icon

Koronavirus. Co si o tom myslíte?

29. únor 2020

Zajímalo by mě, proč byla smazána diskuze "Koronavirus. Co si o tom myslíte?"?

marketa11112
23. srp 2020

@marcicek84 2 miliony jsou jen duchodci. Pridej si chronicky nemocne , 50% obeznibo naroda, nekolik desitek nedonosencu a pod.

hojda
23. srp 2020

@marcicek84 Co s babanci, fakt nevím, jak to myslíš. Jak vidíš, tak babanci tu napsala jen rychlou zprávu o tom, jak to vypadá v Itálii a netráví tu večer, je na dovolené, nemá na to čas a to jsem ti psala, když jsi jí tu začala upozorňovat, že ji tu sežereme, že na MK teď nemá čas. Nebo ty když jsi na dovolené u moře, tak jsi celý den na MK? I když vlastně ty asi jo....... Mimochodem, kde kdo tvrdí, že všude v zahraničí dodržují nošení roušek? Já to tu nikde nečetla....

marcicek84
23. srp 2020

@hojda ty ctes jen to chces,ti bude asi ten problem,jaja je dke rebe teda adekvatni delka sebeobetovani se v rousce?

marcicek84
23. srp 2020

@marketa11112 prosim te a proc moje kamaradka co ma dite,ktere ma epilepsii,ho ockuje,sice pod dohledem,ale je ockovane...delas z toho velke drama,ktere neni...
V pribalovem letaku budou urcite vypsany kontraindikaci,ted bohuzel ani ty nevis kdo by byl potencialni rizikova skupina...
A jeliko to ockovani ma chranit rizikove skupiny,nemela by pro ne mit zadne velke kontraindikace...

hojda
23. srp 2020

@marcicek84 Ne, já čtu všechno. Teď třeba čtu? jaja je dke rebe teda adekvantní a dokonce si to umím i přeložit 🙂. Už jdi spát, už dlouho ti to nemyslí a teď už ani nepíše.....

marcicek84
23. srp 2020

@hojda mozna ctes,ale moc dlouho nepamatujes a pak nevis...,taky ti doporucuji se jit prospat,treba ta pamet po odpocinku se ti zlepsi 🙂

hojda
23. srp 2020

@marcicek84 Já si pamatuju a moc dobře, ale nevěděla jsem, že je tu teď móda se svolávat přes SZ a na někoho se domlouvat, proto mi to nedošlo. Já SZ čtu jednou za tři měsíce, je tam na mě moc reklam🙂.

hojda
23. srp 2020

@marcicek84 Zato u tebe to byla první myšlenka, když jsem ti napsala, že potřebuješ babanci na pomoc, to budou tedy tvoje praktiky svolávat se s domlouvat se na někoho přes SZ.

marketa11112
23. srp 2020

@marcicek84 ano, napriklad pri epilepsii se ockuje zakladni ockovani , pod dohledem a casto se zpozdenim. Nedoporucuji se nepovinna ockovani. stav nemocneho se po kazdem ockovani muze zhorsit a nikdo nevi jak moc. Zeptej se kamaradky,proc ockuji pod dohledem, kdyz je to takova pohoda. Vubec nevis,o cem mluvis.

marketa11112
23. srp 2020

Jinak jiste,ze plosne ockovani chrani rizikove skupiny - prave i ty,ktere se ockovat nemohou. Pokud je vetsina spolecnosti proockovana, je predpoklad,ze ta mensina neoockovanych jedincu, nemoc neroznese ci je nenapadne - nemaji se od koho nakazit.

marketa11112
23. srp 2020

@marcicek84 jinak k tem cenam rousek - kup si sici stroj a zacni si je sit. Stroj v lidlu 2000 kc. Slusna bavlna od 100 kc za metr. Rousek usijes mraky a prijdou te na par set za rok. A to pro celou rodinu. Muzes mit i krasne designove latky. Ty jsou sice drazsi,ale davas je jen na horni stranu. Zadna veda,ne? Nebudes si tak delat ostudu pri pracovnich schuzkach. Kvalitu moc resit nemusis- u latkovych, ani papirovych. Preci jsi rikala,ze strach nemas..takze i ta papirova za tri kacky ti bohate staci. Menit ji nemusis,ne? Ze uz neni funkcni? A vlastne dle tebe ani nikdy nebyla. Vsak ty se nebojis,ne?

