icon

Hemeroidy a anální fisura před, v i po těhotenství

bajule
28. srp 2014

Ahoj maminky i ty nastávající.
Jelikož jsem nenašla žádné téma, které by se týkalo hemeroidů, anální fisury a problému ohledně konečníku, ráda bych založila tuto diskuzi.
Pro osvětlení proč?
Je mi 26 let a již od svého útlého dětství trpím hemeroidy, od asi 7 let, mám jeden vnější a vnitřní o kterých jsem do prvního těhotenství ani nevěděla, nyní mají 4. stupeň - ten nejvyšší... Jenže těhu mi dalo co proto. Vnějších mám tolik, že už nejdou ani spočítat. Při porodu mi jich vylezlo hodně a už se nevrátily zpět. Aby toho nebylo málo, popraskal mi svěrač a vytvořili se mi anální trhliny - fisury. Mám celkem tři a dvě jsou již chronické. Bolesti, které fisury obnáší jsou tak veliké, že pokaždé lezu po zdi. Vyzkoušela jsem již první poslední a pořád se mi nedaří, aby se vše zhojilo a nebolelo to.
Rádi bychom druhé dítě a já nejsem ještě ani těhotná a už se mi orosí čelo pokaždé, když si představím co mě čeká a že to nebude tak jednoduché jako teď, že si prostě vezmu prášek na bolest a ošetřím to mastí a čípky s lidokainem... Můj další strašák je anální fistula, píštěl, vřed. Ten nemám, ale bojím se toho jako čert kříže!!!
Přítel mi řekl, že raději žádné dítě nechce, než aby to bylo na úkor mého zdraví... Já ale druhé dítko moc chci, nechci jedináčka... Tiše se modlím, aby mi lékaři doporučili císařský řez, abych si nevytlačila i tenký střevo a nepopraskal mi svěrač tak, že skončím na umělém vývodu, nebo na operaci, která obnáší veliké bolesti do konce života ☹
Hledám ty, které májí stejné problémy a dokáží o tom hovořit a ty které chtějí poradit co s tím, tak ráda pomůžu 🙂 Přidejte se a pojďte si pohovořit o tom, o čem se jen tak nechce hovořit!!!

Strana
z4
rulik
16. pro 2017

Ahojte, našla jsem tuto doskusi, jelikož jsem taky bojovala s trhlinou. Před cca 8lety jsem jí uspala díky dilatatorům. Pak se mi semtam objevila jen varovně. Před měsícem se to rozjelo. Problém je v tom, že člověk po těch letech zapomene jaké to byly bolesti a problémy, tak nějak jsem si to zadrbala sama. Začla jsem zase dilatací, opravdu nechat dilatator h horké vodě, at je teplý, zavést a zkusit držet co nejdýl. Vím že lékaři píší i mesokain, at nejde tak cítit ta bolest.Je to po týdnu lepší, ale cítím že tam něco není v pořádku. Jdu k lékaři v pondělí, at tam koukne, někdy se může v trhlině udělat abces, píštěl a jiné neduhy.Na operaci bych asi nešla, není to řešení jak řekl lékař, oprvadu ta sliznice pak tam je už slabší a může se stejně natrhnout zase.Je třeba jíst bezezbytkovou stravu, vyhnout se jádyrkám, oříškám a i lněnému semínku! To jen rozmixované. Mě na řidší stolici stačila zaječická, dala jsem dva loky na večer a je to. Teď jsem ale narazila na forlax, je to gel, vypít nalačno a cokoliv sníte se obalí do gelu a vyjde to ven hladce. Opravdu i když máte řidkou stolici, stačí že tam bude nestrávené jadýrko, nebo nějaké semínko, které tu sliznici opět poškrábe. Chce to bič na sebe ☹Ráda obnovím tuto diskuzi, protože ordinace proktologů jsou stále plné.

rulik
16. pro 2017

Jinak zrovna koukám na žlutou mastičku, tak si jí objednám. Zatím mažu ichtyolem, černou mastí, je za pár korun a léčí záněty. Pamatuji si jí jako děcko, se dávala na zánětlivá místa. Novinkou je proktis mast a čípky, a musím říct že jak jsem měla ty největší bolesti, tak faktu mi vůbec nepomáhalo, i lékař řekl že už to není co bylo. Proktis je na bázi kyseliny hyaluronové, obnovuje tkáně. Měla jsem před měsícem šílené bolesti a po zavedení tohoto čípku úplná úleva.

