icon

Koronavirus. Co si o tom myslíte?

29. únor 2020

Zajímalo by mě, proč byla smazána diskuze "Koronavirus. Co si o tom myslíte?"?

meesha
24. zář 2020

@ninive211 a ja blbec je litovala. Neskutecny
@babanci jj, zase chlubirna, jak jsi nejlepsi. V dobe, kdy se apeluje na omezeni kontaktu se budes dmout. Pristup hygieny a lidi jako jsi ty je vrazedna kombinace 🙈

marulu
24. zář 2020

@meesha když ono to je s tou hygienou dost těžký, byl to léta dost opomíjený obor, podfinancovaný, nepočítalo se s něčím takovým jako Covid. Nikdo to moc nechtěl dělat, např. lékaři co tam šli byly spíš ženský, co se jim moc nechtělo do klinický medicíny, protože chtěly klid, aby se mohly starat o rodiny atd. Dnes jsou to dost často dámy 50-60 a ty se už moc učit nechtějí. Absolventi škol na hygienu moc taky nechtějí, tak kde brát.....nechci se jich úplně zastávat, ale je to začarovaný kruh.

marcicek84
24. zář 2020

@meesha no možná taky přijdeš na to, že to je o selském rozumu, lidi se buzerovat fakt nenechají, dlouhodobě už vůbec ne...A pokud vím, ve společnosti převládá názor, kdybys byl pozitivní, raději mi zavolej, budu se pozorovat, ale nebonzuj mě hygieně (de facto to odnese jeden kancl a nebo nejbližší rodina). A s tím taky nic neuděláš, to, že je někdo pozitivní neznamená, že je ten člověk nemocný, nemocný je ten, který má k tomu i symptomy, děsí nás čísla pozitivních, ale ne reálně nemocných a na základě toho tady je opět nesmyslně nařizováno rouškové náboženství. Další problém je nehomologované PCR testy, které ani neví co diagnostikují a zda diagnostikují správně, protože oni ten genetický materiál několik desítek krát zvětší a někdy to je tak malé množství že to zvětšují více x než je povolené zvětšení, které pak ten vir diagnostikují, ale nad určité zvětšení už nejde brát výsledek testu jako správný. Metoda PCR není ta správná pro diagnostiku viru a na základě jí právě děláme závěry o počtu pozitivních a dokonce děláme rovnítko mezi pozitivním a nemocným. Je tam tolik otazníků, že opravdu těžko věřit, že v dnešní době na základě toho někomu vyjde podsunout lidem, že jsme
v pandemii.

marcicek84
24. zář 2020

@ninive211 přesně tak, už jsem o tom tady psala... my roušky na rypáku a hygiena nezvládla svou zásadní roli, měly by padat hlavy!!!

marcicek84
24. zář 2020

@hojda je to blbost a ještě jednou blbost!!! ani ty PCR testy nejsou homologované, takže hrát si tady podle toho na covid pandemii je jaksi mimo mísu...

marcicek84
24. zář 2020

@marulu jako ano v minulosti se s tím moc nepočítalo, ale od jara do teď se dělo co, odmítli jakoukoli pomoc a teď bude co? To už se ty KHSky mohly připravovat, medvěd v lese a oni u lesa rožnili špekáčky, tak kde to jsme!!! Natáhnout národu roušky je přece tak jednoduché...

ninive211
24. zář 2020

@marulu Souhlasím, že je to začarovaný kruh zejména s tím podfinancováním... na hygienu musí být člověk vystudovaný doktor, takže MUDr po 6 letech studia ,ale když si srovnáte platy v nemocnicích nebo dokonce v soukromém sektoru, tak je jasné, že na hygienu se nikdo nehrne, protože ti ač doktoři jsou placeni jako úředníci, jinými (nižšími, a to o dost) tabulkami. Zde ale když přišel covid, měla přijít nová koncepce a na to obvolávání, to call centrum, přece žádný vystudovaný dr. být nemusí, to fakt můžou být medici, studenti i brigádníci laici dostanou seznam čísel od vedoucího -"na tyto zavolej, sděl, že jsou covid+ a oznam jim, že pokyny, co dál dělat, budou mít v mailu" a šlus. Na to přece není vůbec potřeba 6 let studovat medicínu🙈 Jenže hygienici si mysleli, že oni jsou "guru" a nikdo jiný to jen tak dělat nemůže, protože by to asi nezvládl nebo co, zvedat telefony a vytáčet čísla... Nebo se mýlím???

