Žiji v zahraničí, jde zpětně zažádat o porodné a PPM v ČR?

michaelaladym
8. dub 2018

Dobry vecer,
podobny dotaz jsem sice videla, ale jiz par let stary, tudiz bych se za sebe chtela zeptat.

Jsem Češka zijici v zahranici poslednich 12 let (GB)
V ČR mam stale trvaly pobyt a celou svoji rodinu. Jezdim do ČR 2-4x do roka na par tydnu az mesicu.
Pred dvema lety jsem zde v GB porodila dvojcata, zadne porodne ani materskou jsem zde nepobirala a nepobiram. Jedine, co momentalne dostavam je prispevek na dite. Ziji s pritelem, ktery je Anglican.
Momentalne premyslim, zda se prestehovat s detmi do ČR nebo zustat zde a praktikovat nase navstevy.
Slysela jsem, ze ted je mozne zpetne zazadat o porodne a materskou v ČR, ovsem nejsem si jista, zda to plati pro matky, ktere se do ČR vraceji nebo i pro matky s trvalym pobytem v ČR, ale nadale zijici v zahranici?

Ma nekdo zkusenost s timto nebo vi, jak yo momentalne ve skutecnosti je?

Dekuji za pripadne odpovedi a rady 🙂

zdenkaell
9. dub 2018

Z logiky věci pevně doufám že ne...

barchen
9. dub 2018

@michaelaladym Jelikož žijeme v EU, tak je možné pobírat nebo dorovnávat dávky v každé zemi EU za určitých podmínek i tehdy, pokud jeden z rodičů v zemi nikdy nežil/nepracoval. Nezáleží, jestli máš v zemi trvalý, přechodný nebo žádný pobyt. Jenomže, všechno se to odvíjí od "centra zájmů" rodiny aby nedocházelo ke zneužívání a využívání sociálního systému a peněz lidí aktivně přispívajících do rozpočtu daného státu. Ty si v ČR předpokládám nepracovala, takže mateřkou (peněžitý příspěvek v mateřství) nemáš a nedostaneš. Porodné je dávka pouze pro rodiny s velice nízkým příjmem a na tu dosáhne jenom malé procento rodin žijících v ČR (posuzují se zájmy - jako že tady doopravdy bydlíš a jaké máte oba příjmy, resp. všichni co žijí v dané domácnosti). Na rodičovský příspěvek má nárok každá matka žijící v ČR s centrem zájmů (musíš mít ty nebo manžel nějaký ekonomický vztah k ČR). Dávky se dají vyplatit i zpětně, cca 3 měsíce zpětně. Přídavky na děti jsou tady také ale znova ne pro všechny, pouze pro lidi s nižšími příjmy. Tvůj manžel/partner předpokládám že vydělává v UK a tam máte i veřejné zdravotní pojištění. Ono to taky není tak snadné, že se vezmeš a odstěhuješ se s dětmi sem a stát se postará, pokud tvůj papírový manžel pracuje a žije v zahraničí. Budeš muset dokládat, proč vám to takhle funguje. Samozřejmě je jiná věc, pokud od něho chceš odejít a odstěhovat se z UK a definitivně se vrátit do ČR. Pak ještě existuje možnost dorovnávání rodičovského příspěvku ale to také pouze v určitých případech. Např. pokud žena pracovala v ČR před porodem ale odstěhovala se za partnerem do jiné země, kde je rodičovský příspěvek nižší než v ČR, tak jí ČR doplatí rozdíl na příspěvku. Ale není to vždy. Je potřeba si zjistit, co ti UK nabízí, resp. jaké máš možnosti. Ale odstěhovat se do ČR jenom kvůli rodičáku pokud v UK vysloveně neživoříte, je podle mne nesmysl.

mku
9. dub 2018

Pokud jsi v cr nikdy nepracovala tak nechapu proc ze vubec muzes premyslet o tom, ze bys tu mohla/mela brat nejake davky... co bychom pak meli brat my, ktere jsme tu cele roky (konkretne ja 16let) platili poctive zdravotni i socialni?

linee
9. dub 2018

@michaelaladym pokud jsi v CR neplatila zadne socialni ani zdravotni a vse odvadis v GB, tak narok na materskou nemas. Materska se ridi placenim zdravotniho a socialniho pojisteni. Co se tyce rodicovske, muzes se zeptat na CSSZ, protoze od 1.1. doslo k nekolika zmenam. Ale doted to bylo tak, ze se rodicovska ridila mistem pobytu (at uz trvalym, prechodnym nebo jinym). S trvalym pobytem to nic spolecneho nema. Takze by ses musela tady prestehovat, dokazat, ze to neni ucelne. Navic, pokud manzel pracuje v UK, stoji ti to za to vratit se do CR pouze kvuli rodicovskemu prispevku? Trochu mi to pripomina urcite spoluobcany, kteri si pro davky jezdi ze zahranici taxikem a presto se jim to porad vyplati😠

michaelaladym
autor
10. dub 2018

Dekuji za odpovedi, ikdyz uprimne jsem v soku z toho, jak negativni.

