icon

Jak zvládnout panické ataky během letu?

12. únor 2025

Dobré ráno,

potřebuju se vypsat a hledám taky radu. Nikdy jsem netrpěla na panické ataky v pravém slova smyslu. Jen když jsem byla dlouhodobě přetížená a vyčerpaná, měla jsem sem tam jakoby náběh na ně. Nemám psychické obtíže, nechodím k psychologovi ani psychiatrovi, neberu žádné léky. Nedávno se mi ale stala dost šílená věc. Letěli jsme letadlem a začalo mi být tak nějak zvláštně zle. Trochu od žaludku, trochu jakoby „od plic“. Bez problémů jsem si zašla 2x na WC, ale v tu ránu začala pracovat hlava… špatně se mi dýchá, mrtví mi ruce i nohy a jsme tisíce metrů nad zemí, kdesi nad Alpami. Nemůžu vystoupit, nemůžu dýchat… prostě moje hlava rozjela peklo. Zvládla jsem to jen díky personálu a můžu bez nadsázky napsat, že to byly zatím asi nejhorší chvíle mého života. Děti vyděšené, manžel to nepobíral a pořád se mě vyptával, co mi je, čímž to celé ještě hrozně zhoršoval, ačkoli to vůbec nemyslel zle. Má někdo podobnou zkušenost? Nerada bych dětem zkazila další dovolenou a dál je traumatizovala. Ale zároveň ani netoužím brát trvale nějaké léky. Je tu někdo, kdo to vyřešil nějak šalamounsky? Nějakým jedním lexaurinem před letem 1x do roka? Budu moc vděčná, když mi napíšete vaše rady a osobní zkušenosti s tím, co vám nakonec pomohlo.

vlasta1981
12. únor 2025

Trpím panickými ataky . Můžu vám poradit kouknout na dechové cvičení na netu při atace .
Potom pomáhá dát ruce do studené vody na 2-3minuty ,masáž dlaně u pláče ,masáž krkavice zhruba v oblasti ohryzku . Můžete si praktikovi říct o napsání léků xanax ... stačí 0.25 mg který kousnete a zalijete . Nijak vás nezatíží,a pokud nebudete brát 10ks denně ale sem tam ani nijak neohrozí . Mám ho pohotovostne v kabelce a jsem klidnější . Naučte se s tou atakou pracovat , mne pomáhá i sprcha ale ne vždy je možná .

fifinka2020
12. únor 2025

Myslím si, že na takové jednorázové věci, které máte dobře pojmenované (víte, co je spouští) je určitě možné brát něco jednorázově a naučit se nějak v té situaci pracovat, ale určitě bych to řešila přes nějakého terapeuta, který vám poradí konkrétně. Myslím si, že to není na nějaké "trvalé brání léků", nicméně asi bych trošku tento přístup opustila (přijde mi, že vám to přijde jako nějaké selhání). Klíčem je prostě připustit si že je nějaký problém, Dá se řešit a chcete ho řešit

levandule_k
12. únor 2025

Hořčík je důležitý pro psychiku, ale tady je tě jedna tabletka nespasí před cestou, to si ho chce doplňovat pravidelně, obzvlášť pokud čelíš náročným situacím.
Klidně to prober s psychologem, jak s tím pracovat. Není na škodu to probrat s odborníkem, třeba máš v sobě nějaké potlačené trauma a ani o tom nevíš, tak je lepší to řešit zavčas než, aby tě to sejmulo.
Naučit se relaxační techniky, dechové cvičení, meditace, mindfulness.

Nějaké základní antidepresiva může napsat i praktik. Teoreticky už jen to, že máš v kabelce něco na uklidnění, co můžeš použít v případě nouze, tak tě to může uklidňovat. S antidepresivy, které slouží k rychlému uklidnění opatrně, např. neurol, ten se používá krátkodobě kvůli riziku vzniku závislosti.

lv
12. únor 2025

Takhle jednorázově bych volila kombinaci dechových technik, aplikace Nepanikař, volně prodejného léku Guajacuran (2tbl), a v zásobě s sebou Xanax, Atarax, pro případ akutní krize. Pomáhá si i uvědomit ten průběh - nějakou dobu to nastupuje, ten vrchol je pár minut, zase to ustoupí. Jen je nepříjemný, že se to může objevit i jindy, ve středu, ale když to znáš a víš co to je, dá se to lépe zvládnout.

moundi
12. únor 2025

Mně taky pomáhají jen dechová cvičení. Nic jiného. Naučila jsem se s dechem pracovat a můžu říct, že je všechno mnohem jednodušší.

a___1
13. únor 2025

@lv Dobry den, používám úplně stejnou kombinaci při občasných atakách. Zkoušela jsem i homeopatika, možná jsou placebo, ale vše zafungovalo. Plus magne B6 gold z DrMaxe dlouhodobě. 🙏🏻

anetka1701
13. únor 2025

Nikdy jsem na panické ataky netrpěla, ale v letadle je mám 😔 strašně ráda cestuji, ale neletěla jsem kvůli nim mnoho let... Před nějakým časem jsem musela na služební cestu... Nejel přes to vlak... Letela jsem s generálním ředitelem, ten mě vzal do salonku a když viděl že se hroutím, nalil do me dva giny s tonikem... Pomohlo 😅 od te doby aplikují, zvládám i dlouhé lety, ideálně v kombinaci s tím, že se snažím spát... Nevím, jestli to je dobrá rada... Ale mě to to funguje 😅