Ekzém na prstech ruky. Čím mazat?

igelitka
17. zář 2020

Dobrý den.Zkouším se sem obrátit,protože už jsem lehce zoufalá.Od dětství jsem měla atopický ekzém v předloktí rukou. Pak to docela zmizelo. Po porodu prvního dítěte (před 4 lety) se mi ekzém opět objevil.Tentokrát na prstech u rukou.Na kožním jsem byla několikrát.Vždy mi dala kortikoidy a řekla ,,mazat a mazat". Mně ale už nic nepomáhá.Mám prsty popraskané skoro až do masa a strašně to bolí a pálí. Už vážně nevím,čím mazat :(

mamikry
17. zář 2020

Nemám zkušenost, ale manželovi na seboreu pomohl tuhý šampon s ichtamolem. Mají i mýdlo s ichtamolem a rakytníkem, možná by stálo za zkoušku https://www.krasnakazdyden.cz/kategorie/podle/2...

ivis_b
17. zář 2020

@igelitka Mám taky ekzém na prstech, resp. v meziprstí. Hlavně zahoď kortikoidy, ty zeslabují kůži a praská pak ještě víc. Chce to promazávat, já mazala lipobází, ale doktorka mi říkala, že je lepší mast na bázi vody, aby se ta kůže hydratovala. Předepisuje mi něco, co mi v lékárně vždycky namíchají, nic za to ani neplatím, ale žádný konkrétní název to nemá, tak nemůžu poradit. Časem se to zlepšílo a pro začátek jsem ještě na noc mazala Protopicem (to není kortikoid a může se mazat dlouhodobě, ale i tak to není nic super, co bych dlouhodobě chtěla užívat - už neužívám). A co je nejzásadnější - všechno dělat v rukavicích, aby se ta ruka máčela co nejméně. Takže v rukavicích i omýt jablko, oloupat okurku, brambory, samozřejmě při uklízení. V době, kdy to mám horší, si i v rukavicích myju hlavu. Jako sprcháč mám Linolu, žádné navoněné sajrajty z drogerky. Teď v těhotenství a v době koronáče, kdy si člověk furt myje a dezinfikuje ruce, to mám zase o dost horší. Ale jinak výše uvedené celkem funguje. Věčného promazávání se nezbavím, to je jasný, ale dá se s tím normálně fungovat.

veritanas
17. zář 2020

Nepíšeš, jaké jsi udělala opatření... Doufám, že myjes nádobí v rukavicích, stejně jako úklid...Za sebe bych doporučila přechod na ekologickou drogerii ( i osobní kosmetiku)

baris
17. zář 2020

@igelitka mám celý život vyrážku a po porodu mi téměř sklezla kůže na prstech 😭. Vyzkoušela jsem téměř vše.
U mě funguje:
- číst složení přípravků z drogerie, kosmetiky
... Největší masakr je pro mě methylisothiazolinole
- vše dělat v rukavicích
- brambory, rajčata, citrony ... krájí manžel
- mazat hydratačními krémy, které nejsou mastné, ale ruce vyživí. Každému vyhovuje něco jiného. Já mám ráda Neutrogena hydro Boots.
- v lékárně se dá koupit krém na ruce, tzv. Neviditelné rukavice. Vytvoří na ruce ochranný bariérový film.
- vyhýbám se dezinfekci - mám vyrážku a popraskané ruce do krve.

Stále se s tím peru, ale kůže je zpět, i když stále na 3 prstech nemám "otisky" 🤦.

amazonkajanik
17. zář 2020

@igelitka hodně mi pomáhá mast od Království bylin přeslička s kopřivou 😉

crutela
17. zář 2020

Ahoj, je opravdu dulezity abys doma všechno dělala v rukavicich. Moc mi pomáhá promazavat se průběžně tímto krémem z DMka.. jinak jsem vyzkoušela taky všechno.

