icon

Gastroezofageální reflux u dospělého, máte zkušenost?

kikina9
16. kvě 2013

Máte prosím někdo zkušenosti s touto nemocí? Poraďte, co Vám zabírá. Jak jste upravili životosprávu, jaké léky užíváte.... Budu moc vděčná za každou radu, jak na tuto nepříjemnou nemoc.

martasaxi
14. led 2020

@chiara75 Takže,co jsem si přečetla,tak přílohu nemůžu žádnou??Ani pečivo!?
@chiara75

martasaxi
14. led 2020

@martasaxi Asi to budu muset zkusit,jinak už nevím..

chiara75
14. led 2020
Uživatel chiara75 je nedůvěryhodný
Je možné, že nejde o reálnou osobu, ale o profil nebo více profilů vytvořených za účelem propagovat konkrétní výrobky/služby nebo účelově manipulovat diskuzi. Podívej se na příspěvky od chiara75.

@martasaxi Klasické bohužel ne ☹ Ale já je nejím vůbec už déle a překvapilo mne, jak to vůbec nepotřebuji. Ty přílohy, o kterých se píše ve skupině jsou mnohem lepší - květáková rýže, grusetky, pyré z různé zeleniny, grilovaná zelenina super. Já tedy pečivo při refluxu ani nemůžu, mám pak v krku muka několik dní...

martasaxi
15. led 2020

@chiara75 To je šílený,jestli je to opravdu tou stravou,protože já mám ráda vše a v jídle se nehlidam vůbec,takže pokud by se mi ztratil ten knedlík v krku,budu tak ochotná jíst pořád!!Jen se zeptám těstoviny bez lepku se taky nemůžou a je nějaká příloha,kterou můžeme koupit u té Low carb

chiara75
16. led 2020
Je možné, že nejde o reálnou osobu, ale o profil nebo více profilů vytvořených za účelem propagovat konkrétní výrobky/služby nebo účelově manipulovat diskuzi. Podívej se na příspěvky od chiara75.

@martasaxi U low carb ani těstoviny. Zkus si najít, jak se dělají grusetky - na netu je recept. Za mě jsou mnohem lepší a dá se z nich dělat i těsto na pizzu, roladu, lazzane. Třeba to jen zkus, ale nastuduj si, kde jsou všude sacharidy.

martasaxi
16. led 2020

@chiara75 Jj,ok pokusím se,zatím dík za radu,snad pomůže😉

martasaxi
17. led 2020

@martasaxi A ještě jsem se chtěla zeptat,je někdo z Vás ,kdo ten knedlik má a cítí ho pořád a delší dobu?

miryp
17. led 2020

Knedlík bude, dokud nebudeš respektovat své tělo. Sama jsi psala, že jíš víc, protože při jídle tě nic netrápí a že jíš vše. Což jsou dvě věci, které nejsou u refluxu vůbec žádoucí. Vlastně se tím neustálým pojídáním chováš jako kojenci - ti mají také tendenci víc pít, protože u toho je jim dobře, ale pak blindí. Tak ty neblindíš, ale už 3/4 roku válčíš s knedlíkem. No a když nepřizpůsobíš stravu dané diagnóze, pak nikdy nedojde k tomu, že se ti ten trávicí trakt zklidní a reflux usne a ty budeš bez knedlíku. Na to skutečně neexistuje žádná kouzelná pilulka, která to vyřeší za tebe. Zkrátka si musíš vybrat - buď se kousneš a změníš svůj přístup ve stravování, nebo budeš prostě mít potíže, které se mohou časem zhoršovat. A jak už jsem psala, je dobré se zaměřit i na možné alergeny ve stravě, třeba zjistíš, že jsi na něco alergická a když to vyloučíš z jídelníčku, problémy se vytratí a nebudeš muset do budoucna držet striktní dietu...

martasaxi
17. led 2020

@miryp Mooooc děkuji za odpověď,a máte úplnou pravdu!!Takže se pokusím,za měsíc ,dva se ozvu a pokud ,máte to mě!!Dekujiii

chiara75
18. led 2020

@miryp Chtěla jsem jen napsat, že u těch miminek to tak úplně není. Jim reflux způsobuje nedovyvinutý svěrač, což se může upravit po třech měsících nebo klidně až za rok. Můj syn tedy na to také trpěl do roka, ale tam byl ještě jiný důvod - oslabené břišní svaly (byl nedonošený). Zhoršovat ho může také pití z lahvičky - berou s tím totiž často i vzduch. Někdo by si to mohl přečíst a začít kojit třeba v intervalech,jenže to často vede ke snížení laktace a děti pak spíše vypijí více najednou. Ony se děti nepřepíjejí, ale spíše berou často po malých dávkách, což je nejlepší. Mm je navíc skvěle stravitelné.

