Atopický ekzém - moře. Jakými krémy/mastičkami tomu předejít?

petra_jn
14. črc 2023

Dobrý den,
chtěla bych poprosit o rady a zkušenosti s atopickým ekzémem u moře. Od malička na něj trpím, ale u moře se situace s ekzémem pod koleny vždy zhorší. Už několikátý rok se mi stalo, že k moři jsem odjížděla se zahojenou kůží, ale první dny se mi hlavně oblasti pod koleny rozjel šíleným mokvajícím způsobem, kdy mi bylo strašně nepříjemné chodit do slané vody, obzvláště, když jsem z vody vylezla na pláž to byla nepříjemná bolest, když jsem se osušila a kůže mi uschla od vody. Nemá někdo podobnou zkušenost, jakými krémy/mastičkami tomu předejít? Pokaždé, když vylezu z vody si nohy opláchnu pitnou vodou a namažu hydratačním krémem, aby nebyla pokožka vysušená. První dny u moře se mi vždy ekzém rozjede, pak třeba po 5 dnech se to začne hojit.
Děkuji moc za rady!

patypresdevaty
14. črc 2023

Tak to nevím, protože mám spíš opačnou zkušenost...

petra_jn
autor
14. črc 2023

@patypresdevaty vůbec nevím, proč se mi to takhle děje, lidé v mém okolí, co na atopický ekzém také trpí, tak také říkají, že se jim situace u moře s ekzémem zlepšuje..

fifinka2020
14. črc 2023

@petra_jn kamaradka to má přesně jako vy, dokonce když byla jako malá poprvé u moře, ekzém se jí tak zhoršil, že skončila v nemocnici. Můžu se jí zeptat a zjistit víc, kdysi mi to vysvětlovala, proč to tak je

petra_jn
autor
14. črc 2023

@fifinka2020 tak to byste byla moc hodná, když byste se poptala! Budu ráda za každou radu, protože mi ekzém vždy první dny dovolenou strašně znepříjemňuje, což mě mrzí..

biciklissie
14. črc 2023

Neporadím, ale taky nemám od moře nějakou závratnou zkušenost. Každý mi říkal, jak budu mít od ekzému u moře na skoro rok pokoj. Jako mírně se mi to zlepšilo, ale do týdne po návratu defakto stejne jako před tím.

blondynka400
14. črc 2023

@petra_jn to je naprosto normální. První dny se to zhorší, jak slaná voda vše "hnusné" vytáhne ven a pak se to postupně začne lepšit a může i úplně vymizet. Ale týden je málo, to se může stát, že se to spíš akorát jenom zhorší. Ideální je 14 dní.
Za mne nepoužívat chemické opalovací krémy, ty vše zhoršují. Ideální s mechanickým filtrem a bez parfemace

blondynka400
14. črc 2023

@biciklissie aby to mělo dlouhodobé účinky, chce to opravdu těch 14 dní u moře a ideálně 2-3 do roka. Týden jednou za rok je na ekzém úplně o ničem, to skoro nemá vliv, tak jak píšeš.

misa_123
14. črc 2023

Syn ma atopicky ekzem na rukach,letos ho mel zahojeny a najednou,presne jak pisete,vylezl a zhorsil se.Nicmene to syn vydrzel a po par dnech se to zacalo zlepsovat,az zmizel cca po tydnu uplne🙏My jsme ale neoplachovali,snazili jsme tu slanou vodu tam udrzet co nejdele.Az budu doma,napisu Vam nazev masticky,doporucili nam ji v lekarne a osvedcila se nam,promazavala jsem u more vzdy vecer po koupani😊

dandaa
14. črc 2023

Dcera má silný atopický ekzém . Je potřeba jezdit tam kde je opravdu čisté moře a být u něj aspoň tři týdny. My jezdíme do Chorvatska, kde se dá koupat od května do října . První dny se ekzém zhorší a potom se lepší. Doporučuji jezdit mimo sezónu kdy je moře krásně čisté.

petra_jn
autor
14. črc 2023

A nedá se tomu zhoršení exzému nějak předejít? Nějaké doplňky stravy nebo nějaké krémy, které bych používala před dovolenou u moře? Aby se exzém vůbec
nerozjel..

levandule_k
14. črc 2023

Mně se u moře udělala párkrát sluneční alergie, ale mám vyzkoušeno, že snesu jeden opalovák, Niveu, po jiných se obsypávám. Jsou jistě i kvalitnější krémy, ale když vím, že mi sedí tenhle, tak nebudu experimentovat třeba s Biodermou, i když si ji lidé chválí. Takže bych si pohrála i opalovákem.