marcicek84
24. srp 2020

@marketa11112 me siti nebavi,nebudu kvuli nejakeho priblblbleho opatreni kupovat sici stroj a delat svadlenku,kor,kdyz s nim nesouhlasim,to mi fakt nedava logiku...
Kvalitu jsem resela kvuli spravnemu vypoctu nakladu,je treba pocitat s prumernou cenou,navic pri vyseke poptavce narok za 3,50 nenekoupi,kdyzbmaki skladem jen 5 baleni...
O ockovsni jsi to napsala,rozikove skupiny jde pod dohledem proockovat povinnou vakcinaci,takze az ji budou mit povinnou,tak je pod dohledem lekaru muzou proockovat...

marcicek84
24. srp 2020

@hojda no jo,dalsi vylev ohledne SZ,to uz je hooodne mimo,nebot jsi to napsala ty o tom svolavani,pokud nepisu nekomu do diskuze,abych jej oznacila a on napsal ,coz se babanci prvotne ozvala nezavisle a hned jsi zacala prudit s nejakou bachorkou o ucelovce,tak mi vysvetli, jak jinak by to svolavani probihalo,nez pres SZ,takze bud nevis co pises,nebo placas pate pres devate,pekne se do toho zamotavas,holka...😂🤦🏻‍♀️

marketa11112
24. srp 2020

@marcicek84 nerozumeli. Rizikova skupina se ve vetsine pripadu ockovat nemuze. Narozdil od zdravch jedincu,by je mohla vakcina zabit ci jim prihorsit. Je to stejne jako u jinych,beznych a dnes jiz vyzkousenych, dostupnych vakcin. Koukam, ze. Napadas lidi,ze spatne ctou. Ale ty si prekrucujes, kde co. Mozna ani ty sama nerozumis psanemu textu. Nebo se do toho uz moc zamotavas. To je fuk.
Kazdopadne uz na tebe nemam cas. Jdu totiz vypomahat te nejohrozenejsi skupine lidi u nas. To mi prijde smysluplnejsi.

marketa11112
24. srp 2020

@marcicek84 jo a siti je vymluva..chces usetrit? Tak sij. Jinak mas smolika. Holt si ze sveho ,,vysokeho platu,, ( jak jsi se nedavno chlubila), koupis par rousek. Mozna se uz predzasob ted, protoze rousky tu proste chvilu budou.
Reknu ti to takhle. Z rousek neni nikdo nadseny. Ja se pro ni vecne vracim do auta, nachodim proto kilometry. 🙂)). Ale je to proste smesna obet.

marcicek84
24. srp 2020

@marketa11112 teď už jsi vážně marná, takže teď mi jako nařizuješ se učit šít 😂 aha a co ještě bys mi chtěla přikazovat? Očkovat se? Nezlob se na mě, ale každého šití nebaví, krom materiální to je i časová investice, kterou nemám a ani mě tato oblast nezajímá, myslím, že každý nemusí umět všechno, to není o penězích a navíc pokud s tím nošením roušek ani nesouhlasím, nevím proč si myslíš, že by měl být můj zájem se něco takového učit...pro tebe to možná je směšná oběť, pro mě nikoli.

marcicek84
24. srp 2020

@marketa11112 ještě bych ti chtěla říct, že to není o tom, jestli chci ušetřit, pokud mi někdo nařizuje nějakou povinnost, má mi tyto prostředky zajistit nebo má vytvořit podmínky tak, aby byly pro všechny ochranné prostředky dostupné a tím myslím, nespoléhat na lidi, že ji něco spíchnou, ale de facto o účinnosti šitých hadérek se dá dost polemizovat. Proto bych se ani tímto směrem nevydávala...
Dále k očkování - není pravdou, že se ve většině případů riziková skupina nedá očkovat, studie povinného očkování říká, že takových osob je do 5 procent, obvykle 1-2 % v populaci. Tedy max. 530 000 osob, obvykle tedy jsme na 106 000 - 212 000 osobách na celou ČR. pokud VOJTĚCH s Rážovou tvrdí, že je rizikových 2 mil. osob, tak 106-212 tis. osob není většina, je to cca 10 procent ze všech rizikových, tedy ostatní se v klidu můžou nechat naočkovat a pochybuju, že tady bude kvůli 200 tis. lidí se zbytek národa zahalovat do roušek, ten zbytek je 10,4 mil. obyvatel. jestli toto očekáváš, tak myslím, že jsi spadla z višně a opravdu bude více ekonomicky zničených rodin, než jen 200 tis. neočkovatelných...

