icon

Kdy je nutné s neštovicemi u dospělého do nemocnice?

vero987nika
5. únor 2025

Ahoj, chtěla bych se zeptat kdy je vhodné jet do nemocnice s neštovicemi u dospělého? Obvodní dr jsem volala včera ale v podstatě mi řekli že se s tím nedá nic dělat a že mají ode dneška dovolenou a good luck. Mám puchýřky pokrytý celý obličej, že ani nejdou rozeznat jednotlivé pupínky je to celé velký bolestivý flek, nějaké mám i v krku a postupně se šíří na zbytek těla. Ale horečky asi pomalu ustupují, už nejsou tak hrozné jako první dny. Jak poznám že je potřeba s tím někam zajet? Hodně jsem četla tady v diskuzích že s tím známí končili v nemocnicích tak mne zajímá jak na tom byli jestli by někdo věděl

zuzkasim
5. únor 2025

V době dovolené by měla mít doktorka zástup, nemá? Do nemocnice přijímají v době, kdy léčbu už není možno zvládnout doma. Chápu, že je ti hrozně, ale co od nemocnice očekáváš? Pokud se tam chceš vypravit, měla bys jet na infekční, určitě ne mezi jinak nemocné, zavolala bych si když tak na konzultaci.

lvl16
5. únor 2025

Nebála bych se zavolat na pohotovost a poradit se. Laicky bych řekla, že vyrazit v případě horeček, které se nedaří srážet, při silné bolesti hlavy/křečích/ztrátě vědomí, dušnosti a kašli (neštovice může provázet zápal plic) a pokud nesnesitelně bolí boláky (může se do nich dostat infekce).

krisstina93
5. únor 2025

Tak to je podle toho, jak se cítíš, pokud mas pocit ze uz to ustupuje, tak bych nikam nechodila, akorat se nakazíš něčím jiným, protoze teď nemáš imunitu. Ja skončila v nemocnici asi po týdnu s nestovicema, horečky a pupínky se daly snést, ale mela sem příšerné bolesti hlavy a meli podezření na zánět mozkových blan, vubec sem nemohla fungovat, spat, proste nic.

wxkatuska
5. únor 2025

Pokud je Vám mizerně, zkuste se domluvit se zástupcem na předepsání Herpesinu 😉

miryp
5. únor 2025

Má-li lékařka dovolenou, pak má určeného zastupujícího lékaře. Můžeš tedy zavolat jemu, domluvit se, že mu pošleš foto obličeje a on zhodnotí, zda je to na nasazení antivirotik či nikoliv. Na hospitalizaci mi tvůj stav nepřijde, pokud je ti natolik dobře, abys mohla sedět u MK (nemyslím to jako hate). Jinak ze zkušeností s dětmi ti doporučuji několikrát denně se namočit do vany do slabého roztoku hypermanganu a obličej (popř. i jiné, které nějak výrazně svědí či jsou zarudlé) potírat neředěnou betadinou. Děti díky tomu byly do 10 dnů ok, a to dcera měla neštovice v 9 letech a měla je všude.

barmil
5. únor 2025

@vero987nika a není to pasovy opar ? Dospělí můžou mít pasak, je to ten samý virus..to by odpovidalo sliti puchyru a bolesti..na to se pak davaji injekce, myslím, že béčko.. jezdila jsem denně k obvodni..bylo to vysvobození

1pomnenka
5. únor 2025

Pokud horečky ustoupily, byla bych v klidu. Ale podle toho, co popisuješ, bych se bála pásového oparu.

zmrzlinka
5. únor 2025

Skus si zavolat na infekční kliniku.Treba něco poradi.

alice180
5. únor 2025

@zmrzlinka těstoviny se vaří na skus, nebo je skus zubů. Zkus ve smyslu zkoušet se píše Z.

vero987nika
autor
6. únor 2025

děkuji za odpovědi, myslím že už jsem z nejhoršího venku, chvílema jsem si fakt myslela že to bude konec, taková blbost neštovice a jak dokážou potrápit ve 30 😀 brala jsem homeopatika Rhus od druheho dne pupínků, a ty asi způsobily brutální výsev naráz…ale asi lepší než se s tím trápit postupně ve vlnách. Ani to už není vcelku fleky, ale jak to bylo celé oteklé a zarudlé tak se to slilo, teď už jsem kropenatá jak slepice a jsou jasně ohraničené pupeny 😀