icon

Hledá se nejstarší maminka

markyzka84
3. črc 2017

Ahojky holky jen ze zvedavosti, mám dve deti . První skoro ke 30tinam druhe skoro ke 33 tinam 🙂 druhe je jeste miminko a chci si ho vymazlit. Moc bych rada šla do třetího, ale to počitam už mi bude kolem 40. Zkušenosti prosím s tímto věkem? Holky jak to zvládáte.

Strana
z6
rituska88
8. črc 2017

@kamilabo Jo, je to určitě i dobou. Teď se to myslím neřeší už nikde, je to docela běžné, ale v době, kdy jsem se narodila já, to ještě byla výjimka a navíc malá vesnice...

rituska88
8. črc 2017

@astyna To máš pravdu, pokud už má někdo v těch 40ti nějaké děti a rozhodne se třeba ještě pro jedno miminko, tak je to jiné než když má teprve první. Můj přítel je ze tří sourozenců a narodil se mamce taky v 38mi letech - mám pocit, že on ten věk rodičů tolik nevnímal, protože měl ty sourozence, s kterými mohl dělat všechno to, na co už rodiče nestačili...i když i sourozenci byli o dost starší (sestra o 11 let a bratr o 9) a brzy odešli z domu, takže od určité doby vyrůstal spíš jako jedináček. Jinak, já si vzpomínám, že mně ty otázky jestli je to moje mamka nebo babička apod. byly líto hlavně vůči rodičům, samotné mi nevadilo že jsou starší než rodiče mých kamarádek, ale vadilo mi, že už prostě budí dojem starých.

sdu
8. črc 2017

Já si myslím, že věk maminek a tatínků se zbytečně řeší. To si přece musí vyřešit každý sám, dle svojí situace - zdraví, zázemí, partnerství - těžko někoho soudit a taky proč? Mě se narodí první dítě ve 39 a nemám pocit, že bych byla stará fyzicky ani mentálně. Zdraví mi i partnerovi naštěstí slouží, stále studuji, mám vytvořené zázemí a můžu si tento svůj "poločas" užít líp než před 10 lety. A moje deti mit starou maminku rozhodne nebudou, vzdyt je tu spousta maminek, které si porídí mimco kolem 40, trebaze uz to nejsou prvorodicky. Navíc pro zenu je tehotenstvi v tomto veku prospesné, casto omládne, hormony zapracují v její prospech 😉

dokument
9. črc 2017

@sdu ano, věk je jenom číslo

dokument
9. črc 2017

To je individualni, mam o 5 let mladsiho muze a vypada i zdravotne je na tom jak stary pan, ja vedle nej jsem aktivni, zdrava a jeste vypadam mladsi nez on, premyslim, co nemuzu se synem delat, na co nestacim, nic me nenapada. I moje 66 mamka s vnukem ma vic aktivit, i fyzickych, nez mlade maminky, co vidame. Lita s nami po vyletech, nekdy denne, vse zvlada. @rituska88

dokument
9. črc 2017

Tady píšeme individuální případy, kdybyste se podívaly na celkové souhrny dat, tak zjistíte, ze je jednak to ovlivňuje víc věci, než to, ze mám nějakou představu o svém životě, jednak, ze na to, co je stáří a co je mládí se díváme dnes jinak. Včetně zakládání rodin. Stačí se podívat na tabulky plánovaných odchodu do důchodu pro jednotlivé ročníky.

dura175
9. črc 2017

Fenomén pozdějšího mateřství je velice zajímavý a je v něm zahrnuto mnoho vlivů. Svět a společnost se vyvíjí, to je fakt, který nikdo nemůže popřít. Je otázka, co je vlastně přirozené a co ne. Příroda se taky vyvíjí a my jsme její součástí. Někdo argumentuje tím, že v dřívější době měly ženy děti brzo a že je to přirozené a správné. Jenže ti lidé také dřív umírali, lékařská péče nebyla na úrovni jako dnes. Nerudovi přáli k padesátinám "ctihodný kmete", který z dnešních padesátníků si připadá jako stařec?

Samozřejmě nevíme, jak se budeme dál vyvíjet, zda pozdní mateřství bude mít vliv na zdraví, odolnost a tak. Jestli s lidstvem zamává hormonální antikoncepce, nebo globální válka. Podle mě jsou tohle až příliš filozofické otázky...

