icon

Koronavirus. Co si o tom myslíte?

29. únor 2020

Zajímalo by mě, proč byla smazána diskuze "Koronavirus. Co si o tom myslíte?"?

ninive211
25. zář 2020

@hojda Hodne zajimava sonda. Ja se priznam, ze jsem dloubovahanaistalivat si tu erousku 1.0,nakonec jsem si ji sice stahla, ale nepouzivala, protoze k tomu musi byt furt zapnuty bluetooth. To jsem zaprve zapominala,zadruhe mi to zrala dost baterku (uz tak ji nabijim kazdy vecer).

marcicek84
25. zář 2020

@ninive211 ono se to už reálně děje, lidé ze strachu nechodí k lékaři, zrovna před 2 dny nastupoval nějaký starší pán do tramvajky, nezvedl nohu a odřel se, ale pak začala z něj stříkat krev proudem, byla to krev sražená ze vředu, ale to měl řešit dávno, ne se bát jít k lékaři, litr krve a pak se čekalo na sanitku....

hojda
25. zář 2020

@ninive211 No, to je ještě další faktor, strach z covidu a pak reálné zahlcení.

marcicek84
25. zář 2020

Tak ono je už problém se zubními prohlídkami, nejdřív byla kampaň, že se nemohli nikam, takže ani neobjednávali, pak jsem volal koncem května, termín v září, teď jsem byla nemocná, náhradní termín prosinec, aspoň tu gyndu jsem už stihla, kolegové čekají s bolavými zuby i měsíce a protože jich to hodně nevydrží jsou si tam sednout hned ráno a to už je vzít musí, ale pak jsou normální hodinová zpoždění.

meesha
25. zář 2020

@ninive211 ja nainstalovala a odinstalovala, mne to proste na applu nefungovalo, ale ta dvojka je o necem jinem. A zase propagace nula. Dostalova chtela propagovat turismus v krajich za 2,5miliardy korun. Tady jedna reklama za uherak a nic 🙈 nekdo tu navrhoval, aby n to byly nejake slevy, vyhody. Asi by to fakt zabralo 😀 A podminit velke akce aplikaci. No a zase se nic nedeje. :/

hojda
25. zář 2020

@marcicek84 Bohužel všichni zubaři chtějí pracovat v Praze, to je jediné místo, kde jsou volné kapacity u zubařů, ostatní regiony mají smůlu.

marcicek84
25. zář 2020

@hojda takže se jako budeme se sami testovat, dávat do karantény i trasovat? Vždyť je to už směšné, nikdo nikoho bonzovat nebude, max. se člověk na chvíli izoluje...

meesha
25. zář 2020

@hojda clanek nevidim. A chci 😀 (u nas to zacina asi byt aktualni ;🙂

hojda
25. zář 2020

@meesha Jj E-rouška nejnovější slevová aplikace by byla trhák🙂.

hojda
25. zář 2020

@marcicek84 Já myslím, že většina lidí samostestování ocení, ty ne, to je mi jasné🙂.

meesha
25. zář 2020

@hojda super, uz to funguje. Dik.

marcicek84
25. zář 2020

@hojda tak ono to skončí tak, že panikáři se budou testovat pořád a zase někomu půjde z těch testů zisk...možná by se to oplatilo před dovolenou, aby byl člověk v klidu...

hojda
25. zář 2020

@meesha To si šel asi Babiš okouknout konkurenci:

Jste v kontaktu s vládními týmy pro řešení koronavirové pandemie?
Tím, že jsme v červnu vyhráli soutěž Hackathon, tak nás navštívil premiér Andrej Babiš. Ale těsnější koordinace zatím neprobíhá.

hojda
25. zář 2020

@marcicek84 No dost by to usnadnilo třeba styk se seniory😉.

odula
25. zář 2020

@ninive211 koukala jsem na Italii, je to tak. Naprosta vetsina starsich 70 let. myslim, ze co je ale taky dulezity ukazatel vyvoje ty epidemie jsou lidi, kteri potrebuji JIP. Myslim, ze ta situace tady, mozna az tedy na stockholm, kde to bylo jednu chvili docela napjaty, nebyl vetsi problem se zahlcenosti nemocnic. Pece dal fungovala. Postavily se tu i polni nemocnice v Goteborg, Stockholmu, zapojila se armada (jeste pred tim, nez bylo jasny jak se to bude vyvijet). Nebyly potreba.

marcicek84
25. zář 2020

@hojda v domovech důchodců testování probíhá z kapky krve, takže tyto činnosti už běží...ale pochybuju, že si člověk bez příznaků koupí testy a bude se denně testovat...

