Je psycholožka užitečná při řešení úzkostných stavů?
Chtela jsem se zeptat
V unoru jsem prodelala tezky Covid v kombinaci s chripkou A - neschopnost vstat z postele a jakkoli fungovat, do toho zdravotni problemy v rodine a male dite, ktere me potrebovalo.
Rozjely se mi uzkostne stavy, rozhodila se mi menstruace..
Podarilo se mi az ted najit psycholozku, ktere jsem vse rekla a popsala, jelikoz moje rodina a pratele me bohuzel nechapou..
Je soukroma a za 50 min chce 1000 Kc.
Nejdriv jsem z ni mela dobry pocit, hodne se na vse vyptavala, tak jsem odpovidala..jenze ja nevim, co presne a proc mi tyto stavy zpusobuje, nemam je kazdy den, v PMS se to velice zhorsuje, nekdy je mi az na zvraceni, atd. Po MS je treba tyden klid a mam super naladu. Nekdy me boli bricho z nervozity treba jen pul hodiny denne, nekdy se v tom motam cely den 😐
Ja nevim, predpokladala jsem od ni nejakou pomoc, co a jak delat nebo ze mi nejak poradi, jak se tomu vyvarovat, neco prirodniho, apod. Myslim si to spatne? Misto toho se me porad treba pta, jak se jmenuji moji sourozenci a jak a kdy se vidame.. coz mi prijde teda trosku mimo.. a hlavne se me pokazdy zepta: jake je vlastne to TEMA, se kterym jste prisla a chcete ho resit.. ze nevi, co a jak resit 😑 tak ja nevim,co delam spatne? Co je jine tema krome toho vseho, co uz jsem ji rekla?
Že se ptá opakovaně na téma, problém, téma to by měla vědět, poznačit si to po sezení a před ním si to osvěžit, není úplně fajn. Univerzálně má dovést k řešení tebe, ovšem za nějakou dobu, třeba rok..
Ahoj, normální otázka od psychologa, co píšeš... prostě tam se chodi s nějakým tématem, zakázkou a ta se těch 50 minut řeší. To, ze se vyptává na rodinu je taky normální na terapii, protoze co si budeme... většina úzkostí, depresi prameni z dětství a dospívání a treba Tobe Covid spustil neco dávného... pocity ja nevim, ted hadam a jako priklad, neber me za slovo, pocity: neschopnosti, nepochopeni, opustenosti, ztraty kontroly, atp 🤷🏼♀️... Proste Ty prineses tema, to se řeší a pak je závěr.... jo a 50 minut za 1000,- je ještě fajn cena. Vím, že sehnat psychologa není úplně jednoduché a pokud Ti nevyhovuje, tak hledej dal. Psychoterapie je založena na důvěře a je důležité, aby Ti psycholog a jeho metody sednuly, aby ses někam dostala.
Nicméně, to co řešíš... me prijde, ze potřebuješ srovnat i fyzický stav těla... evidentně Te hormonální nerovnováha dostává do nepohody. Delal Ti někdo hormonální profil v průběhu cyklu? A co ostatní markery? Typu červené krvinky, bílé, atd. Proste jestli jsi zdravá 🤷🏼♀️ některé nemoce dokáží rovnováhu v těle i takhle rozhodit.
@lv trosku me mrzelo, ze kdyz jsem tam ted byla, tak, ze pry u sebe nema papiry a na pulku veci se ptala uplne znova a zase si vse zacala sepisovat 🤦♀️
@felis jo, mas pravdu.. manzel dost nemocnej, tata na smrtelny posteli, s mamou se uz delsi dobu nebavim, jelikoz me cely zivot dost srazela a nikdy nepodporila, atd. Tak jestli to tak najednou vyplulo na povrch? Nekolik let s tim ziju, ale zadny hrozny stavy jsem driv nemela..