Moje otazka nebyla na zaklade toho, ze si chci nelde necim prilepsovat (to vČR myslim prochazi jen urcitym skupinam), ale na zaklade toho, ze ackoliv ziji v zahranici (kde jsem take pracovala a odvadela jak dane, tak pojisteni) tak zde jsem nikdy nemela ani porodne, ani materskou.
Moje puvodni otazka znela, zda - pokud se rozhodnu vratit (me duvody jsou osobni a vysvetlovat je nemusim, dekuji ovsem za váš ‘utok’ a automaticke domnenky o presunu z duvodu cerpani socialnich davek. Opravdu od vás velice milé)
tak mam narok na deti neco pobirat do budoucna nebo zpetne.
Take me zajimala otazka toho trvaleho pobytu, protoze, jak bylo jiz vyse zmineno, jsme v EU a jelikoz jsem v GB nikdy nic nepobirala, zajimalo me, zda jsou tyto veci souvisle a dorovnava se mezi staty.

Jeste jednou bych rada podekovala všem, kteri o zminenem dotazu, potazmo problemu neco vi a o informace se podeli.
Jakozto bych rada vzkazala vsem, kteri si sem dojdou pocist, odsuzovat a hazet osobni domnemky, at to nedelaji, jelikoz tim ze sebe delaji hloupe burany.

Preji pekny den

michaelaladym
autor
10. dub 2018

@zdenkaell dekuji za prispevek, ikdyz s info moc nepomohl 😉

michaelaladym
autor
10. dub 2018

@barchen Moc dekuji za prispevek, take jsem jiz cetla o tom stredu zajmu a dava to dost smysl.
Informace, ktere jsem nasla byly zvetsiny dost stare bohuzel.
V GB rozhodne nezivorime, to uz bychom zde davno nebyli, vzhledem k momentalni situaci s detmi si ovsem musim zjistit podrobne info a vsechny alternativy, ktere jsou pro zasadni rozhodnuti nutne.
Dekuji

michaelaladym
autor
10. dub 2018

@mku dekuji za prispevek. Slo by to myslim i trochu slušneji, kdyby se chtelo, že ano.
Ne, v ČR jsem pracovala pouhych 7 let a v GB 10let ovsem toho se ma otazka az tak netykala 😉

michaelaladym
autor
10. dub 2018

@linee nevim, zda muj dotaz neni napsan srozumitelne, coz je mozne. Nebo automaticky usuzujete, ze se lide stehuji do ČR, protoze je to danovy raj a zlaty dul Evropy (???)
Ja nejsem pevne rozhodnuta o dalsim kroku a veskere informace, ktere jsou k mani se hodi udelat si predstavu a rozhodnout se co je nejlepsi nejen pro me, ale hlavne pro moji rodinu a deti.
No, ale i tak dekuji, nejake to info v tom ‘odsuzovani na zaklade osobniho presvedceni’ take bylo, takze ze slusnosti dekuji 🙂

michaelaladym
autor
10. dub 2018
barchen
10. dub 2018

@michaelaladym Je možné, že některé uživatelky si příspěvek vysvětlily po svém, také jsem se musela trochu zamyslet, jak to myslíte s tím zpětným čerpáním 🙂. Předpokládám, že plánujete návrat, to je samozřejmé, že stát vám jako rodině umožní čerpat dávky jako ostatním. Tam jenom záleží na tom, jestli s Vámi pojede i otec dětí nebo zůstane vydělávat v cizině třeba jen nějakou dočasnou dobu. Tam se pak posuzuji zájem celé rodiny ale to mohou být různé případy, takže záleží na Vaší konkrétní situaci jak to plánujete. Mohu pak poradit, pokud něco bude potřeba, pouze neznám možnosti v UK.

dc2015
10. dub 2018

Já bych být vámi vyslala někoho z rodiny na sociálku. Ono i žádat tady byl mazec :D Za mě vše nepřehledné, různé info, blbákov. Lepší ptát se u zdroje.

