icon

Koronavirus. Co si o tom myslíte?

29. únor 2020

Zajímalo by mě, proč byla smazána diskuze "Koronavirus. Co si o tom myslíte?"?

marcicek84
7. bře 2020

@re_barbora rouska ochrani jen 5-10 min.dokud nezvlhne,nikdo nerekl,ze je dostatecna pri dodrzovani karanteny...proste informovanost chybi...
A v lekarnach taky nejsou k sehnani...takze...

matire
7. bře 2020

Holky, to s těmi nákupy a jejich doručováním... Berete v úvahu, že jsou oblasti, kam se nedoručuje? Nebo že se doručuje pouze k prvním dveřím, to zn. vchod do domu a spousta starých lidí nesleze schody a nákup si nevytáhne? Další věc - nejsem si teď stopro jistá, ale Tesco se platí asi jen kartou (starší lidé ji kolikrát ani nemají) a taky vozí kolikrát různé náhrady za jinou cenu nebo něco vůbec nepřivezou, takže platba předem odpadá. A to poslední - být já doručovatel, tak by se mi za lidmi v karanténě fakt nechtělo 😄

mourovatakocka
7. bře 2020

Teď jsem četla nadpis článku, jak Češi s prominutím vyjebou s karanténou - vrátí se v noci před zavedením 🤔
Článek nemám odvahu číst, bo je mi z lidí někdy hrozně smutno.

jelenice_zavodnice
7. bře 2020

@mamio K tomu oteplení a šíření. V tomto rozhovoru to zmiňuje německý virolog, protože me také zajímalo, jak je to s "výdržou" viru na různém povrchu, z různých materiálů a také zeměpisné šírky a roční období, tak jsem hledala informace. Týden starý rozhovor.
https://www.dw.com/de/heiß-kalt-feucht-was-vire...
Krátké shrnutí v překladu: Tento virus je specifický tím, že je nový, organismus ho nezná, imunitní systém ho nemusí moc zaznamenat ale také imun. systém může totálně zkolabovat. A zásadní rozdíl je i ten, že dle informací z Číny stačil pouze jeden jediný kontakt s infikovaným zvířetem. Rozdíl mezi tímto virem, chřipkovým virem a jinými virusy je takový, že korona se stoupající teplotou "uhyne", takže klasicky jako mnohé resp. viry. Ale velkou roli tady hraje i vlhkost vzduchu. Ve studeném a suchém vzduchu viry ve formě kapének visí ve vzduchu mnohem déle na rozdíl od situace, když je vzduch vlhký. Takže je šance, že s příchodem jara se šíření omezí (jak tvrdí i WHO, je tam na ni zdroj), ale trochu se tomu vymyká to, že virus je už i v Austrálii nebo Brazílii, tedy na jižní polokouli, kde léto jenom končí. Dále je tam ale docela pozitivní zpráva vzhledem k osazenstvu tohoto portálu a to, že ženské pohlaví v této "hře dostalo lepší karty" protože křivka úmrtnosti je hodně v neprospěch můžu. A může za to prý dvojitý chromozom X a estrogen (zakódované genetické informace). Takže já si z tohoto rozhovoru beru to, že letošní rýmičku u manželů a partnerů bychom tedy podceňovat neměly 🙂 a hezky o to naše "silnější" pohlaví pečovat.

re_barbora
7. bře 2020

@matire
@marcicek84 na netu jeste jsou, nekde v lekarnach si myslim taky. A urcite bych si vzala aspon tu, kdybych musela jit treba v karantene vyvencit psa.. Respirator je taky jen na 12 nebo 24 hodin mam pocit.