A ano, bojim se treba nekdy toho, ze zase chytnu nejakou nemoc, ktera me uplne odrovna, coz se mi nikdy driv nestalo a zase budu muset na vse povolavat tchyni a to bude reci, atd. 😭 a tohle ta psycholozka vi.. tak proste nevim, co a jak ji mam jeste rikat, no 🤦♀️
Jojo, gyndu a odbery uz resim, jdu tam ted v utery
Zkus ji dat jeste nekolikrat sanci, ale urcite hledej dal jinou psycholozku/psychologa. Cena je fajn, ale to ze bema svoje poznamky a nevi co jste resili/cos ji rikala minule je spatne (nemuze si pamatovat vsechnu tvou peizen, ale zasadni veci by vedet mela nebo se zeptat nabjednu dve veci, a ne ze ji to budes vykladat znova) . Kazdy psycholog pracuje trochu jinak a musite si vzajemne sednout. Ale zadny psycholog ti nerekne, co mas delat. Ma navest tebe, abys na to prisla sama, co a jak s tim chces udelat, co ti pomuze. Ale nejake male konkretni ukoly ti dat zas muze. No uvidis. Jo a psychoterapie je malokdy jen na par sezeni, zvlast pokud si tahnes nejakou vetsi zatez z minulosti. Muze trvat mesice nebo i roky nez si to vsechno vyresis. Ale nejaky posrup a peogres by tam mel urcite byt uz po nekolika sezenich (tri, pet) . Jestli ne, tak to chce nekoho jineho.
Jo a jeste, pokud mas silne uzkosti, tak do zacatku urcite pomuze i medikace od psychiatra, pak i ta psychoterapie jde lip😉
Na úzkostné stavy určitě pomůžou antidepresiva, takže je dobrý si najít i psychiatra. Je normální,že ti psycholog nesedne a někdo najde super člověka až na 10. pokus. Já prodělala vyhoření a na terapii probíráme právě i dětství a traumata z něj - nároky, které na nás rodiče kladli byť v dobrém úmyslu. Proto jsem jela pořád na 150%, protože jsem v dětství byla uznávaná,jenom když jsem byla ta hodná holčička, která dělala co měla a z toho pak.v dospělosti přišlo vyhoření ( jsem dobrá= všechno zvládnu)
Na úzkostné stavy určitě pomůžou antidepresiva, takže je dobrý si najít i psychiatra. Je normální,že ti psycholog nesedne a někdo najde super člověka až na 10. pokus. Já prodělala vyhoření a na terapii probíráme právě i dětství a traumata z něj - nároky, které na nás rodiče kladli byť v dobrém úmyslu. Proto jsem jela pořád na 150%, protože jsem v dětství byla uznávaná,jenom když jsem byla ta hodná holčička, která dělala co měla a z toho pak.v dospělosti přišlo vyhoření ( jsem dobrá= všechno zvládnu)
@queenp diky za tvy vyjadreni, ted, jak nad tim premyslim, tak se v tom uplne vidim 😐
K psych.jsem volala, asi pred mesicem mi rekli, ze jsem v poradi a ze se mi kdyztak ozvou, tady uz nikdo moc nebere 😮💨
Dětství nás hodně poznamená ani o tom nemusíme tolik vědět, pamatovat si, proto to psycholog řeší. To samý, že mě strašně štve, že mě děti neposlouchají a všechno jim musím říkat 100x, vytáčí mě to a pak na ně strašně řvu. A proč? Protože jako dítě mě nikdo neposlouchal. ( Když jsem říkala, že do svačiny nechci pod šunku Ramu a pořád jsem ji tam dostávala, nikdo se mě nezeptal čeho se bojím nebo na co jsem pyšná, rodiče si s náma moc do hloubky nepovídali atd..)
A třeba právě ty tvoje úzkosti pramení z toho, že teď nejsi schopná fungovat plnohodnotně a že někoho zklameš, sebe , okolí, pripadáš si méněcenná. Ale víš co? Všechno je v pořádku, tělo prodělalo velkou infekci, nemoc a potřebuje čas na načerpání energie. Vyspi se, odpočiň si.... Vaření,prádlo a úklid fakt počká. Pravidelně jez,pij, choď na procházky, sportuje, odpočívej a choď brzy spát a načerpáš postupně vše zpátky. Ještě poradím pořádné Magnézium 😉
Dětství nás hodně poznamená ani o tom nemusíme tolik vědět, pamatovat si, proto to psycholog řeší. To samý, že mě strašně štve, že mě děti neposlouchají a všechno jim musím říkat 100x, vytáčí mě to a pak na ně strašně řvu. A proč? Protože jako dítě mě nikdo neposlouchal. ( Když jsem říkala, že do svačiny nechci pod šunku Ramu a pořád jsem ji tam dostávala, nikdo se mě nezeptal čeho se bojím nebo na co jsem pyšná, rodiče si s náma moc do hloubky nepovídali atd..)
