icon

Koronavirus. Co si o tom myslíte?

29. únor 2020

Zajímalo by mě, proč byla smazána diskuze "Koronavirus. Co si o tom myslíte?"?

werumka
7. bře 2020

@marcicek84 Myslím, ze jsme si neporozumely - psala jsem o konspiraci obecně. Ne co se týká ČR, mluvila jsem o WHO a informovanosti celosvětové. To, jaká opatření zavedou jednotlivé státy, je čistě v jejich kompetenci. To jsem nekomentovala. Komentují opatření a zprávy od WHO a celosvětových institucí.

marcicek84
7. bře 2020

@werumka tak WHO zase otali s vyhlasenim pandemie,byt podminky pro to jsou...

werumka
7. bře 2020

@marcicek84 A to je důvod proto, abychom si mysleli, ze nám něco tají? Úplně nechápu, jak to myslíš. Jakoze nevyhlasi pandemii, protože ve skutečnosti tady řádí virus, který bude mít důsledky jako Černobyl? Čtu zprávy z WHO pravidelně, jejich statistiky, upozornění a přijde mi to úplně dostačující a korektní..

vendes
7. bře 2020

Přírodní říše je natolik rozmanitá, proměnlivá a nepoznaná (přestože se snažíme), takže nevidím důvod znepokojovat se ještě nad tím, že by virus mohl být umělý a podobnými teoriemi. Spolehlivá data budou tak za 5 - 10 let a možná nikdy. Teď mohou jenom odhadovat. A stejně za sto let může přijít někdo a říct, že se vědci mýlili a na naše poznání se dívat s pousmáním jako my na práci lékařů a ranhojičů před dvěmi, třemi
staletími.

marcicek84
7. bře 2020

@werumka absolutne nechapu proc sis spojila dusledky viru s dusledky Cernobylu,ja jsem prirovnavala informovanost o viru s informovanosti o Cernobylu,uz jen to,ze to pochazi z komunisticke Ciny...ehmmm urcite vime pravdu,kdyz taji i zabijeni lidi kvuli transplantacim,kolik lidi asi rocne padne,kdyz transplantaci udelaji kolem 80 tis. rocne,pritom oficialnich rezimovych poprav je 1700. Kdyby se lide zajimali vedeli by,ze o konspirace nejde,byl s mini i oficialni soud a svet je za to odsoudil...
No asi takhle, pandemii mela WHO vyhlasit uz davno,jelikoz je to na vsech svetadilech,ale neudelali to,protoze pri vyhlaseni toho stavu by ostatni staty mohly izolovat cinu a nejen ji,ale sireni viru by mohlo byt zastaveno hned v pocatku,vse by se zvladlo daleko rychleji a efektivneji,ztaty urcite mensi.Ona Cina je dost velky svetovy producent a WHO ma celkem strach k tomuto kroku,tak se radeji budeme divat jak se siri a jak staty delaji drakonicka opatreni a kolik je to vsechno bude stat...taky jde o tu provazanost Cina vs. svet,ale ja chapu,ze neznali pomeru to zase budou brat jako konspiracni teorii,ono je pak tezke nekde neco nekomu neustale vysvetlovat...

llluckaaa
7. bře 2020

Trošku vzdálené téma, ale když jsme u toho, jaké informace nám předává vláda... Jsem v šoku ☹ Jako jo, předkládané informace beru s rezervou, ale nečekala jsem, že by někdo vyloženě lhal https://www.novinky.cz/domaci/clanek/ministr-vo...

mourovatakocka
7. bře 2020

@podaji Není to úplně ono, ale zajímavé, děkuju!

mourovatakocka
7. bře 2020

@llluckaaa Já jsem starý cynik a těmhle odborníkům od začátku nevěřím... Ale je to síla. Podle mě chtějí udržet testování ve státních rukách, aby mohli udržovat informace.