Teoreticky byste měla mít nárok do 4 let věku dětí na tu minimální částku z RP. Jinak pro rýpavé maminky... Paní pracuje, umí velmi dobře cizí jazyk, měli bychom být rádi, když se nám takovéto Češky vrací 😉

michaelaladym
autor
10. dub 2018

@barchen dekuji. Ja prave premyslim, zda se vratit (pouze s detmi) nebo si splnit 8let stary sen a odstehovat se na Novy Zeland. I tom uz taky zjistuji, tam ale bude absolutni nevyhoda dalky a moznosti vidani se s rodinou :-/

michaelaladym
autor
10. dub 2018

@dc2015 dekuji za odpoved. Asi to tak udelam a zaukoluji babicku, ovsem ta ma taky s lejstry problem.
Ja zvaziji par variant jako zustat, vratit se do rodneho prostredi i s detmi, zkusit uplne neco noveho pres ocean a na vlastni pest... ted do toho vsechny papiry a dokladani veci z jednoho statu do druheho. Stacilo mi, kdyz deti v ČR onemocnely a potom behat man pojistovnu. Jak jsem se probrala z vlastniho naivniho snu o tom, ze v dnesni dobe informacni technologie je vse raz dva, omyl 🙂

rebe
10. dub 2018

Pokud se vrátíte do Česka, budeš tady mít nárok na pobírání rodičovského příspěvku. Ten není nijak vázán na odpracovanou dobu. Závisí ale na skutečném bydlišti, pokud zůstanete v GB, nárok na něj nemáš, a to ani, kdybys měla nárok na mateřskou. Pokud jde o odpracovaná léta, třeba později pro dávky v nezaměstnanosti nebo vyčíslování výše jakýchkoli nároků ( i té rodičovské třeba), tak GB je součástí Evropské unie, tudíž odpracované roky a částky se počítají stejně, jako kdybys pracovala v Česku, stejně tak se ti to počítá do důchodu.

barchen
10. dub 2018

@michaelaladym No, to si musíš rozhodnout sama. Kulturní šok to bude tak nebo tak. Jsou věci, které v ČR fungují jinak než v UK (neříkám jestli špatně nebo dobře), to je dost subjektivní, pro někoho je např. naše zdravotnictví a školství zaostalé, já jsem opačného názoru, za ty peníze si myslím, že péči i vzdělání (ZŠ, SŠ) jsou nadprůměrné. Sama jsem v ČR nevyrůstala, žila jsem a pracovala několik let tak různě po Evropě, i rodina jsme hodně mezinárodní ale vím, že ČR nebo i SR jsou země, kde chci žít a nechat vyrůstat děti, myslím, že se tady budeme mít zatím dobře.

linee
10. dub 2018

@michaelaladym rozumim, ale puvodni prispevek opravdu vyznel jinak, proto se prosim nediv, ze prvni reakce byly jake byly. Opravdu to vyznelo, ze kalkulujes kvuli pridavkum, navic, pokud jsi resila zpetne cerpani.

zuzineckah
10. dub 2018

Myslím, že žádný soudný člověk nemohl dedukovat, že tady zakladatelka zvažuje návrat kvůli dávkám, to je fakt směšné a nikde z textu se to vyčíst nedalo...🙄👎
Já bych ti poradila jinak, nikoho nikde neposílej, ale sedni k pc a napiš jasně formulovaný dotaz (nebo několik) přímo na MPSVR. Určitě ti odpoví.

gabrolo
10. dub 2018

@michaelaladym O porodné se dá žádat do roku od porodu, nevím jak máš staré děti, ale taky nevím jestli by jsi na něj měla nárok, protože se dokládají příjmy a pokud jsi pěkně vydělávala, tak ho asi stejně nedostaneš. Pak se u nás se pobírají přídavky, ty jsou taky podle příjmů. Zkus si napsat třeba někde na sociálku a zeptat se přímo pracovnic tam. Hmm na novém zelnadu je krásně 🙂

michaelaladym
autor
12. dub 2018

@rebe moc dekuji za prispevek 👍🏼

michaelaladym
autor
12. dub 2018

@barchen dekuji. V čR jsem vyrostla, ale samozrejme od te doby se spoustu veci zmenilo, i za tech roku, co uz jsem pryc. Navstevujeme sice, ale je asi pravda, ze navsteva (ikdyz treba na 2 mesice) je jina od permanentniho pobytu. Hlavne to bude snad jednodussi pro deti, nez budou starsi a najdou si kamarady atd.Tak bych rada udelala to rozhodnuti tento rok.