smecka
14. dub 2018

Obnovuji diskusi. Je tu nekdo s timto problemem? Me uz to trapi 3 mesice. Jsem v zahranici a zdejsi zdravotnictvi je tristni. Mam 3 mast v poradi, poradne ani nejim, rano s hruzou jdu na wc, co zase bude. Budu rada, kdyz nekdo napise, co jemu pomohlo...

wendie
14. dub 2018

@smecka jste těhotná nebo ne? Kdysi jsem tu prispivala, zkušenosti docela bohaté ☹ kdyztak napište zprávu.

1sally1
14. dub 2018

@smecka ahojky, jsem 3.5 mesice od porodu a od te doby trpim taky na trhliny ... hodne mi pomohla masticka faktu ale nevim jestli ji v zahranici prodaji bez predpisu ... taky mi hodne pomohlo podlozit si nohy (dat si pod nohy nejakou stolicku aby jsi mela kolena co nejvys) pak umyvat se teplou vodou po kazde stolici a hlavne se vyprazdnovat kazdy den .. vzdy kdyz jsem nesla rano tak jsem si vecer dala glycerinovy cipek a do 10 minut to bylo venku a uplne naprosto bez bolesti. Hlavne taky jest hodne zeleniny ovoce a ovesne vlocky ... a conejvic vody at je ta stolice ridsi ... tak snad ti aspon neco pomuze

mialagia
14. dub 2018

Dobrý je i Detralex tablety(poliká se), jde brát i v těhotenství a může předepsat i gynekolog..chce to hlídat si hodně pít..

smecka
14. dub 2018

Ahoj, dekuji. Jsem rok od porodu, vsechno se mi to rozjelo po stehovani. Jak a kdy vas to boli? Me to zacne bolet do par minut ci pulhodine po stolici a nejvic vestoje. Posledni dny mi to teda boli i vleze, v sede, ale stat, je pro me peklo. Stravu si dost hlidam, jim vesmes jen ovoce, zeleninu, rano krajicek celozr.chleba, kefir. Hned se myji, stolicku mam. Uz jsem s tim navstivila 3 doktory, ani jeden me poradne nevysetril. Prvni pouze prstem, druhy jen zmenil mast, treti pohledem a promackanim konecku. Nemyslim, ze je to dostatecne. Dostat se k proktologovi je patrne v Kanade scifi. Objednaci lhuty jdou do mesicu!
Masti jsem vyzkousela nasledujici: Preparation H, Nitrol 0,4% (vedlejsi ucinky - bolest hlavy), pak Nifedipine 0,3% Xylocine 5% a posledni dr - vseobecny chirurg mi dal jeste silnejsi Diltiazem 2% Lidocaine 2%.
Mate nektera zkusenost s temito mastickami? Tu posledni mazu 14 dnu a vysledek zadny. Mam za to, ze uz by mela zabrat.

dendinka
14. dub 2018

@smecka nevím jak v Kanadě, ale u nás jsou ještě na to čípky, které mají v sobě jak látku na zpevnění cév tak něco od bolesti, takže při bolesti u které nemůžeš ani spát a radši preslapujes za půl hodiny máš pokoj až čípek zapůsobí

mialagia
14. dub 2018

@smecka pít a pít, jíst pohanku nebo pohankovou kaši a pečivo jak píšeš jen celozrnné..mě to nejvíc trápilo v těhotenství a to bylo peklo..pak se to po porodu zlepšilo, ale jak jsem už psala nechat si napsat Detralex a pak mě pomáhalo faktu mast nebo prokto-glyvenol čípky.. fuj je to hnus..mě se ani k tomu MUDr moc nechce jako na někoho cizího vystrkovat zadek uff..😐

smecka
14. dub 2018

@mialagia : me to povidej. V Praze bych si vybrala dobreho proktologa, zde se vydavam vsanc lekarum, naposledy cca 30ti letemu Indovi. Ale uz jsem v takovem stadiu, ze se vysetreni tak neostycham. Chci, aby mi pomohli, coz se zatim nedeje.
Uz mam 10kg dole, pri bolesti vubec nemam potrebu jist. Vidis, pohanku zkusim. Ta je dobra na cevy. Blbec jsem k obedu snedla rybu, ktera byla mastnejsi, prohnala me a bolesti zase silene.
@dendinka : nejsou to cipky Hemogel Procto? Byli mi poslany z Cr a nepomohly.

