icon

Jaký lék na křečové žíly je nejlepší volbou?

3. črc 2025

Ženy, může mi prosím někdo poradit? Ideálně lékař nebo někdo, kdo má s problematikou osobní zkušenosti. Po 4 těhotenstvích mám nějaké křečáky, nic hrozného, na operaci to asi zatím není. V létě to ale bývá o něco horší kvůli horkům. Vím, že se hodně doporučuje lék Detralex, který je ale na předpis a jednak dost drahý. V Dr. Max mi nabízeli lék Diomax, který je /údajně/ srovnatelný z hlediska účinků, ale dostupnější (tuším, že asi není registrován jako lék, ale pouze doplněk). Pak tam mají ještě Diozen, taky by mě zajímalo srovnání. A nakonec mi jedna kamarádka doporučila Rumberalin. Vyznáte se v tom prosím někdo? Každý lékař/lékárník samozřejmě doporučuje "to svoje", tak by mě zajímal objektivní pohled. Předem moc díky!

marge_s
3. črc 2025

Nic 🤣 max puncochy. Nevim o nikom komu by to pomohlo 🤭 a drahy je to desne

miryp
3. črc 2025

Po Detralexu mě bolel žaludek, Diozen jsem snášela dobře a ve spojení s mastí bolesti žil v létě ustoupily. Letos jsem vsadila na zvýšený přirozený pohyb (hned ráno nachodím před počátkem pracovní doby mezi 8000 - 12000 kroků rychlou chůzí + to, co přibude po zbytek dne) a extrakt z kaštanu s rutinem a u mě to má nejlepší výsledky.

lv
3. črc 2025

Detralex mi pomáhal

vendulis
3. črc 2025

Za mě Detralex, ono to možná vypadá, že nepomáhá ale pomáhá. Neboli mě nohy, mám silnější cevy a nepraskaji. Musela jsem to brát celé tehu. Je to okamzita pomoc na hemeroidy, krvácení z nosu apod. Diozen a to druhé je nové, to nevim, jestli má stejné účinky, každopádně akutni pripady musí brat Detralex.

vendulis
3. črc 2025
@vendulis

Za mě Detralex, ono to možná vypadá, že nepomáhá ale pomáhá. Neboli mě nohy, mám silnější cevy a nepraskaji. Musela jsem to brát celé tehu. Je to okamzita pomoc na hemeroidy, krvácení z nosu apod. Diozen a to druhé je nové, to nevim, jestli má stejné účinky, každopádně akutni pripady musí brat Detralex.

@vendulis záleží jestli chceš řešit estetiku, nebo zdravotní problémy. Tyto léky jen spomali nemoc, pokud nemáš jít na chiru, sla bych na lazer. Já jdu v září na chiru i lazer

autor
3. črc 2025
@miryp

Po Detralexu mě bolel žaludek, Diozen jsem snášela dobře a ve spojení s mastí bolesti žil v létě ustoupily. Letos jsem vsadila na zvýšený přirozený pohyb (hned ráno nachodím před počátkem pracovní doby mezi 8000 - 12000 kroků rychlou chůzí + to, co přibude po zbytek dne) a extrakt z kaštanu s rutinem a u mě to má nejlepší výsledky.

@miryp Ten extrakt z kaštanu s rutinem by mě zajímal, můžeš prosím prozradit víc? Díky moc! Je super ,žes našla něco, co Ti funguje....

autor
3. črc 2025
@vendulis

@vendulis záleží jestli chceš řešit estetiku, nebo zdravotní problémy. Tyto léky jen spomali nemoc, pokud nemáš jít na chiru, sla bych na lazer. Já jdu v září na chiru i lazer

@vendulis Estetiku až tak neřeším, spíš zdraví. Na chirurgicky zákrok se zatím rozhodně nechystám. Asi to jednou přijde, ale ne teď.

ninive211
3. črc 2025

Já mám jen metličky a hlavně v létě děsně těžký nohy. Pomáhá hodně dávat nohy nahoru (hned po ránu) a POHYB!!! Hrozný křečáky jsem měla po letu v letadle, to jsem ve sporše koukala, co to zase mám na nohách. Detralex jsem chvilku brala, ale ne nějak pravidelně. Takže asi to nemělo nějaký výrazný efekt. Navíc pokud máš třeba jen lehčí formu -metličky, doporučuju ascorutin 3x denně (je to vi.c C s rutinem, na zpevnění cév). Ten jsem v akutní fázi bralla já a přišlo mi, že se mi to rozhodně nezhoršuje a spíš se mi to zlepšilo tehdá!

ninive211
3. črc 2025

Jo a pak mám ještě mazání od Priessnitz na žíly a cévy MEDICAL. To mi pomáhá u těch těžkých nohou. Má v sobě právě extrakt z toho kaštanu. Má trochu chladivý účinek a pomáhá proti otokům.

