Koronavirus. Co si o tom myslíte?
Zajímalo by mě, proč byla smazána diskuze "Koronavirus. Co si o tom myslíte?"?
@blondynka400 Když mluvíš celou dobu, tak vydrží kratší dobu. Ok, vyměnit častěji.
Zkus tuhle roušku - nepadá, výborně se s ní manipuluje a nastříhaná a ušitá je za chvilku, takže si člověk vyrobí, kolik potřebuje, aby zvládl prát a točit dokola. Je to jen obdélník. Jako všechno, je to i o proaktivitě a hledání toho správného řešení pro sebe. Moje teta třeba učí, v 75 letech, kdy už by dávno nemusela. Baví ji to. Používá při tom respirátor a vyhovuje jí to tak.
@alcar to jo no... I když někdy taky lidem nadáváš styl ala cvok, že má strach a nosí roušku 😉 ale je fakt, že teď už se mírníš. To, co předvádí dámy, je už jiný kalibr a abych řekla pravdu, tak ani pořádně nevím, co psaly, protože jsem je úspěšně ignorovala a příspěvky přeskakovala 😅
@anuliinka2013 bohužel s tím ale člověk nic neudělá. Za mě ta rouška v MHD a obchodě smysl má, protože právě tam kolikrát na člověka prskají všichni kolem. Já ovšem mám respekt i z klasické chřipky, jednou jsem měla dost špatný průběh a od té doby mám z ní strach. Takže já Tě chápu.
@meesha můžu se zeptat, píšeš, že u Tebe by Covid byl drastický, co Ti je? Nejspíš jsi to tady už psala, ale já jsem hodně příspěvků přeskočila
@blondynka400 díky za odpověď, je pravda, že Němci dlouho oddalovali opatření a kdyz začali něco dělat, tak měli už tisíce nakažených. Napřed na rozdíl od nás neměli rousky, ale kdyz je pak zavedli, tak si je ponechali celé léto. Školy zavřeli skoro stejně jako my a skoro stejně je otvirali. Hospody myslím taky zavřeli nevím jak obchody (myslím tím jiné než potraviny), to už si nepamatuju. My jsme strašně ode zdi ke zdi, Němci si něco zavedli a to si konzistentne drží. U nás bylo léto jedna velká párty. Celkově si ale nemyslím, že bysme měli drastictejsi opatření, jen oni k tomu přistupují víc s rozumem.
@blondynka400 Promiň, zapomněla jsem na odkaz:
https://sijtesnami.cz/2020/03/navod-jak-usit-ro...
@meesha jo, to tu bylo i na jare “pockejte” a ja furt cekam. A co se tyce pece o rousky, reknu ti priklad z praxe. Pracuji na soukrome klinice. Rousky nosime 12 hod denne (na smenach). Kdyz jdeme k pacientovi, dame si ji na pusu. Kdyz jsme v sesterne, dame si ji na bradu. A tak furt dokola koidne co 10 min. Opravdu nikdo z nas je nechce mit na puse 12 hod v kuse. Jako normalni zenske jsme nalicene, takze si dovedes predstavit, jak ty rousky behem hodiny vypadaji a jak moc jsou behem hodiny prodychane. Kdyz si vezmu, ze bych si mela rousku pravidelne menit - dejme tomu, ze odhadem by to bylo mnozstvi nejakych 20 rousek za den. Na smene je nas 12. 12x20. 240 rousek za jednu smenu. 500 rousek za jeden den. 😂 To je naprosto nerealne mnozstvi. A ted perlicka. Mame “povolenu” jednu rousku na 12 hod smenu. Max dve, pokud pocitujeme dyskomfort. Takze jak to delat?
A jeste k detem. Mam 6 letou dceru a ta rousku zvladne tak hodinu na puse a to se ji jeste tak 150 dotkne, aby si ji spravila. Kluci 3 roky, tak to snad ani nebudu popisovat, co s nima delaji. 😃
Anonym - ja bych rekla, ze nenadavam jak cvok, ale v pripade rousek nazyvam veci pravymi jmeny. Holt nekterym se uprimnost s kapkou ironie nelibi (ne kazdy je schopny ironii v prispevku objevit a tudiz ji chape jako nadavku). 😃 Asi takto...
@alcar ty jo, foufam, ze se ke mne ve zdravotnictvi nepriblizis 😀😀😀 chtela bych potkat takhle empatickou sestru. Juj.
