Status studenta, má vliv na rodičovský příspěvek?

broucinek17
3. dub 2017

Zdravím 🙂
Chci se zeptat na několik věcí.
Jsem studentka VŠ, v červnu bych měla státnicovat a 18.8 mám termín porodu. V případě, kdy bych musela studium prodloužit (například do února příštího roku), měla bych nárok na rodičovský příspěvek i se statusem studenta (studuji prezenčně), nebo to nemá na příspěvek vliv? Pokud ano, mohu si zvolit jeho délku? Manžel pracuje a má odpracovaný požadovaný počet dní, ale já ne, tak nevím, jestli se to odvíjí od něj nebo ode mě. Četla jsem hodně fór, jenže byla staršího data, tyhle věci se často mění a taky bych ráda slyšela zkušenosti ostatních.

bbubble
3. dub 2017

podla mojich info to ci si student nema vliv.. a ked manzel splnuje podmienky pre volbu delky, tak si mozes volit. 🙂 mame to podobne.

broucinek17
autor
3. dub 2017

@bbubble Moc děkuju za odpověď 🙂

vila_z_lesa
3. dub 2017

@broucinek17 Ahoj, já přerušila a vzala si rp přes otce dítěte a zvolila si délku na 3 roky 🙂 jako studentka bych neměla právo na nic, automaticky baych dostala na 4 roky, po porodu přítel dostal nějaký papír o výměřovacím základu, ten dostal na pracáku, pak mu to potvrdili v práci, zanesl na ossz a já to dodala na pracák s zádostí o rp a mohla si tak zvolit délku. Kdyby cokoliv, ptej se 🙂 rodila jsem září 2016, taks e to ´ho asi moc nezměnilo 🙂

xpila
3. dub 2017

@broucinek17 To, že studuješ, je úplně jedno, nárok na RP máš. Ty sama automaticky na 4 roky, ale přes manžela si můžeš výši RP zvolit, pokud k tomu splňuje podmínky.

soda365
3. dub 2017

@broucinek17 ahoj, zkus se na sociálce zeptat jestli bys neměla možnost dostat mateřskou - já byla čerstvá absolventka VŠ a do práce jsem nastupovala na začátku pátého měsíce těhotenství - pracovala jsem tedy jen 3,5 měsíce a díky tomu, že jsem úspěšně dostudovala tak jsem nárok na mateřskou měla.. kdybys dostala nárok na mateřskou tak by sis i pak mohla zvolit délku rodičáku na sebe a nemusela bys do toho tahat otce dítěte.. zkus se poptat na sociálce...

xpila
3. dub 2017

@soda365 Nárok by měla pouze v případě, kdy by školu úspěšně dokončila a navíc začala pracovat, což už těžko stihne.

soda365
3. dub 2017

@xpila to jsem nevěděla - já to tak konkrétně nezjišŤovala - jen vím, že já získala mateřskou jen protože jsem úspěšně dokončila studium a přitom jsem těch 270 dní odpracovaných neměla - proto jsem zakladatelce navrhla aby se šla na OSSZ pořádně vyptat..

xpila
3. dub 2017

@soda365 Jasně, ale to by tam chodila zbytečně.

soda365
3. dub 2017

@xpila no, já tam byla asi čtyřikrát - třikrát mi řekli, že nárok nemám a napočtvrté se najednou klaněli až k zemi s omluvami, že se spletli a že vlastně nárok mám - nedivila bych se kdyby to byla na úřadě běžná situace - kdybych tam nešla tolikrát tak bych mateřskou prostě needostala..

xpila
3. dub 2017

@soda365 Tak tohle je přímo v zákoně, takže se stačilo předem informovat a rovnou podat žádost 😉

j.a.n.i
3. dub 2017

@xpila Nebo se neinformovat a žádost podat taky 😀

xpila
3. dub 2017

@j.a.n.i Taky fakt 😀

soda365
3. dub 2017

@xpila vidíš, já si to načetla, šla tam a říkám jim, že nárok mám - a ony - no to nemáte, vždť jste studovala tak co byste chtěla.. pořád jsem tak nějak předpokládala, že svou práci dělají dobře a že to vědí s co největšími aktualitami - tak jsem to tak vzala, ale postupem času mi to nedalo a tak jsem se tam pořád chodila až jsem se dořvala tam na tu nejvyšší úřednici a ta teprve uznala, že nárok mám.. ráda bych si myslela, že alespoň úředníci se vyznají v zákonech, ale co si sám člověk nenastuduje to nemá..

kajulinek
3. dub 2017

@xpila jestli se můžu zeptat mimo dotaz, do kdy se počítá těch 270 dní, co musí být odpracované. Do porodu? Takže kdybych porodila předčasně, tak se může stát, že na změnu výše rp nebudu mít nárok, přestože kdybych rodila v termínu, tak bych nárok měla? A do těch 270 dní se počítají všechny dny, takže je to 9 měsíců, nebo jen pracovní? Asi jen pracovní, že?

xpila
3. dub 2017

@kajulinek Počítá se to k datu nástupu na MD. Takže bys musela rodit o hodně dřív. A počítají se kalendářní dny.

kajulinek
3. dub 2017

@xpila Děkuji 🙂 A pokud nemám na md nárok?

xpila
3. dub 2017

@kajulinek Vždy se to bere k reálnému datu porodu.

kajulinek
3. dub 2017

@xpila Děkuji moc 🙂 Chtěli bychom 2 děti 2 roky po sobě, tak přemýšlím, kdy se začít snažit, aby se nám nestalo, že nám o pár dnů nevyjde možnost zkrátit si rodičák 🙂