Jinak trpěla jsem na ekzémy. Jednou jsem byla v Turecku a tam mi to nesedlo, kombinace koření, mořských plodů a jejich moře způsobila to, že mi hodně vyskákal ekzém. Měla jsem v té době i hodně stresové období, což mi taky nepřidalo.

Moře mi nijak zázračně nepomohlo, ale kromě toho Turecka jsem měla spíš sluneční vyrážku. Když se mi udělal ekzém, pomohla mi lopuchová mast od Dr. Popov, koupíš v běžné lékárně. Já zkoušela třeba i různé detoxy pomocí chlorely, kapek z grepu (Citrovital), atd. doplňování probiotik, protože imunita sídlí ve střevech, zinek protože je dobrý na kůži. Jako na první dobrou nepomohlo nic, ale asi to nějaký efekt mělo, vše je běh na dlouhou trať. Pak jsem objevila psychosomatiku, kdy jsem se na to dívala z tohoto pohledu, řešila nějaké nastavení hranic a různé věci jsem si zpracovávala v sobě.

Teď nedělám nic speciálního a jsem bez ekzému asi 2 roky, možná déle. Nepoužívám žádné speciální krémy ani kosmetiku, jediné, co dělám, je že, dávám prádlo na dvojité máchání.

V případě rozjetého ekzému mě nejvíc zachránila ta lopuchová mast, hezky ho zkrotila, jestli by fungovala i preventivně u tebe nevím.

blondynka400
14. črc 2023

@dandaa no zrovna Chorvatsko a čísté moře.... To úplně nevím. Spíš je důležité složení mořské vody a jeho slanost. A tam tedy Jadran nic moc.
@petra_jn nedá a nebo by to bylo kontaproduktivní. Jak jsem psala výše, mořská voda urychluje vytažení všech zánětů a hnusů (které způsobují ekzém) z kůže. To je naopak žádoucí, ač chvíli nepříjemné. Jak psala @levandule_k zkus se zaměřit na své psychické rozpoložení, ekzém je hlavně o psychice, bohužel. Zbytek už jsou jenom následky, které nějak léčíme, někdo lépe a někdo hůře.

dyechampion
14. črc 2023

ja si nezapasim s atopakem, ale se seboreou...ale ten efekt morskeho prostredi a more byl u me az po 2 mesicnim pobytu. Prvni dny taky prihorseni a az po 2 tydnech zlepseni...Tyden u more je k nicemu :( jinak souhlasim s levandule_k...me treba pomohlo zmenit vsechnu kosmetiku, sampony na prirodni, vyvarovat se stresu a velmi pomuze zmena jidelnicku. Drzim palce!

biciklissie
14. črc 2023

@blondynka400 Asi to tak bude. Plus teda jsem ani v tom moři nakonec nebyla tolik, jak jsem chtěla. No, hold si budu muset najít jiné cesty.

dandaa
14. črc 2023

@blondynka400 kolik týdnu v roce jsi v Chorvatsku? Já tu jsem letos osmý týden a ještě pár týdnů budu , jezdím sem 25 let a moře je opravdu čisté. Dceři na ekzém pomáhá a o tom to celé je. Třeba v Itálii měla ekzém každý den horší a horší. Slanost má zrovna Jadran slušnou.

blondynka400
14. črc 2023

@dandaa na moře v Chorvatsku mám svůj názor už leta a díky nechci .-) A o IT tu nikdo nemluví, i když i tam se najdou slušná místa, třeba Sardinie.

dandaa
14. črc 2023

@blondynka400 však ano,každému vyhovuje něco jiného.

levandule_k
14. črc 2023

@blondynka400 Které moře je podle tebe nejlepší na ekzém?

kakamila12
14. črc 2023
blondynka400
14. črc 2023

@levandule_k za mne je nej Mrtvé moře, to je prostě bomba a i ty přípravky, co si tam člověk koupí. Ale to asi není to, na co se ptáš 🙂 Fajn je Egejské, Krétské, Jonské, kolem Turecka, celkově středozemní více na východ, Rudé moře. Za mne je ale každá mořská voda fajn (a to, že jsou někde kamínky a voda vypadá čistá, ještě neznamená, že je čistá), hlavně ono nejde jenom o to samotné koupání, kůže to vnímá pozitivně i bez toho, pro ty, kteří to na začátku fakt nedají. Ono vlézt s fakt rozjetým ekzémem do mořské vody chce hodně odvahy.