Glukózový test, špatné oči. Máte zkušenos? Co mám čekat?
Ahoj, máte někdo zkušenosti s tím, že se vám horsil zrak a byly jste odeslány na glukozovy test? Co mám čekat? Budu brat nějaké léky? Postupují ivf a čeká mě transfer, bude s tím nějaký problém? Děkuji
@werumka byla jsem na očním a hodnoty vycházely nějak špatně, tudíž mi nedaly silnější dioptrie a rovnou mi napsaly papír, že mám jist na ten glukozovy test.. Ještě jsem tam nebyla, budu si to zařizovat po víkendu.. Ale ivf mám za sebou a budu se chystat na transfer, tak se bojim aby s tím nebyl nějaký problém a aby mi ho vůbec zavedly. Vím, že v predoperacnim vyšetření jsem cukr měla vyšší, ale prý jen trochu, tak mám strach, co mi zjistí
Potíž je, že lékaři mírně vyšší cukr casto neřeší. Ale u ženy, která podstupuje hormonální stimulaci, plánuje těhotenství, by měly svítit všechny kontrolky, protože hormony, které se užívají a pak v těhotenství přirozené produkují, dokážou z mírně zvýšeného cukru udělat během pár týdnů cukrovku jak vysitou. Je to mnohem rychlejší progres, než v běžném režimu. Důležité je, aby se o tom vědělo. Glukozovy test odpoví a tím se může zahájit správný postup. Pokud by glykemie byly vysoké a svědčilo by to už pro dlouhodobou horší kompenzaci, je lepší před transferem hodnoty upravit. Je to pak důležité v prvním trimestru, kdy se tvoří základy všeho. Nevíš, jaké jsi měla poslední výsledky? Kdy máš jít na ET? Jaké léky momentálně bereš, nebo jsi poslední měsíc brala?
@werumka jaaj, tak to doufám, že bude všechno dobré.. Jdu na ket a žádné léky neberu, jen vitamíny a během stimulace hormony, co mi daly, jinak nic.. Jinak já se v těch výsledcích moc nevyznám.. Z predoperacniho mám napsáno.. Glukóza 6.2 mmol/l... 3.9..5.6....tyto tři čísla tam jsou v jednom řádku a druhé predoperacni mám 6.5 mmol/l a ty další dvě čísla stejna jako u předchozího.
Ta druhá dve cisla jsou referenční meze - tj. rozptyl, do kterého by ses měla svou hodnotou vyjít. Lacna (ranni) glykemie nad 6 už značí nějakou potíž, kterou by bylo dobré resit včas. Tato hodnota před těhotenstvím může vést k riziku zamlkleho těhotenství v prvním trimestru. Trochu se divim, ze to doted nikdo neresil. Počkej na test. Je dobře že tam jdeš. Když se to podchyti, není se čeho bát a můžeš klidně pokračovat a tehotnet 🙂 kdybys něco potrebovala vědět, klidně napiš soukromou zprávu. Držím palce 😊
@werumka napsala jsem, moc děkuji 😊

Někdy může být zhoršení zraku důsledkem vyšších glykemii = poruchy glukozove tolerance, cukrovky. Je pro to nějaké podezření? Proč te posílají na test?
V případě pozitivního nálezu je potřeba víc hlídat glykemie, které v důsledku stimulace mohou skákat a zvyšovat se. Důležitý je hlavně dohled v těhotenství, kdy se pak často už v prvním trimestru nasazuje kromě diety i medikace, inzulin.