icon

Jak zvládnout strach o nemocnou maminku?

tina171094ma
7. srp 2025

Dobry den, ahoj. Asi potrebuju pomoct a nevim jak na to. Minuly rok v lete jsem zjistila, ze ma maminka bulku na prsu, viditelnou, uz mela propadlou kuzi presne ve tvaru kolecka. Tvrdila, ze o tom vi jiz dva roky a tvarila se, ze a co jako hlavne mi to nepripominej. Mela jsem ani ne pul rocni miminko a osmiletou dcerku. Kdyz jsem na to prisla, tak se mi udelalo strasne spatne, protoze mamka se neleci, nehodla lecit a proste tvrdi, ze jediny kdo ji to dela tezke jsem ja protoze jinto pripominam a furt do ni ryju, at jde k doktorovi, ze ja my s brachou potrebujeme mamku a moje deti zas babicku. Moje prababicka umrela na rakovinu prsniku, moje babi mela rakovinu prsniku a ted i mamka. Od te doby co to vim, tak se chorobne kontroluju, obcas z toho mam uzkosti spojene se strachem o maminku. Prestala jsem to nejak resit, protoze mamka mi rekla, ze ona zije zdrave, samozrejme si vyhledala nejake skvele samoleceni doma😭 neresila jsem to, protoze vypada dobre. Cca pred hodinou a pul jsem s ni a s malou byla na dvore a kdyz se predklonila, tak jsem byla v soku. To co ma na kuzi na prsniku, to neni zacervenala kuze, to normalne vypada, ze se ji tam za chvilu udela dira…. Ted hodinu lezim v posteli, uspavam sve miminko a placu… protoze mam desny strach co bude. Maminka se stara o babicku a jeste o brachu, ktery ted pujde teprv na stredni. Je mi 30, mam dve deti (9 a 1,5roku), vdala jsem se pred dvema rokama. Rok predtim jsem skarede potratila a mela psychicke problemy, ted se mi to znovu otevrelo a ja potrebuju poradit, jestli nekde existuje neco, kde se pracuje i s lidmi, kteri nemocni nejsou, ale nesou spatne to, ze nekdo z rodiny ano. Omlouvam se za takovy elaborat, ale uz jsem na pokraji sil. Nechci skoncit na praskach a bez maminky. Pripadne vam vsem budu vdecna za vsechny rady. ❤️

konidana
7. srp 2025

@tina171094ma ty psychicke problemy jsi resila jak? Mas psychoterapeuta nebo psychiatra? Pokud ne, tak si nejakeho/nejakou najdi. Zacla bych psychologem a psychoterapii. Lepe jde sehnat dokonce terapii/konzultace online, kdyz by ti to vyhovovalo. Pokud bys mela i po nekolika sezenich pocit, ze se se svymi strachy nikam neposouvas a nic ti to nedava, zkus jineho psychologa. Psycholog ti musi sednout i lidsky a osobnostne, aby pomohl.

tina171094ma
autor
7. srp 2025
@konidana

@tina171094ma ty psychicke problemy jsi resila jak? Mas psychoterapeuta nebo psychiatra? Pokud ne, tak si nejakeho/nejakou najdi. Zacla bych psychologem a psychoterapii. Lepe jde sehnat dokonce terapii/konzultace online, kdyz by ti to vyhovovalo. Pokud bys mela i po nekolika sezenich pocit, ze se se svymi strachy nikam neposouvas a nic ti to nedava, zkus jineho psychologa. Psycholog ti musi sednout i lidsky a osobnostne, aby pomohl.

@konidana ahojky, chodila jsem k psychiatricce do Brna. Chodila jsem tam tyden, po potratu. Tvrdila, ze proste truchlim, je to smutek a musím si to prozit. Rekla mi, ze co se tyce prace semnou, tak ze ji ten tyden staci (chodila jsem kazdy den). Naucila me co delat, kdyz nahodou prijde nejaka panicka ataka atd. Ted mi to ale prijde jine… vim, ze muzu k psycjologovi dochazet, ale ja bych u nej asi potrebovala sedet kazdy den. Mam strasnou uzkost, vztek, ze ta maminka to nechce resit a mam strach, ze tady zustanu bez ni. Myslela jsem, ze to treba nekdo mel podobne, ze treba bude mit nejakou radu JAK na tyto lidi. Dekuji za reakci.

levandule_k
7. srp 2025

Jsi strašně zahlcená emocemi a strachem, ale zároveň se s tím chceš nějak poprat a nebýt na to sama, proto možná bys to potřebovala řešit s někým každý den.