smecka
14. dub 2018

Mate nebo meli jste k tomu vnejsi hemeroid?

a_sma
Autor odpověď smazal
dendinka
15. dub 2018

@smecka já mám Faktu čípky

smecka
16. dub 2018

Zkusila jsem se mistniho dr zeptat na Detralex. Ten tu nevedou, ale nasla jsem si, ze to patri mezi venitika a vazoprotektiva. Dal mi tedy prasky, ze je to neco podobneho. Uvidim.

Za jak dlouho se vam to spravilo. Mel to nekdo dele nez 3 mesice?
Dekuji.

smecka
16. dub 2018

Oprava - venotika

loole
16. dub 2018

Zdravím, měla jsem tyto problémy koncem 1. trimestru, ale jak se později ukázalo, u mě šlo o projev crohnovi choroby. Vyzkoušela jsem na to snad všechny volně prodejné masti a čípky. Proktolog mi doporučil Dilatany, ale nebyla jsem schopna je kvůli bolesti používat. Trhliny se zahojily až potom, co jsem začla užívat Lactulosu a přestala při stolici aktivně tlačit. Všude mi říkali, že to není indikace k CS, ale když jsem přešla k jiným lékařům, tak se zhrozili a příští porod už jedině sekcí. Nevím, jestli je to kvůli crohnovi nebo se to tak řeší u všech trhlin v těhotenství. Pokud nejste těhotné, skvěle zabírají metronidazolové čípky, ale v těhotenství by se neměly.

loole
16. dub 2018

@smecka pokud jste měla trhlinu, tak dost možná nejde o vnější hemoroid, ale jen výrůstek, tzv. skin tag, který tam po ní zůstal

smecka
17. dub 2018

@loole : Lactulosa je projimadlo, ze? Brala jsem cca 14 dni prirodni projimadlo plus maste a taky mi to nezabralo. Hludam si dost jidlo, takze nemusim tlacit na wc. Ja uz jsem z toho bezradna a nestastna.
Bohuzel me zatim nikdo poradne nevysetril, ale myslum, ze to bude hemeroid. Pres den nabehne, boli, kdyz ho vtlacim, prestava to na chvili bolet...achjo.

loole
17. dub 2018

@smecka ano, je to šetrné projimadlo. Ono to hojení je běh na dlouhou trať. Pokud trhlina není k nemoci jako u mě, mohla by vám pomoct mast Hemagel. Je drahá, ale na rány skvělá. Jak jsem psala s tím vycnelkem (také jsem si myslela, že jde o hemoroid) - on se po každé stolici nafoukne a bolí a po pár hodinách zase splaskne a je v klidu. Ale určitě by bylo nejlepší vyšetření poktologem.

smecka
20. dub 2018

@loole : Jak bych byla ráda, kdyby mě někdo konečně vyšetřil! U tří lékařů jsme byli, naposledy u všeobec.chirurga, pod kterého tyto problémy spadají a jen se koukl, bez kukátka, já v poloze na boku. Tak co mohl vidět, úplný kulový. Hemagel mi byl poslán z Čr, mažu.

martinakl
2. kvě 2018

@smecka Ahoj, ja s timhle mam bohate zkusenosti. Vnitrni hemoroidy, ktere byly odtsraneny laserem. Vycnelek, ktery se zvetsuje a zvetsuje a trhliny se vraci. Nyni bojuju uz dva a pul tydne. Beru neco jako Detralex, jen bez predpisu, mazu hemagel, proktoglyvenol a konopnou mast a skoro kazde rano si dam trochu laktulozy, nejim skoro lepek a tak. Plus je dobre trochu "roztahovat" pomoci gumove rukavice a lekarske vazeliny. Tu pouzivam i pokazde, kdyz jdu na wc. Je to fakt na dlouho a vypada to, ze se toho proste nikdy uplne nezbavim :( Mam skoro 6 let od porodu a porad se vraci. Urcite je dobre zajit k proktologovi, nicmene vysetreni je docela bolestive a nic vic moc neporadi. Ale alespon zjisti, jestli jsou tam hemoroidy. Drzim palce, je to fakt hruza :(

