icon

Mám přijmout práci nebo zůstat na mateřské?

21. říj 2025

Ahoj, mám půlroční dceru. Sice jsem to neplánovala, ale přišla mi zajímavá nabídka práce, která se nedá dělat na home office. Klasika denně od 8 do 16,30.
Vůbec nevím, co dělat. Tu práci když vezmu, mám celkem zajištěnou budoucnost, na mateřskou by šel manžel.
Ale samozřejmě si nechci nechat ujít to miminkovské období.
Byl někdo v takový situaci?

Strana
z2
westie
22. říj 2025

@anonym_autor Pracuji od půlroku obou dětí, teď jim je 8 a 6 a na plný úvazek jsem začala pracovat teprve před dvěma lety. Při tvém rozhodování bych se zamyslela nad reálným časem, kdy budeš doma - jak dlouho bys do práce cestovala, jestli bys musela řešit pravidelné nákupy po cestě, vařit večeře, řešit nákupy nových věcí pro dítě, jak poroste, mění se roční období - přijde mi, že se pořád něco kupuje. Nebo by manžel zastal kompletně celou domácnost?
A pokud máš jedno dítě a uvažujete o druhém, pak bych přemýšlela, co se Ti v té práci stane, když půjdeš na druhou mateřskou? Budeš se muset taky tak brzy vrátit?
Já si třeba neuvědomovala, že plný úvazek není jen o tom čase v práci, ale i o tom, kdy přijdu domů a o jaké odpolední aktivity dětí přijdu - přicházím o všechny kroužky, to s dětmi jezdí manžel. Manžel zastane spoustu věcí okolo domácnosti, ale nevaří a nepere prádlo, to je na mě, takže každý večer přijedu domů, uvařím večeři, dám prát jednu pračku, večer po uspání pak ještě jednu, pomůžu s mytím dětí, při tom si povídáme, jak se kdo měl, uspím dceru a jsem sama úplně vyřízená, ale musím ještě připravit dětem věci na tréninky, složit prádlo, případně pořešit nákup přes rohlíka. Manžel zase řeší kompletně svačiny pro syna do školy a pro obě děti před/po tréninku, stará se o nádobí, odpadky, o naše dva pejsky, dělá se synem úkoly od školy apod.
Nejradši bych s ohledem na všechny tréninky a zájmy dětí byla ještě matka v domácnosti, ale i kvůli svému věku bych se pak neměla kam kariérně vrátit a do důchodu už bych žádnou zajímavou pozici (finančně i obsahově) neměla. A to zase nechci s ohledem na propastný rozdíl ve mzdě, kterou bych po takovém návratu měla.

autor
22. říj 2025
@lenka_m

Rakovina

@lenka_m ? Má nějaký důvod tvůj komentář?

autor
22. říj 2025
@westie

@anonym_autor Pracuji od půlroku obou dětí, teď jim je 8 a 6 a na plný úvazek jsem začala pracovat teprve před dvěma lety. Při tvém rozhodování bych se zamyslela nad reálným časem, kdy budeš doma - jak dlouho bys do práce cestovala, jestli bys musela řešit pravidelné nákupy po cestě, vařit večeře, řešit nákupy nových věcí pro dítě, jak poroste, mění se roční období - přijde mi, že se pořád něco kupuje. Nebo by manžel zastal kompletně celou domácnost?
A pokud máš jedno dítě a uvažujete o druhém, pak bych přemýšlela, co se Ti v té práci stane, když půjdeš na druhou mateřskou? Budeš se muset taky tak brzy vrátit?
Já si třeba neuvědomovala, že plný úvazek není jen o tom čase v práci, ale i o tom, kdy přijdu domů a o jaké odpolední aktivity dětí přijdu - přicházím o všechny kroužky, to s dětmi jezdí manžel. Manžel zastane spoustu věcí okolo domácnosti, ale nevaří a nepere prádlo, to je na mě, takže každý večer přijedu domů, uvařím večeři, dám prát jednu pračku, večer po uspání pak ještě jednu, pomůžu s mytím dětí, při tom si povídáme, jak se kdo měl, uspím dceru a jsem sama úplně vyřízená, ale musím ještě připravit dětem věci na tréninky, složit prádlo, případně pořešit nákup přes rohlíka. Manžel zase řeší kompletně svačiny pro syna do školy a pro obě děti před/po tréninku, stará se o nádobí, odpadky, o naše dva pejsky, dělá se synem úkoly od školy apod.
Nejradši bych s ohledem na všechny tréninky a zájmy dětí byla ještě matka v domácnosti, ale i kvůli svému věku bych se pak neměla kam kariérně vrátit a do důchodu už bych žádnou zajímavou pozici (finančně i obsahově) neměla. A to zase nechci s ohledem na propastný rozdíl ve mzdě, kterou bych po takovém návratu měla.

