Čím nahradit pečivo?

hankapiiisek
16. říj 2023

Ahoj všem, ráda bych ze svého jídelníčku vyřadila úplně pečivo a nevím čím ho nahradit. Dělám to ze zdravotních důvodů- necítím se po něm dobře, jsem hodně nafouklá.

hani_na
16. říj 2023

@hankapiiisek Ničím, snídám ovesné kaše, proteiňák s ovocem, skyr s ovocem, vajíčka se zeleninou.. Alternativou jsou třeba rýžové chlebíčky, ale ty mi nechutnají..

hani_na
16. říj 2023

Ještě mě napadly knackebroty, ne-chleby jako večerní chléb nebo proteinový chléb, ale tam je dost tuku, to já třeba kvůli špatným játrům po porodu nemůžu

alice180
16. říj 2023

https://cukrfree.cz/oopsie-bread/

Tohle je moc dobrý. A rychlý a dá se to namazat.

hankapiiisek
autor
16. říj 2023

@alice180 děkuji zkusím
@hani_na ty mi nechutnají

lichozroutsudy
16. říj 2023

@hankapiiisek Zkus Knäckebrot od Wasa. To je švédský produkt, koupíš to v každém větším marketu. Oni jsou na knäcke mistři. A mají i různé ochucené, třeba s rozmarýnem a tak. Je to dobré. Já to nejedla, považovala jsem to za polystyren. A ve Stockholmu jsem se to jíst naučila.

hankapiiisek
autor
16. říj 2023
me_druhe_ja
16. říj 2023

@lichozroutsudy jo, ty jsou fakt dobrý, potvrzuju. Kdysi jsem je jedla velkým

me_druhe_ja
16. říj 2023

@hankapiiisek jinak se dá jíst i bez pečiva. Já teda s pečivem problém nemám, ale často ho nemám klidně několik dní. Prostě mám jiná jídla.....🙂

hankapiiisek
autor
16. říj 2023

@me_druhe_ja já si to bez pečiva a buchet neumím představit

me_druhe_ja
16. říj 2023

@hankapiiisek tak to zkus. 😀 ráno snídám ted pořád musli s kefirem, ale dají se dělat i obilné kaše na x způsobů. 🙂 já teda jim jen 3x denně, ale větší porce (vyhovuje mi to víc než se svačinama), takže nemusím řešit tolik jídel. Oběd je jasnej a večeře často řeším třeba sýrová a šunková misa a zelenina, pečené kuře se salátem, občas si dopřeju sushi nebo jiné asijské jídlo. Často děláme u teplé večeře, tady ve Francii se většinou večer ji normálně. 🙂 pokud mám výjimečně hlad během dne, tak jogurt, ovoce, oříšky....fakt se to dá a není to problém.
A to ti říkám jako někdo, kdo pak jde kolem pekarny, kde zrovna vytahují bagety z pece a sežeru celou za par minut 😀

hankapiiisek
autor
16. říj 2023

@me_druhe_ja děkuji a zkusím

hani_na
16. říj 2023

@hankapiiisek Hlavně je pak dobré si hlídat bílkoviny, když se jich jí dost, je to v poho, když ne, je hrozná chuť po sacharidech a ten bílej rohlík se tu doma vždycky někde najde😁

lichozroutsudy
16. říj 2023

@me_druhe_ja Ve Švédsku mají těch knäckebrotů fakt snad desítky různých druhů/značek i tvarů. Zkoušela jsem jich několikero, chuťově všechno super, ale tady se to sehnat nedá. Wasa vím, že je právě i tady, tak mám radost, protože z toho, co se tu dá sehnat, je to asi top.

hankapiiisek
autor
16. říj 2023

@lichozroutsudy a cena cca?

lichozroutsudy
16. říj 2023

@hankapiiisek Mezi 60-70 Kč. Záleží asi kšeft od kšeftu. Ty ochucené jsou o trochu dražší.

pribylovapetra
17. říj 2023

Tak důležité je zjistit co vlastně vadí. Jestli je to pečivo samotné (třeba kynuté) nebo to, co si na ně namažeš. Můžeš si dělat ráno omelety, klidně z několika vajec, k tomu zeleninu. Dá se dělat pečivo třeba z oříškových mouk. Někdo snídá i polévky. Ty knäckerbroty se mi jako alternativa nezdají, jsou dost kalorické. Teoreticky by ti měl stačit jeden a to samozřejmě nezasytí, pokud si to dáš místo rohlíku třeba se sýrem.

lichozroutsudy
17. říj 2023

@pribylovapetra Neni to kaloricke. Dva ty chlebiky ti bohate staci na snidani a to je cca 60 kcal.

boruvkovykoblizek
17. říj 2023

Většinou problémy způsobuje bílé pečivo kynuté nebo obyčejné z klasické pšeničné mouky. Nemá dostatek vlákniny jako třeba celozrnné pečivo nebo žitné, i když je díky tomu “lépe stravitelné”, ale jsou to prostě prázdné kalorie.
Pokud nemáš diagnostikovanou celiakii/alergii na lepek nebo nějaký jiný problém spojený se zažíváním, mělo by být tělo schopné strávit pšeničné bílkoviny bez problému.
Buď můžeš zkusit zařadit celozrnné výrobky a uvidíš, jestli se ti uleví (obecně by tě měly i více zasytit), ale neřídí se barvou pečiva, často to jsou jen obarvené obyčejné rohlíky/chleba, čti vždycky etikety nebo v obchodě ty malé cedulky jak je pečivo klasifikováno. Tady na té stránce to hezky rozebírají: https://www.zij-zdrave.cz/blog-o-vyzive-a-hubnu...

