Antidepresiva. Pomůžou mi v něčem? Jak moc mě ovlivní?

21. srp 2021

Ahoj holky,

jdu si k Vám pro radu a sdílení zkušeností. Pár diskuzí na toto téma jsem zde našla ale né přímo odpověď na to, co hledám.
Mám za sebou všelijakou minulost (úmrtí jediného bratra v 18 letech, život v manipulaci, 5,5 let na RD, momentálně velká krize s mými rodiči, různé klacky pod nohami od okolí) a momentálně jsem v situaci, kdy se hledám. Mám skvělého manžela (na pár malých much), tři zdravé děti (nejmladšího ještě odstavuji), vysněný dům ale pořád nemám pocit, že bych byla šťastná. Byla jsem teď na třech psychoterapiích a na té poslední mi byla doporučena antidepresiva, s tím, že by to byl první krok k přijetí, poznání a prosazení sama sebe. Společně s dalšími terapiemi. Jsem hodně emocionálně založená a snažím se s tím naučit žít. Moje otázka je, pomůžou mi v něčem? Jak moc mě ovlivní? Kdo antidepresiva předepisuje (bylo mi řečeno, že mám požádat obvodního lékaře)? Jsou vůbec v takové situaci vhodné nebo jsou i jiné alternativy?
Momentálně jsem člověk bez energie, který spíš přežívá a neumí v hlavě přepnout na to, aby viděl, co vše hezkého vlastně má. Rozčílí mě hlouposti a snažím se utíkat od reality. Takhle to přeci být nemá.
Manžel má za to ať to zkusím, nemá to se mnou jednoduché.

Děkuji za každou odpověď a omlouvám se za anonym.
Děkuji za veškeré rady.

niski
21. srp 2021

antidepresiva by měl indikovat psychiatr, nikoliv psychoterapeut. Vzhledem k množství nežádoucích účinků bych je nepoužívala k hledání cesty životem, je to lék na nízké hladiny potřebných hormonů. To píšu jako uživatel antidepresiv. Spíš bych hledala správný typ terapie a terapeuta, se kterým si sedneš. K dozrání osobnosti, vypořádání s traumaty s dětství a pocitu štěstí ti AD nepomůžou, to musíš správně odžít a vyrovnat se s tím, přijmout to a najít svůj smysl života, který tě teprve udělá šťastnou. Mne dala nejvíc pořádná terapie a sebezpoznání.

autor
21. srp 2021

@niski Děkuji za odpověď. Právě trochu váhám ve výběru terapeuta. Paní není špatná ale 100% soulad tam není. Trápí mě, že si hodně věcí uvědomuji ale neumím s tím pracovat. Už jsem o seberozvoji leccos četla ale výsledky téměř žádné. A teď je to horší a horší. Zkusím se podívat po jiném terapeutovi. Děkuji.

mandala
21. srp 2021

Pokud se rozhodneš, že AD zkusíš, pak jedině od psychiatra, který by měl i posoudit, zda jsou nutná. Obvodní lékař může také předepsat, ale tomu bych se v této věci nesvěřila. Jinak ono spoustu lidí antidepresiva odsuzuje, ale třeba já jsem ráda, že je mám. Ono to totiž není jenom o mně, ale trpí tím celá rodina. A myslím si, že děti potřebují vyrovnanou, klidnou, veselou mámu a ne frustrovanou, nešťastnou, ubrečenou ženskou. A co si budem povídat, i manžel potřebuje normální partnerku. Samozřejmě pokud terapie zabere, tak je to výborný, ale ona ne vždy pomůže...

autor
21. srp 2021

@mandala Děkuji, právě jsem nevěděla jak to s tím obvodním lékařem je a taky mi to moc nesedělo. Nemám s tím zkušenost. Jsem ráda za objasnění.

Přesně jsi to vystihla - netýká se to jen mě ale i mého okolí. Manžel si nestěžuje ale chudák se ve mě nevyzná. S dětmi jsou samozřejmě také zbytečné konflikty. Čím víc jsem v háji já, tím víc je i celá domácnost.

A je možné se k psychiatrovi objednat na konzultaci, ať vím na čem jsem? Nebo potřebuji doporučení?
S myšlenkou antidepresiv se seznamuji teprve pár dní, tak chci vědět co nejvíce. Jejich užívání neodsuzuji ale doufala jsem, že k nim nikdy nedospěji.

korin
21. srp 2021

Obvoďáci s předpisem antidepresiv většinou nemají sebemenší problém. Jestli se pro ně rozhodneš (což v žádném případě neodsuzuju), buď si vědoma nežádoucích účinků v prvních několika týdnech. Rozhodně bych k nim zkusila nějakou psychoterapii, abys rozklíčovala, jestli máš problém "chemický" (myslím s tvorbou neurotransmiterů) nebo je potřeba něco z minulosti dořešit.

autor
21. srp 2021

@korin Děkuji za názor. Jaké přesně mohou mít antidepresiva nežádoucí účinky? Jistě mají na každého jiný vliv ale je něco více běžné? V terapiích chci pokračovat.

korin
21. srp 2021

Nemám osobní zkušenost, ale kamarádce bylo zle od žaludku. Je to individuální záležitost.

barmil
21. srp 2021

Pocit na zvracení, zhoršení těch stavu, kvůli kterym je bereš, třes, knedlík v krku, navaly horka, neapavost. To jsou asi nejčastější. Trvá to tak 14dni až měsíc, podle léků, než si to sedne.
Jinak ideální je nejdřív psychiatr a nasadit AD, az ta zaberou, tak začít s terapii, protože dokud nemáš vyladene ty hormony, tak tu terapii nepoberes a nezabere.

konidana
22. srp 2021

Spravna antidepresiva mohou vcelku dobre podporit psychoterapii. Tim ze na ni budes mit vic psychickych a tim padem i fyzickych sil. Urcite hledej dal vhodneho psychologa, ktery ti lepe sedne a k tomu zvaz nastevu psychiatra, ktery predepise a vyladi leky, pokud budou potreba. I vyber psychiatra je dulezity, i kdyz asi ne tak zasadni , jako u psychologa. Ten by ti mel sednout i lidsky

mandala
22. srp 2021

Doporučení k psychiatrovi nepotřebuješ, nicméně někdy jsou opravdu dlouhé čekací doby...

autor
22. srp 2021

@korin
@barmil
@konidana
@mandala
Holky děkuji za tolik informací. Moc mi pomohly, snad s nimi naložím dobře a bude lépe. Mějte se hezky!

verdos
23. srp 2021

Měla jsem teď homeopatická depresiva (cca 2 nebo 3 týdny?) a neuvěřitelně mi to pomohlo. A jinak souhlasím s terapií a vším, co k tomu bylo napsané. Na terapie teda chodím dlouhodobě, jen jsem teď měla nějaký propad, tak proto jsem potřebovala podpořit i "lékem" (dá-li se to tak v tomto případě napsat).