Dnešní doba má prostě svoje a k tomu patří pozdní mateřství. Že žena čeká na toho pravého? Že buduje kariéru? Že se na to žena necítí? A není právě tohle symbolem emancipace, že se může svobodně rozhodnout, kdy a zda vůbec mít dítě? Je to proti přirozenosti? A kdo z nás má právo tohle posoudit...

pajuska252
9. črc 2017

@marketa11112 vidíš to, první dítko jsem měla v 26, měli jsme zařízené bydlení, měli jsme po svatbě a měli jsme i našetřeno, abychom mohli malému dopřát co bude potřebovat, nicméně si myslím, že není nic lepšího co může člověk dítěti dát než čas strávený s ním, zážitky a lásku... nezahrnujeme ho zbytečně kravinama, když z toho stejně nemá rozum, nijak nestrádá... to že se může něco stát jsem psala s prarodičema ani jednou jsem o tom nepsala ve spojitosti s matkou...

pajuska252
9. črc 2017

@pajula123 tak to se omlouvám, to psala paní před tebou s tím partnerem, nemám času nazbyt tak píšu a čtu v rychlosti... nicméně opravdu nechápu co po mě chceš? co ti jako mám napsat? jaký si to uděláš takový to máš... bombarduješ mě furt tou samou otázkou, tak jestli jsi tak spokojená a vyrovnaná matka, tak Tě přece nemůže rozhodit názor druhého ne?

sedlackovak
9. črc 2017

Ahoj já prvního syna měla v 19 a teď mi bude 38 a čekám druhého chlapečka. A ještě by jsme chtěli holčičku.

sdu
9. črc 2017

@pajuska252 je super že Ti vsechno vychazi tak jak si,prejes, to ale neznamena ze je to jedina spravna cesta, je to proste spravna cesta pro Tebe. At se Ti dari ☺

nonnni
9. črc 2017

Svagrova porodila prvni deti (dvojcata ) ve 49. letech...

Je fajn mit plany, ovsem casto zivot plyne uplne mimo ne.

nemo01
9. črc 2017

Ahoj mě je 41 a čekám druhé dítě.Mám o 5 let mladšího přítele.Mimčo jsme chtěly a povedlo se přirozenou cestou a to docela rychle.Vše je zatím v pořádku a cítím se skvěle, až na ty nevolnosti 😀 nevidím problém mít v tomhle věku mimčo, pokud jste oba zdravý a chcete , tak proč ne 😉

monnn
9. črc 2017

taky přidám svou zkušenost,první dítko v 27,celé těhu bez problémů až cca v 37tt vysoký tlak - tak nemocnice,tam po tý zjištěn tumor v bříšku miminka a přesun do 100km vzdálené nemocnice,malého jsme si přivezli až po 6 tý ,ale kolotoč vyšetření,pobyty v nemocnici aj.navíc jsem s ním moc nikam nechodila.Druhé jsme plánovali a chtěli za 2,5 roku,ale nepodařilo se,nijak jsem to nehrotila,holt chtěla jsem dvě děti do 30,ale stihnu je do 35 ha ha,otěhotněla jsem až v 32 a dlouho nebyla,v 8tt jsem potratila ,moje dr. mě poslala na genetiku a tam zjištěna v rodině nemoc,rok než vůbec na něco přišli mi "zakázali " otěhotnět,po roku doporučili IVF s PGD a ještě centru vzdálené 300km,neodradilo mě to a věřila že teď už otěhotním rychle další ha ha ,první pokus nic,druhý jen jedno vhodné embryjko k zavedení,nu což ,vždyť jedno stačí - dlouho jsme se neradovali ,těhotná jsem byla ,ale byla to cervikální gravidita,takže potrat,po zákroku zjištěna ztenčená stěna děložní a další těhotenství v žádném případě,ale já se nevzdala a hledala a opět jsem jela 300km na operaci dělohy(plastiku) takže jsem po půl roce směla opět na IVF s PGD,další 4 pokusy a těhotná jsem nebyla .síla po miminku byla veliká,takže jsme se pokusili přirozeně a štěstí se na nás usmálo,rodila jsem v 39 a jsem šťastná ,užíváme si to,máme spoustu aktivit a doufám,že tady dlouho budu a budu dlouho vitální,jo a jsme malé městečko a jsme 5 maminek stejného věku ,nebudeme na rodičáku jediní starší rodiče 😀
a k hlídání, od mojí maminky jsem babi ani dědu nepoznala,zemřeli hodně mladí a od taťky ,babička byla pracující ještě i v důchodě,nás nehlídala když už tak sestřenici .Omlouvám se za tak dlouhý příspěvek 😔