martasaxi
19. led 2020

@chiara75 Jj,chápu....a pokud změním stravu,do jak dlouhé doby se dostaví úleva??

chiara75
19. led 2020

@martasaxi Někomu po dvou týdnech, jiní říkají třeba tři měsíce. Jenže je menší část, které to nepomohlo a i s tím je třeba počítat...

refluxmira
6. únor 2020

@milka1m1
Ahoj 🙂,
mám bohužel taky tuhle otravnou nemoc.
Mám několik dotazů k operaci, docetl jsem se na ruznych strankach, ze pak clovek nemuze zvracet a nebo dokonce říhat? Chci se zeptat, jak na tom jsi 🙂. Más od te doby napriklad vetsi pocity nadýmání nebo neco jineho, co se projevi, kdyz clovek nemuzu říhat?.. a jeste takovej kosmeticky dotaz, operace se dela laparoskopicky, zůstaly ti na břiše veliké jizvy?

Ted moje zkusenosti, na zacatku skolniho roku-zari me zacalo palit v krku. Pak zacala anginova epidemie..a ja ji take chytil.. kazdopadne po preleceni po antb. me stale palilo v krku. Doktori si nevedeli rady..posilali me na endokrinologii..ORL ..same vytery... zadny efekt... az nahodou napadlo moji praktickou doktorku, ze by to mohl byt reflux. Sel jsem tedy na gastro..bohuzel az zacatkem listopadu...(2 mesice jsem si hezky palil kyselinou ze zaladku svuj krk). Tam mi nasadili controloc 1x denne rano a ze za mesic budu vyleceny... bohuzel po 14 dnech jen mensi zmena... a pak se to zacalo zase horsit. Pote jsem dostal jeste kinito a controloc na 2x denne ->> 5x prasku denne. Dietni opatreni jsem samozrejme udelal... koupil jsem si refluxni kucharku (doporucuju - Acid reflux solution). Kazdopadne projevy porad mam a opravdu zvazuji operaci. Nebavi me porad neco polykat a pritom...jsou dny, kdy mam nejlepsi zivotospravu a v krku me lehce boli, pak je den, kdy si dam jidlo z restaurace a hned me pali v krku pul dne i pri haseni Maaloxem... jsem z toho opravdu zoufaly..byl jsem take na 24h PH metrii jicnu a byl mi zjisten dosti veliky (zasahuje 2x vice vys, nez u beznych lidi) kysely reflux. Nacez mi pan doktor napsal famosan 2 prasky na noc.
Kdyz to hezky secteme, jsem na 7 praskach denne a to mi prijde opravdu otresne. Nyni mi jina pani doktorka zmenila controloc na helicid..tak uvidine beru ho tyden, kazdopadne leky resi jen projevy, tp ze mi ta zaklopka nefunguje je hlavni problem.
Rad bych tedy sel na operaci, vsiml jsem si, ze jsi urcite zminala Palas Athenu - jednodenni chirurgii. Chtěl bych to take podstoupit, efekt by mohl byt skvely. Takhle si zivot moc neužívám...

Je mi 23 let a spadl jsem ted dietni stravou ze 73 kg na 68 kg, vysku mam 183. Nikdy jsem nadvahu nemel, naopak spalim vse, co snim. Bohuzel ted se musim vyhybat cokolade, kterou opravdu miluju :(. :D

Dekuji predem za odpoved 🙂
Mira Rod Praha

martasaxi
6. únor 2020

@refluxmira Dobrý den,tak zrovna já jsem na operaci nebyla,ale v dubnu to bude rok,co pocit knedlíků v krku stale trvá,na konci března jdu na kontrolní gastro,tak jsu zvědavá,naposled tam byl mírný zánět jícnu,reflux...,já se v tom jídle právě nedokážu krotit!

martasaxi
6. únor 2020

@martasaxi Jak dlouho máte to pálení?

