Jak zvládnout extrémní bolest kyčle po nedávném těhotenství?
Ahoj, holky. Už asi měsíc mám bolest levé kyčle,která mi vlastně střílí do stehna po přední, boční i zadní straně. Nemůžu chodit, bolí to, táhne to, nemůžu si sednout, nemůžu dlouho stát. Dokonce mě to bolí, i když ležím, budí mě to. Před týdnem jsem se konečně dostala k doktorovi, protože mě nikdy nechtěli vzít, tak jsem šla tady k ortopedovi, dal mi obstřik a poslal mě na rentgen. Dal mi nějaké prášky, které jsou dost silné a můžu je brát dlouhodobě, jen pět dní, což pět dní už uběhlo, takže už je dal brát nemůžu. Když se bolest vrátila, zase nemůžu chodit, extrémně to bolí, nemůžu spát, tak jsem dnes zvolala ortopedovi, zvedla to sestřička, řekla jsem jakou mám situaci, že jsem u nich byla před týdnem, a že mám bolest leve kyčle jde mi to do celé nohy, a že jsem byla na tom rentgenu, výsledky zatím nevím, jelikož mi ani nic neřekli..a že kontrolu mám až 1.12., ale že do toho doby určitě nevydržím a že bych potřebovala dřívější termín. Na to mi sestřička řekla, že určitě ne, že to budu muset vydržet, ať si dávám nějaké prášky, tak jse ji řekla, že mi klasické prášky na bolest nepomáhají a že ty silné už brát nemůžu, jelikož tam hrozí infarkt, neplotnost, jsou to silné prášky a mám z nich opravdu respekt a nechci to riskovat. Jelikož jsem v mladém věku a bojím se, už tak mám za sebou dost. Dokonce si myslím, jestli to nemá spojitost s tím, že jsem dva měsíce po ukončení těhotenctví ve 20. tydnu. Vím, že se nějak mění osa a všechno se po těhotenctví mění, hormony a podobně, takže to mohlo třeba i něco udělat. Každopádně, když jsem ji řekla, že léky už nepomáhají, tak mi řekla, bohužel, budete to muset vydržet a vypla mi telefon Absolutně nevím, co mám dělat, jelikož teďka dělám ještě kurz a potřebuji nějakým způsobem fungovat. Takže, co byste dělali na mé místě nebo celkově, co mám dělat? Hodím vám tady i diagnozu a zkuste mi třeba poradit typy, co vám pomohou a podobně..
Irritation SI I. Sin. (Podráždění levého SI kloubu (spoj mezi páteři a pánvi)
Arthroris def. Coxae l. Sin. Susp (podezření na začínající artrózu levého kyčelního kloubu)
Objednej se na fyzioterapii, ulevi ti a umi dat i cviky na doma. Rozhodne lepsi nez sedet a cpat se mesic praskama, to nic neresi
@svetluseeee po porodu jsem měla rozhozená záda, že se mi podlamovaly nohy. Šlo to od SI do DK. V noci, když jsem vstala k malému, musela jsem se přidržovat - to jsem šla asi 3 kroky. V 6ti neděli mě nikdo vzít nechtěl. Postupně to přešlo. Pomohlo cvičení, mobilizace. Zkusila bych fyzioterapeuta.
Na revizi tě napolohovái do gynekologický polohy ještě při vědomí nebo až po uspání? Vlastně to je dost častý, že ta nefyziologická poloha akutně zdekompenzuje nějaký preexistující problém. Šla bych cestou soukromého fyzio, vyšetří tě, navrhne cvičení.
Na revizi tě napolohovái do gynekologický polohy ještě při vědomí nebo až po uspání? Vlastně to je dost častý, že ta nefyziologická poloha akutně zdekompenzuje nějaký preexistující problém. Šla bych cestou soukromého fyzio, vyšetří tě, navrhne cvičení.
@drep Ještě při vědomí … asi zkusím fyzio jinak to nezvládnu je to šílená bolest snad mi dají termín co nejdřív
@svetluseeee po porodu jsem měla rozhozená záda, že se mi podlamovaly nohy. Šlo to od SI do DK. V noci, když jsem vstala k malému, musela jsem se přidržovat - to jsem šla asi 3 kroky. V 6ti neděli mě nikdo vzít nechtěl. Postupně to přešlo. Pomohlo cvičení, mobilizace. Zkusila bych fyzioterapeuta.
@anonym_a6c749 zkusim moc děkuji za rady
Objednej se na fyzioterapii, ulevi ti a umi dat i cviky na doma. Rozhodne lepsi nez sedet a cpat se mesic praskama, to nic neresi
@mysh_me právě mi ty prášky ani nedělají dobře.. můj žaludek už to nezvládá .. hlavně je mi 26 nečekala bych že budu mít takové problémy:/
@mysh_me právě mi ty prášky ani nedělají dobře.. můj žaludek už to nezvládá .. hlavně je mi 26 nečekala bych že budu mít takové problémy:/
@svetluseeee to nesouvisi s vekem vubec… spis s pohybovym vzorcem a jak stojis, sedis atd behem dne. Tehotenstvi muze spustit ledasco, me zacaly problemy s SI po porodu a taky me to bolelo tak ze jsem nemohla ani chodit, tahala jsem po byte nohu za sebou… fyzio me dala dohromady, rekla mi ze jsem v tehotenstvi pouzivala jine svaly jak se mi zmenilo teziste a jak se to pak vracelo do normalu, telo se nevratilo k tomu co ma pouzivat spravne. Doporucila mi cviky a hlavne tipy co delat a nedelat za pohyby (jak vstavat, ohybat se apod) a to mi pomohlo.