marcicek84
24. srp 2020

Jinak je taky úsměvné, že konečně ten Maďar skončil a ještě na ně práskul že ty roušky ve školách nebyl jeho nápad, takže asi učitelská lobby, protože se bojí, ale veřejnost to odmítla, tak mají smůlu, konečně zvítězil selský rozum

marketa11112
24. srp 2020

@marcicek84 ja ti nic nenarizuju,jen ti radim,jak neutratit 40000 za rousky. Ty jsi tu brecela, ze jde o hrozny balik....
Kazdopadne pokud nechces dodrzovat pravidla, nemuzes zit v bezne spolecnosti lidi. Ja take platim dane, protoze nekdo urcil,ze se platit maji. A stve me to teda hodne. 🙂. Nebo na fyzio se musim zouvat a nechce se mi. Ale s botama se tam proste nesmi. Zouvam se,no. Chci tim rict,ze nejaka pravidla jsou vsude kolem nas (psana i nepsana) a chte nechte je dodrzujeme. Prijde mi to normalni. A prijde mi stejne normalni ochranovat druhe, slabsi, nemohoucne, nemocne. Jde o ohleduplnost a empatii. Jsme vyspela spolecnost,ktera se o tyto lidi stara. Nedelat to,muzeme se vratit do dob krale klacka.

marketa11112
24. srp 2020

@marcicek84 ty se chovas, jako kdyby jsi mela tu pitomou rousku nosit 24 hodin denne, i do postele a pod. Vzdyt je zatim na minimum mistech.

meesha
24. srp 2020

@marketa11112 Mne teda prijde, ze spis chova jako by trpela obsesi a cely den sedela na internetu a hltala informace o covidu. To je normalne uz posedlost. A nebo je to jeji zpusob, jak se vyrovnava se zatezi, zajimave, ja myslela, ze takovi lide moc neexistuji nebo j nekdo za ty "nazory" na internetu plati. Ted se zase zacyklila a obloukem se vraci k tomu, aby rozpoutala dalsi debatu na tema ucitele a rousky. S tim fakt nema smysl bojovat. Ani vysvetlovat. Tady fakta nepomuzou: pulku jich nepochopi, cast zapomene, cast si vymysli a na zbytek reaguje dupanim nozickou.

marketa11112
24. srp 2020

@marcicek84 tak jsem se o cene rousek pobavila v jedne skupince. Investice domacnosti 0-4000 kc. Ti,co investovali vic, maji zasoby- papirovych ( a nosi je treba na firemni schuze). Vetsina lidi vyuziva spise latkove. Bud je dostali nebo za par desetikorun koupili ci za par korun usili. Takze zadne velke drama.

marketa11112
24. srp 2020

@meesha vis,ja chapu,ze ji ty rousky stvou. Koho ne. Ale takove sceny? Co by delala,kdyby byla lekarka? Pecovatelka? Nebo prodavacka v obchode? I ta to mela na puse mnoho hodin. A mozna zase bude. Vlastne nikdo ted nevi, co se stane.

marcicek84
24. srp 2020

@marketa11112 tys porad nepochopila,ze ty site rousky jsou na prd,ze to neni o siti,ale otom aby vsichni nosili jednorazove a po 20 min. menili nebo vyzahovali po vystuou u busu. Jsi zacyklema ve sve predstave o sebeobetovani se a mozna by sis tu rousku doma mela sundat.Pekne jsi naosla,ze rouska je ZATIM na malo mistech,ale obe dobre vime kam to smeruje.Zkratka mam n asvuj nazor pravo a ty to nezmenis,bohuzel jsme i zjistili,ze i rikas neoravdy,nebo z te vetsiny,ktera se neni schopna ockovat je radem mensina a v primeru k cele spolecnosti minimum,takze pokud si tady hrajeme na tu emoatii a pochopeni,tak opravdu ocekavam,ze ji budou mit rizikove skupiny,stejne jako ji ted mame mit my a nechaji se proockovat a vetsinou spolecnost nechaji zit. Ja nevim jak jinak se ty lidi chces postarat,druha vec je jim dat respiratory a dat je do izolace.Kazdopadne ekonomicky aktivni lide musi byt v pracovim procesu a platit dane,aby ty rizikove skupiny nebo chronicky nemocni z toho systemu mohli cerpat,tak se totiz o tyto lidi starame.Pokud vsak ma slova nechces pochopit,to je pak tezke...Ty to cele s temi rizikovymi skupinami prekrucujes a zenes to extremu,mne neprijde v poradku vynucovani si neci ochrany dlouhodobym narizenim,ktere stejne nic neresi,nebot lide ty rousky nepouzivaji spravne.A presne proto ty narizeni neucinkuji ani v okolnich statech,kde se covid vesele siri dal,rousky to uz nebrzdi,staci kouknout na cisla...

