Kardiologie a kardiol. etiol. Nevíte, co to znamená?

renatkaa1996
30. říj 2023

Ahoj, nemate nekdo zkusenost?
Dnes z prace jsem jela rovnou k dr.
Sedela jsem u pocitace v praci a z niceho nic najednou me neco pichlo do ramene a šlehlo to do líčka a chvili to lico i trnulo.
Tep 120 uplne mzitky, blbe od zaludku. No hruza.
Po chvilce to preslo a tep furt kolem 90. Obcas se mi zamota i hlava.
Ted tep v klidu furt kolem 80. Doktorka udelala EKG a rekla mi, ze to neni nic vazneho ale na kardio me posle….
Vlastne mi tim rekla, ze to neco je ale nic hrozneho
Ja s mou psychikou to uplne nedavam a bojim se, ze zase ten stav prijde.
Na zadanku napsala: kardiol. etiol??
Nevi nekdo, co to znamena?
Pri predstave, ze mam syna a jebne me, se mi dela zle a furt se jen modlim at me jebne aspon nekde kde budou lidi aby se o nej postarali😭na kardiu mi plno sester reklo, ze termin az v lednu😭😭😭😭

hankapiiisek
30. říj 2023

@renatkaa1996 myslím že kdyby to bylo něco vážného tak tě pošle do nemocnice a neříká ti že to není nic vážného. Nemáš panickou poruchu?

miryp
30. říj 2023

Kardiol. etiol. znamená, že MUDr. chce, aby na kardiologii prověřili, zda za tvým stavem stojí tvůj kardiovaskulární systém či nikoliv, jinými slovy, zda je tvé srdce (popř. cévy) v pořádku. Na žádance budeš mít uvedené číslo základní diagnózy, podle toho si najdeš, s čím na kardiologii jdeš.
Jinak pokud bys byla z Prahy, tak bych měla doporučení na pana doktora, kam mě vzali tento měsíc do týdne od objednání.
Každopádně souhlasím s Hankou, že kdyby tam bylo podezření na cokoliv zásadního, tak tě pošle rovnou do nemocniční ambulance.

cilkat
31. říj 2023

Ano, zadanka říká "proverte, jestli jsou potíže kardiologickeho původu "... nebo jestli budeme řešit spíš psychogeni původ. Defakto se lékař chce ujistit, že srdce je fyzicky v pořádku a že hledat jiný důvod toho stavu (může být panicky stav, ale může být klidně blokly žebro a následný ulek... I když tam by asi nenašel nevolnost od žaludku. Ale kdo ví. )
Řekla bych "hlavně v klidu ". Drž se.