michaelaladym
autor
12. dub 2018

@linee to zpetne cerpani me zajimalo hlavne proto, jake jsou mezi staty rozdily. Vy mate, myslim, v ČR materskou 3 roky? Tady v GB mame 32 tydnu, pak bud zpet do prace nebo zustat doma, ale bez jakekoliv podpory (krom muže samozrejme).
Vim, ze tam byly nejake pripady, kdy se matky vratily ze zahranici a dostaly nejake dorovnani, jestli to ma souvislost s EU nebo ne, v tom mam gulas🙂
Prave to ale bylo nejaky rok zpatky, tak nevim. Zase uprimne by bylo dobre mit nejaky bonus detem na sporeni, ale ja to rozhodovani chci udelat poradne a to potrva, takze je mozne ze skoncime za oceanem nebo dorazime do ČR az jim budou 3 roky a pak uz se o nejake papirovani aspon nebudu muset starat. Sup do prace a deti do skolky 😀

michaelaladym
autor
12. dub 2018

@zuzineckah jeste si na to musim nainstalovat ceskou klavesnici. Nechci psat oficialni dotazy v textovem rezimu jak hotentot. Dekuji 👍🏼👍🏼

dupys87
12. dub 2018

@michaelaladym zkuste zavolat i na ČSSZ- resi materskou, na webu maji cislo infolinky, a jsou tam i cisla na pracovniky, co resi jednotliva temata na ruznych uzemnich pracovistich. Ja jim tam volala nekolikrat, protoze jsem resila specifickou situaci a vzdy ke me byli ochotni a slusni. Nejlepsi je zeptat se primo u zdroje, nehrozi nejake "ztraceno v prekladu". Kdyz jim nadiktujete svoje rodne cislo, otevrou si Vas v systemu a muzou hned nastinit co a jak.

michaelaladym
autor
12. dub 2018

@gabrolo dekuji. Jojo tady jsem taky na porodne nemela narok, tak to asi je stejne uz vsude.
O ty pridavky me zase tak neslo, protoze to se asi bude stejne odvijet potom od toho, jestli kdyby jsme v ČR novy dum hledali, tak jak budou deti potom stare a kde ja budu pracovat. Hlavne me zajimala ta materska. Jsou strasne rozdily, jako u vas 3 roky a tady 32tydnu coz je jen 9 mesicu. Ja jsem ji stejne nepobirala ani tak, protoze jsem zmenila zamestnani v blbou dobu ja hloupa 🙂

michaelaladym
autor
12. dub 2018

@dupys87 ano? Dekuji, ikdyz jsem odhlasena a platim vse jen tady v GB? Najdou is to nejak z archivu? Dekuji moc

vita_
12. dub 2018

@michaelaladym Nečetla jsem příspěvky nade mnou, tak už možná odpověď víš. Teď jsme měli na kurzu přednášku o mateřské, rodičovské atd., takže vím přímo od zdroje, že neexistuje, abys dostala rodičák, když v ČR nežiješ! Nestačí mít, zde trvalé bydliště, musíš prokázat, že tu žiješ. Je to logické, proč by ti měl proboha stát něco platit, když ty nic neplatíš jemu?

angie.shy
12. dub 2018

já myslím, že se možná nějak dá něco dorovnat ale asi né doba, ale výše, ne? S tím Novým Zélandem bych si to ještě hodně hodně rozmyslela, jednak je to fakt strašně daleko od všeho známého a také už když jsem tam byla v roce 2002, tak si setsakramentsky chránili svůj pracovní trh a co jsem tak četla, ekonomicky je to tam teď daleko horší než bylo tenkrát.

dupys87
12. dub 2018

Bohuzel nevim, zda je Vase rodne cislo nejak "zmrazeno", ale ne "smazano", ale rekla bych ze tam nekde bude, dokud jste obcan CR. Ale to je lepe se taky zeptat u nich. Posilam odkaz. Nevidim v mobilni verzi cislo infolinky, ale hned na te prvni strance jsou kontakty, zkusila bych zavolat primo na cislo vedouci oddeleni nemocenskeho pojisteni a zeptat se, zda se s timto tematem obracite spravne, nebo at vas odkaze na nekoho, kdo by Vam mohl poradit a event. zda by Vas mohla najit dle rodneho cisla. Asertivne ale slusne jsem je takhle otravovala za posledni 4 mesice minimalne 5x. Ohledne rodicovskeho prispevku jsem takhle volala na urad prace, kam spada moje trvale bydliste. Tam se dovolava hur, ale da se taky.
http://www.cssz.cz/cz/kontakty/krajska-a-okresn...