miba10
17. zář 2020

@igelitka také mám ekzém na prstech. Jednak nad nehtem a po celé délce "meziprsti" (😂zní to blbě,ale nevím jak to nazvat). Na noc mazu modrou indulonou,jinak po každé práci mažu bio bambuckym máslem a to je fakt super. Jinak rukavice nepoužívám žádné, protože mi to ten ekzém ještě víc zhoršuje. Vím,že mi ho zhoršuje třeba čokoláda,rajčata atp.
Upřímně moc to neřeším. Dělám věci automaticky,takže až když to mám v takovém stádiu,že mi to praskne až do masa,tak pak teprve svolim,aby někdo něco udělal za mě 🤭🤷hold jsem taková

veru181
17. zář 2020

Mně pomáhají krémy s mořskou solí, od Justa nebo z Manufaktury.

jansovad
17. zář 2020

za mě nejlepší krém je bioderma atoderm intensive baume

anetka9
17. zář 2020

Já nikdy na nic netrpěla a najednou bum a po porodu mám taky popraskaný prsty..šílený..prej taky mám mazat a mazat...jinak já měla nějaký vzorečky a celkem mi vyhovoval Dexeryl, tak jsem si ho teď koupila v tubě🙂 vyhovuje mi, že to není tak mastný a tak si můžu namazat a dělat dál věci..když je to moc mastný, tak pak se nemůžu ničeho dotknout, pak bych mohla všude jen utírat mastný šmouhy...:(

zuzajulie
17. zář 2020

Kortikoidy
... Itsan tečka org :/

marcicek84
17. zář 2020

Mazat atodermem od bidermy a na to davat zinkobou mast,pak si koupit probiotika a hylak fote a jist vnitrne,jestli je to moc akutni kortikoid na 1-2 dny na nejakutnejsi fazi a jinak pokracovat viz vyse

acttivia
18. zář 2020

Já měla úplně to samé, od mala jsem atopik a před 4 letmi jsem porodila a od té doby mám celoroční ekzém na rukách, který v zimě popraská a hrozně bolí. Já přešla na non toxic domácnost (100% asi ještě ne, ale peru, myju nádobí a věci na uklízení jsou non toxic) a o hodně se mi to zlepšilo a taky jsem koupila přípravky od Biodermy. Už jsem skoro rok bez ekzému, i když teď co jsem těhotná mi trošičku vylezl, ale to bude hormonama, uvidím po porodu, jak to bude během kojení.

beruna84
18. zář 2020

Víš o jaký typ ekzemu se jedná? Po prvním porodu se mi rozjel dyshidroticky ekzém, první fáze mokvajici svedivy pupínky, druhá fáze popraskana kůže do krve a stále dokola. Toho sem se úspěšně zbavila, nyní mám relativně klid, občas sem tam jeden pupinek, ktery hned zalecim než se rozjede a občas popraskana suchá kůže, na to mi pomáhá weleda skin food. V první řadě, vynechat chemii, vyvarovat se kremum s chemickým složením, ona i bioderma, eucerin a toto všechno tvarici se jako bio eko - pozor na to-není. Číst etikety, doporučuji Weledu, ta je opravdu výborná a čistá. Nepoužívat jar značky Jar, Pur, mýdlo na ruce, vyměnit zase za nechemicky. Doporučuju nádobí mít v bavlněný rukavici a na to latexová, stejně tak úklid domácnosti, aspoň nez se zahojí to nejhorší.
Jestli je to hodně rozjetý, fakt strašně moc, muzes zalecit kortikoidy, ale tak ze jednou denne napr na noc namazes, takto třeba tyden, pak tyden ob den, pak každý třetí den, pak třeba jednou týdně nakou dobu, jednou měsíčně a nezvysovat. Pak kortikoidy vysadit úplně. Kdyz se mi objeví svedivy pupinek, pomáhá mi to potrit jablečným octem (samozřejmě nesmí být krvavá prasklina), pokud je vyrážka suchá, hned mazu weledou skin food, fakt to jediný mi pomaha a nejhorší. Na vsechny možný jiny mazání bych se vykaslala, dost často se to po tom horší, obzvláště kdyz je ve složení SLS, to mi děla dost zle. Je to radikální, ale zabere to, držím pěsti. Klidně napiš soukromě, ráda poradím, je to boj.. Obzvláště my matky, pořád něco myjeme, čistíme drhneme, ale jde to s ekzémem bojovat a vyhrát 😉 omlouvám se za román a držím pěsti