Pokud by však ani to nepomohlo, tak je nejlepší zajít k lékaři a zjistit, kde je zakopaný pes. Podle toho se pak budeš řídit a doporučí se ti určitá dieta.
Já i přítel máme celiakii a tak nejíme pouze pečivo, ale vlastně všechny výrobky obsahující lepek (což je skoro všechno 😂) ale v dnešní době je hrozně moc bezlepkových alternativ, že už to skoro ani nepocítíš kdyby to byl i tvůj případ. Jen je třeba se s tím naučit žít. Mě takto diagnostikovali před 10 lety právě s takovými problémy a hrozně se mi ulevilo. Zácpa, nadýmání, akné, vypouklé břicho, celková slabost.
Chci jen upozornit, že lepek není špatná věc, pokud ho tělo dokáže strávit. U zdravého člověka, je to prostě bílkovina, která se v těle zpracuje stejně jako třeba laktóza a nezpůsobuje problémy. Takže nemá smysl přecházet na bezlepkové výrobky pokud bys byla zdravá. Jen třeba zkusit zdravější variantu pečiva s vyšším obsahem vlákniny a omezit četnost konzumace dalších necelozrnných výrobků jako obyč. těstoviny, buchty, ostatní výrobky z bílé mouky atd.

Omlouvám se za sloh, snad pomůže získat třeba jiný pohled na věc 😊

ajja87
17. říj 2023

Souhlasim s @boruvkovykoblizek ,tuhle jsem dokonce někde četla článek nějakého doktora, že vůbec není dobré vynechávat lepek a mléčné bílkoviny, když nemáte stanovenou diagnózu alergie od lékaře, že zbytečně si zdraví jedinci zadelavaji právě na ty alergie , že si sami prostě naordinuji jejich vynechání...

boruvkovykoblizek
17. říj 2023

@ajja87 amen 🙏🏻

linusha
17. říj 2023

@hankapiiisek já třeba byla nafouklá po klasickém pečivu od té doby co jim bezlepkové tak super, ale přišli mi na celiakii (nesmím obiloviny) zhruba 1/4 roku po vysazení obilovin jsem přestala být nafouknutá.

lenkalubina
17. říj 2023

Podívejte se na low carb stravování..já si peču chleba z oříškové nebo lněné mouky..nebo sýrový chleba 🤤

hankapiiisek
autor
17. říj 2023

@boruvkovykoblizek mám reflux

hankapiiisek
autor
17. říj 2023

@linusha právě že mi bílé pečivo dělá zle. Zkusím děkuju

linusha
17. říj 2023

@hankapiiisek nejdříve se nechte otestovat na intolerance na lepek ci celiakii ať případně pak se nemusíte vracet kvůli testům na lepkove pečivo. Bacha bezlepková strava je dost drahá

simkrk
18. říj 2023

@hankapiiisek me pecivo taky nedela uplne dobre.. Ale jen to bile, psenicne. 😊
Proto si kupuju treba bramborove, zitne, spaldove.. A nebo takove ty pufovane chlebiky.. 😊 Nebo upect vlastni z cottage a mouky.. 😊

ninive211
18. říj 2023

@hankapiiisek Ještě ti může dělat problém kynuté (kvasové) a nekynuté třeba je OK? Tohle dělalo problém ségře, má diagnostikovanou mimo jiné histaminovou intoleranci a dále neceliakální gluténovou senzitivitu - jinými slovy, není celiak, ale na lepek je citlivá hodně, nedělá jí také dobře. V každém případě 100% lepku nevysazovat, dokud není potvrzeno lékařem a naopak před testy má být zatížení normální (žádná bezlepková dieta), aby testy byly dostatečně průkazné.

hankapiiisek
autor
18. říj 2023

@ninive211 nnn vadí mi vše. Celiakii nemám

miryp
19. říj 2023

A k čemu to pečivo potřebuješ nahrazovat (myšleno, kde ti bude chybět)? Snídám polévky, kaše, občas dám nějakou vafli či lívance (dělám v bezlepkové variantě kvůli synovi). K obědu si dávám polévku a k tomu kompletní talíř (zelenina, luštěnina/maso/ryba a obilovina). K večeři si dávám kompletní talíř (zelenina, luštěnina/maso/ryba a obilovina). Pečivo nic z toho nepotřebuje. A když si chci dát náhodou hummus/pomazánku s něčím, tak pokud tedy nechci použít kvasový chléb, tak buď udělám slanou vafli, luštěninovou placku, bezlepkovou palačinku, luštěninové/semínkové krekry, atd.
Tak možná ani nepotřebuješ nahrazovat pečivo, jen změnit způsob vaření 🙂
Jinak pokud máš reflux a jsi často nafouknutá a současně konzumuješ mléčné výrobky, může být problém nikoliv v lepku, ale v mléce. Já a děti jsme měly tyto obtíže díky alergii na mléčnou bílkovinu, manžel to má zase díky laktózové intoleranci.

hankapiiisek
autor
19. říj 2023

@miryp mléko nepiju jen si ho dám do kávy občas když si ji jednou za čas udělám. Kde ti prosím dělali testy na alergii na mléčnou bílkovinu? Na alergologii sem byla a ptala sem se na to a Dr mi řekla že není třeba testu že mám vynechat mléko na měsíc a uvidíme