linee
12. dub 2018

@michaelaladym musis odlisovat materskou a rodicovskou. Materska tady trva 28 tydnu a mas na ni narok jen pokud jsi tady zamestnana a platis nemocenskou po dobu 270 dni v poslednich dvou letech. Pokud bys byla OSVC 270 dni, ale minimalne 180 rok pred porodem.
A pak mas rodicovskou dovolenou ("volno" kdyz jsi s ditetem a a rodicovsky prispevek "penize, ktere na dite beres". To muze mit ruznou delku. Od ledna jsou take nove podminky - https://portal.mpsv.cz/soc/ssp/obcane/rodicovsk.... Podivej se na strankych MPSV a CSSZ, je toho hodne k tomu popsaneho. Ale jak pisi holky, je to vazane na to, ze v CR zijes. Takze pokud chces tady pobirat, tak sem musis prijit, bydlet tady a pracovat a pak nasledne otehotnet a porodit. Urcite nejde prestehovat se sem a zpetne zadat o prispevky. Samozrejme se pak i na prispevky pocitaji prijmy cele rodiny, ktere ale v propoctu si myslim v GB budou vyssi, takze na por. a podobne nebudes mit narok.
Duvod je i ochrana statu, aby sem neprisli rodit zeny z okolnich statu kvuli tomu, ze jsou tady lepsi pridavky nebo prispevky. Osetrene to maji samozrejme i okolni staty.
Jinak jsem nasla toto, ale je to z roku 2010. Mezitim se ale podminky na porodne zmenily...
Podle mne mas nejlepsi se obratit pisemne na CSSZ a pojistovnu (treba VZP napr.) a zjistit podminky. U nich mas aspon jistotu, ze dostanes aktualne platne informace a budes mit pisemne vyjadreni. Pisemne ale cekej odpoved tak za 3 tydny nejdrive (aktualni zkusenost), u VZP jsem cekala na odpoved 5 tydnu. A nebo si z GB zavolat. Nikoho jineho (maminku) bych neukolovala, muzou mit doplnujici dotazy, ktere jim treba nebude schopna zodpovedet.

Dle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č- 883/2004 o koordinaci systémů sociálního zabezpečení od data 1.5.2010, Hlavy II článku 11, písm. e) se na jinou osobu (osoba, která není zaměstnaná, nebo samostatně výdělečně činná, není úředník, ani osoba pobírající dávky v nezaměstnanosti nebo osoba odvedená nebo znovu povolaná do vojenské služby), na kterou se nepoužijí písmena a) až d) vztahují právní předpisy členského státu bydliště, aniž jsou dotčena ostatní ustanovení tohoto nařízení, která jí zaručují dávky podle právních předpisů jednoho nebo více členských států.

To znamená, že i když jak píšete máte stále trvalý pobyt v ČR zachován, ale protože bydlíte (máte střed zájmů) v Anglii, můžete uplatňovat primárně nárok na dávky ze sociálního systému – rodinné dávky ( přídavek na dítě, rodičovský příspěvek) pouze v zemi svého bydliště a protože nejste osoba zaměstnaná, nebo samostatně výdělečně činná, ani osoba pobírající dávky v nezaměstnanosti (migrující pracovnice), nemůžete uplatnit sekundárně ani nárok na doplatek rodinných dávek v zemi „trvalého pobytu“.

Vzhledem k tomu, že porodné je vyňato z koordinace Přílohou I, bod II. Základního nařízení (883/2004) – je označeno jako sociální výhoda a jeho nárok a výplata se řídí zákonem č. 117/1995 Sb., ve znění pozdějších předpisů a u migrujících pracovníků nadále spadá pod režim nařízení Rady (EHS) č. 1612/68 o volném pohybu pracovníků uvnitř Společenství (taktéž sociální výhoda),můžete o tuto dávku požádat při narození dítěte do jednoho roku ode dne porodu, pokud prokážete, že máte zachován trvalý pobyt v ČR a předložíte doklad o narození dítěte.

K Vašemu dotazu tedy na základě výše uvedených informací můžete v České republice, pokud máte nynější bydliště ve Velké Británii, požádat pouze o porodné. Na ostatní rodinné dávky (přídavek na dítě, rodičovský příspěvek) můžete uplatnit nárok pouze v zemi pobytu Vás a Vaší rodiny, případně pokud by otec dětí (manžel) byl migrujícím pracovníkem v jiné zemi Evropské unie, tak v této zemi.