werumka
7. bře 2020

@marcicek84 omlouvám se, ale jako “neznala poměru” už se dalších komentářů radši zdrzim 😉

llluckaaa
7. bře 2020

@mourovatakocka Přijde mi to jako nechutný politikaření a snaha uhrát na tom politické body ☹

jelenice_zavodnice
7. bře 2020

@llluckaaa Podle me si tady uz nekteri predstavitele statu ale ani jini senzachtivi jednotlivci a organizace nestihaji overovat informace a pousti ven cokoliv co se jim rekne. Coz je spatne. A za dalsi, seznam je “antibabis”, takze tam bude rozebran kazdy jednotlivy vyraz vlady, ktery se hodi kramu. Idnes je “probabis”, tam se bude pracovat s jinymi informacemi a to bude prezentovano. Tady si clovek tezko vybere, takze to chce cist neco jineho. Ty zdroje z minule diskuze byl fajn, ale ja jsem nasla v historii prohlizeni jenom ty, co jsem otevrela a tech tolik nebylo, jelikoz ta diskuze byla smazana driv nez jsem to stihla vsechno otevrit. Ted trochu procitavam zahran. weby, resp. to, co nase media moc neprebiraji.

eviicka
7. bře 2020

@marcicek84 "neznalý poměrů", troufám si tvrdit, že v dnešním komplikovaném světě znalý poměrů není opravdu nikdo (natož čtenáři Novinek - a to je čtu také).

@werumka to by byla škoda, protože všechny tvé komentáře jsou pro mě normální a smysluplné.

llluckaaa
7. bře 2020

@jelenice_zavodnice My nemáme televizi, takže musím čerpat z webu a z českých je problém vybrat nějaký důvěryhodný, protože provázanost s politikou je skoro všude ☹ Na idnesu některé články vypadají jako placené reklamy, takže to asi ani nemá cenu číst, ale nějak se mi nechce věřit, že by to jinde bylo nějak moc odlišné.
Krátký rozhovor s Pirkem, zní mi to velmi rozumně 🙂 https://www.reflex.cz/clanek/rozhovory/100072/v...

jelenice_zavodnice
7. bře 2020

@llluckaaa Do tohoto jeho nazoru se pustilo uz i nekolik medicinskych odborniku, novinaru a samozrejme jednotlivcu z rad obcanu. Padli vyrazy ve smyslu bagatelizovani, neodborneho vyjadrovani az po primitivni nazory laicke verejnosti. No, ale proc ne, zajimavy i kdyz na dnesni dobu nestandardni nazor.

mamio
7. bře 2020

Jedním z příkladů bagatelizace je zase časté srovnávání koronaviru s chřipkou.
Námi oslovený plzeňský lékař k tomuto srovnání uvedl: "Tohle je velmi rozšířené tvrzení, hodně lidí tomu věří a jako lékaře mě to trochu děsí.
Obojí jsou to sice respirační onemocnění, které provází náhlý začátek nemoci, vysoká teplota a bolesti kloubů, u obou nemocí také může dojít k postižení dýchacích cest, které může vést až k zápalu plic a následně k úmrtí. Toto vše je pravda, jenže laici již nevidí dál.
Jednak se koronavirus šíří mnohem rychleji, je nakažlivý ještě před projevením příznaků a toto onemocnění provází daleko více komplikací než právě chřipku. Příznaky koronaviru a tedy i nakažlivost přetrvává zhruba měsíc, u chřipky obvykle vymizí po pěti dnech.
Koronavirus se také stále vyvíjí což komplikuje jeho léčbu. Není třeba vůbec jasné, jaké budou u nakažených i vyléčených dlouhodobé následky, které se mohou projevit dokonce několik let po prodělání nemoci."

llluckaaa
7. bře 2020

@jelenice_zavodnice Tak samozřejmě, že se do něj pustili oponenti, zrovna novináře živí hlavně ty katastrofické scénáře, nikoliv uklidňující slova. Mně třeba zajímají i názory z druhé strany, zrovna Pirk je medicínský odborník, i když třeba s jinou specializací.
A je nějaký odborník, který říká, že je corona velké zdravotní riziko? Já zatím vidím hlavně ekonomické důsledky (ale nejsem moc znalá medicíny).

marcicek84
7. bře 2020

@mamio ano je to presne to co pisu stale,ze nikdo nevi nebi se nebavi u vylecenych o pripadnych dlouhodobych nasledcich,za to jsem oznacovana jako konspirator...tak mozna ted kdyz to tvrdi i lekar,tak se lide trosku nad svou bagatelizaci zamysli a nebudou z nas delat blazny...