Antidepresiva brát nemusíš, pokud nechceš. Pokud bys byla hodně v háji, tak si je nech napsat, časem je můžeš vysadit, až přejde nejhorší krize. Braní antidepresiv nemusí být napořád.

Možná by to chtělo u tebe zkusit nějaké centrum krizové intervence. Ty jsi zralá na intenzivní psychoterapii.

Tohle bude hodně kruté, ale napsat ti to musím. Bez maminky dost pravděpodobně skončíš, protože ona odmítá řešit svoje problémy. Totálně je ignoruje. Možná se tak bojí rakoviny, že všechno absolutně popírá. Můžeš zkusit udělat to, že zavoláš její praktické lékařce, řekneš jí o situaci a dovlečeš tam svoji maminku násilím a ta ji konfrontuje s realitou a odešle do onkocentra, tak se možná tvoje mamka probere a začne to řešit.

Probrala bych to se svým gynekologem, vypadá to, že budeš rizikovější skupina a bude tě potřeba dřív a více hlídat. Opatrnost je u tebe na místě, také je důležité si zpracovat svoje strachy a úzkosti spojené s tím tématem. Žít život ve strachu je na ho*no. (Ne, že bych měla vše zpracované a vyřešené, to vůbec. Jen se dobře radí někomu.)

Určitě doplňuj hořčík a klidně i béčko, jsou to důležité vitamíny pro nervovou soustavu.

tina171094ma
autor
7. srp 2025
@levandule_k

Jsi strašně zahlcená emocemi a strachem, ale zároveň se s tím chceš nějak poprat a nebýt na to sama, proto možná bys to potřebovala řešit s někým každý den.

Antidepresiva brát nemusíš, pokud nechceš. Pokud bys byla hodně v háji, tak si je nech napsat, časem je můžeš vysadit, až přejde nejhorší krize. Braní antidepresiv nemusí být napořád.

Možná by to chtělo u tebe zkusit nějaké centrum krizové intervence. Ty jsi zralá na intenzivní psychoterapii.

Tohle bude hodně kruté, ale napsat ti to musím. Bez maminky dost pravděpodobně skončíš, protože ona odmítá řešit svoje problémy. Totálně je ignoruje. Možná se tak bojí rakoviny, že všechno absolutně popírá. Můžeš zkusit udělat to, že zavoláš její praktické lékařce, řekneš jí o situaci a dovlečeš tam svoji maminku násilím a ta ji konfrontuje s realitou a odešle do onkocentra, tak se možná tvoje mamka probere a začne to řešit.

Probrala bych to se svým gynekologem, vypadá to, že budeš rizikovější skupina a bude tě potřeba dřív a více hlídat. Opatrnost je u tebe na místě, také je důležité si zpracovat svoje strachy a úzkosti spojené s tím tématem. Žít život ve strachu je na ho*no. (Ne, že bych měla vše zpracované a vyřešené, to vůbec. Jen se dobře radí někomu.)

Určitě doplňuj hořčík a klidně i béčko, jsou to důležité vitamíny pro nervovou soustavu.

@levandule_k ahojky, presne to, co pises jsem udelala. Zasla jsem za jeji doktorkou, kterou jsem pozadala, aby si ji pozvala na preventivku. Maminka sla a kdyz jsem se ji dotazovala, co teda budeme delat dal, tak mi sdelila, ze do sebe nenecha rypat. Doktorka mi sama rekla, ze pokud maminka nebude chtit, tak ze s ni vubec nic neudela. Jiz jsem zvazovala i geneticke vysetreni, jestli mam proste k tomu predispozice…
Co se tyce prasku, tak jsem dostala po potratu neurol, mam desny strach z leku tohoto typu, tak mi jiz tretim rokem lezi v koupelne v supliku a zatim neotevren. Snazim se to nejak ,,prubnout´´ sama. Chodivam na ceckove infuze, kam si nechavam pridavat aj magnezko i becko. Je pravdou, ze bych potrebovala nejakou krizovou intervenci. Divala jsem se, jestli neexistuji nejake moznosti pro lidi, kteri maji v rodine nekoho s rakovinou. Proste jak je pomoc pro nemocne, tak jestli je i pomoc pro pribuzne nemocnych. Zatim jsem v fazi hledani. Dekuji za reakci🙏

levandule_k
7. srp 2025

Jsou i jiné tipy antidepresiv, které fungují jinak než neurol, ten je fakt jen v případě krize.

Po třech letech bude už prošlý ne? Bych ho vrátila do lékárny.

