plynule bys nastoupila s druhým dítětem na mateřskou. Nelze na dvě děti pobírat dva rodičáky nebo rodičák a mateřskou

marunka85
4. dub 2016

@maqggienka Díky. Ano v práci mám do dvou let, teď řešíme prodloužení. Neměl by to být problém.

marunka85
4. dub 2016

@xpila Ano zaměstnavatele žádat musím, stejně tak jako když jsem si nastavovala nebo prodlužovala rodičovskou. Ale zas takový problém bych v tom neviděla. Však pokud bych nastoupila na nemocenskou, tak platí zaměstnavatel pouze 14 dní, pak sociálka. Tak jako tak do práce nepůjdu. A navázala bych na další rodičák, což v práci ví, že chceme druhý.

xpila
4. dub 2016

@marunka85 Ano nejde o požádání - ono jde o to, že musíš mít jeho souhlas. Je rozdíl prodlužovat RD, kde musí vždy vyhovět, a zkracovat ji, kde je to pouze na jeho uvážení.

marunka85
4. dub 2016

@bureska To ano, to máš pravdu, my spíš řešíme, jak po dobu těhotenství, abych doma nebyla úplně zadarmo. Vím, že se bere jen za nejmladší dítě. Je to mazec, pořád něco počítám jak to vyjde nejlépe 🙂

marunka85
4. dub 2016

@xpila To já všechno ale chápu, jsem si toho vědoma, že je to na jeho uvážení. Ale myslím, že můj zaměstnavatel v tom zase takový problém mít nebude. To je můj názor.

j.a.n.i
4. dub 2016

@marunka85 Toť otázka, protože si tím taky může získat kontrolu z OSSZ, neboť oni to (celkem oprávněně) vyhodnotí jako pojistný podvod, neb tu RD zkracuješ pouze a jedině kvůli tomu, abys dostala neschopenku, není to o tom, že by ses chystala pracovat.

gepe
4. dub 2016

@marunka85 taky pozor, pokud budes mit RP nejvyssi tj 11500, tak neni na 2 roky, ale 19 mesicu.

marunka85
4. dub 2016

@gepe ano vím, do dvou let věku dítěte. To už je slovíčkaření 🙂

marunka85
4. dub 2016

Děkuji Všem, samozřejmě vše řeším se zaměstnavatelem i úřady. Jen jsem se chtěla zeptat, jestli někdo neřešil něco podobného!

gepe
4. dub 2016

@marunka85 ne kazdy to vi ci mu/ji to dojde. 5 mesicu rozdil neni o slovickareni. Ve vysledku z teto diskuse mi prijde, ze vse vis a znas, mas poresene. Vsechny reakce a odpovedi odpalkovavas. Take hodne zdaru.

Strana
z2