Strasne na tom ale zase nejsou ty rousky
, ale ze mate jednu na 12h, to je proste skandalni 🤷🏾♂️
Zakladatelku zklamu, ja max psala ze BY byl pravdepodobne masakrozni (vzhledem k mym dg), do ankety neprispeju :/
@alcar já mám v práci taky roušku, nyní asi týden respirator, jsem v tom normálně celý den a taky máme jednu na den. Prodychana fakt není. Je to jen o tom, že kdo si chce stěžovat, tak si prostě stěžuje i kdyby měl jednu roušku na 10 minut. Je pravda, že i sposta zdravotníků neumí s rouškou zacházet a dávají ji na bradu, ohrabavaji ji, nosí pod nosem, ale to je jejich blbost, svědčí to o jejich inteligenci a není to argument pro její nenoseni. I moje pětiletá dcera chápe jak s rouškou bezpečně zacházet, takže je to jen o tom chtít a ne si jen stěžovat.
@pratensis takže mám po večerech ještě šít jo? 😀 Ok, nemusím se vykecávat na koňovi a můžu šít, to je pravda..... Ale u koně zvládnu i práci, u šití s mojí šikovností určitě ne 😀
A jinak co řeknu, počkejte na mne, já teď na chvíli odejdu, musím si jít vyměnit roušku? Vždyť to přeci není reálné..... Toto fakt nejde.
@meesha tak možná prskám, těžko říct. A nejíst a nepít to fakt nedám. Já třeba při mluvení musím fakt často pít, jinak to moje hlasivky nedávají po těch letech. Já chápu. že to třeba můžeš brát jako výmluvu, ale já to tak prostě mám. Na druhou stranu klidně přiznávám, že dost věcí je u mne ovlivněno tím, že za mne Covid není nemoc, kvůli které by se mělo dít to, co se děje..... Takže ano, něco by šlo určitě zlepšit (ideální by to u mne nemohlo být asi nikdy), ale asi by musel jít o jiné onemocnění, kvůli kterému by to mělo smysl.
@alcar nevím, kde děláš sestru, ale já tě klidně ráda potkám 😀 Nevěděla jsem, že jsi zdravotník. O to víc mne těší tvůj přístup a názory 🙂
@alcar tak logicky se nejak svymi prispevky profilujes, ze. Musis pocitat s tim, ze kyberprostor nedava moznost odlisit mozne “osobnostni nuance”
Obecne tady vetsina nadavala, ze je to obtezuje i v tak jednoduchych vecech jako je mhd apod, tvuj pripad je specificky, stejne tak blondynky, ale spousta veci je resitelna. Navic to neni pripad vetsiny populace. Staci se zamyslet a ne to rovnou smest ze stolu. Fakt nejsem odbornik na hygienu ve zdravotnictvi a nejsem tvuj zamestnavatel. To je proste stejny pristup, jako kdyz na bulovce tvrdili zamestnancum, ze to netreba, aby usetrili, jestli si pamatujes. Myslim timmpripad tveho zamestnavatele
@blondynka400 Jak píše @meesha, od těch obchodů, veřejných doprav, úřadů apod. jsme se dost odklonili k těm specifickým podmínkám v zaměstnání. Tam asi vy, pracovníci, musíte nejlíp vědět, co jde a nejde. Pokud se opakovaně denně setkáváte pořád titíž lidé, je otázka, zda v takových chvílích roušku nasazovat. Podle mě to nemá smysl. Pokud si ji pak nasadíte v práci i mimo práci tam, kde se setkáváte s náhodnými dalšími lidmi. A pokud si ji nasadí i tito lidé při styku s vámi. Je to všechno o zdravém selském úsudku.
Každopádně, pokud to v určitých konkrétních případech s rouškou nejde (viz taky Shaun a její provoz 10 hod při 35*C), nebude to úplně důvod pro odmítání roušek šmahem všude.
