icon

Glukózový test, špatné oči. Máte zkušenos? Co mám čekat?

23. dub 2021

Ahoj, máte někdo zkušenosti s tím, že se vám horsil zrak a byly jste odeslány na glukozovy test? Co mám čekat? Budu brat nějaké léky? Postupují ivf a čeká mě transfer, bude s tím nějaký problém? Děkuji

werumka
23. dub 2021

Někdy může být zhoršení zraku důsledkem vyšších glykemii = poruchy glukozove tolerance, cukrovky. Je pro to nějaké podezření? Proč te posílají na test?
V případě pozitivního nálezu je potřeba víc hlídat glykemie, které v důsledku stimulace mohou skákat a zvyšovat se. Důležitý je hlavně dohled v těhotenství, kdy se pak často už v prvním trimestru nasazuje kromě diety i medikace, inzulin.

autor
23. dub 2021

@werumka byla jsem na očním a hodnoty vycházely nějak špatně, tudíž mi nedaly silnější dioptrie a rovnou mi napsaly papír, že mám jist na ten glukozovy test.. Ještě jsem tam nebyla, budu si to zařizovat po víkendu.. Ale ivf mám za sebou a budu se chystat na transfer, tak se bojim aby s tím nebyl nějaký problém a aby mi ho vůbec zavedly. Vím, že v predoperacnim vyšetření jsem cukr měla vyšší, ale prý jen trochu, tak mám strach, co mi zjistí

werumka
23. dub 2021

Potíž je, že lékaři mírně vyšší cukr casto neřeší. Ale u ženy, která podstupuje hormonální stimulaci, plánuje těhotenství, by měly svítit všechny kontrolky, protože hormony, které se užívají a pak v těhotenství přirozené produkují, dokážou z mírně zvýšeného cukru udělat během pár týdnů cukrovku jak vysitou. Je to mnohem rychlejší progres, než v běžném režimu. Důležité je, aby se o tom vědělo. Glukozovy test odpoví a tím se může zahájit správný postup. Pokud by glykemie byly vysoké a svědčilo by to už pro dlouhodobou horší kompenzaci, je lepší před transferem hodnoty upravit. Je to pak důležité v prvním trimestru, kdy se tvoří základy všeho. Nevíš, jaké jsi měla poslední výsledky? Kdy máš jít na ET? Jaké léky momentálně bereš, nebo jsi poslední měsíc brala?

autor
23. dub 2021

@werumka jaaj, tak to doufám, že bude všechno dobré.. Jdu na ket a žádné léky neberu, jen vitamíny a během stimulace hormony, co mi daly, jinak nic.. Jinak já se v těch výsledcích moc nevyznám.. Z predoperacniho mám napsáno.. Glukóza 6.2 mmol/l... 3.9..5.6....tyto tři čísla tam jsou v jednom řádku a druhé predoperacni mám 6.5 mmol/l a ty další dvě čísla stejna jako u předchozího.

werumka
23. dub 2021

Ta druhá dve cisla jsou referenční meze - tj. rozptyl, do kterého by ses měla svou hodnotou vyjít. Lacna (ranni) glykemie nad 6 už značí nějakou potíž, kterou by bylo dobré resit včas. Tato hodnota před těhotenstvím může vést k riziku zamlkleho těhotenství v prvním trimestru. Trochu se divim, ze to doted nikdo neresil. Počkej na test. Je dobře že tam jdeš. Když se to podchyti, není se čeho bát a můžeš klidně pokračovat a tehotnet 🙂 kdybys něco potrebovala vědět, klidně napiš soukromou zprávu. Držím palce 😊

autor
23. dub 2021

@werumka napsala jsem, moc děkuji 😊