Otcovská dovolená: Jak by mohl muž pomoci doma?
Zdravím. Chtěla bych se zeptat s čím vším by mi měl můj muž pomoci když je na otcovské dovolené protože jediný co udělal je, že hlídal malou když jsem si musela odskočit nebo něco. A chodil do krámu a tak. A teď po 14 týdnech se se mnou začal hádat že furt ležím v posteli že je v bytě bordel a že vaří jenom on.... A že mezi tím co malá spí bych štíhlá hodně věcí místo toho abych spala přes den když mám spát v noci.... A že jsem špatná máma i kvůli tomu že nejsem schopná uklidit. Mám kvůli tomu teď v hlavě pocit že jsem špatná matka a že si vůbec nezasloužím mít miminko, nejsem schopná se postarat o byt natož abych byla schopna být dobrou matkou pro své dítě a prostě takové ty špatně myšlenky mám... Nevím zda jsem se chtěla jen vypovídat nebo vědět názor dalších ale děkuji za obojí.
@nock je to asi jak kdo. Se mnou byl manžel doma týden po porodu druhé dcery. To pomáhal, kde mohl. Ale pak šel už normálně do práce a já zůstala doma s miminem a starší 2,5 letou dcerou a brala to tak, že on práce a já starost o děti a domácnost.. A přes den jsem teda fakt spát čas neměla 😁 Ani by to nešlo.. Když spala 1 nespala druhá.. Po příchodu z práce se zase zapojil ,ale to jsme většinou šli všichni na prochajdu atd..
Ano, přesně proto otcovskou dovolenou pro otce nevorozeňat vymysleli, aby chlapi vařili, uklízeli a starali se o nákupy, zatímco jejich žena se stará o novorozeně a odpočívá v šestinedělí. Ne proto, aby si tatínkové odpočinuli a užívali si plného servisu od šestinedělky. Klídek, jsi skvělá máma. Starej se o miminko a o sebe, to je tvůj úkol v šestinedělí. Pokud budeš mít energii na něco jiného, dělej, co ti libo. Ale je to navíc. Od péče o domácnost je tam teď on. Ať se stará, ono ho neubude!
Manžel byl s námi doma týden po porodu a dělal všechno. Uklízel, staral se o malého, když jsem si chtěla odpočinout, jezdil na nákupy, objednával jídlo. Pak už musel do práce, ale i tak mi pomáhal, uklízel a staral se o syna, chodil s ním na procházky. V podstatě celé šestinedělí jsem proležela v posteli.
Na úklid se vykašli a hlavně odpočívej. Když má manžel problém s bordelem, ať uklidí sám, nebo vám na to někoho objedná 🤷🏼♀️.
Máme syna 2 roky. Celou dobu jedeme vše na půl. Péči o syna, domácnost, psa, kočku, oba chodíme do práce, přestavujeme barák, kde bydlíme ... někdy je to na palici... někdy si něco vyčteme.. ale většinou je to o tom, že nám nezbude čas na nás dva 🙂 Naše fungování je hodně dáno tím, že máme celou dobu milionového kluka, který spí a funguje normálně. Čím jsme si jediným pomohli my, bylo, že jsme si řekli, že od naprostého miminka bude zvyklý usínat sám, pokud to půjde... a ono to jde skvěle 🙂A ano, ten malý příspěvek od státu bereme.. ale kdo by ho měl brát.. to nevím ... je to půl na půl ...
My se po porodu stěhovali - jakože z porodnice nás muž odvezl do nového, pomohl s čím bylo potřeba (ohřát jídlo, připravit UM, pochovat než jsem si dala sprchu). Večer pomohl s koupáním a odjížděl do starého bytu zabalit zbytek věcí, ty ráno přivezl, něco vybalil, nakoupil a pořád dokola. Poprvé jsem stála u plotny, když byly synovi dva měsíce (ale hodně nás zásobovali hotovým jídlem prarodiče, my jenom ohřáli nebo uvařil muž). Jako já měla po porodu nějaké komplikace, měla jsem co dělat sama se sebou. Binec tady byl, z velké části ale kvůli tomu stěhování. Já po chvilkách uklidila koupelny nebo dělala prádlo, syn dost ublinkával, tak jsem prala denně aspoň jednu pračku (samozřejmě ne jen jeho prádlo, ale i naše, ručníky, ložní prádlo, no vždyť to znáš). Pokud syn přes den spal, buď jsem pečovala o poporodní poranění nebo šla spát taky. Jsem vděčná, že se manžel o nás staral a stará 🙏

Já to mám taky tak,když miminko spí měla by maminka odpočívat,úklid počká,já mám super muže ,dokonce občas děti i přebalil a o úklid se nestaral,jestli mu to vadí,tak ať uklidí,i teď uklidím občas jednou za 14 dní,no a co, já nemám na prvním místě úklid