Jak poznat schizofrenii?

8. led 2023

Nemáte někdo zkušenost s tím, jak vypadá schizofrenie? Začínám mít obavy jestli ji nemá manžel 😞

lv
8. led 2023

Bludy, halucinace, myšlenkové konstrukce

autor
8. led 2023

@lv Manžel má silné deprese, každý den k večeru mu v hlavě přeskočí, je agresivní, řve na mě, jednou mě fyzicky napadl. Já ho už ignoruju,nemluvím na něj, ale stejně je schopný na mě řvát že já na něj řvu, uráží mě, říká že nemá žádnou rodinu. Když se ho zeptám jakto že nemá rodinu, co jsme my? Tak na mě řve že nic takového neříkal. Když třeba vaří v tomhle stavu, zapne i další plotýnky sporáku. Když si toho všimnu, že už prázdná plotýnka kouří, tak se ho zeptám co blbne. On na mě řve že jsem blázen, že má správnou plotýnku, že jsem slepá a blbá. Až když ho donutím ať se podívá tak řekne že se spletl no. Nejhorší je že druhý den ráno se diví proč jsem naštvaná, prý má okno. Už nevím co s ním 😞 určitě trvám na tom aby zašel na neurologii a k psychiatrovi, ale otázka jestli to pomůže.

lv
8. led 2023

Psychiatr by to měl poznat, případně se s ním spoj, dej si schůzku a tohle jednání mu řekni. Dá se upravit medikace.

vrabcak0007
8. led 2023

nahraj si ho nenapadne na mobil...pak mu to pust, az bude mit normalnejsi chvilku a bude tvrdit, ze ma okno..treba mu dojde, ze je potreba to resit

peprik1
8. led 2023

Schizofrenie je velmi vážná a velmi záludná psychická nemoc. Nevím, zda se jedná o schizofrenii, dle mých zkušeností takto ataka této nemoci takto nevypadá. Ale určitě jde o nějaký vážný psychický problém, který může souviset s kde čím. Třeba i se vztahem mezi vámi. Určitě bych zkoušela mluvit s ním o nepohodě a zvláštních situacích ve chvílích klidu, přiblížení se (i kdyby šlo o počátek schizofrenie nic se tím nezkazí). Schizofrenie má mnoho podob, dle mých zkušeností je většinou několik měsíců či let patrná výrazná úzkostnost dotyčného, které je vysvětlována dotyčným či okolím objektivními příčinami.

sorboni30
8. led 2023

Doporučuji ho natočit na kameru aby o tom nevěděl..a pak jak se bude divit a říkat, že to neudělal nebo neřekl, ukázat mu to a požádat ho aby s tebou navštívil lékaře, požádal o pomoc odborníky. Vypadá to na problém v hlavě.. ale v čem a kde? To pomůže jej lékař..Můj taťka má v hlavě velkou cystu. Když je přepracovaný, je mu mdlo, zle..když si dá trochu alkoholu, přepne mu a neví co dělá, pak má okno. Je sledovány u Dr
Každopádně se jedná o nějaký problém takže ihned včas řešit 👍

cilkat
9. led 2023

Podle toho, že píšeš, že chování se mění večer, bych to odhadovala spíš na dlouhodobé přetížení a stresovou reakci. Každopádně jestli "mění osobnost" a má okna, určitě řešit s psychiatrem. A to co nejrychleji. Ideálně tam jít s ním, pokud má fakt okna. Natočit chování je určitě dobrý nápad, ale myslím, že pro lékaře to úplně význam mít nebude.
Připravte se na to, že bude nejspíš nutná hospitalizace a následně kompletní změna denního režimu (především pracovní zátěže a pod.).

autor
9. led 2023

@cilkat Je ale zvláštní že když chodí do práce na odpolední, takové stavy večer nemá 🤔

cilkat
9. led 2023

A nemá tím, že jde na odpolední, prostě podstatně kratší den? Respektive ranní směnou výrazně prodloužený? Jestli vstává ve čtyři, aby v pět byl v práci... vzásadě potřebuje v šest večer jít spát, protože už je nějakých 14 hodin na nohou a má dost... Jen to odmítá přiznat a tak "mu přeskočí".

autor
9. led 2023

@cilkat Já nevím 🤔 Volal svému doktorovi, tak mu napsal uklidňováky, s tím že to bude ze stresu, a na neurologii ho zatím poslat nechce.