Asi by mi ruply nervy a mamku bych seřvala, ať se probere a začne to řešit, že je dost stará na to, aby to přestala ignorovat a ať se začne chovat jako dospělá. Možná bych zkusila udělat to, co udělal Dr. Haus, když někdo nechtěl očkovat své dítě. Začal jim popisovat jak se dětské rakvičky vyrábí v různých barvách. Zeptala bych se jí, jakou chce rakev a co nechat zahrát na pohřbu.

Pak bych si našla psychologa pro sebe a nechala mamku svému osudu. Někdy je to extrémně těžké nechat padnout blízké na hubu, ale nejde je zachránit proti jejich vůli. Udělala jsi toho dost.

Jsou psychologové, kteří se specializují na onko pacienty. Tady je odkaz na centrum Amélie https://www.amelie-zs.cz/olomoucko/centrum-olom... je tam psycholog, můžeš s ním zdarma konzultovat svůj problém. Nabízí pomoc i pro rodinné příslušníky lidí trpící rakovinou nejen pro pacienty.

konidana
7. srp 2025
@tina171094ma

@levandule_k ahojky, presne to, co pises jsem udelala. Zasla jsem za jeji doktorkou, kterou jsem pozadala, aby si ji pozvala na preventivku. Maminka sla a kdyz jsem se ji dotazovala, co teda budeme delat dal, tak mi sdelila, ze do sebe nenecha rypat. Doktorka mi sama rekla, ze pokud maminka nebude chtit, tak ze s ni vubec nic neudela. Jiz jsem zvazovala i geneticke vysetreni, jestli mam proste k tomu predispozice…
Co se tyce prasku, tak jsem dostala po potratu neurol, mam desny strach z leku tohoto typu, tak mi jiz tretim rokem lezi v koupelne v supliku a zatim neotevren. Snazim se to nejak ,,prubnout´´ sama. Chodivam na ceckove infuze, kam si nechavam pridavat aj magnezko i becko. Je pravdou, ze bych potrebovala nejakou krizovou intervenci. Divala jsem se, jestli neexistuji nejake moznosti pro lidi, kteri maji v rodine nekoho s rakovinou. Proste jak je pomoc pro nemocne, tak jestli je i pomoc pro pribuzne nemocnych. Zatim jsem v fazi hledani. Dekuji za reakci🙏

@tina171094ma ta amelie je fajn, maji myslim asi 5 psychologickych sezeni zdarma.
Dalsi podpurna pacientska organizace i pro blizke je treba maminysrakovinou.cz

Nebo take fuck cancer. Timaji mimojine i podpurnou skupinu na facebooku

tina171094ma
autor
7. srp 2025
@konidana

@tina171094ma ta amelie je fajn, maji myslim asi 5 psychologickych sezeni zdarma.
Dalsi podpurna pacientska organizace i pro blizke je treba maminysrakovinou.cz

Nebo take fuck cancer. Timaji mimojine i podpurnou skupinu na facebooku

@konidana tak to jsem rada, urcite to zkusim. Bude to narocne obdobi. Kdyz si predstavim, ze by se je neco stalo, tak ja se musim postarat o babi, ktera zije na slovensku a o brachu, ktery zije take s nema na slovensku, ale ted bude chodit do skoly v cr a ja ziju v cr. Mam trochu paniku. Mamka vlastne mluvi zcela normalne, ze se tesi na svatbu moji starsi dcerky (ted ji je 9) az je to takove jako zvlastni, ze vubec nepocita s tim, ze by se mohlo neco spatneho stat… coz proste nechapu. Mozna je jen daleko psychicky odolnejsi nez ja, mozna jsem proste maslo. Nevim… dekuji vam moc za reakce. Jsem rada, ze jsem to mohla nekomu ,,rict”

konidana
7. srp 2025
@tina171094ma

@konidana tak to jsem rada, urcite to zkusim. Bude to narocne obdobi. Kdyz si predstavim, ze by se je neco stalo, tak ja se musim postarat o babi, ktera zije na slovensku a o brachu, ktery zije take s nema na slovensku, ale ted bude chodit do skoly v cr a ja ziju v cr. Mam trochu paniku. Mamka vlastne mluvi zcela normalne, ze se tesi na svatbu moji starsi dcerky (ted ji je 9) az je to takove jako zvlastni, ze vubec nepocita s tim, ze by se mohlo neco spatneho stat… coz proste nechapu. Mozna je jen daleko psychicky odolnejsi nez ja, mozna jsem proste maslo. Nevim… dekuji vam moc za reakce. Jsem rada, ze jsem to mohla nekomu ,,rict”