milka1m1
6. únor 2020

@refluxmira já jsem 3,5 roku po operaci a jsem naprosto spokojená.Rihat mi jde.Rikali

že nebudeme moct zvracet.Tak to nevím,zatím mne nebylo za celou dobu spatne.Stravuji se doma,venku nic nekupuji.Jedine,co mi vadí jsou tučné mléčné výrobky/ šlehačka,sýry/

martasaxi
6. únor 2020

@milka1m1 A můžu se zeptat ,co jsi měla za příznaky a jak dlouho?

refluxmira
6. únor 2020

@milka1m1
Dekuji za odpoved,
ja celkove nemam rad tucne veci, takze to bych klidne take prijal 🙂.
A chci se zeptat na ty jizvy, zahojily se hezky? 🙂)
Hodne jste me motivovala k operaci, protoze tyhle stavy co zazivam jsou fakt spatny... chci mit uz klid 🙂...

A jeste k Palas Athene, jeste mi doporucili nejdrive branicni dychani..rehabilitace, bohuzel maji hodne pacientu a cekam 2 mesice na prijmuti..za 3 tydny tam uz konečně pujdu 🙂. Dam potom vedet, ci to ma efekt 🙂).

milka1m1
7. únor 2020

Braniční dýchání moc nepomůže.Vetsina lidi ma braniční jsou a ta zpusobuje reflux.
Jizvy se zahojily rychle.Po"10 dnech na stehy.Mam 5 jizvicek malých asi 1 cm, od žaludku až nad pupek,ani nejsou vidět.

refluxmira
7. únor 2020

@milka1m1
Tak to jste me s branicnim dychanim moc nepotesila :D, ale nevadi...aspon to tam nejakym zpusobem zesilim...
Kazdopadne k tem malym jizvickam to je skvela zprava 🙂)).
Uz se tesim na červen, az to budu mit za sebou 🙂.

Dekuju za informace 🙂)

chiara75
13. únor 2020

chtěla jsem se zeptat - co vam dělá voda s bublibkama? Je tu někdo, komu paradoxně pomáhá? Mně na bolesti žaludku asi ano. Trochu se bojím, zda jde skutečně jen o reflux.

martasaxi
14. únor 2020

@chiara75 Mne prostě nejde přestat jíst,vydržím to dva dny ,a když zjistím,že knedlik je stále stejný začnu jíst opět normálně,bublinkovou vodu piju pořád a myslím,že někomu může dělat na reflux zle,někomu dobře....a Ty máš jaký příznaky a jak dlouho!??

zusenka
15. dub 2020

Ahoj. S refluxem je to těžké. V mém okolí se léčí na reflux dva lidé celý život. To znamená, že již několik let berou léky, které jim lékař předepisuje. Prý jim dieta nepomáhá a jediné, co pomůže, je lék. Jenže, když ho vysadí, tak se obtíže opět projeví. Četla jsem nějaké články, vkládám...
https://cs.wikipedia.org/wiki/Gastroezofageální...
https://masticlife.cz/pages/reflux-neboli-reflu...
Přijde mi omezující, celý život brát prášky. Určitě mají vedlejší účinky. Raději bych se omezovala v jídle, vyhodila z jídelníčku věci, po kterých se potíže násobí. Co myslíte, co jim poradit, aby nemuseli celoživotně brát prášky na předpis?

martasaxi
4. kvě 2020

@zusenka Ahoj,to já osobně sama nevím,teď jdu na kontrolu za měsíc,tak uvidím,protože prášky jsem brala čtyři měsíce a nic,pořád knedlík v krku a už mě to dost štve!!Ať zkusí dietní opatření...,jinak si myslím,že tento problém je u někoho dlouhodobě neřešitelný!!