marulu
24. zář 2020

@marcicek84 odmítali call centra asi stejně,jako někteří odmítají rousky a jiná opatření.....takze asi tak, problém je samozřejmě v tom, že nikdo nepočítal s tím, že se to tak rozjede...na jaře jim jejich způsoby trasovani stačily, teď už ne......jako průšvih to je, o tom žádná, ale kdyby každý začal u sebe.....ale o tom ti tu nemusím psát, vid😀

ninive211
24. zář 2020

@marcicek84 Tak s rouškama uvnitř já souhlasím, venku naštěstí teďka oproti jaru nejsou, protože se zjistilo, že je to nesmysl (výjimkou budou asi nějaké ty hromadné akce, kde jsou lidi v těsném kontaktu po delší dobu...ale ony ty koncerty a tak se stejně vlastně asi logicky postupně zruší, když budou vždy jen omezené kapacity, takže je to asi bezpředmětné). Že by měly padat hlavy, to teda souhlas....jen že možná je problém, kdo na jejich místo? Aby to nebylo "z bláta do louže" stejně jako teď na ministerstvu.

pratensis
24. zář 2020

@marcicek84 Prosím pěkně o zdroj informací o té PCR metodě. V tvém podání je to velmi velmi zavádějící, takhle spolehlivost PCR testu opravdu interpretovat nelze. (Např. jak si představuješ zvětšování genetického materiálu nebo co v tvém podání znamená homologace?)

marulu
24. zář 2020

@ninive211 nemylis, je to presne tak, ale celkem tomu rozumím, že si nechtěli nechat sahat na svojí práci, kterou takhle dělali třeba 20-30 let.....

marcicek84
24. zář 2020

@marulu dobře, ale při jejich vzdělání a znalostem je dost neuvěřitelné, že jim to nedošlo, mohli se poučit z MSK a situace v dolech, co mysleli, že se stane ne podzim. Jak jsi to myslela s těmi rouškami, to, že tady napíšu odmítavý postoj neznamená, že to nenosím a nepřetrpím, to zas je úvaha, to ti povím...

marcicek84
24. zář 2020

@pratensis odkazů na toto téma jsem zde již vkládala několik 😉

pratensis
24. zář 2020

@marcicek84 Žádné relevantní odkazy tu nejsou.

marcicek84
24. zář 2020

@pratensis možná je jen nečteš, nebo špatně hledáš

meesha
24. zář 2020

@pratensis zbytecna snaha, ona odpovi, ze to sem nebude davat znova. Nikdy z ni nic kloudneho nevypadne, ale sprdne te, ze jsi blba :D uvidis :D Taky bych to chtela videt. Nevim v cem by zrovna u tehle metody mel byt problem, ale docela by me to zajimalo.

Jestli je pravda, ze hygienici nechteli spolupracovat na Chytre karantene, tak je to opravdu neospravedlnitelne. (Btw, kdyz jsem videla Jagrovou, jakym tonem rikala (v okamziku, kde tady byly za den 3000 pozitiv), ze nebudou zavirat stredni skoly, ze budou od pondeli (! to byl ctvrtek nebo patek), sbirat data, tak jsem myslela, ze rozslapu televizi

pratensis
24. zář 2020

@marcicek84 Ne, čtu dobře, v žádném z tebou vložených odkazů se nepíše nic takového, co jsi uvedla výše. Ani nemůže, protože uvádíš naprosto zjevné nesmysly.

ninive211
24. zář 2020

@marulu Nj, a to je ten problém...všechno kolem jde dopředu, svět se mění, technologie se vyvíjí...DOKONCE se objevují i nové, neznámé nemoci a tím i nové, bezprecedentní situace. A je potřeba na ně reagovat. A nelze zabejčeně používat zastaralé postupy systémy, které tu "fungují" sice 25, 30 let, ale teď v této nové situaci se ukážou jako nedostatečné...to je jak s firmou, když zavčas nezareagujete na novinky a trendy v oboru, ujede vám vlak (v tomto případě stovky až tisíce nakažených v systému, kteří dále "běhají" mezi ostatními, přitom by měli být izolovaní...a tohle je teda pak větší průser než nějaká neuskutečněná zakázka ve firmě za pár melounů, si myslím...protože jde o zdraví). My jsme si na jaře uzavírkou, karanténou draze koupili čas, abychom se připravili na to, co se bezpodmínečně muselo stát, "druhá vlna" na podzim (kdo si myslel, že virus jen tak někam zmizí během léta, je neskutečně naivní, resp. je vůbec někdo takový, kromě Bureše?) a totálně jsme tu šanci promrhali (teda my...ti nahoře na odpovědných místech, ministr už si to přiznal, že už toho na něj bylo moc a nezvládal to kočírovat, teď je řada na jeho podřízených na KHS)

marcicek84
24. zář 2020

@ninive211 běhá jich tu 8000 které nestíhají obvolávat...

