Děti v pozdním věku a únava. Jsem opravdu tak neschopná?
Ahoj, mám už 4 dospělé děti, nejstarší bude mít 31..Ve 44 jsem na svět přivedla dvojčátka, kterým jsou teď 4 roky Jsem strašně unavená, často na pokraji sil. Chtěla bych aspoň 1 den pro sebe.. Spát, spát.. Ticho. Partner je toho názoru, že nemám být z čeho unavená. Je tu mamina, která se taky precenila 😔 Nebo jsem opravdu tak neschopná? Děti miluji nade vše, dali smysl proč žít, že je život krásný, že nepatřím do starého železa.. Ale já si tak někdy přijdu.
Holky, nevím co se stalo, možná pod vlivem této diskuse - chlap jde zítra na výlet s partou, co se pravidelně potkávají a kamarádka měla nápad, že by mohl vzít malého. Byla teda i nabídka, zda nechci jít s nimi, ale když už řekli, že si ho vezmou, ne, nepůjdu, mám VOLNO!! Tak třeba pro inspiraci - možná častěji doma říct, co byste potřebovaly.
@loylii Určitě je to individuální a je skvělé, že to cítíš tak, jak to máš. Já v obecné rovině taky nelituju a vše je jak má být, ale celkově se myslím, že i ze zdravotního a reprodukčního hlediska je prostě lepší, aby měly ženy dítě dříve, i když ne vždy to prostě je možné, to chápu. Ale nemůžu si odpustit, to, že teď je vše v pohodě neznamená, že věkem ti nedojde, že nejsi unavená, každý věk má své. Když jsem měla syna kolem těch tří let, mělo to jiné specifika, ale teď je školák, mladší ve školce, já začala trochu pracovat a možná i podzimem a emocemi kolem covidu je to náročnější. V létě jsme hodně rozlítaní, to mám energie na rozdávání, cestovali jsme hodně i se starším a jako vy projeli Asii bezdětní. Ale taky znám spoustu rodin, co cestují i s dětmi, i do zmíněné Asie. Jde o to, jak to kdo cítí. 🙂
@lennus já si nějak nedovedu predstavit ty dlouhé lety přes oceán a ta dovolená s dětmi má jiný charakter😌..
Beru to tak, ze někdo je unavený ve 20ti, ve 40ti, v 60ti. Moje mama cely život. A to je stihla, absolutně zdravá a vypadá na 50. A ano, je možné, ze teď unavená fyzicky nejsem a za 5,10 let budu. Ale budu moc nadávat tak akorat sobě😅😅💪.. Na nikoho jiného, to nebudu moci hodit. Ale beru to tak, ze nejvíc jsem si užila za mlada, ty divočiny, mejdany, emoce na plne obrátky. Teď už jen poklidný rodinný život. A nutno říci, ze se nebát požádat o pomoc okolí, pokud je k dispozici je vcelku příjemná věc..
@loylii My byli se starším mimo Evropu v USA, on je skvělý cestovatel, to bylo fajn. Se dvěma už je to jiné, to jsme přišli na chuť kempování. Já si užila divočinu při studiu, pak už si to dítě zpětně i umím představit. A ano, mentální věk má každý jiný, můj taťka byl taky pocitově starší a mamka ve skoro šedesáti cestuje a turističí skoro pořád. Osobně mám ale ráda v životě kompromis a nežiju jen rodinný život, ráda vyrazím i do sauny, na víno a časem snad i někam na víkend. 😉

@lennus a to já si zrovna nemyslim😌 já měla první deti v 38 letech a do te doby jsem stihla tolik věcí, co málokdo za celý život (moji rodiče napr). Kariéra, několik let pracovního návyku, s přítelem jsme koupili byt, postavili dům. Procestovali jsem cely svět. Nebyl víkend, abychom nebyli někde na vylete a díky dvoum příjmům jsme si pořídili vše. Moje mama mě měla v 19ti a jako dítě jsem cítila tu její únavu, porad by odpocivala, u babiček jsme byli ob vikend, všechny prázdniny a volna co jsme měli ve škole. Teď ji je 60 a unavená je furt😃 jako cca 10ti leta si vybavuju, jak o víkendu si s tátou chodili lehnout po obědě a do 16h tvrdě spali!😀 a to ji bylo 29. Do prace chodila na půl úvazku. Není to o věku, ale o člověku. Já jsem někdy (casto😅) unavená psychicky, ale ne fyzicky. Je mi 41, dětem 2,5 roku. Nelituji, vím, ze třeba s 2 dětmi bych nemohla jako “mladá” cestovat měsíc po Asii atd. Až teprve teď se cítím usazená. Líbí se mi hláška - člověk dospěje až s příchodem ditěte🤩.. v tom případě moje dětství bylo dlouhé a kráaaaassne...