icon

Gynekolog MUDr. Machač byl ONLINE: Zjistěte, co vás zajímá

machacs
7. zář 2015

Ahojte. Jmenuji se Štěpán Machač, jsem gynekolog a porodník. Dnes (7.9.2015) jsem tady s vámi, připravený odpovídat na otázky a poradit vám.

Jestli máte jakoukoli otázku o těhotenství, porodu či umělém oplodnění, přidejte prosím nový příspěvek do této diskuze. Klikněte na “+ Přidej příspěvek”, napište svůj dotaz a odešlete. Odpovím vám přímo tady.

Protože je "Chat s oborníkem" na Modrém koníku nový formát, budu online jen dnes mezi 10:30 a 13:00. O to více se budu snažit, abych pomohl každému, kdo se bude ptát. Neváhejte položit otázku, jsem tu s vámi. 🙂

Přeji všem pěkný den,

MUDr. Štěpán Machač, Ph.D.
gynekolog, porodník a odborník na léčbu neplodnosti
Reprofit International s.r.o.

Gynekolog MUDr. Machač byl ONLINE: Zjistěte, co vás zajímá
Strana
z7
misu87
7. zář 2015

Dobrý den pane doktore. Dnes jsem byla u svého gynekologa na vyšetření na potvrzení těhotenství. jsem na začátku 6 týdne od vynechání menstruace, a byl vidět jen ten váček. Další kontrolu mi naplánoval až za 5 týdnu. na 13 října. říkal, že to bohatě stačí. Tak jsem se chtěla zeptat jestli je to v pořádku. A taky jsem se chtěla zeptat jestli mohu pít alespon jednu kávu denně. NA to jsem se už nezeptala. Předem děkuji za odpověd. Michaela

janise
7. zář 2015

@janise a rada bych se ješte zeptala,časem se chci nechat sterilizovat jaka je prosim cena?

novall
7. zář 2015

Dobrý den pane doktore,
jsem ve 22tt, u miminka byl nalezen echogenní fokus. Všechny výsledky jinak dopadly velice dobře. Můj pan doktor mi řekl, ať si s tím nelámu hlavu. Našla jsem si nějaké informace sama, ale raději bych se zeptala, zda mohu být opravdu v klidu, zda nález nemá vliv na funkci srdíčka a opravdu jako osamocený marker není tak závažný?
Moc děkuji, Lucie

radulka57
7. zář 2015

Dobrý den pane doktore, beru Famenitu 100mg (progesteron) na urovnání menstruačního cyklu, beru 14dní a 14dní pauza. Když chci otěhotnět, vadí ty prášky nečemu? Protože je ted 8.9. musím zase nasadit a co když jsem zrovna v ovulaci otěhotněla a nevím to a těma práškama tomu nějak uškodím. Děkuji moc za odpověď. Radka

sovicka001
7. zář 2015

Dobrý den pane doktore,¨
mám obavy o plůdek, když jsme počali, partner byl na steroidech, na různých stránkách jsem se dočetla, že to má vliv přímo na šroubovici DNA, je to pravda? A pokud ano, co hrozí že se s plůdkem stane? Momentálně jsem 17+2, a všechna vyšetření jsou prozatím v pořádku (1. velký UZ, odběr mé krve, moče). Dále jsem se chtěla zeptat jak mám postupovat v porodnici když nechci kojit? (představa přicuclého dítěte na prsu mi je na hony cizí).
Děkuji za Vaši odpověď a přeji mnoho spokojených maminek-pacientek.
Zuzana

danulk8
7. zář 2015

Dobrý den pane doktore,
jsem ve 36 tt a je to moje druhé těhotenství. Mám miminko otočené hlavou dolů, ale zádama napravo. Chci se zeptat jestli tahle poloha znamenå delší a bolestivější porod s komplikacemi? Moc děkuji. Dana

machacs
autor
7. zář 2015

@drelli
složitá odpověď, pokud jste těhotná tak nelze užívat prášky na oddálení, nejlepší řešení je dnes odběr hCG z krve a dle vysledků se zařídit

missssa
7. zář 2015

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli je vhodné začít chodit po 6ti nedělí do chlorovaného bazénu, když jsem plně kojící? nemužu dostat zánět do prsou nebo něco podobného? předem děkuji za odpověd.