marcicek84
7. bře 2020

@eviicka @werumka - tak hlavne mamio dala uryvek od odbornika,ktery tvrdi stejne jsko ja,ze o dlouhodobych nasledcich zatim nikdo nic nevi a mozne jsou...no ale ja jsem ozbacena hned jako konspirator,kdyz na tohle poukazu,ale pritom to jsou logicke veci...protoze se tady z toho stal hon na carodejnice a i kdybych sem dala smysluplnejsi odpoved systematicke zesmesnovani a znevazovani mych prisevku udela pouze to,ze se nikdo nad tim nezamysli a rovnou se apriori tomu vysmeje...ale at si dela kazdy co chce a veri cemu chce,kdo je rad ovci,at ji zustane...bohuzel jsem si neuvedomila,ze mnohe diskutujici nemaji potrebny prehled,aby plno veci pochopily,hold neznaji souvislosti a svetove pomery,je zkratka jednodussi oznacovat nekoho jako konspirarora,kdyz se detailne nezajimam...a ano priznavam,ze ja osobne nemam cas kazdou vetu podkladat zdroji...nskonec ty odkazy na novinky bohate staci,protoze pouze shrnuji situaci z ruznych informacnich webu,nic konkretnejsiho se z toho clovek nedozvi,jen pocet nemocnych a mrtvych a vladni opatreni...tak to uplne jedno jestli ten clanek jde z novinek nebo idnesu nebo odkud...

werumka
7. bře 2020

@marcicek84 To je prave to, ze Ty všechnu věcnou argumentaci beres jako zesměšňování. A pak kontruješ ovcema. Takhle se fakt debatovat nedá. Abych použila Tvé přirovnání, tak “člověk znalý poměru v ČR” opravdu ví, ze není jedno z jakého zpravodajského webu informace čerpáš.
@mamio zkus si hodit do překladače ten brief ředitele WHO, který jsem tu citovala- o tom srovnávání s chřipkou tam velmi přehledně mluví a zároveň upozorňuje (což jsem taky citovala), ze z nejnovějších dat se přenos z bezpriznakoveho člověka ukázal jako nepravděpodobný. A ze na rozdíl od chřipky se Covid roznáší hůř než chřipka. Tomuhle věřím já, protože kdo jiný by tahle data měl mít, než prave oni.

paturik
7. bře 2020

Ale mě nepřijde normální, že prostě musí jet lyžovat i když vědí jak to je ve světě 😠 pro mě to jsou hovada... Nekoukaji na ostatní lidi... Bych je nepustila zpátky ČR... Nechala bych je tama. Ještě bych jim nechala vše proplatit...

autor
7. bře 2020

@marcicek84 mi prostě ty opatření absolutně nesedí 😔 něco je sakra špatně! A ať si mě tu kdo chce jak chce označuje za hysterku...
@natysnovec jeden rok? A jak to to dítko zvládá? Teď jsem nestíhala sledovat zprávy, co a jak... jak to chytlo?
@werumka jakto, že u covidu to jde a u chřipky to nejde? Není to ryp, jen se ptám. Nerozumím tomu, covid se podle všeho šíří rychleji, nebo aspoň nakažlivosti je větší než u chřipky. Kdyby to nebylo regulováno opatřeními, bylo by to všude...
@matire tvé obavy chápu 1.za mě zvednout telefon, zavolat nějakému známému nebo rodině, aby Ti to přinesly před dveře, jinak asi jinak bez šance bez porušení karantény. To stát taky trochu nedomyslel... Teda pokud nejsou nějaké výjimky, to nevím, takže nejsem si jistá, jak to bude nebo nebude
2.tak tam by snad měla platit charta práv a svobod, dítě má nárok být s rodičem, přesto vlak nejede. Každopádně jsou i kojené děti, že,u těch snad taky nebudou dělat opatření formou UM, ale matku snad dají k dítěti
3.toho se bojím nejvíc, protože do nemocnice Ti dítě nedají, na to mají 1001 výmluv v tomto případě 😔 spíš dítě dají někomu z rodiny, to co píšeš Ty, asi jen když není kdo by se postaral.
@eviicka tak to je super, že stejná doporučení na dobu nákupu jsou pro nemocné i pro důchodce, kteří mají se vyhýbat nemocným 🤦
@vineta to s tím letadlem to mě pobavilo 😂😂😂 ale jo... Je to tak 😂😂😂
@llluckaaa nechápu, co z toho lhaní mají 🤦 teda... Chápu, chtějí je "pošpinit", je to hnus... Jak si tohle můžou dovolit... Je to fraška...