marcicek84
24. zář 2020

Tady je další celkem dobrá petice 😀 https://www.petice.com/nechceme_pana_prof_roman...

ninive211
24. zář 2020

@marcicek84 A práci hygieny budou teď nahrazovat lidi a budou se "sebetrasovat"...když zjistím z laborky, že jsem +, tak si obvolám lidi, se kterýma jsem se setkala a řeknu jim, ať se hodí do dobrovolné karantény. Ty jo, tak od čeho my tu hygienu vlastně máme...😒

ninive211
24. zář 2020

Jinak teda já osobně doufám (i když s tím, jak je to rozšířený, aby to fakt postupně nečekalo na všechny z nás), že se nám to vyhne, to testování. Hlavně teda děti, ty bych testovat nikdy dobrovolně nenechala, jako když si představím, co ztropila má skoro šestiletá předevčírem u zubařky, a to se jí jen chtěla podívat do pusy zrcátkem na zuby, žádný trhání, vrtání, nic...tak si nedokážu absolutně představit, že by jí strčili do nosu tu hnusnou tyčinku, aniž by jí nějak ublížili při tom jejím kopání a svíjení. A na totální fóbii z bílých plášťů do konce života by bylo nakročeno...😒

hojda
24. zář 2020

@marcicek84 A ty lůžka v nemocnicích se tedy plní kým? Simulanty? Už se mluví o omezování jiné péče. Tak jak navrhuješ to řešit? Bude se o lůžka losovat? Necháme covid pacienty umřít a nebudeme je vůbec řešit? To bychom se příště mohli vykašlat třeba na rakovinu, to je taky drahá léčba...

hojda
24. zář 2020

@ninive211 Už snad budou ty nové testy.

ninive211
24. zář 2020

@hojda Ty ze slin, jestli jsem správně zaregistrovala? Doufejme!🙏 Ideálně ale kdyby se nás to netýkalo vůbec...

hojda
24. zář 2020

@ninive211 jj, právě říkali, že pro děti to bude lepší.

babanci
24. zář 2020

@meesha Já se ve svém zaměstnání prstě musím s lidmi potkávat. To je jako bys nadávala prodavačkám, že mají hodně kontaktů. Prostě se tomu nevyhnou a já taky ne. A ani nechci. nebojím se lidí.

marcicek84
24. zář 2020

@pratensis to víš, já nejsem zdravotník, tak to píšu zjednodušeně...
Podle FDA a CDC by sérologické testy neměly být používány pro stanovení diagnózy nemoci COVID-19: "FDA’s policy was based on the considerations that serology tests are not meant to diagnose active SARS-CoV-2 infection...
https://www.fda.gov/media/135659/download
Tak by mě zajímalo co to teda jako detekuje, ví to vůbec někdo???
Výsledky testů na protilátky by se neměly používat k diagnostice osoby s aktivní infekcí Antibody test results should not be used to diagnose someone with an active infection." https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/lab/r...
To, že testy nemají potřebný zlatý standard jsem zde už taktéž vkládala...

pratensis
24. zář 2020

@marcicek84 Ale sérologické testy jsou testy z krve na protilátky, ne PCR testy vzorků z výtěrů.

marulu
24. zář 2020

@ninive211 já se jich vůbec nezastavam, jen je svým způsobem chápu + k tomu spousta chytrých rad od lékařů i nelekaru, o tom, jak druhá vlna nepřijde, opatření nejsou potřeba, atd. A pak se toho chytli politici, vše rozvolnili...a v tom bohužel jede vláda úplně stejne jako opozice....vsichni chtěli návrat k normálu. Jen par epidemiologu tu říkalo něco jiného a z těch všichni dělali blbce....takze ted máme co si zaslouzime. Ale o nic nejde, vždyť je to jenom chripecka.

Strana