Jinak tady jeste vysvetleni rozdilu mezi smrtnosti a umrtnosti:
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/proc-je-obti...

llluckaaa
7. bře 2020

@matire Já nemyslela Tesco a rohlík, ale malé eshopy. Prostě si to necháš doručit přes PPL nebo jinou přepravní společnost. Já tak občas nakupuju zdravou výživu. Je tam i plno normálních cenově dostupných surovin, na kterých člověk ty dva a klidně i 4 týdny vydrží. Tím, že lidé v karanténě budou doma a nebudou mít moc pohybu, ani nebudou potřebovat tolik jídla jako když jsou aktivní.
Ale psala jsem, že je to pro ty, kteří mají internet. Ale starším by to mohli zase objednat jejich děti nebo jiní příbuzní, v některých městech funguje charita, která se stará o starší lidi. Mohli by jim ty nákupy zajistit, některým běžně nakupují.

anonym: ono je to možná tím, že jsem starší a se smrtí se prostě už vyrovnávat musím. Ať už umírající spolužáci, tchýně... rodiče jsou taky starší a připravuji se, že to jednou přijde. Prostě mě to nepřekvapí, jsou už v důchodovém věku a věčně žít nebudou. Ikdyž bych si samozřejmě přála, aby zůstali zdraví a čiperní co nejdýl.

marcicek84
7. bře 2020

@re_barbora tak ta na venčení není určitě rouška ale respirator a jejich prodej je veřejnosti zakázán...

re_barbora
7. bře 2020

@marcicek84 respirator ti je jako nemocne k nicemu.

eviicka
7. bře 2020

@matire staří lidé, kteří neslezou schody a nákup sami neodnesou musí mít přece jiné řešení už teď karanténa nekaranténa... A naprostá většina z nich to má ošetřeno jinak - rodina, sousedi, charita (i já nosím jednou týdně pečivo 95 leté paní, co žije sama, jiné dny má zase někoho jiného).

Kvůli karanténě je rozumné mít zásoby na těch 14 dní (což tolik jídla při tekoucí vodě a elektřině zase není). Lidí, kteří by kvůli tomu, že 14 nemohou ven museli hladovět fakt moc nebude, aby kvůli tomu vláda narychlo vymýšlela extra nařízení, které by určitě zase nebylo smysluplné.

marcicek84
7. bře 2020

@re_barbora ale v roušce zase nevyvenčíš psa 🙂

re_barbora
7. bře 2020

@marcicek84 proc by ne?

marcicek84
7. bře 2020

@re_barbora protože ti po 5-10 min. zvlhne a přestane být účinná...tedy jestli bereš venčení, že 5 min. a konec, tak to zvíře pak trpí nedostatkem pohybu a dle mého to venčení není.

re_barbora
7. bře 2020

@marcicek84 tak si vezmu treba dve no 🤷🏻‍♀️ a v karantene bych asi psa na dvouhodinovou prochazku nevzala. Holt by to musel dva tydny prezit nebo by obcas vyvencil nekdo jinej.

marcicek84
7. bře 2020

https://virusncov.com/ zajimavé počty u uzavřených případů skočila úmrtnost na 8 % to by odpovídalo těm modelům američanů, kteří to čekají 10 x horší jako chřipku, to už bych i chápala ta drakonická opatření všude...

marcicek84
7. bře 2020

@re_barbora a kdo, bude jeden nemocnej a všichni jste v karanteně...mně třeba tvůj přístup přijde nezodpovědný vůči okolí...nechtěla bych tě v té toušce potkat, kdybys měla karantenu, nic proti tobě...

paturik
7. bře 2020

@marcicek84 pro mě je teda zdraví přednější než nějake peníze..... Ještě navíc když mám děti

re_barbora
7. bře 2020

@marcicek84 ach jo.. 🤦🏻‍♀️😁

marcicek84
7. bře 2020

jo, v tom odkazu jsou i přehledy po jednotlivých státech, někdo se tady po tom pídil https://virusncov.com/

jelenice_zavodnice
7. bře 2020

@podaji Jsou tri hlavni duvody proc Italie. Testuji strasne moc vzorku a tim padem hodne odhaluji, dale nemaji pacienta nula a jeho hledani uz vzdali a za treti je to ta nemocnice a prvni pripad, ktery tak trochu na den a pul podcenili.

