Anální fisura (trhlinka konečníku) u dětí

svija
20. říj 2017

Máte někdo zkušenost s anální fisurou (trhlinkou konečníku) u dítěte? Malému je 5 a už se s tím pereme asi 3 měsíce. Mažeme, dávám mu na noc čípek, změkčujeme stolici jak se dá a pořád to ne a ne zarůst. Už s tím chodíme i na dětskou proktologii. Bohužel syn moc nespolupracuje, tak jsou tu doma dost boje ☹.

lanelane
20. říj 2017

A co hemagel a dlouhodobě lactulosa?

svija
autor
20. říj 2017

No máme mastičku Faktu, to by mělo být podobné jako ten Hemagel, a lactulózu dáváme. Vždy se mu to zlepší, pak jednou trochu polevíme a prd, máme to znovu, Mám mu masírovat i konečník zevnitř malíčkem, ale to je boj.

lanelane
20. říj 2017

No to nesouhlasím.
hemagel je mnohem učinnější, ja to třeba měla po porodu a nic mi nepomohlo. Už jsme byla zoufalá. Až hemagel, dělají i čípky. Dcera taky trpí na zácpu a vždy, když ma trošku krev, namažu hemagelem a je to dobré.
To faktu to moc nelečí.... Kdyžto ten hemagel umí zacelit ránu a pak znovu nepraskne.
A stavu jste upravili? Chce to úplně vynechat cokoládu, idelane všechno sladké, rýži, banán, mrkev....

svija
autor
20. říj 2017

O.k., koupím tedy ještě Hemagel a zkusíme to přidat k tomu 🙂. Se stravou u našeho Vítka bojuju dlouhodobě, je hrozně na sladké, tak se snažím vynechávat to jak to jde, dávat víc zeleniny (tu mi taky nechce jíst), kompoty, švestkovou šťávu, hodně pít.

marky_z
20. říj 2017

tímhle problémem trpím sice já, ne dítě, ale třeba se zkušenost bude hodit. Mě pomáhá co nejvíc pít a pokud třeba vím že mám zácpu už několik dní, tak pomůže preventivně mast do konečníku. Ale co pomohlo nejvíc je změna sezení na záchodě. Pokud jdu na velkou, podložím si nohy stoličkou tak, aby kolena byla výš než stehna. Trpěla jsem na to od puberty, velké zhoršení bylo během těhotenství a teď, když jsem změnila způsob sezení, tak jsem téměř bez problému. Našla jsem obrázek: https://www.badatel.net/wp-content/uploads/2015...

svija
autor
20. říj 2017

@marky_z- díky za rady, on naštěstí chodí kakat celkem pravidelně a ani nemá moc tuhou stolici. Naštěstí se ani nesnaží to nějak zadržovat, což děti s trhlinkou často dělají. Ale bohužel u toho vždycky tlačí jako šílený, jak se snaží to mít co nejrychleji za sebou, a to tomu taky nejspíš nepomáhá.

miluse81
6. únor 2020

Dobrý den, můžu se zeptat jak jste se anální fisury zbavili? Našla jsem tuto konverzaci, tak nevím zda vůbec někdo odpoví. Ale už začínáme být zoufalí. Syn 4 roky , bojujeme s tím 3 měsíce. Používáme vazelinu, hema gel, infadolat, proktis, faktum, všechno marný. Chodíme každý den na záchod a je u toho vždy šílený řev jak ho to bolí. Dáváme vlákninu a lactulosu, ale sám od sebe se vyprázdit nepůjde, vždy ho musím vzít večer a před koupáním se snažíme. Má už i psychické trauma a raději stáhne půlky než, aby se vykakal. Nutno říct, že je těžký alergik, nesmi mléčné výrobky, ryby, ani některé bylinky, nekteré ovoce. To co smí stějně z ovoce a zeleniny moc do něj nedostanu, takže strava také naprd, ale snažíme se neustále nabízíme různé ovoce a zeleninu, salátky a různé talířky, abych ho nalákala. Je to boj. Po vyprázdnění ho vždy osprchuji a zase namažu mastí (před i po). Pořád se to nelepší a po vyprázdnění je stále krev jak ve stolici tak i na zadečku, vždy je chudinka spocený a oči ubrečený. Poradíte mi někdo. Dodržuji vše co nám řekli lékaři.

svija
autor
7. únor 2020

@svija - nám kromě toho, co už používáte ještě doporučovali přidávat do jídla lžičku až lžíci oleje, kam to jde, že se tím taky ta stolice změkčí a je to lepší. Jinak bohužel nevím, jak víc poradit. My jsme se taky toho nakonec zbavili, ale trvalo to asi 3/4 roku? Vždy jsem už myslela, že je vyhráno, pak zase přišla nějaká tužší stolice a jelo to nanovo. Tak pevné nervy.

