Gastroezofageální reflux u dospělého, máte zkušenost?
Máte prosím někdo zkušenosti s touto nemocí? Poraďte, co Vám zabírá. Jak jste upravili životosprávu, jaké léky užíváte.... Budu moc vděčná za každou radu, jak na tuto nepříjemnou nemoc.
@martasaxi Já byla na gastru min.týden.A doktor řekl,že na oparaci to rozhodně není.Ale mě je fuk,co řekl,důležité je ,jak se cítím já.A tohle mě opravdu hodně omezuje.Dnes jsem se tak rozchrchlala v obchodě,že jsme musela vypadnou ven.Tam jsme se dávila,ještě jakou dobu.A dávím se tak,že mě od toho zaklesává krční a hrudní páteř....
@bandina Asi rok a půl,byla jsem ORL,neurologie,gastro a jen tam zjištěn mírný zánět jícnu....,ale ten pocit nemám pouze když jim,večer spim normálně,ale ráno se jen probudím,hned na to myslím,polknu a opět a práci máme pizza pec a tam mě ještě bolívar v krku,tak chcu ještě zkusit alergologie,jinak nevím....
Mám taky jen mírný zánět jícnu a přitom takové problémy.Ale někde jsem četla,že co dneska doktoři najdou,nebo spíš nenajdou,není vůbec směrodatné.Jednomu známému reflux na gastru vůbec nenašli a když byl na operaci,tak nejen že ho měl,ale měl i skříplou bránici,nebo brániční nerv?Nechci kecat....přesně už si to nepamatuji.V každém případě si taky připadám,jako hypochondr.A přitom je mě zle denně.
Máš pravdu,hlavně nenervovat.To se tím jen zhoršuje.Držím palce a kdyby něco,písni.
@bandina léčim se od května letošního roku...beru Itoprid a teď jsem dostala ještě Lunzo...Mám k tomu i brániční kýlu,což je u refluxu prý běžné......Teď jsem byla na kontrole a léky mám brát pořád...což mě děsí,protože to není nic co bych chtěla zbytek života baštit a mít spoustu jiných problémů....Já si teď objednala ještě Mastichu....kapsle a na žvýkání...mám totiž od refluxu kyselost v krku a už 3 měsíce se nemůžu zbavit zánětu dásní....Jsem teď na 14.12 objednaná na dentálku,tak uvidím co mě řekne....,ale mezizubní kartáčky apod vše používám...Mám dokonce knížku o refluxu,abych se dozvěděla opravdu vše a ten zánět dásní bude souviset s refluxem.....Takže teď spoléhám na Mastichu ,že zabere...
@petracaban Jj,já to beru,ale tabletky a zatím mi nepomohlo vůbec nic,tak nevím....😭
@petracaban Ahojky.Taky jsem brala mastichu.Kapsle,2 měsíce....nic....ale každý jsme jiný,třeba ti to zabere.Ale masticha mě zabrala na Helicobacter.Na to mě nezabraly ani dvoje antibiotika.teď beru vojtěšku(Alfalfa)už měsíc,taky zatím nic moc.Prášky beru taky denně,nyní noplazu.Už jsme brala .kde co....a nic....
@chiara75 ahoj. Ted jsem četla Tvůj příspěvek o mimojicnovem refluxu a jakobych se v tom našla
Všechny popisované obtíže mám. Byla jsem dvakrát na gastroskopii, naposled loni a řekli mi, že mi nic není, ať se uklidním. Bohužel po půl roce opět problémy a ještě větší, u obvodního jsem si vydupala alespoň léky, Nolpazu 1x denně. Nicméně teď po silenem stresu moje potíže pokračují a presne jak zde popisuješ. dnes jsem byla dokonce na orl, protože mě vyděsila ráno krev na kapesníku
Několik dní mam pocit, že budu mít rýmu, sucho v nose i krku... Zvlhčovat můžu jak chci. Nevím, jak s tím bojovat, jsem přesvědčena, že tim trpím, na gastroskopii se znovu bojím, minule to bylo strašne a doktor mi nevěřil. Není nějaký jiný způsob, jak to zjistit? A jak si mám pomocí? Už se bojím cokoliv sníst, jsem jak kost a kůže. Děkuji.
@kittystar Kontrola na gastru ti nepomuže,byla jsem 3x.A mimochodem,pokud to nesneseš,nech si píchnout injekci.Pak je to bez problémů.Platí pojišťovna.A krev na kapesníku mívám často.Na ORL jsem byla taky 2x.A prý je to sliznicí .Používám mořskou vodu ve spreji a super.Teď se tady zrovna od rána dávím a přitom prášek jsem si dala.To,že nebudeš jíst,ti nepomůže.Mám i zánět žaludku,který za ty 4 roky vznikl od toho refluxu.A je to jen horší a horší.Na jaře se objednám na operaci.Mám toho dost.
@bandina
@martasaxi Teď jsem třeba byla běhat,snažím se něco dělat každej den,ale vadí mi to v tom krku pri pohybu,cítím to,i když nepolykam!V jídle se neomezuju,kafe si dám a bohužel i ikosku😭,takže tak,ale jsou lidi,kteří to mají,i když zdravé ji,nepiji kávu,nekouří,tak potom je to fakt asi psychicky,já jsu taky pořád ve stresu,tři dečka ,pořád se honím,práce,škola,tak fakt nevím,ale v jídle to si dopřeju!!