machacs
autor
7. zář 2015

@evapac86
zase tak špatný ten spermiogram není (morfologie norma je 4%) takže doporučuji přeléečit infekci a kontrolní spermiogram za 3 měsíce, k IVF zatím důvod není

machacs
autor
7. zář 2015

@apacheee
já bych to viděl fifty fifty

zukanak
7. zář 2015

Dobrý den, vážený pane doktore,
budu velice vděčná za Váš čas, který věnujete mé žádosti o radu.
Je mi 28 let, manželovi 34 let. Menstruační cyklus mám pravidelný po 27-29 dnech. Již jeden rok se snažíme o miminko. Poprvé jsem otěhotněla v září roku 2014 (jednalo se o biochemické těhotenství - hcg 600 a pak klesalo a postupně jsem odmenstruovala, děloha čistá, nemusela jsem tedy na revizi dělohy). Podruhé jsem otěhotněla v prosinci roku 2014 (bohužel tentokrát se jednalo o zamlklé těhotenství v 7tt a musela jsem podstoupit revizi). Vzorek potráceného embrya byl odeslán na genetické vyšetření a zjistila se trizomie chromozomu 16. Následně jsme tedy s manželem podstoupili řadu vyšetření - Genetické (karyotyp 46- tedy v pořádku), dále jsem podstoupila podrobné vyšetření v Trombotickém centru - byla zjištěna mutace genu MTHFR 677 a polyformismu genu PAI-1 4G/4G, který ovšem dle konečné zprávy nemá vliv na potrácení a není nutná žádná prevence, neboť podrobný krevní rozbor dopadl na výbornou, ani není nutná
návštěva v případě těhotenství, dále imunologické vyšetření - partner v pořádku, včetně spermiogramu, u mě výsledkem žádné známky imunopatologie v oblasti reprodukce, pouze přítomná mírná protilátková imunodefcince IgG1, v oblasti vyšetření autoprotilátek hraniční APLA typizace v izotypu Igm - byl mi doporučen kontrolní odběr po dvou měsících a ten již dopadl v pořádku, nenalezeno nic.

Po těchto vyšetřeních jsme se tedy opět pustili do snažení o miminko. Nyní v červenci 2015 se mi zpozdila menstruace o dva dny, těhotenský test negativní, následně se menstruace spustila a když trvala devět dní udělala jsem těhotenský test (na radu kamarádky) a k mému údivu se objevila slabá druhá čárka. Běžela jsem k lékaři, kde na ultrazvuku byla vidět nízká děložní sliznice, hodnota hcg z krve 16 jednotek. Takže opět biochemické těhotenství.
Pane doktore a teď konečně k mé otázce. Domníváte se, že bychom měli s manželem navštívit nějaké specializované centrum asistované reprodukce nebo máme dále zkoušet?
Napadají vás ještě nějaká jiná vyšetření, která bychom měli podstoupit? Co myslíte, že je příčinou opakovaných těhotenských ztrát? Pomohlo by centrum asistované reprodukce, když není problém v otěhotnění, ale až po otěhotnění?

Po posledním biochemickém těhotenství jsem dostala injekci Neofollinu a po deseti dnech injekci Agolutinu, po které přišla menstruace. Nyní jsem 14 den cyklu a včera (13 DC) jsem opět dostala menstruaci. Mám jít na kontrolu k lékaři? Jak je možné, že jsem po 14 dnech zase dostala menstruaci?

Po těchto zkušenostech mám pocit, že se miminka nikdy nepočkáme. Už jsem zoufalá.

Děkuji moc ještě jednou za Váš čas.

S pozdravem
Zuzana K.

denisaaaaaaaaa
Odpověď byla odstraněná
machacs
autor
7. zář 2015

@anelan
ano mělo by být vidět gestační váček
držím palce

machacs
autor
7. zář 2015

@kokoemi
myslím si že už ne - 9 den mpo ovulaci by měl clear blue již být spolehlivý

paulineliv
7. zář 2015

Dobrý den,
jsem v 11.tt a mám velké problémy s nespavostí.Minulý týden jsem byla již tak zoufalá,že jsem si vzala 1/4 stilnoxu na spaní.Vím,že tyto léky se v těhotenství nesmí,ale ja byla v tu chvíli vážně zoufalá.Od té doby se bojím,zda jsem miminku nějak neublížila.