miryp
3. črc 2025

Extrakt z kaštanu koňského obsahuje aescin, což je přírodní látka, která je protizánětlivá, snižuje otoky, zlepšuje průtok krve, posiluje stěny cév, atd. Stejně tak rutin posiluje stěny cév a zlepšuje průtok krve. V kombinaci s pohybem a pravidelným přísunem vitamínu C (ten jsem zapomněla zmínit) je to fakt to nej, co jsem zatím vyzkoušela.
Výše zmiňovaný ascorutin je vlastně céčko s rutinem, takže věřím tomu, že se po tom ninive211 cítila líp ;)

miryp
3. črc 2025
@vendulis

@vendulis Detralex a Diozen mají stejnou účinnou látku diosmin, jen do Detralexu přidávají trochu hesperidinu, což u Diozenu výrobce kompenzuje vyšším množstvím diosminu. Já třeba Diozen zvládala líp na žaludek a výsledky byly srovnatelné s Detralexem. A ještě jsem ušetřila. Ale logicky lékař předepíše Detralex, protože ten je na rozdíl od Diozenu schválený jako léčivo...

autor
3. črc 2025
@ninive211

Já mám jen metličky a hlavně v létě děsně těžký nohy. Pomáhá hodně dávat nohy nahoru (hned po ránu) a POHYB!!! Hrozný křečáky jsem měla po letu v letadle, to jsem ve sporše koukala, co to zase mám na nohách. Detralex jsem chvilku brala, ale ne nějak pravidelně. Takže asi to nemělo nějaký výrazný efekt. Navíc pokud máš třeba jen lehčí formu -metličky, doporučuju ascorutin 3x denně (je to vi.c C s rutinem, na zpevnění cév). Ten jsem v akutní fázi bralla já a přišlo mi, že se mi to rozhodně nezhoršuje a spíš se mi to zlepšilo tehdá!

@ninive211 Vidíš, ještě Ascorutin ,díky za připomenutí. Ten jsem kdysi brala, když jsem měla hematom v těhotenství.

jitule1977
10. črc 2025

Beru místo Detralexu Diozen forte a jsem spokojená a ještě ušetřím 😉

erika2
11. črc 2025

@anonym_autor jsem lekárnice, teď se vracím po RD do pracovního procesu, takže teprve okoukávám novinky. Hlavní péče při křečových žilách jsou kompresní punčochy, je to otravné, ale je to tak. Už je v lékárně nosíme všichni. Doplňková péče jsou venofarmaka. Klinickými studiemi nejvíce prokázaný účinek ( a tudíž částečnou úhradu od pojišťovny ) mají léky s obsahem MPFF ( mikronizovaná purifikovaná flavonoidní frakce ), což je Detralex a jeho kopie Deveval, Rumberalin, Flaxios.....Pak jsou léky a potravní doplňky s obsahem mikronizovaného diosminu ( plus může být přidaný hesperidin, rutin..) jako je Diozen, Diomax, Mobivenal....v podstatě je to velmi podobné, ale ne úplně stejné. Úhradu nemají a jsou volně prodejné. Ještě pro úplnost výčtu léků-Cyclo3fort, má jiné složení, ale taky je částečně hrazený pojišťovnou. Podpůrná péče jsou různé chladivé mazání s obsahem výtažků z kaštanu, vinné révy...nebo třeba Lioton.

vendulis
12. črc 2025
@erika2

@anonym_autor jsem lekárnice, teď se vracím po RD do pracovního procesu, takže teprve okoukávám novinky. Hlavní péče při křečových žilách jsou kompresní punčochy, je to otravné, ale je to tak. Už je v lékárně nosíme všichni. Doplňková péče jsou venofarmaka. Klinickými studiemi nejvíce prokázaný účinek ( a tudíž částečnou úhradu od pojišťovny ) mají léky s obsahem MPFF ( mikronizovaná purifikovaná flavonoidní frakce ), což je Detralex a jeho kopie Deveval, Rumberalin, Flaxios.....Pak jsou léky a potravní doplňky s obsahem mikronizovaného diosminu ( plus může být přidaný hesperidin, rutin..) jako je Diozen, Diomax, Mobivenal....v podstatě je to velmi podobné, ale ne úplně stejné. Úhradu nemají a jsou volně prodejné. Ještě pro úplnost výčtu léků-Cyclo3fort, má jiné složení, ale taky je částečně hrazený pojišťovnou. Podpůrná péče jsou různé chladivé mazání s obsahem výtažků z kaštanu, vinné révy...nebo třeba Lioton.

@erika2 nosila jsem poctive puncochy, ale jak se mi udělaly trombozy, jakoby mi to ty puncochy zhorsily☹

erika2
13. črc 2025
@vendulis

@erika2 nosila jsem poctive puncochy, ale jak se mi udělaly trombozy, jakoby mi to ty puncochy zhorsily☹

@vendulis na radu sestřičky z cévního jsem si pořídila punčochy značky Mediven, jsou dvakrát tak drahé než třeba Maxis micro, ale rozhodně lepší.