icon

Koronavirus. Co si o tom myslíte?

29. únor 2020

Zajímalo by mě, proč byla smazána diskuze "Koronavirus. Co si o tom myslíte?"?

marcicek84
16. zář 2020

@ilonne já myslím, že by se začalo dodržovat, když by nic jiného nebylo a rostlo by to, to by ty lidi donutil pud sebezáchovy, zase bych to tak černě neviděla...

blondynka400
16. zář 2020

@ilonne to za mne není pravda. I český člověk je ochoten akceptovat opatření, ale musí to dávat hlavu a patu, což se u nás ve většině případů prostě neděje a proto to nerespektování.... Jako příklad vezmu třeba české a rakouské hory. U nás máme věčně nějaké nesmyslné zákazy, značky, které neodpovídají skutečnosti, takže Čech je zvyklý, že je to vlastně úplně o ničem a není žádné riziko, když neposlechne. V Rakousku je to přesně naopak, tam když něco zakážou, je pro to jasný a konkrétní důvod a riziko a lidé tedy jasně vědí, že musí poslechnout, protože je to pro jejich dobro. A proto pak taky občas nějaký neznalý Čech skončí tak jak skončí, protože od nás je zvyklý, že porušit klidně může a nic se mu nestane....

ilonne
16. zář 2020

@blondynka400
@marcicek84 No nevím, já mám spíš opačně zkušenosti.

jelenice_zavodnice
16. zář 2020

@blondynka400 Rekla bych, ze cesky clovek casto respektuje neco az kdyz to ma represivni charakter nebo financni postih.

blondynka400
16. zář 2020

@ilonne v čem máš opačné zkušenosti?

@jelenice_zavodnice já nevím, proč z Čechů děláte něco šíleného 😄🤷. Za mne to v jiných státech není o tolik jiné. Pracovně se pohybují v 5 zemích, všude to funguje dost podobně a málokterý člověk (je jedno jaké národnosti) něco respektuje jenom pro hezké oči. Ano,je maličko rozdíl v postkomunistických zemích a v zemích,kde tento režim nebyl, ale to bych řekla, že je docela jasné proč....

jelenice_zavodnice
16. zář 2020

@blondynka400 Mas pravdu, mozna trochu delam. Vic nez polovinu zivota ziji tak ruzne po Evrope. Ale tolik napadu, jak obejit system, zakazy a prikazy, to jsem zazila jen v CR i SR. Samozejme s novou dobou, s pristehovalci (i temi z vych. Evropy) to v zapadni Evrope taky zacina vypadat trochu jinak ale porad je rozdil v mentalite obyvatel.

marcicek84
16. zář 2020

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/v-oranzovy... tady nekdo upadl a nebylo to jen Plaga z kola...

ninive211
16. zář 2020

@marcicek84 Jezis, kdokoliv ma decko na ZS, tak musi vedet, ze rousky ve skolach tu situaci nijak nezmení! Resp. rozhodně nezlepší. Vzdyt ty decka se k tomu chovají vselijak...jasne,hlavne 1.stupen,ale o takovych sestacich na prahu puberty si taky zadny iluze nedelam, a to uz je stupen 2. Jezis, jak ja jsem rada,ze se nas jeste skola netyka..

marcicek84
16. zář 2020

@ninive211 jenze bohuzel pokud to protlaci byt v jedine skole bez odporu rodicu,tak to potka i dalsi skoly a o tom to je,nekdy je treba rict dost,uz stacilo,tohle uz je moc.Kazdopadne kdyz se podivas na prispevky pod clankem jestli tam jsou tak 2-3 souhlasne z 50 nesouhlasnych ktere maji x dalsich laiku,tak snad jim dojde,ze tudy cesta nepovede...misto rousek by meli vydat narizeni,ze kdo posle do kolektivu nemocne dite,ze to bude s nim resit socialka jako zanedbani povinne pece,pod nejakou pokutou a to bys videka,tak nemocni i s rymou sedi doma a aspon cast toho rizika se snizi...misto toho a take aby mohli nezodpovedni posilat do skol nachcipany decka,tak budou trpet deti nas vsech,no ani me nehne...my jsme opet tak radi,ze jeste jedeme posledni rok skolky,protoze tohle je siiiila...

alcar
16. zář 2020

Cesi (nekteri) maji hlavne jednu neuveritelnou (a mnoha lidmi oblibenou) vlastnost. A to sebemrskacstvi.
Nastesti je spoustu z nich take na sebe hrdych a nenechaji si vzit zdravy rozum.

