Artróza kyčle a kolene: Jak vybrat přípravek bez laktózy?
Ahojky,
nedávno mi byla potvrzena diagnoza artoza kyčle a kolene, obojí na pravé straně.Není mi ještě ani 40 let.Bolesti jsem už nějaký čas měla, ale moc jsem tomu nevěnovala pozornost.Zatím mám jenom od Biominu, kvůli tomu, že je to bezlaktozový, vitamín D3 Extra, vápník a K2, doktor mi řekl, abych brala dlouhodobě a k tomu si ještě dokoupila nějaký přípravek na klouby.Jenže, já nevím co, na trhu je toho mnoho, nevyznám se v tom, a navíc, potřebuju něco bez laktozy.V lékárně mi vždycky nabídnou něco, co je šíleně drahý.Nemáte někdo s něčím dobré zkušenosti?A taky, jak to máte se sportem?Já jsem zvyklá se dost hýbat a chodit na tury bez ohledu na roční období.Tak nevím, čemu se mám vyhnout a co naopak může pomoci?Děkuju🙂
Ahoj, já mám také artrózu kolene a ještě mi není ani 40. Všechny ostatní klouby jsou dobré, i doktor říkal, že nechápe kde jsem k tomu přišla.
Doporučuji Condrosulf, není na recept, dá se normálně koupit. Vždy se bere 3 měsíce a pak 3 měsíce pauza. Z pohybu mi bylo doporučeno hlavně plavání a lehká jízda na kole. Plavat chodím, ale kolo nedávám. Vždy mi po něm koleno oteče a bolí několik dní. Najdi si co je pohodlné a uvidíš.
Hlavně si nekupuj přípravky pro koně a různý chrupavky 🙈 jediný volně prodejný lék (tedy s klinickými studiemi o potvrzení účinnosti na artrózu) je Condrosulf. V síle 400 mg je volně prodejný (800 mg ne). Manžel má artrózu už asi od 20. Bere každý rok Condrosulf v dávce 400 mg 2 kapsle ráno, vždy dva měsíce a pak se dělá dva měsíce pauza. Takhle jede už několik let a artróza se v podstatě zastavila, vůbec o ní neví. Nečekej výsledek okamžitě, ale po první kůře by se měla bolestivost zlepšit.
Mě je 33 a vím že artróza se mi za chvilku rozjede taky, už teď mám náznaky. U mě je to způsobeno špatným úhlem hlavice stehenní kosti.
Chce to poslouchat svoje tělo, budou pohyby které to budou dráždit, a jiné budou naopak k užitku.
Jak už tu zaznělo, pokud trpíš nadváhou, shozením byť i pár kilogramů se kloubům neskutečně uleví. Pokud máš ale normální váhu, tak bych to nehrotila.
Taky mám ráda pěší turistiku, tam to chce dobré boty (já chodím v běžeckých trailových) a opravdu používat trekové hůlky. Ty dokážkou skoro až zázraky.
V zimně jsou super běžky, v létě kolo nebo plavání. Mě dělá hodně dobře i posilovna, hlavně ty velké cviky jako dřepy a mrtvý tah. Spousta lidí má ochablé hyžďové svaly a tím pádem se větší zátěž přesouvá na přední stranu stehna a ostatní menší svaly kolem kyčle, což je také nepřiměřeně namáhá. Pokud většinu námahy obstarají hyžďové svaly jak by tomu mělo být, tomu zbytku se také uleví a budeš pociťovat menší bolestivost.
Co se týče preparátů, docela se mi osvědčil Colafit.
Dobrý den, artróza je degenerativní záležitost která se rozvine u většiny lidí, u někoho dříve u někoho později. Neexistuje nic čím by se dala artróza vyléčit, ale je možné zpomalit její progresi a potlačit její projevy (zejména bolest). Pokud máte artrózu kyčle nebo kolena min. 2.stadia dle RTG snímku, muže vám lékař předepsat zmiňovaný chondrosulf nebo i jiné léčivé přípravky - a na to bych se zeptala protože vám to muže ušetřit dost peněz. Pokud tato možnost není z volně dostupných výživových doplňku kt. by měli obsahovat glukosamin a chondroitin bych asi postupně zkoušela co vám bude vyhovovat, chondrosulf je dobrá volba. Jsou i studie které naznačují efekt wobenzymu u OA. A duležitý je i správný pohyb - pravděpodobně přetěžujete pravou polovinu těla, na vašem místě bych investovala do pár sezení s fyzioterapeutem kt. vám doporučí vhodné posilovací cviky, zhodnotí vaši chuzi a upozorní vás na věci kt. děláte špatně. Z pohyb. aktivit je vhodné kolo, plavání, nedoporučují sa sporty s těžkým dopadem např. běhání, skoky přes švihadlo etc. turistika taky není bohužel vhodná ale jednou za čas na lehko s holemi by to asi šlo.
@lovemusicsun ahoj, děkuji za odpověď.Ty jo, to zní zajímavě, akorát teda jestli je to bez laktózy, ta mi fakt ničí život.No, zjistím snad v lékárně.Já plavání moc nedávám, než kolo,tak raději koloběžku, ale tu velkou, ne ty mrňavý kostitřasy, které jen ničí klouby.Lehká jízda mi nevadí, pokud nejsou kopce.A chůze,tu mám nejraději 😉
@kecafon To nevím jestli je bez laktózy.. Mě teda pomáhá, aspoň si to namlouvám. Jinak s ortézou opatrně, doktoři to podle mě moc rádi nevidí. Jednou mi jeden říkal, že při dlouhodobém nošení ochabují svaly kolem a je to kontraproduktivní. Já ji nasazuji jen hodně výjimečně.
@gracetheworld ahoj, no nadváhu nemám, naštěstí, takže tohle nemusím řešit.Co se týče bot, tak také chodím v pohodlných měkkých běžeckých a nebo mám gelové vložky do bot, taky super 👍 Tvrdé a nekvalitní boty jsem už dávno vyřadila.Děkuji moc za rady 🌹
@fialovazebra dobře, moc děkuji za dlouhou odpověď, určitě se na to zaměřím.🌹
@lovemusicsun Jasně, také ji nosím jenom občas, když jdu třeba do terénu v lese, na horách, jinak ne.

Nejlepší je Condrosulf 800mg, ale je na recept, zkus o něj požádat. Z volně dostupných Colafit. Hýbat se je dobře, mít okolo kloubu svaly, ale s mírou, nepřetěžovat, mít pomůcky (stahnuté ortezou, tejpem, stahovačkou, používat hole na trek).