Študující maminka další tehotenství. Na co mám nárok?

majatob
6. led 2010

Ahojte,
pokusim se nejak srozumitelne popsat situaci a snad se nekdo zorientuje a poradi 😀
takze v r.2007 jsem v 5. ročníku SŠ (a soubezne 1. rocniku VS) otehotnela, před porodem jsem prerusila denni studium na SS, skola mi vyplacela MD a po sestinedeli se opět do skoly vrátila, tím pádem mi vznikl nárok vybrat si 3 letou variantu RP. V červnu 2009 jsem odabsolvovala na SS, na VS pokracuju dalkove a opet jsem otehotnela. Termin mam na konci unora, takze kdyz odectu 6 tydnu pred, jeste se vlezu do 270 dni od ukonceni studia na SS.
A ted o co mi jde 😀 jako matka na RP bych mela mit automaticky narok az na 4letou variantu ode dne narozeni druheho ditete, ale zaroven jsem v te lhute od konce skoly, takze pokud to spravne chapu, dostanu znovu materskou a pak si muzu vybrat 3letou variantu? nebo tam hraje roli i ta druha skola? 😕

j.a.n.i
7. led 2010

Ahojky, pokud současně se studiem nikde nepracuješ, tak nárok na PPM nemáš a od porodu budeš brát rovnou RP na 4 roky. Případně by mohl na PPM nastoupit otec dítěte, pak zvolit 3 letou variantu a převést RP na tebe.

majatob
autor
7. led 2010

Nemam narok ani kdyz mi to vychazi do tech 270 dnu od ukonceni studia?

j.a.n.i
7. led 2010

Ne, těch 270 dní od ukončení studia je v případě, že nastoupíš po ukončení školy do práce a nestihneš technicky odpracovat těch 270 dní, tak se ti do nich započte to předchozí studium. Ale ty v současnosti nejsi nemocensky pojištěna, takže nesplňuješ tu druhou podmínku a to být ke dni nástupu na PPM nemocensky pojištěna nebo v ochranné lhůtě max. 180 dní od jeho ukončení.

majatob
autor
7. led 2010

aha, tak diky za vysvetleni 🙂