Děkuji moc za odpověď!

jarkakr
7. zář 2015

Krásný den přeji. Mám otázku na poporodní stav. Po porodu jsem začala "menstruovat" už třetí měsíc, bohužel to byly menstruace trvající až 15 dnů, naštěstí ale hodně mírné, některé dny jen špinění. Po půl roce jsme zavedli Jaydess, nepomohlo to. S paní doktorkou jsem se shodla, že do konce kojení to nebudeme řešit, i když to bylo únavné a nepříjemné. Skončila jsem kojení, neupravilo se to, paní doktorka mi dala na 30 dnů orgametril a vypadá to, že se menstruace srovnala. Od podzimu loni jsem ale začala mít "těhotenské" obtíže - třeba dva dny nevolnost, dneska mě zase pálí žáha, tlak na zádech jako před vlastním porodem, je to nepříjemné a začíná to nárazově a stejně tak končí. Myslíte si, že pomůže vyndání tělíska nebo vše zhorším a začnu znova krvácet? Moje skvělá paní doktorka se k tomuto nechce vyjádřit... Miminko ještě časem chceme. Pokud si uděláte čas, děkuji, pokud už ne, přeji Vám aspoň hezký a optimistický den.
@machacs

kiti77
7. zář 2015

Dobry den, snazime se s manzelem o dite jiz druhy rok.Mame 38let.Mam jiz dva kluky a ted se nedari.Loni jsem podstoupila konizaci a nasledne polypy.Mam myom 3cm.A posledi dobouspineni od ovulace do menzes.Brala jsrm utrogestan, duphaston beze zmeny.Manzel ma spermiogram v poradku.Doktor nevidi problem.Posila me na profuky vajecniku, mam je podstoupit? Nebo resit umele oplodneni.
dekuji katka

machacs
autor
7. zář 2015

@terezme
balíček 2 mi připadá dostatečný, určitě doporučuji 1. trimestrální screening

machacs
autor
7. zář 2015

@karcule
podle mě v těhotenství v ničem, při porodu to může více krvácet, po porodu zmizí

machacs
autor
7. zář 2015

@domikolo
nedoporučuji kontaktní sporty, jinak co tělo zvládne tak dejte

schybolova
7. zář 2015

Dobrý den pane doktore,

jsem ve 22tt a asi od soboty mě bolí prsa. Nejedná se o bolest, která mě doprovázela v počátcích těhotenství, je to spíš taková bodavá bolest na bradavkách. Myslíte si, že by se mohlo jednat o zánět?

Děkuji za odpověď

karkulka91
7. zář 2015

Dobrý den pane doktore,
jsem po laparoskopii, hysteroskopii a zjistili mi neprůchozí jeden vejcovod. Jinak je vse v poradku. Jaka je pravděpodobnost přirozeného otěhotnění nebo by jste radši doporučil IVF? Snažíme se uz přes dva roky. Dekuju za odpověď

machacs
autor
7. zář 2015

@mirka63
vypadá to že krvácení je z nedostatku hormonů, berete Estrogeny nebo jen Utrogesatn, pokud ano kolik mg denně?

machacs
autor
7. zář 2015

@no_title
pokud budete mít pravidelný cyklus a budete ovulovat tak PCOs nevadí, pokud máte cyklus nepravidelný nebo žádný tak asi budete potřebovat stimulaci

danulk8
Odpověď byla odstraněná
machacs
autor
7. zář 2015

@na7tik
máte asi 14 dní do zralosti plodu, asi bych ještě 10 dní dal klidový režim a jakmile budete 36 týden tak bych se už nešetřil

machacs
autor
7. zář 2015

@bobyna
léky máte správně, pokud na příštím UZ nebude srdíčko tak to nebude dobré

machacs
autor
7. zář 2015

@962011
dobrý den, asi bych šel na gyndu a nechal si udělat hormonální vyšetření, k užívání a pití všech těch věcí na kterém se ptáte jsem mírně skeptický, pokud neovulujete tak to nepomůže

machacs
autor
7. zář 2015

@denisaaaaaaaaa
injekce ani hormony u mužů nejsou schváleny a proto nedporučuji

machacs
autor
7. zář 2015

@nataly007
podle mne ve věku 23-24 let není žádná metoda která může zjistit co bude za 5 let, ale pokud jste zdravá buďte v klidu

Strana
z7