@svetluseeee to nesouvisi s vekem vubec… spis s pohybovym vzorcem a jak stojis, sedis atd behem dne. Tehotenstvi muze spustit ledasco, me zacaly problemy s SI po porodu a taky me to bolelo tak ze jsem nemohla ani chodit, tahala jsem po byte nohu za sebou… fyzio me dala dohromady, rekla mi ze jsem v tehotenstvi pouzivala jine svaly jak se mi zmenilo teziste a jak se to pak vracelo do normalu, telo se nevratilo k tomu co ma pouzivat spravne. Doporucila mi cviky a hlavne tipy co delat a nedelat za pohyby (jak vstavat, ohybat se apod) a to mi pomohlo.
@mysh_me Vím že některé ženy po porodu tyhle problémy mají… ale tím že jsme o miminko přišli ve 20tt jsem si myslela že mě to nepotká jelikož největší zátěž je ke konci těhotenství a k tomu jsem já bohužel nedošla… každopádně už řeším fyzio tak snad to pomůže
@mysh_me Vím že některé ženy po porodu tyhle problémy mají… ale tím že jsme o miminko přišli ve 20tt jsem si myslela že mě to nepotká jelikož největší zátěž je ke konci těhotenství a k tomu jsem já bohužel nedošla… každopádně už řeším fyzio tak snad to pomůže
@svetluseeee Zkusila bych přes obvodaka fyzio a rehabilitacizdarma🙂. Pistup: pohotovost....obvodak...fyzio...... Bylo to u vymknuteho kolene, vyhrrezlych plotynek, blokaci krční páteře... prý jsou kycle právě nejhorší...
@svetluseeee Po porodu jsem měla zablokované SI skloubení. Hodně to bolelo asi měsíc. Chodila jsem na fyzioterapii, kde mi dali i tejpy. To mi moc pomohlo (možná kombinace fyzio, tejpů i času). Zkusila bych. Ať je to brzy alespoň snesitelné!
@svetluseeee Po porodu jsem měla zablokované SI skloubení. Hodně to bolelo asi měsíc. Chodila jsem na fyzioterapii, kde mi dali i tejpy. To mi moc pomohlo (možná kombinace fyzio, tejpů i času). Zkusila bych. Ať je to brzy alespoň snesitelné!
@pavliin moc děkuji za týden jdu tak snad to pomůže 🙏🏽
Tak tam bych už nešla, nikdy. Pomoct ti nepomohli, akorát nacpat silné prášky. Fyzio, masáž, kraniosakralni terapie (ta mě s SI zachránila).
Včera jsem byla na thajské masáži, ta mi kyčle probrala zajímavým způsobem, úplně v hloubce, srovnala, ale osobně bych se ve fázi akutní bolesti bála. Možná zbytečně.
Kvalita ortopedů je různá, partner řešil s jedním patní ostruhu. Dostal u něj termín za 14 dní, borec mu dal obstřik, což přineslo chvilkovou úlevu a řekl mu, že si má koupit podpatěnku. Nezabralo, tak šel za ním znovu, dostal obstřik č. dva a radu, že to nohu nemá zatěžovat. (Bezva nápad, člověk tu nohu potřebuje k chození.) Šel k jinému ortopedovi, tam byla čekačka 5 měsíců. Tam mu předepsaly několik cyklů rázových vln a ultrazvuků. Dneska je bez bolesti.
Jedna známá měla po porodu diastázu, tak to řešila s gynekologem, jestli by jí dal někam žádanku. On jí poslal na ortopedii. Ortoped na ní koukal, co po něm jako chce, že tohle je práce pro fyzioterapeuta a nechápe, proč jí poslali za ním. Tak jí žádanku k fyzioterapeutovi napsal on.
To fyzio určitě zkus, celkem nedávno jsem viděla fb reklamu na fyzio, kdy tam sdílela příběh, že měla bolest v oblasti malé pánve, po vyšetření fyzioterapeutkou jí byla stanovena diagnóza, že za to může jizva po gynekologické operaci, tak s tím nějak pracovaly. Paní došla k úlevě po několika letech.
Možná bych volila i gynekologickou fyzioterapii.
Tejpy jako podpůrná metoda umí také pomoct v různých svalových potížích.
Já bych možná zkusila druh "masáže" Dornova metoda, Bowenova metoda. Řekněme na rovinu, že jsem v tomhle laik a vůbec nevím, jestli je to vhodné.
Fyzioterapie bude nejlepsi cesta - cviceni, ktera ti pomohou vratit kycle do "puvodni" polohy. Mela jsem s tim taky hrozne potize, nakonec porod vubec nehodnotim tak strasny, kdyz to srovnam s timhle (a "houserem", ktereho jsem mela kratce po porodu nekolikrat za sebou - luxus, kdyz jsem zjistila, ze lezim v posteli a nemuzu se pohnout a sama doma s miminkem... Chodila jsem pak na fyzio a pomahalo to hodne - jednak jsem tam byla 2x tydne kde me opravovala fyzioterapeutka a pak jeste cviky na doma. Ale bolest po tom ustoupila opravdu rychle, verim ze ti to take pomuze.
Jak ti tu holky rádi, bez cestou fyzioterapie. Mně po prvním porodu chytly záda, řešila jsem to na fyzio. U druhého mě to chytlo ještě před porodem a každý říkal, že mi s tím nepomůže, že v takto vysokém stupni těhotenství si na to nikdo netroufne, tak jsem trpěla bolestí při každém kroku. Po porodu jsem nemohla skoro chodit, pamatuji si, jak jsem pomalu vlekl jednu nohu za sebou a jaké utrpení pro mě byla cesta na první kontrolu od auta do ordinace. Postupem času se to zlepšilo a vymizelo úplně.

Esíčka bolí jako 🐷 a artróza také. Pomůžou rehabilitace a pak každodenní cvičení. Ani magnety nejsou špatné.