marceltt
17. kvě 2020

Ahojte všetci refluxaci......pridam svoj pribeh.....pred mesiacom mi zistili na gastroskopii (robil mi ju moj kamarát)hiatovu herniu cca 2.5 cm😡čiže žalúdkový pruh....nazov choroby NERD....čiže nie Gerd.......je to refluxná choroba ale neerozívna ...(bez zápalu a poškodenia pažeráka) cca 3 roky som sa trápil a myslel na to najhoršie pri príznakoch refluxu až som sa odhodlal na hadicu.....ten dlhoročný stres a strach ,že vraj mohol spôsobiť tu herniu!!!!hlava , hlava a ešte raz hlava môže za všetky moje a myslím že aj vaše podobné problémy s refluxom!!! Poviem príklad: pri neustálom myslení naň a sledovaní sa a stresoch v robote reflux ako hrom!!! Pri pobytoch pri mori alebo na chate s rodinou alebo priateľmi, môžem zjesť všetko čo mi napadne a ešte k tomu alkohol a reflux žiadny......vrátim sa do reality a problémy sa ozvú znovu🙄Musím začat so svojou psychohygienou častejšie a myslim ,že sa to potom lepšie zvladne....Na záver:lekár (kamoš) mi povedal ,že sa s tým musím naučiť žiť do konca života 🙄tak som to prijal ako fakt a beriem ako mi naordinoval helicid 1-0-1 a k tomu ešte z času na čas tu novinku z talianska na ochranu pažeráka essox one.....prajem vam aj sebe vela štastia v boji s touto neprijemnou chorobou 👊

verrda
29. kvě 2020

Ahojte všichni, jsem moc ráda, že jsem narazila na tuto skupinku! 🙂 A vím, že v tom nejsem sama, ikdyž, bylo by lepší, kdybych ji vůbec hledat nemusela ... <3

Problémy, zřejmě s refluxem, jsem si samozřejmě (krom rakoviny, cirhózy jater, apod. lahůdek) vygooglila sama ... 😀 Začalo to někdy v březnu a trvá doposud, pouze s mírnějším průběhem, už jsem si vysledovala co jíst a čeho se naopak bát.

Začalo to tím úžasným kledlíkem v krku, který je opravdu tak nepříjemný, že je člověk schopný z toho až ze zoufalství brečet. Kdysi dávno mě pálila žáha, ale teď, minimálně, proto jsem si ze začátku myslela, že to reflux nebude a říhání samozřejmě značí a vážnější problémy, což je rakovina žaludku. Mám ale pocit nafouklosti a nucení na říhání, kterým si zřejmě pomáhám od toho knedlíku. V břiše když zahládnu mi nepříjemně kručí až do krku. Je to blázinec, hlavně když někoho ošetřuji v práci při jeho relaxaci :-/
Dr. mi nasadil klasické léky, jako jsou Pangrol, Lanzul v kombinaci z Gaviskonem, absolutně bez efetku, dieta zatím nejlepší ...

Moje otázka k Vám, ten Helicid je v podobě léku? Zkoušel někdo tu volně prodejnou Helicid 10tku? Gastru se zatím vyhýbám, když to trvá jen chvíli a dieta mi ten stav zmírňuje ... asi se i bojím, kdysi jsem na to byla a je to pro mě noční můra ...

Všem moc děkuji za přečtení a držím palce v léčení ...

marceltt
29. kvě 2020

@verrda helicid je liek na znizenie kyseliny v zaludku.....to grganie aj knedlik v krku som mal v zaciatkoch aj ja a ako pricina toho vsetkeho bola ta 2.5 cm dierka medzi pazerakovym zvieracom.....skusil by som helicid na predpis na 14 dni( vacsinou trva kym zaberie) a ak nie ,tak aby si sa vyhla neustalemu googleniu na nete co ti to vlastne je , chod na hadicu aby si to zistila a budes mat aspon pokoj na dusi....

martasaxi
30. kvě 2020

@marceltt Ahoj všichni,já jdu teď na gastro na kontrolu po třičtvrtě roku,tak jsu zvědavá,protože jsem brala tři měsíce Omeprazol a nic ...,takže jsu zvědavá,protože knedlík stále,někdy lepší ,někdy horší,tlak v krku,je to fakt na palici ...,no uvidím,dala bych cokoli ,kdyby to přestalo,ale je to už rok,tak už jsem se s tím naučila žít....,já totiž tu dietu nezvládám.....,určitě se držte a já dám vědět,jak jsem dopadla!!

despoinamaria
8. čer 2020

@martasaxi ahoj, můžu se zeptat jak jsi dopadla? 🙂

martasaxi
24. čer 2020

@despoinamaria Takže ,na gastrofibroskopii stále zánět jícnu!!Takže nasazen Omeprazol 1-0-0 a nadále režimová opatření....,takže pokud nepřestanu kouřit a pít kafe a nezacnu zdravě jíst,tak asi knedla do konce života🙏🙏🙏

Strana