sorboni30
9. led 2023

Obvodak není doktor.. ten mu nemá co psát uklidnovaky když není další vyšetření... Až se jednou vyvrátí, bude pozdě

maudd
10. led 2023

Řešila bych v první řadě spíš s neurologem než psychiatrem, aby se vyloučila nějaká organická příčina

holkaokomodra
10. led 2023

no uklidnovaky odbvodaka bez dalsich kroku jsou nejsnadnejsi cesta k zavislosti na nich... kratkodobe ok, ale spis jen nez zaberou jine mene skodlive leky, takze urcite resit!

koncita
10. led 2023

Z jakého jsi regionu? Kdyztak mi napiš IP, zítra napíšu.

luna126
10. led 2023

A nepije? Tohle jako schizofrenie moc nevypadá, ale je to samozřejmě málo na posouzení. Já s psychotiky pracuji. Tak mi klidně napiš. Ještě mě napadlo, jestli se mu nerozjizdi demence, kolik mu je?

autor
10. led 2023

@luna126 Nepije. Takové stavy měl kdysi po alkoholu, ale už víc jak rok se alkoholu nedotkl. Je mu 34

janule0123
10. led 2023

Co mám zkušenost v okolí, tak vyloženě bludy, pocit ze ho někdo sleduje, je napichlej úplně na všem, všechno slyší a vidí, ví o každým pohybu, … proste scénář jak z filmu … jen v tom ten člověk žije a nakonec je brutal vyhukanej z toho … jako každý má jiný “příběh” ale fakt takový fest mimo realitu…zkusila bych probrat s psychiatrem… bála bych se v tomhle “samodoagnozy”

veronicka89
10. led 2023

Nebere drogy ?

autor
10. led 2023

@veronicka89 Nebere

veronicka89
10. led 2023

A jak to vis ?

veronicka89
10. led 2023

Nedela v nejake fabrice ?

autor
10. led 2023

@veronicka89 Dělá ve fabrice, proč?

veronicka89
10. led 2023

Ptz nejspis dela na smeny byva unaveny potrebuje se koncentrovat nebo poradne maknout a myslim si ze na necem jede ...ptz se do prace nabudi ..
A pak doma ma dojezd a je takovy jak popisujes...

autor
10. led 2023

@veronicka89 Na drogy by neměl peníze, kasu držím já. Navíc on "blbne" hlavně když má volno, když je doma. Celý den jsme klidně spolu. Funguje normálně, a zničeho nic mu přecvakne.

autor
10. led 2023

Teď přišel z práce a je úplně normální. On má nějaké stresy, tak jestli to nakonec nemůže být z toho. Že když je doma, má čas nad tím přemýšlet, a možná z toho mu hrabe.

veronicka89
10. led 2023

Doufám že se to u vás vyřeší ..ja se i tak přikláníme k t drogám...ale třeba ne.

Ať je líp 💚

pettypet
10. led 2023

Taky mě to napadlo. Četla jsem teď článek o tom, jak se rozmáha pervitin ve fabrikach při praci, pracovníci jsou po něm rychlejsi a víc je to bavi. Ani nijak drahý není. Znám pár lidí, co ho berou dlouhodobě a nepoznala byste to na nich, nemusí hned spadnout na dno a skončit na ulici. Ale určitě bych se ho na to neptala. Pokud souhlasí s návštěvou lékaře, asi drogy nebere, to by mu muselo být jasné, že by to lékař chtěl řešit. Zkuste toho psychiatra. Tohle by mohlo být nebezpečné...

kachnifu
11. led 2023

Tak teď si to sama napsala, že měl tyto stavy když pil... Na schizofrenii mi to nepřijde, i když nejsem odborník, ale před rokem a půl mi touto noci onemocněla 13ti léta dcera.. Já bych nenatacela na mobil, to je k ničemu, co nejdříve najít psychiatra. Můj bývalý ex zesnulý měl někdy tyto stavy, právě po alkoholu. A to byl kvartálni alkoholik, a trpěl nějakými depresemi. Nezlob se na něj, zřejmě za to nemůže. Je strašně ošklivá doba, která mává s každým

jijulka
11. led 2023

@sorboni30 prosim?! Jakoze prakticky lekar neni doktor? A co teda je?

jijulka
11. led 2023

muze to byt projev tezke deprese, muze mit nějakou organcitu, muze to byt cokoliv. Sla bych cestou psychiatrie, pokud s tim souhlasi. Pokud ne, tak aspon neurolog.?