marcicek84
16. zář 2020

https://www.lidovky.cz/domov/covid-zavira-ceske... a to je taky vtipne,ani nekteri ucitele nechteji rousky,tak kdyz ani oni to nezvladnout,proc to rvat na decka do vyuky na cely den,boha jeho,to uz zustal vsem rozum stat? A ze by meli mit ucitele aspon respirator,aby nesel do karanteny cely ucitelsky sbor,to taky ne,to se zacina kniiiiikat,o ockovani taky nechteji slyset,tak ja nevim teda,asi nejlip chteji vsechny skoly zase pozavirat a posilat detem ukoly 🤦🏻‍♀️🤷🏻‍♀️

werumka
16. zář 2020

@marcicek84 Promiň, vím, že za to od Tebe dostanu čočku, ale musím 😀
Takové jazykové okénko:
"Kníkat" bylo použito poprvé 12. dubna v diskuzi Podpořte petici o návrat dětí do škol. Jednalo se tehdy o přídavné jméno "kníkavé", které mělo ukázat, že strach učitelů, kteří jsou vyššího věku není na místě, protože zdravotníci jsou povoláváni do služby ve velkém, na vzdory svému věku a případným zdravotním handicapům.
Kéž by uživatelka Drep věděla, jaký terminus technicus pro Tebe stvořila. Ale už by to možná chtělo zase najít jiný, ať nevypadáš jak chatbot, který se pořád opakuje 😀

alcar
16. zář 2020

Kníkat je nahodou krasne ceske slovo! 😃 A do covidove ery sedi jak hrnec na prdel. 😃 Za me nechat. Sve minuty slavy se jeste nekolikrat docka. 😅

alcar
16. zář 2020

@marcicek84 nasi ucitele jsou v tomhle “nad veci”. Na to jak tam drbali zaka, ze zapomnel rousku, tak oni naopak sedi ve sborovne bez rousek. Hlavne, jak se nesmi stykat zaci druheho a prvniho stupne. To jsou rouskove paradoxy. 😃

werumka
16. zář 2020

@alcar Tak jo 😀

marcicek84
16. zář 2020

@werumka ja myslim,ze to tve poucovani je uz nekdy i za hranici,ale vazne....
slovo knikat ve spojeni s uciteli je nejvystiznejsi a lip to nazvat nejde,jestli mas lepsi,sem s nim,ale bude to tezke,myslim,ze lepsi nenajdes 😂

alcar
16. zář 2020

@werumka no ale rekni...kdyz se odprostis od emoci, tak fakt je to hezke. Jako u nas se treba rika fňukat, kňučet, kňourat...ale formu kníkat jsem vubec neznala. 😃

marcicek84
16. zář 2020

@alcar tak hlavne ucitele umi decka drbat a narizovat a kdyz se to ma tykat jich a jejich pohodli,tak to pardon,to se naridit nesmi,takove velmi specificke chovani (a jak by se ted hodilo slovo knikave,ze jo 😂)

marcicek84
16. zář 2020

@alcar knikat je urcite jemnejsi nez kňučet,fňukat apod. a dokonce je to slovo velmi slusne,bohuzel vsak kdyz se napise v souvislosti s uciteli,tak je brano mnohymi ucitelkami jako hrube invektivum,takove sebestredne pojeti teto skupiny..

werumka
16. zář 2020

@alcar moje jediný emoce jsou ty, že se směju, takže jsem klidně pro 😀

werumka
16. zář 2020

@marcicek84 Jojo, já tady poučuju dost často 😀

alcar
16. zář 2020

@werumka tak smich neni nikdy na skodu. 😊

werumka
16. zář 2020

@alcar Vlastně si říkám, proč se pořád používá jen v souvislosti s učiteli. Vždyť by se ten dosah dal ještě rozšířit! 😀

marcicek84
16. zář 2020

@werumka knikani ucitelu je zazita fraze,vzdy za chvili,tj. 12.10. bude slavit prvniho pul roku! 😁

alcar
16. zář 2020

@werumka ano, na kteroukoliv skupinu. Je to unikát! 😂

alcar
16. zář 2020

@marcicek84 🎉😁

marcicek84
16. zář 2020

@alcar aby nas tady pani ucitelky za chvilku neupranyrovaly,ony totiz nekterym vecem jako sranda a nadsazka moc nerozumi 🥳🥳🥳🤣🤣🤣

bombat
16. zář 2020

Sloveso "kníkat" bych v této diskuzi použila úplně v jiné souvislosti než s učiteli. To jsou i tací "kníkaři", co před půl rokem "kníkali" že smrtelná pandemie a teď "kníkají" že roušky.

A mimochodem, učit s troškou nebo s respirátorem - to je jako by bachař pracoval s poutama na rukou, je to prakticky nemožné. Učitel nejen obyčejně mluví, on pracuje s hlasem, s mimikou. Takový učitel to bude mít mnohem těžší s kázni svých žáků. Učit dnes vůbec není snadné.

anehap
16. zář 2020

@werumka nejen slovo kníkat, ale slovní spojení “kníkající učitelé” se tu objevuje hodně často🙉 - i když je pravda, že teď byla pár stránek pauza 😀

Strana