@tina171094ma jo ta skupina na fb se jmenuje Fuck Cancer Cartel

gruyerre
7. srp 2025
@tina171094ma

@tina171094ma je mi to líto, máš to hrozně těžké. S tvojí mámou bohužel asi nic neuděláš, ale je moc dobře, že myslíš na sebe. Při tak četném výskytu rakoviny v rodině máš nejvyšší čas nechat si udělat genetické vyšetření a pokud se potvrdí, že máš predispozici, což je bohužel dost možné, můžeš to zavčasu řešit. Na sono prsů určitě chodíš, ve tvém případě bych chodila aspoň 2x ročně, ale tu genetiku bych si určitě na tvém místě bezodkladně vyřešila...

biciklissie
7. srp 2025

Ja to beru tak, ze za svůj život a zdraví je zodpovědný každý sám. Kdyz si tvoje maminka vybrala to neřešit, tak je to její právo. Bohužel dost lidí to nakonec řešit začne, az nastoupi vážné obtíže, ale to uz většinou bývá pozdě. Druhá věc ovšem je, ze na ni jsou závislí další lidé (babička, syn) a tuto zodpovědnost tím ona prehodila na tebe, pokud nikdo jiný vhodný není. To bych ji tedy dost vyčítala, popravdě. A spuhlas výš, prober svou rodinou anamnezu na gynde a bez na vsechna možná vyšetření, bud ve střehu. Pripadne zvaz tu psychologickou pomoc, ať uz podpůrná skupina, psycholog, psychiatr. Asi te čeká náročné období, hodně sil. Každý ma právo na své volby, ovšem ty volby můžou hodně ovlivnit životy blízkých. Maminka si to asi vůbec nepřipouští, to bohužel často špatně konci. Znám takové případy z okolí a je mi to líto. Co by za to jiní dali, aby byla možnost to včas řešit.

lv
7. srp 2025

Bohužel je to vážně tak, maminka je zodpovědná jenom sama k sobě a s anamnézou rakoviny prsu v rodině je to, co píšeš víceméně jasné. Některé typy se i poměrně dobře léčí, když se chytí co nejvíc zavčas.
Postarej se o sebe - psycholog, psychiatr, nech si udělat genetiku.

lv
7. srp 2025

A antidepresiva nejsou neurol (xanax, rivotril), na těch závislost nezískáš.

tina171094ma
autor
7. srp 2025
@lv

A antidepresiva nejsou neurol (xanax, rivotril), na těch závislost nezískáš.

@lv dekuji za radu, mam male decka, tak se bojim, aby mi to sedlo. Vlastne pracuju i kdyz jsem na rodicaku. Mam obavu, abych nebyla ,,vypnuta”. Zatim teda antidepresiva nezvazuju, ale zas na deuhou stranu mam radeji vic informaci dopredu. Clovek nikdy nevi ze. Dekuji za reakci

lucieferka
7. srp 2025

ahoj, moje mamka je taky po rakovině prsu, léčila se klasicky přes onkologii. Kdyby se ale rozhodla jinak, tak ji v tom podpořím. Pro někoho doktor není všemocný bůh, někdo bere život syrově ve všech chutích, tak jak zrovna přijde. V tomhle je tvoje mamka neskutečně cool. Stejně tak jako ty se bojíš že tě prášky vypnou, protože tě skutečně vypnou z emocí, a to i z těch radostných... Chápu že se bojíš, ale tvůj úkol je to přijmout, mámu obejmout, říct ji že ji miluješ a že dokud tu bude, tak tu budeš pro ní a podpoříš ji. Protože to může být paradoxně to, co může uzdravovat. Všichni jsme tu od bodu A do bodu B, a jediná jistota je že se v tomhle na nikoho nezapomene.
Moje mamka cupovala svýho taťku, ať už se na ty sjezdový lyže v 82letech vyprdne, pak na nich hodil záda, děda dostal neskutečně vynadáno.. Přišla další zima a kdepak, nedal si říct, a strašně mě to baví, protože umřít doma u křížovek umí každej! Nejde totiž o kvantitu, ale o kvalitu.. Přeju lepší dny! 🍀❤

tina171094ma
autor
7. srp 2025
@lucieferka

ahoj, moje mamka je taky po rakovině prsu, léčila se klasicky přes onkologii. Kdyby se ale rozhodla jinak, tak ji v tom podpořím. Pro někoho doktor není všemocný bůh, někdo bere život syrově ve všech chutích, tak jak zrovna přijde. V tomhle je tvoje mamka neskutečně cool. Stejně tak jako ty se bojíš že tě prášky vypnou, protože tě skutečně vypnou z emocí, a to i z těch radostných... Chápu že se bojíš, ale tvůj úkol je to přijmout, mámu obejmout, říct ji že ji miluješ a že dokud tu bude, tak tu budeš pro ní a podpoříš ji. Protože to může být paradoxně to, co může uzdravovat. Všichni jsme tu od bodu A do bodu B, a jediná jistota je že se v tomhle na nikoho nezapomene.
Moje mamka cupovala svýho taťku, ať už se na ty sjezdový lyže v 82letech vyprdne, pak na nich hodil záda, děda dostal neskutečně vynadáno.. Přišla další zima a kdepak, nedal si říct, a strašně mě to baví, protože umřít doma u křížovek umí každej! Nejde totiž o kvantitu, ale o kvalitu.. Přeju lepší dny! 🍀❤

