Těhotná, co po skončení smlouvy?

tessie21
15. únor 2018

Zdravím chci se zeptat, jsem těhotná na neschopence ale 28.2.2018 mi končí prac.smlouva na dobu určitou. první termín mám na 26.8. co po skončení smlouvy? pracák i s neschopenkou?
Budu mít nárok na mateřskou? Na internetu jsem našla něco že pokud bych nastoupila na mateřskou v ochranné lhůtě 180 dní od konce smlouvy měla bych mít nárok na mateřskou ale co mezi tím?
Nikdy jsem těhotná nebyla tak je pro mě vše nové ☹
poraďte prosím pokud máte někdo zkušenost děkuji ,

lenickakl
15. únor 2018

zůstáváš na neschopence až do mateřské

tessie21
autor
15. únor 2018

@lenickakl a co zdravotní a soc. pojištění? kdo to za mě bude odvádět?

lenickakl
15. únor 2018

@tessie21 to za tebe normálně platí stát, jen si radši zavolej na pojišťovnu až ti skončí smlouva a až pak nastoupíš na mateřskou. Po mně chtěli pak potvrzení o mateřské i když jsem měla smlouvu na neurčito. A kamarádka, který smlouva skončila z toho málem měla průšvih

tessie21
autor
15. únor 2018

a budu mít tedy nárok na mateřskou? teď si o ni žádala kamarádka která byla na pracáku a otěhotněla v průběhu evidence a je epileptička tak ji ani práci nehledali a teď nemá nárok na mateřskou kvůli tomu že je nezaměstnaná déle než 2měsíce
tak mám strach abych měla já nárok

milisent
15. únor 2018

Mne smlouva skoncila 31.12. a na materskou nastupuji 21.3. Cely cas jsem na nemocenske, na zdravotni pojistovnu jsem musela dolozit papir ze socialky, ze nadale pobiram nemocenske davky, pak budou jeste potrebovat papir o ukonceni nemocenske a nastup na materskou. Pokud dobre pocitam budes nastupovat na materskou nekdy na konci cervence, takze zustan na nemocenske, kterou budes mit stale vedenou pod zamestnavatelem a normalne pak nastoupis na materskou.

lenickakl
15. únor 2018

@tessie21 jak dlouho jsi v teto praci? Ochranna lhuta je tak dlouha jak posledni zamestnani, maximalne vsak 180 dni. Pokud mas odpracovano a vlezes se, narok mit budes.

kladpol
16. únor 2018

Pokud máš splněné podmínky na získání mateřské, tak jí dostaneš, pořád budeš v ochranné lhůtě doku neporodíš, odvody za tebe bude odvádět stát. Smlouva ti klasicky skončí, ty se nikde hlásit nemusíš, až potom kdy ti skončí rodičák, jak bude mít prcek tři roky nebo na jak dlouho si ho dáš.

tessie21
autor
18. únor 2018

všem vám moc děkuji .