EKG. Co to znamená?

renatkaa1996
12. bře 2023

Ahooj, holky toto je pritelovo EKG vcera vecer ten vyboj dolu?? Bylo mu hrozne zle a potil se.. po chvilce to preslo. Rozumi tomu nekdo co to znamena? Druha foto je z dneska. Je vse ok? Nerozumim tomu.

majena39
12. bře 2023

@renatkaa1996 nejspíš extrasystola?

merope
12. bře 2023

To je EKG z nějakých hodinek / SW? Proč to EKG dělal? Má internistu? Já bych to jako fotku poslala své internistce. Pokud nemá, poptala bych se obvoďáka. Jako pokud to je jednorázově, tak by to nic nemuselo znamenat, ale určitě nebude na škodu to nějak dovyšetřit.

renatkaa1996
autor
12. bře 2023

@merope ano, to je z hodinek. Internistu nema. No je to chlap😂dostat ho nekam k doktorovi je nadlidsky vykon. Asi ho objednam sama nekam😄

exbordelar
12. bře 2023

EKG z hodinek ti temer nic nerekne. Na poradnou diagnozu to chce dvanactisvodove EKG (takove ty prisavky na hrudnik a dalsi klipy na koncetinach) plus jake ma ten clovek priznaky. Mohl mit nejakou jednorazovou arytmii, ale to se ted uz tezko zjisti. Kdyby se to opakovalo, urcite navstivit lekare. A pravdepodobne mu da Holtra, coz je EKG na doma, a to. bude snimat to srdicko kontinualne, a tu pripadnou arytmii zachyti.
Jinak “sinusovy rytmus” a “toto EKG nevykazuje znamky fibrilace sini” je jinymi slovy receno, ze to je OK 😀
Sinusovy rytmus znamena, ze vzruch (“elektricky stah” toho srdce) vznika presne tam, kde ma. A v drtive vetsine je i pravidelny - a pravidelny rytmus je v poradku 👍🏼
Fibrilace síní znamena, ze síně se nestahuji tak jak maji, spise se chveji a spatne precerpavaji krev. Projevy jsou individualni, nekdo ma potize velke (napr. neprijemne buseni srdce) a nekdo to vubec nezaznamena. Kazdopadne na EKG je u teto disgnozy charakteristicke to, ze tam sinusovy rytmus nema - tzn. vzruch vznika ve spatne casti srdce.
Fibrilace sini by se mela lecit i v pripade, ze pacient je bez obtizi.
Pak je jeste fibrilace komor, ale to uz je fatalni a tam to srdce nepracuje vubec a postizeny upada okamzite do bezvedomi a je potreba zacit ihned resuscitovat. Pro tyhle pripady jsou prave dobre ty AED (automaticky externi defibrilator), ktere byvaji ruzne na verejnych mistech, ktery tu fibrilaci komor dokaze vyhodnotit a da tomu cloveku vyboj, aby to srdce “nahodil” zase zpatky do puvodniho rytmu.
Ale to je uz mimo tvou otazku ☝🏼😂
Jinak ten klikyhak na tom prvnim EKG tveho pritele nic neznamena. Je to pouze artefakt zpusobeny tim, jak se hybal ☺️