ivis_b
18. zář 2020

Jo taky jsem ještě chtěla napsat, že záleží na tom, co za typ ekzému to je, jaká je jeho příčina. Často to souvisí se stravou, já už byla vloni tak naštvaná, že jsem ekzém zaléčila kortikoidama, aby byla kůže relativně ok, a nasadila jsem hodně přísnou proti atopickou dietu. Chtěla jsem ji držet měsíc s tím, že pak postupně začnu vracet potraviny zpátky do jídelníčku. No asi po třech týdnech mi na kůži vyskákaly zase ty svědivé a bolavé pupínky. Takže efekt diety nula. V mém případě to tedy se stravou nesouvisí, je fakt, že i mudr. mi říkala, že mám stresový ekzém. A něco na tom bude, objevil se mi poprvé na vysoké škole, kde jsem se hodně stresovala kvůli učení, pak práce, profesní zkoušky, dítě, náročné zaměstnání... A já jsem velký stresař. Nicméně ještě bych doporučila podstoupit epikutální testy, díky tomu vím, že spousta kosmetiky je pro mě nevhodná a vím, na co se ve složení musím dívat.

mialagia
18. zář 2020

Ahoj taky si říkám, jestli to není dishidroticky ekzém (šíleně svědivé vodnaté pupínky, které člověk rozškrábe a pak popraskané ruce), to mám já a zabraly mi na to dlouhodobě brát léky na alergii (xados) + bepanthen sensiderm krém + na mytí rukou používám s dětmi dětskou pěnu od Hipp (kachnička), teď už jen občas namáznu tím krémem a ok..moje zkušenost je, že žádný kožní nebyl schopen to diagnostikovat, musela jsem si vše vygooglit a říct si kožní přímo o konkrétní recept, jinak taky furt cpala kortikoidy, které nefungují vůbec..taky si chci nechat na alergologie udělat ty testy, protože nevím přesně co to dráždí..

beruna84
18. zář 2020

Az teď koukám, napsala jsem mít nádobí, místo mýt nádobí! Pardon pardon 🙂
Jj přesně, záleží, co to spouští, jestli strava, nebo kontakt s nějakou látkou, u me to byl ten kontakt s chemií, časté mytí, úklid, vlhčené ubrousky, mazání rukou vším možným. Ono to může být i hormonální, jestli máš chvíli po porodu..

daisymaminka
18. zář 2020

Medicína léčí následky, nikoliv příčiny. Takže mazání a kortikoidy atd. bych řešila až poté, co se zamyslíš nad tím a přijmeš informaci a realitu, že vše na těle, co je vidět, je reakcí střev, vnitřku...

Dcera jako mimino s prvními příkrmy reagovala různě a exemy se nám též nevyhnuly. Pediatra napsala kortikoidy, to jsem po přečtení doma odmítla mazat. Až zde na koniku jsem objevila skupinu zabývající se problémy s atopickými exemy a začala u dcery i u sebe (kojila jsem ji) řešit jinak. Tedy dieta na několik dní, vynechat alergeny a pak postupně zavádět a sledovat reakce. Toto bych doporučila více než mazání a umývání nádobí v rukavicích. Plus přejít na non toxik domácnost. Doporučuji vygooglit si jméno paní Zíkové, která se exemy a jídelníčkem zabývá.

jednaholkaa
18. zář 2020

@daisymaminka Presne to jsem si rikala..snazila bych se resit pricinu ekzemu a ne jenom mazani. Kozni doktori bohuzel na pricinu kaslou. Male dali na ekzem taky jenom mazani, pritom stacilo vysadit mlecne vyrobky..ale strava je absolutne nezajimala. Zkusila bych nejakou celostni nebo alternativni medicinu. Makrobiotickou stravu apod..

ivis_b
18. zář 2020

@daisymaminka no ono u deti to v naproste vetsine pripadu souvisi se stravou, u dospelych uz to tak neplati. U me na to strava vliv proste nema, stres a kosmetika naopak ano.

daisymaminka
18. zář 2020

@ivis_b Ano, samozřejmě. Může to být i ta kosmetika, prostředky v domácnosti, rozhodně souhlasím. Někdy ale i ty potraviny, i když to určitě nejčastěji u dětí. Spíš jsem chtěla, aby se vědělo, že je třeba nějaká změna a ne jen mazání...