@bandina a zkoušeli jste někdo nějakou terapii? Psychologa či tak? Já jsem přesvědčena, že u mě je to ze stresu vzniklé a při dalších stresech se zhoršující. Potom potíže se zády, špatně dýcham, mám deprese... Ted jsem začala chodit k Psychologovi, věřím že by to mohlo být lepší. Psychosomatika říká, že je to nějaký problém, viz. Že nám něco leze krkem, jsme kyselý na ostatní... U mě by to sedělo. Nicméně jsem v zacarovanem kruhu, není mi dobře, neustále mě tlačí v krku, ráno se davim hlenem, sucho v puse i nose... A z toho jsem vysloveně nešťastná. Ještě před pár lety jsem jedla všechno bez potíži a pak najednou stres a bum! Doktoři mi max dají prášky a neřeší, štve mě to.
Jinak injekci mi na gastru dávají, ale stejně to nedávám, vždycky mam žaludek obráceně.
@martasaxi bože tak to nezní pozitivně:(
@martasaxi ano, je to tak... Já teď jedla jen zeleninu pomalu a stejně prd platný. Ale když se hlídám, nehresim tolik a jsem v klidu tak je mi lépe. Jenže teď to na mě padlo, deprese, denní stres, špatná strava, kvůli zadum jsem spala na rovném, málo pohybu a už to jede. Jsem z toho nešťastná. Kdo nezažil, nepochopí tu bezmoc. Život na nic s něčím takovým.
@kittystar teď jsem četla ten příspěvek před o tom psychologovi...Myslím, že stres je opravdu spoušteč....Já jsem neměla v životě na růžích ustláno a ani rodiče mě nikdy nepomohli a do toho jsem nervák a všechno si moc beru. Také mám od dětství skoliozu a problémy se zády ,ale po doktorech nechodím,ale přemýšlela jjsem,že si zaplatím dechové cvičení....zapojí se u toho bránice a má to prej dobrej vliv (já mám i brániční kýlu od refluxu)..Takže po 20 letech se to prostě ozvalo...Koupila jsem si o tom knížku,abych se co nejvíce dozvěděla...Proto jsem v létě po 20letech přestala kouřit a pít kafe....zdravě vcelku jím,ale sladkého se zříkat nechci.. Pořád doufám,že se mě to podaří nějakým způsobem zmírnit na minimum ...
@petracaban já jsem si tím úplně jistá. Na jaře jsem chvilku chodila na jógu a bylo mi krásně. Pak přišlo léto, přestala jsem, prošlo mým životem dalších pár stresových situací (úmrtí atd) a jsem v tom zpět, teď jsem se úplně psychicky složila a reflux se ozval v plné síle. Úplně cítím, jak špatně dýcham, jen tak povrchně, jsem zhrbena do klubíčka, no děs... Nemůžu se z toho dostat. Začala jsem psychologem, a uvidím. Chce to změnit celý život, vnímání strachu atd, jinak se toho člověk nezbaví. Bojuji s tím sama tři roky, ale nezvládnu to.
@kittystar je mě moc líto všech co tím bojují....Lidi co to neznají a nemají ve svém okolí někoho,kdo se s tím snaží žít nikdy nepochopí co to je...hlavně mě teda příjde,že si spousta lidí myslí,že si snad vymýšlím a všechny problémy si snad vymýšlím....Achjo...No hlavně se fakt nestresovat....Toho psychologa bych určitě zkusila,pokud s tím bojuješ tak dlouho a nic....Jsem zvědavá jestli se tvé potíže zmírní,dej pak vědět. A už jsi objednaná?
@petracaban děkuji. Také s Vámi soucitim a jsem ráda, že jsem konečně našla někoho se stejným problémem. Doma mi nikdo nevěří, což mě vlastně ničí. Loni jsem byla podruhé na gastru a tam vše ok, takže pak jsem začala být všem pro smích. Už to nemá cenu řešit. Možná proto se to stupňuje, je ve mě krivda, že to vlastně nikoho nezajímá a jen se mi všichni smejou a ukazují si na mě, že jsem taková a taková a že nic nejím atd. Snad se to aspoň trošku spraví. Už jsem měla tento týden první sezení. Vehnalo mi to krev do žil. Je to ale běh na dlouhou trať, možná by to chtělo ještě nějakou speciální terapii. Minimalizovat stres, zařadit pohyb, zdravou stravu a snad bude lépe. Já se tím bohužel už dlouho uziram a nejhorší je, že se už i bojím, že se to dostane někam, kam nechci, vyžere mi to díru do břicha a bude. No, uvidíme... Zatím všechny věci, které jsem zkusila, selhali, teď doufám v malý zázrak alespoň. A vám všem ho taky přeji.
@kittystar Jasně.....že to máte v hlavě,tak to říkají všichni doktoři,když neví co s Vámi.Když kouříte,je to od toho,když jste silnější,tak od toho,když hubená,tak právě proto a když už neví co,tak to máte v hlavě.Dali mě i prášky ,ale nic.Takže od toho to také není.Jasně,že nepomůže,když jste z toho na nervy,ale kdo by taky nebyl.Je to totiž stále dokola.Ty stejné problémy.Když je Vám jeden den tak,že se to dá přežít,tak druhý den je to stejné.Ale to všichni známe...

Byla jsem již na všech vyšetřeních ,co snad existují.Na gastru ,nález,středně těžký zánět žaludku a mírný reflux.Takže mě doktor řekl,že od toho tyhle potíže rozhodně nemohu mít.Brala jsme snad všechny léky ,co na to existují.Noplaza,omeprazol,Helux,Lanzul atd... a nic....stále stejné.Když jsem přečetla Vaši diskuzi,přemýšlím nad operací.Jste tu někdo již delší dobu po operaci?Myslím,třeba 2 roky?A ještě dotaz,pokud mě na ni nikdo nepošle,objednám se na operaci sama,tak se to platí?Děkuji a krásný den.