marcicek84
24. srp 2020

@meesha no jo,kdyz neumis napsat primo,tak reagujes ad hominem neprimo,to je hrdinstvi vid,stejne jako to druhe otravovat svymi problemy misto individualni ochrany a vlastnim strachem a ocekavat,ze to budou akceptovat.A budes se vztekat a urazet a obscedantne tady sedet a cekat jak zas hrdinsky napsat nejaky vypad,protoze momentalne jsi jedina,ktera je tak posrana strachem z odmitnutim rousek vetsinovou spolecnosti,ze to dupani nozicky,ze vsichni musime,je slyset pres celou republiku.Nemusime nic a presne kvuli takovych lidi a diskuzi,kde je citit,jak nam ohrozene skupiny narizuji,misto toho aby vyjadrili ucast a pochopeni,tedy tu vyvolavanou empatii a byli radi,ze to lide zatim jeste jsou schopni akceptovat, zacnou lide rousky pri zprisnovani odmitat ve velkem,ale to asi taky nema smysl vysvetlovat,protoze to pochopit nechces...Nakonec tobe jde o vsechno,jen tedy nevim zda jsi zvolila tu spravnou cestu,abys druhe od noseni rousek jeste vic neodradila...Pripravuj se radeji psychicky na povinne ockovani a prestan se chovat jako male dite,ktere nechce byt ohleduplne,kdyz se my vsichni kvuli tobe s tema rouskama obetovavame od brezna i kdyz s tim nesouhlasime.

marcicek84
24. srp 2020

@meesha a jak tim tak premyslim vis co je nejhorsi,ze ty jakozto rizikova skupina spolehas na ochranu nas nerizikovych,ale zadna ucta,dehonestujes tady cloveka s opacnym nazorem,reagujes ad hominem na jedne strane a pak ocekavas,ze po techto urazkach by te takovy clovek mel chranit a je to ohleduplnost,myslis ze kdyz spolehas na ochranu nerizikovych,ze ti,kdyz si prectou jakym zpusobem tady cloveka za jiny nazor na jtery ma pravo,pucujes,ze budou mit zajem.Bez narizovani rousek by to neslo,vid,protoze je zrejme,ze se odehrava sikana rizikovymi skupinami v primem prenosu a nerizikove skupiny, kdyz vyjadri nazor nebo jen chteji zase normalne zit,tak jsou jen urazeny,je jim nadavano,opacny nazor neni pripousten apod.Pak se nabizi otazka,co jsi za sobeckeho a neohleduplneho cloveka ty sama...
A Marketa k tomu taky nema daleko.
Vas problem je ten,ze neuvazujete racionalne.Racionalni je nosit prostredky individualni ochrany,nechat spolecnost zit,at se ji dari,at odvadi dane...

matire
24. srp 2020

Ahoj. Trochu se to tady zvrhlo v hádku, ne? 😛 Začnu z trochu jiného soudku... Moje dítě je alergik a téměř celoročně pokašlává a někdy taky pšíká a zrovna bude nastupovat do první třídy. Jsem zvědavá, jestli jí budou pouštět do školy 🤭 Řeší tady někdo něco podobného? K tomu chytí téměř každej bacil, tak pevně doufám, že vůbec splní nějakou potřebnou docházku. Ještě do loňska jsem ze všech stran slýchala, že školní děti už nemůžou být doma s každým nachlazením, a najednou asi budou, protože covid

matire
24. srp 2020

No a ať úplně nekazím téma posledních dní: za mě roušky v rozumné míře jo. U doktora v čekárně (když to není zrovna třeba oční) to je snad jasné. A mít roušku dvacet minut v obchodě taky nikoho nezabije, kdežto jiného aspoň trochu ochrání. To samé v MHD. Třeba i ta chřipková sezóna díky tomu bude lepší, protože tam taky není, o co stát.

meesha
24. srp 2020

@marcicek84 kdybys nebyla sklerotik, tak jsem ti psala, ze nespoleham, ze chodim s respiratorem a ten litr me to mesicne stoji. A nestezuji si, zaplatbuh za nej. Ale vzdyvky to nejde. Deti do skoly musi. A cim min toho v populaci bude, tim lepe.

@marketa11112 to je jasny. Ja to taky nerada. Minule jaro jel syn na leceni
Ja dostala virozu. Prisambuh ja v tom j spala, jak by to chytnul, tak nam uz storno nevratili. (Slo o 250 000kc). 4 dny a 3 noci s rouskou na hube, ja byla volezlaaaa 😂😂😂 moc dobre vim jake to je kdyz uz ti to leze na nervy 😂

marulu
24. srp 2020

@matire souhlasím s tebou. Ale, čekala jsi někdy na očním? Dvě, tři hodiny tam běžně sedíš v narvané čekárně a pak máš hlavu skoro u hlavy doktora. V zimě má každý k zánětu spojivek i infekci horních cest dýchacích. Jó, zrovna tam se roušky hodí 😀.

Strana