@westie tohle přesně jsme se snažili už probrat doma. Práce je blízko, takže reálně budu doma po páté, a kompltně všechny víkendy, svátky, dovolenou budu mít klasickou. Takže třeba navařit můžu, a oni by dopo šli třeba ven, pak oběd, spánek, prochajda a jsem doma. Možná si to představuji moc jednoduše. Zatím mi nejvíc vychází to prostě zkusit, protože až v realitě se ukáže. A podotýkám, že kdyby se mi cokoliv nezdálo - nedělalo to dobrotu, tak jsem připravená odejít a vrátit se na mateřskou.
Za zkušenosti všem moc děkuji

vanilkacka
23. říj 2025

Kamaradka to tak mela, ale byla vetsinu tydne na HO, takze se synem byla hodne, i kdyz byl manzel na rodicaku a vse resil. Urcite bych mela osefovany i to, at se manzel muze pak kdykoliv vratit do prace, kdyz ty bys nakonec sla zpet na rodicak.

ceramidy
23. říj 2025

@anonym_autor Ja osobne bych to taky vzala,doba je jina nez byla pred 20 ti lety.Nvidim rozdil v tom zda bude tata nebo mama doma s nim.Ja bych pro sve deti udelala cokoliv,ale mam i svuj zivot a mame to tak s manzelem nastavene oba,takze pokud by nastala u nas tato situace,tak bych sla do zamestnani a on by byl doma....

ultradotty
23. říj 2025

Já osobně byla ráda doma na mateřské, ráda jsem si od práce odpočinula a měla čas na děti a domácnost. To teď vidím, když chodím do práce - přijdu v pět domů, rychle kontrola úkolů, rychle úklid, rychle večeře a rychle děti uložit do postelí. Nemám z toho dne z dětí nic (a obecně ani z toho dne). Manžel přijde ještě později (začíná práci v 9) a ten udělá ještě méně. Plus osobně jsem k chlapskému starání se do domácnost velmi skeptická. Třeba máš (a ostatní) štěstí, ale v mém okolí vidím, jak ti chlapi jsou prostě v domácnosti a starání se o děti "neschopní". Jasně, dost z nich to má kvůli tomu, že se vždy o děti primárně staraly ženy, plus nejsou tolik navyklí. Ale když by byl muž doma, musí chápat, že veškerý tento mikromanagement domácnosti a dětí musí dělat hlavně on - a toho není málo. Málokdo z chlapů dokáže takový multitasking a udržet vše v hlavě a na vše dávat pozor. Když já dám tomu mému pět úkolů, udělá napůl jeden a na ostatní prostě zapomene (a to mu je vyjmenuji, aby to měl jednodušší, nemusí to nosit v hlavě). Já za tu dobu udělám těch úkolů třeba 20. Plno chlapů taky na domácnost a neustálé uklízení (toho bude! po tom půlroce) není, přestane je to bavit. Musí umět dobře vařit, být s dětmi velmi trpělivý a zamyslet se nad tím kriticky.
Ale asi jsem moc kritická a přepracovaná 😀 Někteří chlapi to zvládnou. Spíš jsem chtěla ukázat tu pesimistickou variantu. Já byla ráda doma, s dětmi, vymýšleli jsme toho plno, na vše byl dostatek času a všichni měli pohodičku. Oba jsem kojila do 1,5 roku. Ráda jsem měla jejich hlavní výchovu ve svých rukou. Nyní, jak chodím do práce, je to bohužel mazec. V mém případě nešlo naštěstí o pracovní degradaci, mám stejnou pozici ve stejné firmě (příslušně vyšší plat), šla jsem v synových 4 letech.

ondul
23. říj 2025

Ty jo škoda, že to nejde na částečný úvazek. Jako zní to skvěle, být finančně zajištěn, al emě by to asi utrhlo srdce.

kamino
23. říj 2025

Pokud je to práce, která by tě zajistila, je to jedinečná nabídka, šla bych do toho, pokud je partner opravdu schopen tě zastoupit, abys nepřišla z práce a čekala tě druhá směna. Co si budeme, v životě se může stát cokoli a finanční soběstačnost je pak klíčová, čteme to tu téměř ob den.. A co si budeme, čím jsou děti starší, tím jsou náročnější - vidím to u prcka, co stojí jeho sportování.. Pokud to nepůjde, tak skončit můžeš vždy, ale pokud to nezkusíš, nevíš a pak si budeš říkat, že jsem to nezkusila. Držím palce.

Strana
z2