sdu
9. črc 2017

@monnn ono jsou i věci mezi nebem a zemí a co se má stát, to se stane.... přeji moc radosti a štěstí! 🍀

marketa11112
9. črc 2017

@pajuska252 ja prvni svuj byt mela v devatenacti, partnera jsem si po par letech ,,malem vzala,, , dite jsem mohla mit uz s nim.... pak tedy s manzelem...ale ....nekdy clovek chce jak detem , tak sam sobe dat vic....moje deti budou mit vse, ale nadruhou stranu je dulezity i nas zivot..tim myslim zivot dospeleho bez ditete....mit dite pozdeji. No a ? Svet se nezbori. A na rovinu..ja ve svem veku mam vic energie nez ty dvacetilete ci petadvacetilete maminky , ktere jsem videla v nemocnici...sotva se to tahlo chodbou, trpelivost s miminem to nema, tehotenstvi a vubec ditete si nevazi, dite nechaji na pospas a sup na cigarko ci za kamoskou na chodbu, nekdy mam pocit, ze ti mladi dnes jsou daleko horsi nez jsme byli my........a nejen to...mam v hlave srovnanych spoustu jinych veci...od toho co je a neni dulezite, vim, co od zivota chci a co ocekavam, vim, jak chci vychovavat sve deti a k cemu je chci vest a pod.....o tom jsem nekdy po dvacitce nemela paru......a ver, ze jsem byla dost samostatna, v 19 jsem mela vlastni byt, v petadvaceti uz jsme s pritelem zacinali stavet dum, ovsem ve triceti uz jsme byli bez hypoteky a vedeli jsme, ze detem mame co nabidnout......od tzv. Dulezite dovolene, ktera pritom nijak zasadni pro male deti opravdu neni, po hriste na zahrade, nas cas , trpelivost i lasku....ja si dnes mohu dovolit byt par let doma a pritom nikdo z nas stradat nebude, nemusim cekat jak na smilovani na nejakou davku od statu a desit se toho, kdyz nahodou neprijde a pod....to by nebylo nic pro me,....cekali jsme proste proto, ze nam to tak prislo spravne, chteli jsme byt vyzrali dospeli lide. Mame radi nalajnovano.....
Jinak my treba s pocetim nemeli problem, za coz jsem vdecna....ale co ti, co problem maji? manzelovo sestra chce druhe dite a stale ma nejaky ,,problem,, a nemohou se dal dopracovat....bude to asi chvili trvat. Proto uz tedy nema narok na to mit dite? protoze ji bude vic, nez si nekdo predstavuje? ja bych spis omezeni porodnosti resila u jinych sort lidi, nez u zodpovednych starsich maminek,ktere ve vetsine pripadu moc dobre vedi, do ceho jdou a maji vse dobre srovnano.....problem vidim jinde. Tyhle ,,vytouzene,, deti neskonci v decakach, klokancich, v pestounske peci a pod........o tyto deti bude vzdy postarano

miaellen
9. črc 2017

@monnn takze, jestli pocitam dobre...deti 12 let od sebe a jak si rozumi ? nase dcera ma 6 a pul a druhe se nedari...

etinka
9. črc 2017

Je to individuální,já první ve 24,druhé v 27,neměnila bych.Mladší dítě,syn je autista, narodil se úplně zdravý.Nyní je mi 39 a s jeho energií občas těžce bojuji a poslední dobou cítím fakt velkou únavu.Je hyperaktivní a péče o něj je stejná jako u předškolního dítěte,všude musím být s ním,není to jako vypustit 12leté dítě ven a nazdar bazar....
Jsem ráda,že jsem děti měla v tomto věku,mít je o deset let později, s tím,jak nám to osud na linkovat,tak nevím😔
Udržuji se v kondici,jednou týdně se snažím cvičit,jezdíme rádi se synem na kole,ale opravdu je to vyčerpávající pro nás s manželem někdy oba😉
Maminky na prahu 40 let si neuvědomují,že za 10let už je taky může něco bolet a budou mít doma teprve puberťáka.A v přechodu řešit ještě puberťáka...osobně bych to nechtěla a děti jedině tak ještě do těch 30let plus 2-3roky,déle za mě nee.Ale nikomu to neupírám.Každý dle svého gusta....