@blondynka400 dekuji, to potesi. Ja si nemyslim, ze bych byla ve zdravotnictvi nejaky exot se svymi nazory na cely covid. Takovych zdravotniku je vetsina, dokonce i lekaru. 😊
@alcar tak nez skoncim s tim spamem (uz jsem ti stravila hrisneho casu)
Treba by bylo resenim hromadne porizeni latkovych a ty pak normalne posilat do pradelny detinfikovat jako ostatni textilni zdrav matros? Mozna to ma mejake ale, neverim, ze kdyby zamestnavatel chtel, tak nic nevymysli. A jinde taky nemeni? ja si nedokazu predstavit, ze by orlista nebo zubar mel stale a tutez rousku na vsechny pacienty. Za kolik aktualne nakupujete? Kdyby Vam povolil 10 za den (To uz nyste asi pocitily jako komfortnejsi), tak se, myslim, do 40 000 mesicne vejde, nevim jake se Vam toci/netoci penize, ale je to astronomicka castka nebo se mu nechce? Vzdyt i ten bezny zdrav spotrebak musi byt dost nakladny. Fakt by me to zajimalo 🙂 Mne to prijde vazne strasidelny
Rozhovor s výrobcem nanoroušek. Srovnání čr a svět.
Falešný signál
Kde vidíte důvody toho raketového nárůstu nových případů, který ve střední Evropě teď nemá obdoby?
Vidím jej v tom totálním rozvolnění během léta. Jak už jsem řekl, vláda vyvolala dojem, že jsme zvítězili nad koronavirem. Lidem byl vyslán falešný signál, že jsme překonali krizi, že je to už za námi. A to je samozřejmě nesmysl. Vir tady byl a vir tady zůstává. Těmi velkými jarními restrikcemi se pouze zabrzdilo jeho šíření. Potom přišlo léto, lidé cestovali, ani se tolik netestovalo, zdálo se, že je vše pod kontrolou. Ale teď se lidé vrátili do práce a do škol a zažíváme to, co zažíváme.
Nechci být kritikem za každou cenu, ale to letní rozvolnění bylo zcela neuvážené, byl to určitý mix populismu a nezodpovědnosti. Někdo si chtěl přihrát politické body a takto to dopadlo. Kdyby zůstaly přes léto roušky povinné třeba alespoň v celé veřejné dopravě, když ne ve všech interiérech, tak by tím byl vyslán alespoň symbolický signál, že zdaleka vyhráno není a že musíme zůstat ostražití. Prokaučovali jsme to.
Jak jsme podle vás výjimeční v tom, že jsme roušky v zásadě na celé léto sundali, když pomineme pražské metro a zdravotnická zařízení?
Z mých zkušeností to byl zcela výjimečný postup, nikde v Evropě takhle daleko nešli. Já jsem byl v létě ve Francii, projel jsem Německo, Rakousko, Itálii i Švýcarsko a všude, kde jsme zastavovali, roušky uvnitř budov nosili. Na benzinových pumpách, v obchodech, všude byly povinné a všichni to bez problémů dodržovali. Ve Francii, kde jsme byli s manželkou týden, úplně automaticky. I na ulici, když se vyskytl větší dav, tak si to lidé nasazovali.
Ono to není jen o rouškách, ale i třeba o dezinfekci. Já žiji v jižních Čechách, a když jdu dnes někam do supermarketu nebo na poštu, tak tam tu dezinfekci často už vůbec nemohu najít. Nikdo si toho ani nevšímá, úplně se vytratila ta ostražitost. A toto jsem v té západní Evropě neviděl. A ten apel ze strany našich politiků zmizel.
Oni to možná nemají na svědomí jen politici, ale i sociální sítě. Koluje tam spousta „fake news“, jak jsou roušky vlastně k ničemu, a dokonce zdraví škodlivé.
I to může hrát roli. Stejně jako se tam objevují informace o tom, jak je škodlivé očkování. Ale ten, kdo řídí tuto zemi a má kolem sebe experty, by měl lidi nasměrovat a tyto nesmysly vyvracet. A to se nestalo, místo toho jsme slyšeli, jak jsme nejlepší v Evropě.
Když zmizel ten apel ze strany politiků, otevřel se o to větší prostor různým konspirátorům a dezinformátorům, kteří tvrdí, že koronavirus fakticky neexistuje a mnoho dalšího. Až po úplné zpochybňování těch základních pravidel hygieny.

@blondynka400 Co mam ozkousene, ty moje nano nevlhly ani po trech hodinach kontinualniho plkani v lete. To bude individualni. Tak holt menit (Nejist a nepit....😁), ale fakt to je akce turbo. V zavlhlym hadru bych stejne nevydrzela 😀