Rodičovský příspěvek na 2 roky, jaké jsou podmínky?
Zdravím ;)
Přemýšlím o dvouleté variantě rodičovského příspěvku. Ale nevím, jestli je potřeba splnit nějaké podmínky (výška platu apod.).
Splňují podmínky pro pobírání mateřské (mám odpracováno,atd ;) ).
Děkuji za odpovědi ;)
Zdravím maminky. Máte někdo zkušenost s tímto? - mám 2letou variantu, končí mi v květnu, chci si to prodloužit do tří let syna. Plánujeme druhé, ale ještě nejsme v tom. takže si prodloužím, jak bych otěhotněla, tak bych ukončila rodičák a šla hned na nemocenskou - pak bych měla jak mateřskou, tak rodičák. Jsem zaměstnána na dobu neurčitou. Díky moc.
A ještě jedna blbá otázka. Částka 220 000 je stanovena pro všechny, bez rozdílu na jak dlouhou dobu si rodičák stanovíte, že? Prostě by měli vyplatit rovných 220 000. A je možné si prodloužit rodičák jen třeba o tři měsíce? Díky
@marunka85 220000,- je stanovena pro všechny a záleží na tobě, kolik si napíšeš, že chceš brát. Já mám RP do 2 let a RD do 3 let věku dítěte. V práci máš nahlášeno, že budeš doma do 2 let?
@marunka85 Ty hlavně ale musíš rozlišit dvě věci - rodičovský příspěvek a rodičovskou dovolenou. Protože pokud chceš jít na nemocenskou, tak bys musela ukončit rodičovskou dovolenou dřív, než máš nahlášeno - a to svévolně opravdu nejde. O to musíš požádat zaměstnavatele a je na něm, jestli ti vyhoví nebo ne. Podle mě ale spíš ne, proč by to taky dělal...
@marunka85 ve tvém případě je myslím nejlepší, si rodičovskou prodloužit na tři roky a během toho roku otěhotnět, jakmile bys byla těhotná, lze ji zase zkrátit, aby ti to vyšlo tak, že ti skončí rodičák a plynule bys nastoupila s druhým dítětem na mateřskou. Nelze na dvě děti pobírat dva rodičáky nebo rodičák a mateřskou
@maqggienka Díky. Ano v práci mám do dvou let, teď řešíme prodloužení. Neměl by to být problém.
@xpila Ano zaměstnavatele žádat musím, stejně tak jako když jsem si nastavovala nebo prodlužovala rodičovskou. Ale zas takový problém bych v tom neviděla. Však pokud bych nastoupila na nemocenskou, tak platí zaměstnavatel pouze 14 dní, pak sociálka. Tak jako tak do práce nepůjdu. A navázala bych na další rodičák, což v práci ví, že chceme druhý.
Děkuji Všem, samozřejmě vše řeším se zaměstnavatelem i úřady. Jen jsem se chtěla zeptat, jestli někdo neřešil něco podobného!

@psya
@psya Pokud bys to druhé dítko měla do 4 let věku prvního, tak si tím naopak výrazně pomůžeš, protože bys měla nárok na další PPM a počítala by se ti z platu před tou první. Akorát bacha na to, že se musí jednat o ten samý pracovní poměr, takže pohlídat aby to bylo opravdu prodloužení a nikoliv nový.