A třeba právě ty tvoje úzkosti pramení z toho, že teď nejsi schopná fungovat plnohodnotně a že někoho zklameš, sebe , okolí, pripadáš si méněcenná. Ale víš co? Všechno je v pořádku, tělo prodělalo velkou infekci, nemoc a potřebuje čas na načerpání energie. Vyspi se, odpočiň si.... Vaření,prádlo a úklid fakt počká. Pravidelně jez,pij, choď na procházky, sportuje, odpočívej a choď brzy spát a načerpáš postupně vše zpátky. Ještě poradím pořádné Magnézium 😉
@queenp jsi moc hodna, moc ti dekuji 🥰 mas pravdu
Vse doma je jen na mne
Je fakt, ze jsem hodne pecliva, cilevedoma a vse musi byt hotovo, srovnano, udelano, atd.
Ted jsem se docela slusne vykaslala na uklid, protoze jsme byli hodne pryc, sedim tu v drobkach na gauci a snazim se naladit na to, ze mi to vlastne nevadi, stejne jako ta 'spinava koupelna' a neposkladany pradlo.. 🤦♀️
Dekuji za rady 🥰
Hele ono záleží, co od psycholožky čekáš....protože jestli čekáš,že je to tam jak u doktora, že přijdeš s problémem,dostaneš "lek" a za pár dní bude líp,tak tohle takhle nefunguje. To nemyslím ve zlém,jen si to myslí dost lidí a pak jsou zklamání, rozpaciti, chtějí to vzdát... Podle toho,co popisuješ,postupuje dobře🙂. Pokud se ti ale něco nelíbí,není nic snazšího, než to říct a zeptat se na to (klidně treba: proč se mě ptáte na téma? Mám pořád to stejne a od těchto sezení jsem očekávala, že mi dáte praktické rady,jak zvládat to a to - priklad) a uvidíš,co ti řekne.
Jinak pokud ale nemá přehled,co jste řešily minule nebo tape v tom,co děláte,to samozřejmě dobře není.
Mne sa po velmi neprijemnej viroze v roku 2016 rozbehla tazka uzkostna porucha a celkovo akoby kolaps nervovej sustavy, skoncila som az v nemocnici na 3 mesiace. Pocas PMS a ovulacie to bola uplna katastrofa. Ked som uz v nemocnici mala na seba cas, tak postupne som si zacala uvedomovat, ze som predtym zila dost nezdravo, co sa tyka psychiky. Do toho som navyse este potratila, ale isla som dalej, zdalo sa mi, ze vsetko zvladam, az som fakt velmi ochorela, praskla hradza a rozpadla som sa. Po nemocnici som vtedy rok chodila k vynikajucej psychologicke a velmi mi to pomohlo, naozaj velka zmena vnutri. Takze ano, psychoterapia moze urcite pomoct. Len aj s psychologmi to je tak, ze ozaj dobrych nie je vela, treba casto vystriedat viacerych. Mna napriklad velmi neoslovila ta, co bola priamo v nemocnici, hoci bola velmi mila. Tu potom som mala po znamosti, mam v rodine psychiatricku a ta mi ju dohodila, kedze vedela, ze je dobra.

Ahoj, normální otázka od psychologa, co píšeš... prostě tam se chodi s nějakým tématem, zakázkou a ta se těch 50 minut řeší. To, ze se vyptává na rodinu je taky normální na terapii, protoze co si budeme... většina úzkostí, depresi prameni z dětství a dospívání a treba Tobe Covid spustil neco dávného... pocity ja nevim, ted hadam a jako priklad, neber me za slovo, pocity: neschopnosti, nepochopeni, opustenosti, ztraty kontroly, atp 🤷🏼♀️... Proste Ty prineses tema, to se řeší a pak je závěr.... jo a 50 minut za 1000,- je ještě fajn cena. Vím, že sehnat psychologa není úplně jednoduché a pokud Ti nevyhovuje, tak hledej dal. Psychoterapie je založena na důvěře a je důležité, aby Ti psycholog a jeho metody sednuly, aby ses někam dostala.
Nicméně, to co řešíš... me prijde, ze potřebuješ srovnat i fyzický stav těla... evidentně Te hormonální nerovnováha dostává do nepohody. Delal Ti někdo hormonální profil v průběhu cyklu? A co ostatní markery? Typu červené krvinky, bílé, atd. Proste jestli jsi zdravá 🤷🏼♀️ některé nemoce dokáží rovnováhu v těle i takhle rozhodit.