@lucieferka ❤️❤️❤️❤️dekuji. Chapu to vsechno, co jsem ted od tebe precetla. Spis si zo musim v sobe nejak urovnat a nevim jak 😱

lv
7. srp 2025
@tina171094ma

@lv dekuji za radu, mam male decka, tak se bojim, aby mi to sedlo. Vlastne pracuju i kdyz jsem na rodicaku. Mam obavu, abych nebyla ,,vypnuta”. Zatim teda antidepresiva nezvazuju, ale zas na deuhou stranu mam radeji vic informaci dopredu. Clovek nikdy nevi ze. Dekuji za reakci

@tina171094ma někdy je trochu obtížnější trefit ta, která sednou, pomalu nabíhají, účinné jsou po týdnech, ale je na výběr a nevypnou (jako ty benzodiazepiny, co sice zklidní hned, ale tlumí a jsou navykové)

skororozvedena
7. srp 2025
@tina171094ma

@lucieferka ❤️❤️❤️❤️dekuji. Chapu to vsechno, co jsem ted od tebe precetla. Spis si zo musim v sobe nejak urovnat a nevim jak 😱

@tina171094ma ahoj. Já řeším jiné věci nicméně dlouho jsem antidepresiva odmítala z podobných důvodů jak ty. Letos v únoru došlo ke krizi a já si ty AD nechala předepsat. Kvalita života šla fakt výrazně nahoru. Mám i mnohem víc energie na děti a na všechno. Zpětně nechápu že jsem nezačala dřív. Přesto, nehodlám je brát do konce života. Je to berlicka ale někdy můžou pomoci. Tak té chci podpořit ať se toho tolik nebojís.

skororozvedena
7. srp 2025
@lv

@tina171094ma někdy je trochu obtížnější trefit ta, která sednou, pomalu nabíhají, účinné jsou po týdnech, ale je na výběr a nevypnou (jako ty benzodiazepiny, co sice zklidní hned, ale tlumí a jsou navykové)

@lv a mimochodem, jedu z pohřbu kamarádky, bylo ji 45. Překonala rakoviny prsu, jenže se ji po 2 létech vrátila. Metastázy na plicích, v kostech. Ona měla malé děti,zkousela všechno možný. Zemřela na totální vyčerpání organismu. Je otázka zda ji chemo ve výsledku víc pomohla nebo ublížila....

tina171094ma
autor
7. srp 2025
@skororozvedena

@tina171094ma ahoj. Já řeším jiné věci nicméně dlouho jsem antidepresiva odmítala z podobných důvodů jak ty. Letos v únoru došlo ke krizi a já si ty AD nechala předepsat. Kvalita života šla fakt výrazně nahoru. Mám i mnohem víc energie na děti a na všechno. Zpětně nechápu že jsem nezačala dřív. Přesto, nehodlám je brát do konce života. Je to berlicka ale někdy můžou pomoci. Tak té chci podpořit ať se toho tolik nebojís.

@skororozvedena dekuji ti

tina171094ma
autor
8. srp 2025
@skororozvedena

@skororozvedena ahojky, jeste mam dotaz. Nebylo ti po nich spatne? Vim, ze dost lidi popisuje zkusenost tak, ze nez to zapusobi, tak jim bylo fakt blbe. Nebo je to spis asi o tom proste narazit na ty, ktere asi sednou ze?

skororozvedena
8. srp 2025
@tina171094ma

@skororozvedena ahojky, jeste mam dotaz. Nebylo ti po nich spatne? Vim, ze dost lidi popisuje zkusenost tak, ze nez to zapusobi, tak jim bylo fakt blbe. Nebo je to spis asi o tom proste narazit na ty, ktere asi sednou ze?

@tina171094ma hele ne, špatně mi nebylo. Tak ono dycky záleží, jak to komu sedne. Já vlastně nepozoruju žádné vedlejší účinky, aspoň si nevybavuji. Já jsem byla varována, že to potrvá než zaberou. Jak říkám, já nelituju. Už nemám ty šílené propady a pocit nesmyslnosti všeho...