marcicek84
7. bře 2020

@paturik no jo,jenze kdyz ti hrozi 100 storno ze zaplatis z vlastni kapsy a s cestovkou se nedomluvis,protoze zadny zakaz vycestovat neni,tak hold ti lide nedelaji nic spatneho...myslim,ze tsm jsou i lide,kteri az tak jet nechteli...ale ano,ja treba mam vzdy 100 pripojisteni storna stoji to vic ale jsem v klidu nejela bych stornovala...

natysnovec
7. bře 2020

Udajne jely v aute s nemocnou...nevim...podle zprav je doma v karantene a matkou.

marcicek84
7. bře 2020

@werumka ne, vecnou agrumentaci jako zesmesnivani rozhodne neberu,ale proc pri vecne argumentaci vzdy je smerem ke mne pouzivana nejaka familiernost,ktera je mimo misu??? To ti prijde normalni mi psat, abych se nad tim netrapila,jak bych tady snad v teto diskuzi byla jedina,s nejaky nazorem a rozhodne nejsem jedina,ktera vidi,ze ta opatreni jsou silena a jeste mi to napises,kdyz ani nevis co me trapi...k zamysleni, jestli si tohle pak nerozjizdite tady sami,protoze nejsem male dite, abych byla neustale jenom ja nekym poucovana,uklidnovana a ja nevim co,kdyz o takove nevyzadane rady opravdu nestojim,jelikoz nejsem zneklidnena do takove miry,aby to bylo zapotrebi psat...apropo nikdo nikdy k nikomu jinemu takovym zpusobem nepromlouva apriori vsichni mluvi jenom ke mne,jako jestli ti to prijde v poradku,tak to mne opravdu ne...tak asi je na case prestat s tim honem na carodejnice,co myslis?
Takze zaverem diskutovat by se samozrejme dalo,kdyby si vetsina odpustila ty rozmluvy k me osobe,jako k nejakemu blaznovi co snad neni ani svepravny...ne,to nelze cekat,ze si tohle necham libit a sklopim usi,nejsem ten typ.

autor
7. bře 2020

@natysnovec chioj, Bobík maličký, snad bude mít slabý průběh a i jeho matka (samozřejmě i ostatní, ale matka se musí starat a mít sílu kojit). A matka to už chytila taky? Ne že bych jí to přála, ale kojením by předala protilátky mimču

llluckaaa
7. bře 2020

@mamio Já jsem četla v posledních zprávách, že nakažlivost je menší než u chřipky a že ho nerozšiřují lidi, kteří nemají příznaky.

@werumka Je to marný, je to marný, je to marný... ☹

matire
7. bře 2020

@marcicek84 Přesně tak. Info akorát tak o pokutách, zveřejněnou citaci každý může pochopit jinak... Protože jo, já si vážně myslím, že běžnou součástí života je nákup potravin. A když se to vezme kolem a kolem, tak člověk v karanténě může onemocnět a pak ty zásoby budou potřeba ještě na dýl než 14 dní.

matire
7. bře 2020

@vineta 😀 jo, to je pravda

werumka
7. bře 2020

Anonym: Já opravdu doporučuju ty vystoupení pro tisk, které najdeš tady: https://www.who.int/dg/speeches
Tu stránku si můžeš dát do Google Translatora. Info tam je nové každý den a je to podle mě nejlepší a nejucelenější zdroj informací z toho globálního hlediska.
Jinak volně zkopírovaný text z Translatora (nemám teď moc času přepisovat sama):

"Mezi COVID-19 a chřipkou však existují některé důležité rozdíly.

Zaprvé, COVID-19 nepřenáší tak efektivně jako chřipka z dat, která máme dosud.
V případě chřipky jsou lidé, kteří jsou infikováni, ale ještě nejsou nemocní, hlavními hnacími silami přenosu, což se nezdá být případem COVID-19.
Důkaz z Číny je, že pouze 1% hlášených případů nemá příznaky, a většina z těchto případů se projeví příznaky do 2 dnů."

Celý text (který srovnává chřipku s covidem) najdeš tady:
https://www.who.int/dg/speeches/detail/who-dire...

V jiném textu WHO se uvádí, že k tomu, abys dostala Covid, musíš být s nemocným v těsnějším kontaktu, než v případě chřipky.

Strana