icon

Ukončený pracovní poměr v době mateřské dovolené

pavluska88
12. kvě 2014

Ahojky,

ráda bych se zeptala na toto. V prosinci 2013 jsem porodila syna, 29.4.2014 mi skončilo vyplácení mateřské, nyní dobírám dovolenou a 31.5.2014 mi končí pracovní poměr (byla jsem záskok za MD na dobu určitou) a poté rodičovský příspěvek do 2,5 roku dítěte. Má otázka je, pokud bych otěhotněla příští rok z jara, kdo mi bude vyplácet mateřskou, když u předchozího zaměstnavatele již nebudu brána jako zaměstnanec? Předem Vám moc děkuji za odpovědi a pokud by má otázka nebyla srozumitelná, ráda objasním. Hezký den 🙂 Pavla

ninive211
12. kvě 2014

@pavluska88 To je jednoduché, pokud nebudeš v tu dobu zaměstnaná, nebudeš mít na mateřskou (resp. peněžitou pomoc v mateřství) nárok a rovnou po porodu nastoupíš na rodičák a budeš pobírat rodičovský příspěvek (pravděpodobně v té dlouhé variantě anebo si můžeš přes partnera nastavit rychlejší čerpání)

pampeliska1
12. kvě 2014

@pavluska88 je to přesně tak, jak napsala @ninive211 .

pavluska88
autor
12. kvě 2014

Děkuju. Někdo mi právě říkal, že bych brala mateřskou stále od předchozího zaměstnavatele, a mě to přišlo divné, když tam přeci nebudu již zaměstnaná, tak se na to raději ptám 🙂 Je důležité vědět to dříve, než bychom se rozhodli pro druhé mimi 🙂 děkuji

lucifereeek
12. kvě 2014

@pavluska88 to by ti musel ten pracovní poměr trvat, abys brala znovu mateřskou, pokud ti skončil, tak nemáš na něj nárok, je to jak psaly holky

j.a.n.i
13. kvě 2014

@pavluska88 Potvrzuji předchozí odpovědi, na mateřskou nebudeš mít v uvedené situaci nárok, pouze rodičák od porodu.

pavluska88
autor
13. kvě 2014

díky, díky 🙂 je dobré to vědět 🙂 takže druhé dítko až po práci 😀