svija
autor
7. únor 2020

@miluse81 - kooukám, že jsem si odpověděla sobě, tak píšu ještě jednou.

verunka_korunka
7. únor 2020

@miluse81 jak pise pani, je to beh na dlouho. Nastesti to u deti neznam, jen u sebe. Uz s tim bojuji 3m od porodu a furt se to vraci. To ze se toho boji, se ani nedivim. Kdyz to bylo nejhorsi, tak i ja jsem samu sebe premlouvala jit na wc a to jak se uvolnit kdyz ta bolest je tak silena, ze bych vyrvala i radiator ze steny, bylo naprosto silene, takze chapu, ze diteti se bude uvolnovat jeste hur.
Jak nekdo psal, mnohem lepsi je hemagel. Existuji i hemagel procto cipky, zeptejte se lekare, jestli by jste to nemohli pouzit i u ditete, treba pulku cipku... jinak me jeste napada, u vysetrovani lekar pouziva nejaky znecitlivujici gel, mozna by neco takoveho pomohlo pred tim vyprazdnenim, aby se lepe uvolnil a nebolelo to tolik :(
S tim tlacenim, dcera taky trpela na tuhou stolici a nechtela jsem prave aby si privodila tlacenim hemoroidy nebo prave trhlinu. Museli jsme ji porad opakovat, ze ty bobky musi ven, ze ale nesmi tlacit, musi nechat aby prisel sam. To docela pomohlo, plus to, ze jsem s ni na to wc sedela a drzela ji a povidala si s ni, trochu ji i rozptylit.
A posledni vec, lactulozu jsem ted musela vysadit, strasne me z toho krecovite bolelo bricho a streva, ale opravdu nehorazne a trvalo dlouho nez jsem prisla na to z ceho to je. Tak si na to radeji dejte pozor aby ty mrnouse z toho nebolely streva. Misto toho si davam dostatek psylia a snazim se opravdu hodne pit.

miluse81
7. únor 2020

@svija děkuji za odpověď, je to o nervy. Bojím se, aby z toho neměl něco horšího a doktoři k tomu přistupují jako, že se nic neděje .

miluse81
7. únor 2020

@verunka_korunka nemá čípky jsme zkoušeli, ale bez úspěchu. Taky jsem s ním na záchodě sedíme naproti sobě já na stoličce . Psylium taky přidávám do jídla. Problém je i v době, kdy jde do školky, tam málo pije, protože používají čistou vodu a on se tak nenapije. Tím jak je alergiky a nemůže, respektive to tělo to ani nechce žádné ,,mňamky,, tak mu klidně dopřejí do vody trochu šťávy. Doma pije hodně a i ji, jen to ovoce a zeleninu do něj skoro nedostanu . Když ho vidím na tom WC jak trpí, rve mi to srdce. Je mi ho strašně líto a bojím se, aby to nebylo ještě horší.

llluckaaa
7. únor 2020

Taky jsme si to zažili, byl to dlouhý boj ☹ Mastička nám pomohla faktu. Na jídlo jsem zkoušela kdeco, základ je hodně pít, dost tuku, rozpustné vlákniny. Měla jsem tu i album, co všechno jsme zkoušeli https://www.modrykonik.cz/blog/llluckaaa/album/...

111verca111
10. čer 2022

Ahoj, u nás jsou úplně stejné problémy, dcerce to začalo v roce a půl a teď ji budou dva a stále to trvá. Nějakou dobu se to lepší a najednou přijde zase zácpa a vše se zhorší. Naštěstí krev nikdy netekla, ale má trhlinky a teď nově ji to nad trhlinkou nateklo. Má takový váček, snad to není hemoroid. U doktorů jsme byli a všichni, upravte stravu (už skoro jsme všechno vyřadili, co nadýmá a půl roku to vůbec nejí), ať hodně pije a mazat. Vše děláme a i tak je to na prd. Teď ji ještě rostou zoubky, takže nechce moc jíst. Dostat do ni zeleninu je peklo z ovoce jí alespoň mango a sem tam jablko.
Holky, chtěla jsem se zeptat, jak to u vás vypadá? Zlepšilo se to? Koukám, že poslední příspěvek je z 2020.

svija
autor
10. čer 2022

@111verca111 - u nás se vše zahojilo cca po 3/4 roce. Teď už na to jen vzpomínáme občas. Synovi už bude 10.

vhanka
10. čer 2022

@lanelane víte určitě,že to byla Fisura? já to teda měla po porodu a pokud máte fakt fisuru,tak hemagel a věci na hemeroidy nezaberou. Dle mého Dr i vlastní zkušenosti. Hodně mě na to upozornil. Pomohla mast Faktu a Laktuloza a hoodne moc pít. Trvalo to půl roku než se to zahojilo.