smecka
2. kvě 2018

@martinakl : ja uz nevim, co bych. Stravu jsem tak osekala, ze uz to vic nejde a vicemene se dari mit takovy lehci prujem. Pak nejsou bolesti takove. Jenze pak staci den, kdy mam normalni stolici a zase jsou bolesti cely den. Mama mi ted bude posilat gel Gaf. Je to nejaka novinka,vobsahuje stribro. Vyrobce to chvali. Zitra jdu na chirurgii, ale diky jazykove bariere jsem skepticka dopredu. Nas rodinny lekar mi dal mast s kortikosteroidy, antibiotiky a stejne zadne zlepseni po 10 dnech mazani. Je to opravdu des.

naxii
2. kvě 2018

Holky. díky za diskuzi, prosím mívate někdo něco jako výtok? Netuším kde se to bere ale ničí mi to i spodní prádlo. Nemam bolesti, krvácení jen málokdy.. ale tohle je obtěžující..

jednaholkaa
2. kvě 2018

Holky, ja byla dneska u proktologa v Praze a bylo to uplne v poho. Doporucuju se nechat poradne vysetrit. Kouknul tam nevim jak a hned vedel co a jak. Mam malou trhlinku tak na to neco namatlal. Co se tyka vyleceni nevim jak to dopadne, ale vysetreni me prislo dobre. Dela jenom tohle takze jsem se ani nestydela..je to proste jeho denni chleba 🙂 Za deset minut jsem byla venku..MD. Tomáš Mašek.

martinakl
3. kvě 2018

@jednaholkaa já taky byla v Praze. Jenže trhliny jsem měla dvě a při každým pokusu jít na WC tekla krev a já brečela bolesti. Takže mě moc vyšetřit nemohl a musela jsem přijít znovu o pár týdnů později..

ivisss
3. kvě 2018

Přidám svoji zkušenost.. půl roku po porodu mě trápily anální fisury, pomohly mi až čípky Hemagel Procto a vyhýbání se čokoládě a obdobným pokrmům. Rodila jsem na Silvestra a až v červenci se mi fisura zahojila tak, že jsem mohla jít na wc beze strachu. Jinak se mi bohužel sem tam obnoví a to právě pokud zhřeším a sním např, tabulku čokolády :( Takže držím "dietu" a snad po druhém porodu se to při vyhýbání se čokoládě a ořechům nebude opakovat.

jednaholkaa
3. kvě 2018

@ivisss Proc myslis ze je to cokoladou? Orisky a seminka bych pochopila..Mozna cokolada s oriskama?
@martinakl No je fakt ze bolestivy to bylo hodne a trosku pochybuju ze namatlani necoho pomuze. Me taky tekla krev.. Ale prave jsem nevedela co to je, myslela jsem ze hemeroidy. Ted to vim, ale asi se to nejak lecit neda se obavam? Ja myslela ze s tim neco poradnyho udela asi 🙂)

martinakl
3. kvě 2018

@jednaholkaa asi že čokoláda staví? Já to mám s červeným vínem, který miluju 🙂
Nedá. Změnit životní styl, brát preventivně nějaký lék možná. Ale napořád se toho zbavit nejde. Mně mělo pomoct odstranění hemoroidů, ale nic moc. Pokud budu jednou zase těhotná, tak to bude asi síla. Ale možná nebudu.
Bolestivý je to dost, dohání mě to k pláči kolikrát a na WC busim do stěny a tak. U ségry to dokonce skončilo operací.

loole
Autor odpověď smazal
jednaholkaa
3. kvě 2018

@martinakl Tak to je hruza, jestli se toho teda fakt nejde zbavit.. Me to bolelo zatim parkrat, to se jeste dalo, spis jsem tam sla ze me desi, ze pokud je tam krev, tak se ti ty latky z ty stolice dostavaji do krve, coz je samozrejme blbe a zatezuje to organy ktery tu krev pak cisti a vubec cely telo.. To v tehotenstvi prece taky musi byt spatne pro ten plod.. laicky nazor 🙂

Strana
z4