vineta
25. zář 2020

@hojda Myslím, že je fakt zbytečný na marcíka reagovat, prostě kdo nechce ohrozit své blízké, je panikář 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️.

hojda
25. zář 2020

@marcicek84 Ano, testují, co mi říkala kamarádka, tak jednou za 14 dní, ale možná, že už je to jinak, nevím.

marcicek84
25. zář 2020

@vineta ale logicky, kolik těch testů budeš kupovat a jak často se budeš muset testovat, je to utopie... 4 osoby 2 x týdně?, za měsíc 32 testů, jestli si myslíš, že je to reálné, tak já si prostě nemyslím...mne nepřijde dostatečné se testovat jednou za 14 dní, můžeš onemocnět i po testu, takže test taky není všechno.

vineta
25. zář 2020

Btw četla jsem přiléhavej tweet, že je zajímavý, že lidi, co říkají, že nikdo neumírá NA covid, ale S covidem, jedním dechem dodají, že NA chřipku umírá tolik a tolik lidí. Haha.
Stejně tak HIV tedy můžeme směle vyřadit ze seznamu smrtelných chorob, protože na ten se taky neumírá, že.
Co na tom, že bez těch nemocí tu lidi mohli ještě být deset, patnáct nebo více let. Podle nějakého německého výzkumu zemřelo 86% lidí na zdravotní komplikace způsobené přímo a jen covidem, ale u nás je výhodný jet tu notu, že se na covid neumírá, protože jsme to prostě pros**ali a co teď už s tím, že. A stejně se tu tolik lidí nedokáže omezit ani tím, že se na chvíli vzdají vlastního pohodlí v zájmu nějakýho obecnýho dobra.
To, co předvedl Babiš včera v Blesku, je vrchol nechutností. Nejdřív zachránil tisíce mrtvých, aby pak popíral, že se na covid umírá, a končil tím, že ty lidi by stejně umřeli. Je to krysa, která se nezastaví před ničím.

vineta
25. zář 2020

@marcicek84 Právě proto už v téhle fázi nebude fungovat model “my si žijme bez omezení a chraňme ohrožené skupiny”, protože nikdo nevíme, kdo z nás je pro ohrožené skupiny rizikem, a vlastně ani to, kdo z nás patří do ohrožených. Pomůže jen útlum sociálního života a social distance a ohleduplnost (rouška plus když mi něco je, nikam nelezu).

marcicek84
25. zář 2020

@vineta no s tím, že když mi něco je, nikam nelezu, s tím souhlasím...ale jinak bychom se museli opravdu pravidelně testovat, abychom mohli při jakékoli návštěvě rodinných příslušníků říct, jsme ok a muselo by to tak udělat i okolí, tedy všichni rodiny, jako neřeknu, když někoho sporadicky navštívím v domově důchodců, tam to smysl má...

vineta
25. zář 2020

A moc díky, @odula, za zprostředkování toho, co opravdu znamená “švédská cesta”, u nás si jí v poslední době začali brát do pusy popírači problému, který absolutně netuší, že to neznamená jen, že si všichni žijou vesele dál, jako by se nechumelilo, slabý kusy holt umřou a ekonomika pěkně pojede.
Aneb existuje švédský model a švédský mýtus. U nás by se lidi z těch švédských opatření podělali.

hojda
25. zář 2020

@odula Já někde četla, že se ti senioři do nemocnic vůbec nevozili? Píše se u vás i něco takového?

marcicek84
25. zář 2020

@vineta ale my o tom Švédském modelu víme, každopádně je stále přijemnější, než tady mít roušky všude jako šašci a když vidíš čísla, moc ta jejich vzájemná ochrana nezabírá, je třeba si to přiznat a sesednout z mrtvého koně...

vineta
25. zář 2020

@marcicek84 Ano, ale to vše jen kvůli tomu promarněnému létu, nulovým opatřením a nezvládnutí trasování a testování nakažených. Teď už je čas na nucené zavírání a omezování, když se tu lidé nejsou schopni chovat dobrovolně ohleduplně, protože teď už nikdo nezvládne ochránit rizikové skupiny- maximálně tak ty, které jsou lokalizované b nemocnicích nebo domovech důchodců. A to je sakra málo, spousta lidí tu žije mezigeneračně.

marcicek84
25. zář 2020

@vineta já si to nemyslím, podívej se k sousedům, Slovensko už přeřazují na seznam rizikových zemí a to měli roušky uvnitř celé léto...jedné co se promarnilo, že se stát a hygieny ani nemocnice na podzim nepřipravili

vineta
25. zář 2020

@marcicek84 Teď už to nezabírá, protože se plošně nasadily pozdě.

Strana