matire
7. bře 2020

@re_barbora Rouška by měla stačit jen na cestu po domě, pokud bydlíš v bytě. Venku bez roušky jakkoliv dlouho, když se nepřiblížíš k nikomu blíž než na 1,6 m, no ne? 🙂

odula
7. bře 2020

@matire a musíš u toho zvonit na zvoneček a volat "nečistý, nečistý" :D kdo nebude mít zvoneček, dostane pokutu další 3 miliony. Toto opatření bude platit i pro cizince, kteří do Cech v příštích dnech přijedou, a kteří mají často s výslovností českých slov problém. Některé cestovní kanceláře jiz musely reagovat na nervózní dotazy turistů chystajících se do naší vlasti. Mluvčí CK Čedok však na oficialnim instagramovem profilu ujistila, ze pro turisty zajistí odpovídající pomůcky i s nahrávkami provolávání v češtině. Další překážkou je nedostupnost zvonečků pro širší veřejnost. Zvonečky byly vyprodány v kamennych obchodech několik málo hodin po zveřejnění opatření a web shopy hlásí posledních posledních pár broušených kusů od Moseru. Premiér teď ale svolává na letnou happening s názvem “milion roušek“ , kde bude zdarma rozdavat mimo hygienických pomůcek právě ony zvonečky, navic s motivačním heslem "Bude líp". Z bezpečnostních důvodu budou muset zájemci o pomůcky stát ve fronte v bezpečné vzdálenosti.{1.6m) Premier však už jedná s policií ČR , která je ochotná vyjít premiérovi v zájmu vlasti a vstric a zajistí koridor pro frontu na zvonky až do Lán.... :D :D.... Pardon. Přijde mi to všechno už v strašně absurdní no... 🤷😁

llluckaaa
8. bře 2020

@odula ... že ty přispíváš do Divokého kačera v Reflexu? 😀

odula
8. bře 2020

@llluckaaa noup, ale uvazuju ze jim poslu CV a ukázku prací ;) :D PS twe -ani jsem nevěděla ze to existuje dík za tip! Některý ty články jsou skvělý :D

llluckaaa
8. bře 2020

@odula Tenhle článek by tam pasoval, zní tak přesvědčivě, že mi chvilku trvalo, než jsem zjistila, že si z nás děláš prdel 😀

marcicek84
8. bře 2020

https://www.novinky.cz/zahranicni/koronavirus/c... tak aspon maji ti Italove rozum,dalsi Cesi uz tam neodjedou,nebudou mit lyzovat kde CK jim budou vracet penize...

marcicek84
8. bře 2020

Opatreni vlady odpovidaji te 8 procentni umrnosti v uzavrenych pripadech...nikoli tem 3,4 procentum,ktere se nedaji pomerovat z celku,kdyz vime,ze v tech nakazenych neuzavrenych je 11 procent tezkych pripadu a nevime jak dopadnou,at zije ohybani statistik...ted mi zapadaji do sebe i ta opatreni a neprijdou mi drakonicka,k 8 procentum jsou adekvatni...urcite tedy jsou na miste mit zasoby v pripade karanteny,to taky dava smysl,rousky nikde nejsou..

@matire u venceni psa kdyz bydlis v cinzaku a jdes po chodbe nebo jedes ve vytahu,nevim teda jestli jde 1,6 m odstup udrzet,min. bude potreba mit i rukavice, to bude jeste sranda tohle vsechno...tolik veci co ti dojde az prijde na lamani chleba,ze neni doresenych,mame jen vysi pokuty ale nikdo neresi jak to lide maji delat...🤦🏻‍♀️

vendes
8. bře 2020

@odula A postižené domy a byty je bezpodmínečně nutné označit bílým vápnovým křížem. Až dojde vápno, poslouží mouka.

marcicek84
8. bře 2020

@vendes a pak az dojde i ta mouka,prejde lidi i ten smich ...

vendes
8. bře 2020

@marcicek84 Ještě pořád se dají namlít žaludy.

Strana