sdu
9. črc 2017

@etinka Máš pravdu, další už si nepořizuj 😉

etinka
9. črc 2017

@sdu, Váš příspěvek jsem nějak nepochopila, to je výsměch? 😔
Nikoho neodsuzuji,napsala jsem,že je to každého věc a velmi individuální záležitost.Co jiný dá ve 40,druhý prostě nedá.....😕

sdu
9. črc 2017

@etinka ano, to je pravda, jeden to ve 40 da, druhy neda. Pokud se na to neciti, je to jasne.... jen si nejsem jistá jako Ty že ty 40 leté maminky si neuvedomují .... Mozna sama sebe jeste v zivote prekvapiš...

etinka
9. črc 2017

@sdu,doufám,že sama sebe překvapím,že budu zdravá a schopná fungovat pro své dvě děti.Pokud jsem dobře četla,tak Vy prcka teprve čekáte,ještě jste žádné dítko nevychovala,takže Vaše odpověď byla tak trochu mimo.Kdoví, jestli zrovna Vy nebudete za pár let mluvit jinak. Ono člověk někdy míní a život mění😉
Každopádně přeji Vám i maminkám tady zdravé děti,ať už je přivedou na svět v jakémkoliv věku a ať je vychováte svých představ😉

nemo01
9. črc 2017

@etinka maminky na prahu 40 si neuvědomují, že je může něco bolet?a protože budu v přechodu, tak už nedam výchovu puberťáka? Myslim si , že to plno maminek dalo a zas mi nebude 80 abych byla opravdu neschopná, píšu za sebe jako 40+ 👍

alemari
9. črc 2017

@poah mám sestru, která měla děti brzy-je babičkou, já budu znovu maminkou(38)proč by měl být věkový rozdíl problém? Hloupost!!!

monnn
9. črc 2017

@miaellen @miaellen jj počítáš dobře 😉 ač jsem se věkového rozdílu taky obávala ,jsou opravdu parťáci,pravda mladší většinou nabančí staršímu,ale kluk už má rozum a i občas dceru zabaví a pohlídá když třeba vařím,žehlím aj. a co mě dostává je když se k němu přitulí nebo když jde do školy dá mu pá pá a křičí bácho edničky (brácho jedničky) a ukazuje tu jedničku prstem.😍
navíc ty už máš chůvu zaručenou 😘
a ještě kamarádka je ze tří sourozenců ,s tím o rok si moc nerozuměla ,pak o 9 s tím jo,takže na ten věkový rozdíl bych až zase tak .....jako jo asi je mít lepší děti u sebe,ale když to nejde ,jsem teď opravdu šťastná 😘,přeji ti ať se vám co nejdřív zadaří 👍

miaellen
9. črc 2017

@monnn dekuji !! chtela jsem rozdil max 5 let, ale clovek mini a zivot meni....je mi ted 31 let, moje hranice je 33, pozdejsi vek ne e, zatim to mam takto nastave do tech 33. snazime se dva roky, z toho intenzivneji od prosince a nic. umele opl.nechci, verim prirode, ale uz si trosku zacinam "pohravat" s myslenkou, ze holt bude jedinacek..😐

monnn
9. črc 2017

@miaellen jj i já měla nastavené hranice do toho a toho věku,které jsem tedy stále navyšovala 😔,když to nevyšlo uklidňovala jsem se ,nevadí máme jedno ,děkuji za něj,pojedeme k moři,pořídíme to či ono🙂,no a pak jsem řekla opravdu dost,poslední měsíc a opravdu to vyšlo,hele já tedy zkusila i vitamíny a cvičení dle Mojžíšové 😉

verunkanatalka
9. črc 2017

Já měla 1 dítě ve 20-ti a teď je mi 38 let a zrovna chovám v náruči svou vymodlenou druhou dceru.jsou jí 3 týdny..

miaellen
9. črc 2017

@monnn ja piju kontryhel, mojzisovku cvicim a listovku jeste jim. jedna jsem jeste inofolic, ale zadny efekt...ja na to furt myslim, je to asi tim...bohuzel na to neumim "zapomenout"...prodala jsem kocarek po dceri alespon..

miaellen
9. črc 2017

@verunkanatalka krasa !!!!! otehotnela jste podruhe prirozene ?

Strana
z6